Ημέρα 172: Κάθε Σάββατο βράδυ γίνονταν πογκρόμ και χτυπούσαν αλλοδαπούς

172η Συνεδρίαση, Aίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού 11.7.2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση της δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. H παρουσία του κοινού, όπως και των δημοσιογράφων ήταν λιγοστή στην αίθουσα.

II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ουδείς εκ των κατηγορουμένων δεν ήταν παρών.

ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας

Η δικάσιμος ξεκίνησε με την κατάθεση του μάρτυρα Μώρου Γεώργιου, ο οποίος κατέθεσε σχετικά με τις επιθέσεις που είχε δεχθεί από μέλη της Χ.Α. στην Καλλιθέα, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε ο μάρτυρας Ηλίας Ντονάς, τέως αντιδήμαρχος Οιχαλίας για τα γεγονότα στο Μελιγαλά.

ΙV. Κατάθεση του μάρτυρα Γεωργίου Μώρου

Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, ο μάρτυρας κατέθεσε πως είναι άνεργος από το 2014, ενώ το προγούμενο χρονικό διάστημα εργαζόταν ως αποθηκάριος σε super market. Αφού η Πρόεδρος επισήμανε στο Μώρο τις διαφορές που υφίστανται στις τρεις καταθέσεις του, ο μάρτυρας ξεκίνησε λέγοντας πως το 1998 σε ηλικία 15 ετών, γνώρισε έναν 25χρονο, ονόματι Νίκο Μάνη, ο οποίος ασχολείτο με τη μουσική σκηνή των skinhead. Ήταν εθνικοσοσιαλιστής και νεοναζί, αν και ανένταχτος τότε. Έκαναν παρέα για δύο χρόνια περίπου και ο φίλος του άρχισε να προσηλυτίζει το μάρτυρα. Μαζί του πήγαινε για έξι μήνες περίπου στα γραφεία της Χ.Α., που βρίσκονταν τότε στη οδό Σολωμού. Ο μάρτυρας υποστήριξε πως δεν του άρεσαν αυτά που συνέβαιναν εκεί, ενώ δε συμφωνούσε με συνθήματα όπως «έξω οι ξένοι», αφού η ίδια του η μητέρα δεν είναι Ελληνίδα. Διέκοψε την παρεά με αυτό το άτομο, το οποίο συνέχισε στη Χ.Α., ενώ ο ίδιος πέρασε στην αντίθετη πλευρά και εντάχθηκε στο αντιρατσιστικό κίνημα, χωρίς να αντιμετωπίσει κάποιο άλλο πρόβλημα.

Το 2013 στην Καλλιθέα, όπου διαμένει ο μάρτυρας, ήρθε ένας Ελληνοαμερικάνος, ονόματι Steven, ο οποίος μαζί με άλλους, σχημάτισαν μια ομάδα νεοναζί, που προσηλύτιζαν κόσμο. Το καλοκαίρι του 2013 η ομάδα αυτή έκανε πογκρόμ και χτυπούσε αλλοδαπούς, παιδιά με μακριά μαλλιά και άλλους. Ο ίδιος ο μαρτυρας είχε δεχθεί επίθεση τρεις φορές μέσα στο 2013, ενώ είχαν προηγηθεί συνθήματα στους τοίχους τους σπιτιού του, που τον αποκαλούσαν προδότη και τον απειλούσαν. Ο Μώρος δέχθηκε την πρώτη επίθεση από τέσσερα άτομα που τον ακολούθησαν, τα οποία είχαν ξυρισμένα κεφάλια και κωδικοποιημένα τατουάζ με τα νούμερα 14 και 88, που μαρτυρούσαν πως προέρχονται από το χώρο των νεοναζί. Τον περικύκλωσαν και άρχισαν να τον χτυπούν. Ενώ αντιστάθηκε στους δύο, ο τρίτος του κατάφερε χτύπημα με σπασμένο μπουκάλι στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει. Από το χτύπημα έκανε επτά ράμματα και έκτοτε έχει κρούσματα επιληψίας.

