118η Συνεδρίαση, Δικαστική Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού 20.01.2017
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση της δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. H παρουσία του κοινού ήταν μέτρια, ενώ υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων στην αίθουσα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν λειτουργούσε κανένα μικρόφωνο. Η θέρμανση έβγαζε κρύο αέρα και η αίθουσα ήταν παγωμένη καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.
II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων
Παρών κατά την έναρξη και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ήταν ο κατηγορούμενος Καστρινός.
ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας – Εξέταση Αιτημάτων
Η διαδικασία ξεκίνησε με την συνέχιση και ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα Καρδάμη και την εξέταση των μαρτύρων Παναγιωτίδη και Παράσχου.
α. Συνέχιση κατάθεσης μάρτυρα Καρδάμη
Στις ερωτήσεις του Αναπληρωτή Εισαγγελέα και των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας απάντησε ότι το αντικείμενο που είδε το εντόπισε ο ίδιος, το έβγαλε από τη θέση του, και μετά το είδε ο Διευθυντής. Διοικητής τότε στο Α.Τ. Περάματος ήταν ο Χαρίλαος Τσάτσαρης. Ειδικότερα στις ερωτήσεις του συνηγόρου Μαλαγάρη απάντησε ότι το αντικείμενο είναι περίπου σαν αυτό στις φωτογραφίες που του επέδειξε ο εν λόγω συνήγορος, αλλά είχε διαφορές στο σχήμα του ελάσματος, ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να έχει πληροφορίες εκείνες τις ημέρες ότι στα γραφεία της Χ.Α. υπήρχαν όπλα και θα γινόταν επίθεση, γιατί δεν είναι ο αρμόδιος, ότι από τότε του είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το κοντάρι ήταν για ιστό σημαίας, γιατί έτσι δικαιολογούσε τα συρραπτικά, ότι κατέσχε το αντικείμενο, γιατί είχε ακούσει ότι κάτι σε σχήμα ρόπαλου με γάντζο χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, ότι παρ’ όλο που ένα κομμάτι του εξείχε προς την πλευρά του τοίχου, αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι που στηρίζει π.χ. το κλιματιστικό. Κατόπιν, στις ερωτήσεις της συνηγόρου Ζαφειρίου, απάντησε ότι το αντικείμενο ήταν τοποθετημέν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί το κρύψει κάποιος, ότι δεν ξέρει γιατί τα γραφεία της Χ.Α. ήταν κλειστά, ούτε για αποτυπώματα ή για την εξέλιξη της υπόθεσης. Η πορεία δεν πέρασε μπροστά από τα γραφεία.
Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Θεοδωρόπουλου απάντησε ότι το αντικείμενο αυτό δεν πωλείται στα μαγαζιά και ότι πρέπει να γίνει ειδική κατασκευή, ότι είναι κοινή λογική ότι κάποιος που χρησιμοποιεί ένα τέτοιο αντικείμενο ξέρει ότι αν χτυπήσει κάποιον με αυτό, τον αφήνει στον τόπο, ότι στη φωτογραφία βλέπει το αντικείμενο να έχει κάποια βαθουλώματα, σαν να έχει χτυπήσει σε οξεία επιφάνεια, δεν γνωρίζει αν υπήρξε επίθεση σε τζαμί, αλλά ξέρει ότι μετά την επίθεση στο ΠΑΜΕ δόθηκαν εντολές στην αστυνομία για αυξημένη επιφυλακή. Ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν θύματα έχουν αναγνωρίσει το αντικείμενο που βρήκε, και θα προτιμούσε να εκφέρει γνώμη για το θάνατο του Φύσσα μετά την απόφαση του Δικαστηρίου.
Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Καμπαγιάννη ανέφερε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί να αποθηκεύσει κανείς το αντικείμενο εκεί που βρέθηκε, ότι τα γραφεία της Χ.Α. από εκεί που έγινε η επίθεση είναι γύρω στα 2 χλμ. και για να πάει κανείς με μηχανάκι χρειάζεται 5 το πολύ λεπτά, δεν τους καταγγέλθηκε ότι μέλη του ΚΚΕ επιτέθηκαν σε άλλο άτομο, αντίθετα στο χώρο πήγαν για επίθεση προς τα μέλη του ΚΚΕ.
Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Τζέλη απάντησε ότι πήγε στον τόπο της δολοφονίας Φύσσα την επόμενη μέρα, και έχει μάθει ότι τον σκότωσε ο Ρουπακιάς, οποίος ήταν μέλος της Χ.Α.. Γνωριζει για τα τάγματα εφόδου από την τηλεόραση.
Στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, αρχικά στον Γ. Μιχαλόλια, απάντησε ότι υπηρετεί 32 χρόνια στο σώμα, ότι υπήρχε εντολή να διέρχονται δυνάμεις έξω από τα γραφεία, για να μη γίνει επίθεση, δεν ξέρει αν καταγράφηκε κάτι έξω από τα γραφεία, ότι παρέδωσε το αντικείμενο σε αξιωματικό από ειδική διεύθυνση, ότι το βράδυ έγινε έρευνα στα γραφεία, ότι άλλο είναι να κρύψει κανείς ένα αντικείμενο προκειμένου να το ξαναχρησιμοποιήσει και άλλο να το ξεφορτωθεί και ότι αν χτυπηθεί κανείς με αυτό το αντικείμενο και βρει το μέταλλο, δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει.
Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Παπαδέλη απάντησε ότι αν χτυπήσει αυτό το αντικείμενο, προφανώς θα αφήσει βιολογικό υλικό, αλλά δεν έχει ενημέρωση σχετικά. Η προανάκριση έγινε για την επίθεση, δεν ξέρει συγκεκριμένα αδικήματα.
Στις ερωτήσεις της συνηγόρου Βελέντζα απάντησε ότι σε πορείες που είναι προγραμματισμένες για τις 5 οι άνθρωποι αρχίζουν να μαζεύονται από τις 4 και μετά, ότι αν ήθελε κάποιος να ξαναχρησιμοποιήσει το αντικείμενο, θα το έκρυβε εκεί που το βρήκε, αν ήθελε να το ξεφορτωθεί, θα το πετούσε οπουδήποτε.
β. Κατάθεση του μάρτυρα Παναγιωτίδη
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είναι Αστυνομικός Διευθυντής περίπου από το 2012. Εκείνη την μέρα είχε διαταχθεί σε μέτρα για την προστασία των γραφείων της Χ.Α.. Πάντοτε όταν ένα κόμμα κάνει πορεία, συλλαλητήριο κ.λπ., και στην πορεία του υπάρχουν γραφεία αντιπάλου κόμματος, αυτά φυλάσσονται. Το ΚΚΕ είχε πορεία, γιατί είχαν γίνει επεισόδια μεταξύ Χ.Α. και μελών του ΚΚΕ, με αφορμή μια αφισοκόλληση. Ο Καρδάμης βρήκε το αντικείμενο μετά από εντολή για έρευνα στο χώρο, είναι πάγια εντολή που δίνεται πάντα. Το αντικείμενο ήταν περασμένο πίσω από το κλιματιστικό έξω από τα γραφεία, κρυμμένο ανάμεσα στον τοίχο και την εξωτερική μονάδα. Όπως μετρήθηκε μετά, το αντικείμενο ήταν 1,20, και ήταν άσχετο με την εικόνα, γι’ αυτό το πρόσεξαν. Ήταν ένα κοντάρι ξύλινο με ένα μεταλλικό στεφάνι από πάνω και άλλο ένα μεταλλικό από πάνω. Προεξείχε ο μεταλλικός σφιγκτήρας με μια μεταλλική απόληξη στην άκρη. Τέτοιου είδους ξύλα χρησιμοποιούν όλοι στις πορείες, γιατί βάζουν σημαίες, αλλά χρησιμοποιούνται και σε επιθέσεις. Αν χτυπηθεί κάποιος στο κεφάλι με αυτό, θα σκοτωθεί, είναι όπλο. Το πήγαν μετά στο Τμήμα του Περάματος, είχε ειδοποιηθεί και η Εισαγγελέας Μαραγκάκη, για να γίνει προανάκριση, μετά έγινε και έρευνα στα γραφεία, ήρθε κλειδαράς. Μετά έπρεπε να το έχουν φωτογραφίσει και να σταλεί στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Σε επίδειξη στο μάρτυρα φωτογραφιών του αντικειμένου, είπε ότι δεν είναι αυτό, μοιάζει, αλλά ίσως τον ξεγελάει και η φωτογραφία. Δεν κατάφερε να διαπιστώσει αν είχε ίχνη χτυπήματος, σημασία θα είχε να χτυπήσει κάποιος με τη μεταλλική άκρη, υπήρχαν σημάδια σαν από συρραπτικό πιστόλι. Στην έρευνα δεν ήταν παρών, έμαθε ότι δεν βρέθηκε κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί όπλο.
