ΗΜΕΡΑ 117: “Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ”

117η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, 19.1.2017
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης τη δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας μέχρι την συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε περιορισμένη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόν στη διαδικασία ήταν ο κατηγορούμενος Ιωάννης Καστρινός ενώ οι περισσότεροι εκ των υπολοίπων εκπροσωπήθηκαν από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους.

III. Συνέχιση εξέτασης του μάρτυρα και πολιτικώς ενάγοντα Ιορδάνη Πουντίδη. 

Α. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Τον λόγο πήρε η υπεράσπιση του κατηγορουμένου Καστρινού. Σε σχετικές ερωτήσεις της συνηγόρου Αναστασοπούλου, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι αναγνώρισε τον εντολέα της στο σημείο της επίθεσης. Στην κατάθεσή του τον αναγνώρισε με επιφύλαξη γιατί η φωτογραφία που του επιδείχθηκε ήταν μια θολή φωτογραφία από εφημερίδα. Εν συνεχεία ο μάρτυρας έδειξε τον κατηγορούμενο Καστρινό και είπε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο άνθρωπος που είχε αναγνωρίσει με επιφύλαξη στην κατάθεσή του. Μάλιστα πρόσθεσε πως ήταν στην πρώτη γραμμή την νύχτα της επίθεσης και πως προφανώς κρατούσε κάτι στα χέρια του αφού όλοι οι επιτιθέμενοι πλην δύο που έχει ήδη κατονομάσει κρατούσαν οπλισμό. Σε άλλη σχετική ερώτηση της συνηγόρου απάντησε πως δεν είδε τον εντολέα της να χτυπάει αφού μόλις ξεκίνησε η επίθεση ο μάρτυρας κάλυψε με τα χέρια το κεφάλι και δεν ήταν σε θέση να παρατηρήσει ποιον ακριβώς χτύπησε ο εντολέας της συνηγόρου. 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο συνήγορος Τσάγκας. Απαντώντας σε ερώτηση του συνηγόρου, ο μάρτυρας είπε ότι ο Μπαξεβάνης ήταν πολύ χτυπημένος, είχε δεκάδες χτυπήματα κι η πλάτη του την οποία είδε αργότερα ήταν μαύρη. Σε επόμενη ερώτηση του συνηγόρου για τον Μπαξεβάνη είπε ότι μπορεί να μην πήρε αναρρωτική άδεια αφού ήταν άνεργος άλλα γενικότερα στη ζώνη οι εργαζόμενοι δουλεύουν με συμβάσεις. Όταν λήγουν οι συμβάσεις και είναι άνεργοι αλλά υγιείς πηγαίνουν καθημερινά στη ζώνη για να βρουν δουλεία και να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας.

Σε ερωτήσεις του συνηγόρου Οπλαντζάκη ο μάρτυρας απάντησε πως παρά τον περιορισμένο φωτισμό μπορούσε να δει, να διακρίνει και να καταλάβει τι συνέβη . Τα καδρόνια ήταν άσπρα και φαίνονταν. Όσο για τις μεταλλικές απολήξεις αφενός τις ένοιωσαν στο κεφάλι αφετέρου όπως είπε, είδε με τα μάτια του καδρόνι με καρφί καθώς επίσης είδε σε ένα άλλο ξύλο να προεξέχει αιχμηρή μεταλλική λάμα. Πρόσθεσε πως εκτός από τους “φουσκωτούς” που ήταν μπροστά, υπήρχαν άλλοι πίσω που κρατούσαν πέτρες. Οι πέτρες αυτές ήταν βραχώδεις και ζύγιζαν 2-3 κιλά η κάθε μια. Τέτοιες πέτρες δεν υπήρχαν στην γειτονιά και δεν θα μπορούσαν να τις βρουν στο σημείο, ήταν πέτρες που έφεραν μαζί τους αφού τέτοιου είδους πέτρες υπάρχουν τουλάχιστον 350 μέτρα μακρύτερα από το σημείο της επίθεσης. Τις συγκεκριμένες πέτρες όπως είπε τις διάλεξαν οι δράστες για καλύτερο δολοφονικό αποτέλεσμα. Σε άλλη σχετική ερώτηση είπε πως οι δράστες γνώριζαν τον Πουλικόγιαννη και πως η επίθεση ήταν καθορισμένη από την ηγεσία της ΧΑ