Η επόμενη επίθεση που δέχθηκε έλαβε χώρα περίπου Μάρτιο με Απρίλιο του 2013, ενώ πήγαινε βόλτα το σκύλο του, κοντά στο στέκι των ατόμων αυτού του χώρου. Τον χτύπησαν τρία άτομα και του έσπασαν τα δόντια. Τέλος περί τα μέσα Ιουλίου 2013 κατά τη διάρκεια του αντιρατσιστικού φεστιβάλ, ενώ εξελισσόταν μια συναυλία χιπ-χοπ, δέχθηκε τρεις μαχαιριές. Συγκεκριμένα,περίπου 15 άτομα από τον αντιφασιστικό χώρο είχαν αναλάβει την περιφρούρηση του χώρου, φορώντας κράνη και κρατώντας ρόπαλα, ενώ στέκονταν περιμετρικά του κόσμου που παρακολουθούσε τη συναυλία. Κάποια στιγμή ο μάρτυρας άκουσε ένα κρότο από μολότωφ και είδε τη λάμψη. Είχαν καταφθάσει περίπου 20 άτομα, που φορούσαν μαύρες μπλούζες, με γραμμένα συνθήματα όπως «Χ.Α. ή τέφρα» και τον μαίανδρο. Υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ των αυτών και της ομάδας περιφρούρησης. Ο ίδιος προσπάθησε να απομακρύνει τα παιδιά και τους γέρους, που παρακολουθούσαν τη συναυλία, όταν δέχθηκε τρεις μαχαιρίες πίσω, εκ των οποίων μάλιστα η μία ήταν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορεί να επουλωθεί με ράμματα, με αποτέλεσμα να παραμείνει δύο μήνες κλινήρης.

Κατέθεσε πως δεν είδε το πρόσωπο του δράστη της επίθεσης, καθώς δέχθηκε τις μαχαιριές πισώπλατα, ωστόσο είδε τον Steven στο χώρο της συναυλίας, ο οποίος αν και είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, γιατί φορούσε κράνος, ο μάρτυρας μπόρεσε να τον αναγνωρίσει από το χαρακτηριστικό τατουάζ στο λαιμό του.. Τον είδε να κρατά μια αλυσίδα και να χτυπά ένα αυτοκίνητο, ενώ έβριζε. Αιτιολογώντας τις αντιφάσεις που υπάρχουν στις καταθέσεις του, υποστήριξε πως λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, καθώς πάσχει από κατάθλιψη, αλλά θυμάται ό,τι καταθέτει στο δικαστήριο σήμερα. Συνέχισε λέγοντας πως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους πήγε με μια ομάδα από αντιφασίστες και χτύπησαν τους χρυσαυγίτες στο στέκι τους, με σκοπό να τους τρομοκρατήσουν, όχι όμως τα μικρά παιδιά, που είχαν δεχθεί πλύση εγκεφάλου.

Σε ερωτήσεις της Εισαγγελέως είπε πως η αστυνομία δεν έκανε κάτι στη διάρκεια της συναυλίας και απλά καθόταν απέναντι από το χώρο. Επίσης χαρακτήρισε ναζιστικό το τατουάζ του Στήβεν, ενώ είπε πως έχει και ένα ακόμα τατουάζ στο μάγουλο σε με σχέδιο ιστού. Ανέφερε ακόμη ότι η Χ.Α. υπέκλεπτε φωτογραφίες τους από τους λογαριασμούς τους στο facebook, οι οποίες έπειτα ανέβαιναν σε ένα site που λέγεται webwar, ενώ δεν κατέθεσε μηνύσεις για τους τραυματισμούς του επειδή θεωρεί ότι η αστυνομία είναι με το μέρος της Χ.Α. .
Ερωτηθείς από τον αναπληρωτή Εισαγγελέα, είπε πως την περίοδο που πήγαινε στα γραφεία της Χ.Α. στη Σολωμού, είχε ακούσει για βίαιες πράξεις, για τις οποίες περηφανεύονταν τα μέλη της. Έκανε λόγο για πογκρόμ που γίνονταν κάθε Σάββατο βράδυ και χτυπούσαν αλλοδαπούς, σε περιοχές περιφερειακά της Αθηνάς και στη Φυλής.

Σε ερωτήσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής είπε πως δεν είχε προηγηθεί κάποια πρόκληση από τους διοργανωτές της συναυλίας, ενώ σκοπός της επίθεσης σύμφωνα με τον μάρτυρα ήταν να διαλυθεί η συναυλία. Σχετικά με τον Steven είπε πως είχε επιτεθεί και σε δύο αλλοδαπές κυρίες μαζί με έναν ακόμη και τους πήραν και το κινητό, όπως πληροφορήθηκε από το διαδίκτυο, ενώ δεν τον έχει ξαναδει από τότε και θεωρεί ότι έχει φύγει στο εξωτερικό. Ερωτηθείς για τον συμβολισμό του αριθμού 88 ως τατουάζ είπε πως προέρχεται από το λατινικό γράμμα h και αντιστοιχεί στο «Ηeil Hitler». Υποστήριξε πως ο Μάνης αποφάσισε να παίρνει τα παιδιά κάθε Σάββατο και να κάνουν πογκρόμ, ενώ η ηγεσία της Χ.Α. όχι μόνο δεν αποδοκίμαζε αυτά που γίνονταν, αλλά «μόνο που δεν έδινε βαθμό» σε αυτούς που τα οργάνωναν.