Στις ερωτήσεις της Εισαγγελέως είπε ότι θα μπορούσε να το βάλει κάποιος εκεί, για να ενοχοποιήσει κάποιον άλλο, ότι επικεφαλής στα γραφεία του Περάματος είναι ο Λαγός και ότι το αντικείμενο έπρεπε να είχε σταλεί στη ΔΕΕ. Στις ερωτήσεις του Αναπληρωτή Εισαγγελέα απάντησε ότι πονάει η μέση του, γιατί πιάστηκε με τους χρυσαυγίτες στο σχολείο του Περάματος, ότι αν χτυπήσει κάποιος με το σίδερο αυτό, είναι θάνατος, όποιος το έχει θέλει να προκαλέσει τουλάχιστον βαριά σωματική βλάβη, ότι δεν ξέρει τίποτα για τη δραστηριότητα των γραφείων της Χ.Α., ότι αυτός είδε αμέσως το σίδερο, ότι αν το έχει χρησιμοποιήσει κάποιος, θα το πετάξει και δεν θα το βάλει εκεί. Το επεισόδιο έγινε στη διάρκεια μιας αφισοκόλλησης του ΠΑΜΕ, οι χρυσαυγίτες δεν κάνουν αφισοκολλήσεις, οι χρυσαυγίτες όρμησαν. Στις ερωτήσεις από έδρας απάντησε ότι το αντικείμενο στις φωτογραφίες δεν είναι το ίδιο με αυτό που βρήκαν και ότι για την έρευνα στα γραφεία άκουσε ότι προσήλθε ο βουλευτής Λαγός και προπηλάκισε την Εισαγγελέα.
Στις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, αρχικά του συνηγόρου Θεοδωρόπουλου απάντησε ότι μπορεί κάποιος μάρτυρας να αναγνωρίσει το αντικείμενο, αν δει να χτυπάνε με αυτό αυτοκίνητα, ότι ήρθε το βράδυ η Κρατική Ασφάλεια, ότι και το σίδερο θα το έβλεπε από μακριά αν εστίαζε την προσοχή του, ότι τα ευρήματα αυτά θέλουν ειδικές υπηρεσίες για να διαπιστωθεί τι είχε πάνω το αντικείμενο. Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Μαλαγάρη απάντησε ότι δεν ξενίζει να χρησιμοποιεί κάποιος το ίδιο όπλο, ότι τα ΜΜΕ λένε ότι η αστυνομία αδιαφορεί, ενώ και ο ίδιος είναι χτυπημένος από χρυσαυγίτες.
Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Στρατή απάντησε ότι από τότε που έπιασε βάρδια για την πορεία, δεν πλησίασε κανείς τα γραφεία ή τα aircondition, ότι για την επίθεση ξέρει ότι φορούσαν τα διακριτικά και μαύρες μπλούζες και άρβυλα.
Στις ερωτήσεις της συνηγόρου Ζαφειρίου απάντησε ότι για τη διάψευση από τη Χ.Α. ότι η αστυνομία πήγε να προστατεύσει τα γραφεία της, δεν θα κάνει πολιτική ανάλυση, ότι οι ακροδεξιοί και οι ακροαριστεροί χρησιμοποιούν τις σιδερένιες απολήξεις, ότι τα γραφεία της Χ.Α. εκεί είναι πάντα κλειστά.
Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Καμπαγιάννη απάντησε ότι άνετα το αντικείμενο αυτό μεταφέρεται με μηχανάκι, ότι δεν έχει ενημερωθεί για καταγγελία επίθεσης μελών του ΚΚΕ σε μέλη της Χ.Α., ότι έχει συμβεί να συλληφθεί κάποιος που έχει χρησιμοποιήσει μαχαίρι ως όπλο και να το έχει πάνω του.
Σε ερώτηση του συνηγόρου Σκαρμέα απάντησε ότι από την πείρα του, ένας δράστης θα σκουπίσει το όπλο του από αίματα, βιολογικό υλικό κ.λπ.
Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Τζέλη ο μάρτυρας απάντησε οι χρυσαυγίτες ήξεραν ότι τα γραφεία τους φυλάσσονται, ότι το αντικείμενο έδινε την εντύπωση ότι ήταν σαν μέρος βάσης στήριξης αντικειμένου, αλλά χωρίς να είναι, για τη δολοφονία του Παύλου ό,τι ξέρει, το ξέρει από τον Τύπο, ενώ έμαθε ότι ο Ρουπακιάς ήταν χρυσαυγίτης.
Στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και αρχικά του Γ. Μιχαλόλια απάντησε ότι πριν πάνε εκείνοι, τα γραφεία φυλάσσονταν με περιπολίες, ότι άκουσε ότι το αντικείμενο είχε μήκος 1,20.
Στις ερωτήσεις της συνηγόρου Βελέντζα απάντησε ότι δεν έχουν γάντια, για να μεταφέρουν το αντικείμενο, ότι αμέσως το παρέδωσαν.
Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Τριανταφυλλούδη απάντησε ότι έχει δει άπειρες συμπλοκές σε αφισοκολλήσεις, ότι δεν ξέρει κάτι για το επεισόδιο, μόνο από τον Τύπο, και ότι δεν γνωρίζει τον Πανταζή.