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η συνήγορος Βελέντζα. Ο μάρτυρας είπε πως δεν πήγε σε ιατροδικαστή. Υποβλήθηκε σε ακτινολογικό έλεγχο στο νοσοκομείο. Είχε θλαστικά τραύματα και ζαλάδες για τις οποίες του χορηγήθηκαν χάπια. ενώ για τα τραύματα του χορήγησαν μια αλοιφή. Σε επόμενη ερώτηση είπε πως στο καρνάγιο δεν υπάρχουν πεταμένα ξύλα. Ο χώρος δεν είχε πεταμένα αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν όπλα. Συνέχισε λέγοντας πως μετά την επίθεση βρέθηκαν στο σημείο κάποια από τα όπλα των δραστών όπως επίσης ένα τέτοιο βρέθηκε στα γραφεία της ΧΑ την επομένη της επίθεσης. Τέλος είπε πως άκουσε τον αστυνομικό του περιπολικού που ήταν στο σημείο μετά την επίθεση να δίνει εντολές να ανοίξει η κυκλοφορία πριν ακόμα φύγει το ασθενοφόρο. 

 Σε σχετικές ερωτήσεις Γ. Μιχαλόλια ο μάρτυρας είπε πως ο ίδιος εκλαμβάνει ως άμεση και προσωπική απειλή εις βάρος του τη φράση «Το απόστημα του ΚΚΕ θα σπάσει», αλλά εκτός αυτού, το συνδικάτο έχει δεχτεί δεκάδες ανώνυμα τηλεφωνήματα με απειλές, κι ο ίδιος έχει λάβει ανώνυμο φάκελο που περιείχε μια σφαίρα και ένα σημείωμα που έγραφε «η επόμενη στο κεφάλι» Σε επόμενη ερώτηση του συνηγόρου αν θεωρεί διασπαστικό ένα άλλο σωματείο που ενδιαφέρεται για τα ζητήματα στη ζώνη, ο μάρτυρας απάντησε πως το σωματείο του Κυριτσόπουλου (εργολάβος στη ν/ζ) είναι διασπαστικό, όταν ισχυρίζεται πως τα μεροκάματα των εργατών είναι υψηλά και πρέπει να πέσουν. Στη συνέχεια είπε πως η όποια εγκληματική δράση μελών της ΧΑ γίνεται εξαιτίας των ναζιστικών αντιλήψεων της ΧΑ πως ο κοινοβουλευτισμός είναι μανδύας και πως μόλις εχθές, παρουσία της νύφης του μάρτυρα, αλλά υπάρχει καταγεγραμμένο και σε βίντεο, ο Λαγός με άλλους χρυσαυγίτες χτύπησαν ανθρώπους έξω από το δημοτικό σχολείο στο Ικόνιο Περάματος.

Σε ερωτήσεις του συνηγόρου Αλεξιάδη ο μάρτυρας είπε πως όταν τους επιτέθηκαν δεν μπορούσαν να φύγουν ούτε να μπουν κάποιοι μες στα οχήματα και να φύγουν καθώς κανείς από τους συντρόφους του δεν θα πάταγε ανθρώπους με το αμάξι για να φύγει. Σε επόμενη ερώτηση του συνηγόρου γιατί εφόσον νόμιζαν ότι είχαν επιτελέσει το δολοφονικό σκοπό τους εναντίον του Πουλικόγιαννη δεν έφυγαν αμέσως μετά, ο μάρτυρας απάντησε πως προφανώς οι δράστες δεν ήθελαν μόνο έναν.