Ακολούθως απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης είπε πως η ανακρίτρια του επέδειξε φωτογραφία με μολότωφ σαν αυτή που πετάχθηκε στη συναυλία, ενώ τις παραπάνω πληροφορίες για τον Steven τις έλαβε από τους συντρόφους του, ενώ έκανε και ο ίδιος έπειτα σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο. Ερωτηθείς τι έννοια αποδίδει στη λέξη πογκρόμ είπε πως είναι καθαρά βία και αυτό το έμαθε από τη Χ.Α., δηλαδή «να βγαίνουμε έξω και και χτυπάμε λαθρομετανάστες, που μας παίρνουν τις δουλειές».

Ερωτηθείς σχετικά με την περίοδο που πήγαινε στα γραφεία της Χ.Α., είπε ότι πήγαιναν τρεις φορές την εβδομάδα και πως αυτός τότε ήταν αντίθετος με τη βία, επειδή ήταν μικρός και δεν είχε περάσει όλα αυτά. Σε άλλη ερώτηση είπε πως υπάρχει σχετική διάγνωση για την κατάθλιψη που έχει ήδη από το 2012 και πως ήταν υπό φαρμακευτική αγωγή όταν κατέθετε τότε. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως ο Steven έχει καλή θέση στη Χ.Α., καθώς πραγματοποιεί συναυλίες για τη Χ.Α. με τη μπάντα του. Ο μάρτυρας απέκλεισε το ενδεχόμενο η επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε να προερχόταν από την ομάδα περιφρούρησης της συναυλίας, καθώς είχε ήδη περάσει από εκεί για να μπει, και επέμεινε πως οι δράστες ήταν φασίστες, ενώ επεσήμανε πως είδε όταν έστρεψε το κεφάλι του πως ο δράστης φορούσε καπέλο γυρισμένο προς τα πίσω που έγραφε Χ.Α.

V. Κατάθεση του μάρτυρα Ηλία Ντονά

Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας ο μάρτυρας είπε πως είναι ελεύθερος επαγγελματίας και πως την περίοδο 2011-2014 είχε διατελέσει αντιδήμαρχος στο Δήμο Οιχαλίας, με Δήμαρχο των κ. Μπάμη. Στις εκλογές είχαν κατέβει ως ανεξάρτητος συνδυασμός, ενώ αντίπαλος ήταν η υπόψηφια της Ν.Δ., κ. Αλιφέρη. Αναφερόμενος στο μνημόσυνο για τους νεκρούς της Πηγάδας είπε πως λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του συλλόγου των θυμάτων, ενώ καλείται και ο εκάστοτε Δήμαρχος να μιλήσει, ο Πρόεδρος του Συλλόγου και συνήθως ένας καθηγητής που κάνει μια ιστορική αναφορά στα γεγονότα. Το 2013 σύμφωνα με το μάρτυρα η Χ.Α. είχε αιτηθεί με έγγραφό της από το Δήμο να καλλωπίσει το χώρο της Πηγάδας, διαθέτοντας ένα ποσό περίπου 15.000 €. Ο ίδιος ως αντιδήμαρχος τεχνικών έργων έκανε θετική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπό τον όρο το έργο να γίνει υπό την επίβλεψη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου. Ωστόσο η πρόταση δεν ενεκρίθη από το δημοτικό συμβούλιο με πλειοψηφία 18 συμβούλων έναντι 4.

Κατά την τελετή του 2013 υπήρχε πολύς κόσμος γύρω στα 1500 άτομα, ενώ τα μέλη της Χ.Α., ανέρχονταν σύμφωνα με το μάρτυρα γύρω στα 500-600 , τα οποία κατέφθασαν στο χώρο με τριάντα λεωφορεία. Μεταξύ αυτών και βουλευτές, όπως Παναγιώταρος, Κασιδιάρης, Κουκούτσης και άλλοι. Ο Ντονάς έφθασε αργότερα αλλά είδε στη τηλεόραση άτομα με μπλούζες τη Χ.Α. και ελληνικές σημαίες, που ήταν παρατεταγμένοι. Και όταν ο Δήμαρχος πήρε το λόγο και είπε πως εδώ στην περιοχή θέλουμε να ξεχάσουμε και μίλησε για λήθη, ο Παναγιώταρος που κρατούσε ντουντούκα, φώναξε «ρε καραγκιόζη τι είναι αυτά που λες στον κόσμο», «είστε διορισμένη δημοτική αρχή του Σαμαρά» και κινήθηκε προς το μέρος του Δημάρχου και πήρε το μικρόφωνο. Ο Δήμαρχος φυγαδεύτηκε από την ασφάλεια, ενώ ο Ντονάς παρέμεινε στο χώρο. Ο Παναγιώταρος έδωσε το μικρόφωνο στον Κασιδιάρη, ο οποίος μίλησε για «διορισμένη δημοτική αρχή του Σαμαρά και του παχύδερμου του Βενιζέλου». Ο μάρτυρας αποχώρησε όταν είδε τον Κασιδιάρη να δίνει πρόσταγμα να καταθέσει στεφάνι η τοπική του Περάματος και άλλες οργανώσεις της Χ.Α.

Επιβεβαίωσε αυτό που είχε πει στην κατάθεσή του πως εκδιώχθη η δημοτική αρχή με το «έτσι θέλω», καθώς δεν κατέθεσε στεφάνι ούτε ο Δήμαρχος, ούτε ο Αντιδήμαρχος. Σε σχετική ερώτηση της Προέδρου είπε πως τις επόμενες χρονιές είχε πολύ μικρότερη προσέλευση το μνημόσυνο, ενώ στα πούλμαν που μετέφεραν κόσμο για την τελετή απαγόρευαν να προσέλθει κάποιος με ρούχα παραλλαγής στο μνημόσυνο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Εισαγγελέως ισχυρίστηκε πως δεν υπήρξε βία, αλλά απρεπής συμπεριφορά από τον Παναγιώταρο και τον Κασιδιάρη. Μόνο όταν πήγαν να πάρουν οι συγκεντρωμένοι το μικρόφωνο από τον Κασιδιάρη, σπρώχθηκε κάποιος και έπεσε κάτω. Η αστυνομία σύμφωνα με τον Ντονά δεν ασχολήθηκε ούτε παρενέβη όταν πήρε το μικρόφωνο ο Κασιδιάρης, μολονότι υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί με πολιτικά μέσα στο χώρο και κλούβες των ΜΑΤ εκτός. Είπε πως ο δήμαρχος έφυγε με την καθοδήγηση της ασφάλειας, αλλά δεν πιστεύει ότι αν έμενε θα τον χτυπούσαν.

Σε σχετική ερώτηση του Αναπληρωτή Εισαγγελέα είπε πως τα μέλη της Χ.Α. κατέβαιναν από τα λεωφορεία και πήγαιναν παρατεταγμένα, με βηματισμό, όπως ο στρατός. Ενώ επίσης κατέθεσε πως ο Καδισιάρης έδινε το πρόσταγμα, όπως είδε στην τηλεόραση.

Τέλος ο Ντονάς σε ερωτήσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής είπε πως ο Δήμαρχος αντιλήφθηκε ότι του πήραν το μικρόφωνο και πως οι κάτοικοι προσπάθησαν να το πάρουν πίσω. Ο μάρτυρας κατέθεσε πως το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου καταδίκασε όλα αυτά που έγιναν με τον Παναγιώταρο και τον Κασιδιάρη, ενώ δεν είδε επίθεση στη νεολαία του ΛΑΟΣ από τη Χ.Α.. Σχετικά με τη δράση της Χ.Α., είπε ότι δεν είχε δει ο ίδιος κάτι, παρά μόνο από τα κανάλια και ότι είναι ένα κόμμα του κοινοβουλίου, που ιδεολογικά το κατατάσσει δεξιά. Επίσης, σχετικά με το έργο που ήθελε να χρηματοδοτήσει η Χ.Α., κατάθεσε, σε αντίθεση με τον Δήμαρχο Μπάμη, πως η τεχνική υπηρεσία δεν είχε αντίρρηση για την εκτέλεση του έργου.

Μετά την επίδειξη και σχετικών φωτογραφιών από το χώρο της εκδήλωσης επιβεβαίωσε πως τα ρούχα ομοιόμορφα και τα παντελόνια παραλλαγής, όπως στο στρατό και αυτό δεν θα μπορούσε να είναι τυχαίο. Επίσης επιβεβαίωσε πως ο Μπέλος, υποψήφιος της Χ.Α. είχε βγάλει λόγο τον προηγούμενο χρόνο στο μνημόσυνο και επανέλαβε πως η αστυνομία είχε παρουσία και μέσα στο χώρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