Σε ερωτήσεις του συνηγόρου Ρουσόπουλου γιατί οι δράστες δεν χτύπησαν τον Σκλαβώλια, ο μάρτυρας απάντησε ότι πίσω από το αυτοκίνητο υπήρχε πεζοδρόμιο αλλά δεξιά και αριστερά υπήρχαν χρυσαυγίτες συνεπώς ο Σκλαβώλιας δεν μπορούσε να φύγει τελείως από το σημείο παρά μόνο ίσως μπόρεσε να κρυφτεί πίσω από το αυτοκίνητο οπότε πιθανολογεί πως δεν τον είδαν. Σε άλλες ερωτήσεις για την επίσκεψη Λαγού στη ζώνη ο μάρτυρας απάντησε πως η ζώνη ελέγχεται από το λιμενικό σώμα και πως ο Λαγός και οι άλλοι μπήκαν στα μουλωχτά εκείνο το μεσημέρι και πως οι ι ακροατές τους ήταν περίπου 7 άτομα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του συνηγόρου Παπαδέλη για το ακαταδίωκτο των χρυσαυγιτών ο μάρτυρας απάντησε ότι όλο το Πέραμα ξέρει ότι τα πρωτοπαλίκαρα της ΧΑ έχουν σχέση με την ασφάλεια και πως έχουν γίνει μαχαιρώματα εναντίων πακιστανών αλλά δεν είχε συλληφθεί ποτέ κανείς Στη συνέχεια κατέθεσε πως η εντολή και η πάγια τακτική της ΧΑ προκύπτει από ομιλίες που υπάρχουν στη δικογραφία στην οποία φαίνεται πως οι Παππάς, Παναγιώταρος κλπ λένε ότι είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν τις εντολές του πυρηνάρχη, ο οποίος υπακούει στις εντολές του Περιφερειάρχη, ο οποίος ακολουθεί εντολές του αρχηγού. Σε ερώτηση του συνηγόρου να κατονομάσει μια σύμβαση ή έναν εργολάβο που συνεργάστηκε με τη ΧΑ για να πέσουν τα μεροκάματα, ο μάρτυρας κατονόμασε τον Πυρινή και σύμβαση την οποία όπως είπε, έχουν υπογράψει 13 άτομα.

Στη συνέχεια η συνήγορος Πανταζή ρώτησε τον μάρτυρα αν έχει να προσάψει κάτι συγκεκριμένο για τους εντολείς της Αλεξόπουλο και Μπούκουρα. Ο μάρτυρας απάντησε πως έχει δει βίντεο στο οποίο φαίνεται ο Μπούκουρας ως επικεφαλής σε επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Κόρινθο, δίνοντας εντολές να μην μπουν μετανάστες στο στρατόπεδο της Κορίνθου.

IV. Κατάθεση του μάρτυρα Ελευθερίου Καρδάμη, αστυνομικού. 

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως την επομένη της επιθέσεως εναντίων των αφισοκολλητών, γινόταν πορεία διαμαρτυρίας εξαιτίας της επιθέσεως. Η πορεία ήταν ειρηνική και θα περνούσε έξω από τα γραφεία της ΧΑ Περάματος. Ο μάρτυρας όπως κατέθεσε βρήκε στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού που ήταν στερεωμένη στο τοίχο έξω από τα γραφεία της ΧΑ ένα ξύλινο κοντάρι το οποίο είχε στην άκρη του συγκολλημένο έναν μεταλλικό γάντζο. Το αντικείμενο αυτό στο οποίο υπήρχαν διχάλες καρφωτικών από συρραπτικό πιστόλι είναι πιθανόν να χρησιμοποιείτο και σαν κοντάρι για στήριξη σημαίας.

Μετά από σχετικές ερωτήσεις της προέδρου ο μάρτυρας κατέθεσε ότι το αντικείμενο αυτό έφερε βαθουλώματα και ήταν φανερά ταλαιπωρημένο όπως είπε. Ο μάρτυρας το περισυνέλεξε γιατί όπως είπε την προηγούμενη μέρα στο σημείο της επιθέσεως βρέθηκαν παρόμοια αντικείμενα 

Σε σχετικές ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα ο μάρτυρας απάντησε πως αν κάποιος χτυπηθεί στο κεφάλι με το συγκεκριμένο αντικείμενο θα έμενε στον τόπο και πως το περισυνέλεξε ως επικίνδυνο αντικείμενο. Στη συνέχεια είπε πως το αντικείμενο ήταν εκεί μάλλον γιατί κάποιος ήθελε να το ξεφορτωθεί και πως δεν πιστεύει ότι τοποθετήθηκε εκεί από κάποιον που ήθελε να ενοχοποιήσει τη ΧΑ αφού σε αυτή την περίπτωση δεν θα ήταν κρυμμένο με την μεταλλική απόληξη προς τα κάτω άλλα θα ήταν τοποθετημένο εμφανέστερα.. Επίσης είπε πως κατά την θητεία του στην αστυνομία έχει δει πολλές φορές σε επεισόδια σημαίες σε κοντάρια, τα οποία χρησιμοποιούνται όχι μόνο σαν σημαίες αλλά και ως όπλα για βιαιοπραγίες.
Στο σημείο αυτό η διαδικασία διακόπηκε για την Παρασκευή, 20η Ιανουαρίου 2017 ώρα 09:00π.μ..

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