γ. Κατάθεση του μάρτυρα Παράσχου
Ο μάρτυρας κατέθεσε με παρεμβαλλόμενες ερωτήσεις από έδρας ότι είναι αστυνομικός στην Ασφάλεια Περάματος από το 2004, εκείνο το βράδυ είχε υπηρεσία από 13.00 μέχρι 23.00, δεν θυμάται ποιος ήταν τότε αξιωματικός υπηρεσίας, μετά τις 23.00 υπεύθυνος είναι βαθμοφόρος του Ανακριτικού. Εκείνο το βράδυ χτύπησε το τηλέφωνο, το σήκωσε ο ίδιος, του μίλησε κάποια αντρική φωνή, ημεδαπός γύρω στα 30 και του είπε ότι μένει κοντά στα γραφεία της Χ.Α. και ότι εκείνη την ώρα έβλεπε να τοποθετούν ένα στειλιάρι στο κλιματιστικό. Το τηλεφώνημα έγινε στις 7,8, ή 9, δεν θυμάται τώρα, δεν του έδωσε όνομα αυτός που τηλεφώνησε και είχε πάρει με απόκρυψη. Ο διοικητής ήταν εκεί, ενημέρωσε τους ανωτέρους του και πήγαν να ελέγξουν την καταγγελία. Η Πρόεδρος ρώτησε το μάρτυρα αν έχει πει τα ίδια και στην προηγούμενη κατάθεσή του και όταν απάντησε θετικά τον ξαναρώτησε, απάντησε πάλι θετικά, ότι στο τηλεφώνημα του είπαν ότι βλέπουν τώρα κάποιον να βάζει ένα στειλιάρι έξω από τα γραφεία της Χ.Α.. Σε ερωτήσεις της Προέδρου, απάντησε ότι την προηγούμενη νύχτα είχε συμβεί το επεισόδιο μεταξύ της Χ.Α. και του ΠΑΜΕ και το τηλεφώνημα πιθανολογεί ότι είχε σχέση με το επεισόδιο. Η Πρόεδρος του επεσήμανε ότι έχει πει εντελώς άλλα στην πρώτη συνέντευξη και ο μάρτυρας απάντησε ότι εκείνος σήκωσε το τηλέφωνο και ξέρει. Μετά από επανειλημμένες ερωτήσεις της Προέδρου, η τελευταία του διάβασε την πρώτη κατάθεση, στην οποία είχε πει ότι στο τηλεφώνημα που δέχτηκε του είπαν ότι περί ώρα 03.00 ξημερώματα μετά το επεισόδιο στο Πέραμα είδε άτομα με μαύρες μπλούζες που συμμετείχαν στο περιστατικό να εισέρχονται στα γραφεία και να τοποθετούν καδρόνια, ξύλα και άλλα αντικείμενα και ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι αυτό ισχύει. Στη συνέχεια της κατάθεσής του, με παρεμβαλλόμενες ερωτήσεις από την έδρα, ο μάρτυρας ανέφερε ότι έμαθε για το κοντάρι από συναδέλφους του, ότι τα ίδια είπε σήμερα και στην πρώτη του κατάθεση και μόνο το κλιματιστικό διέφερε, ότι δεν μίλησε στους προηγούμενους μάρτυρες πριν την κατάθεσή του, ότι ξέρει λίγα πράγματα για την έρευνα στα γραφεία και για το επεισόδιο μεταξύ της Εισαγγελέως και του Λαγού, αλλά νομίζει ότι η έρευνα δεν παρεμποδίστηκε.
Στις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής και συγκεκριμένα του συνηγόρου Σαπουντζάκη απάντησε ότι δεν τον πίεσε κάποιος ανώτερός του να αλλάξει την κατάθεσή του και δεν υπάρχουν κραυγαλέες αντιφάσεις, ότι δεν μπορεί να θυμάται τι έκανε πριν δύο χρόνια.
Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Θεοδωρόπουλου απάντησε ότι η αρχική κατάθεσή του είναι αυτή που έδωσε στους συναδέλφους, ότι ακούστηκε στο Πέραμα ότι τοποθετήθηκε ένα στειλιάρι στο κλιματιστικό, από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα έμαθε για το στειλιάρι, δεν ξέρει τα αποτελέσματα της έρευνας στα γραφεία.
Στην ερώτηση του συνηγόρου Αντανασιώτη απάντησε ότι δεν του είπε κανείς για στειλιάρι στο τηλέφωνο, ενώ στις ερωτήσεις της συνηγόρου Ζαφειρίου απάντησε ότι στο τηλέφωνο δεν του είπαν για μέλη της Χ.Α. αλλά για άτομα. Οι απαντήσεις του μάρτυρα ανάγκασαν την Πρόεδρο να τον ρωτήσει αν καταλαβαίνει τι καταθέτει και αν είναι σε σύγχυση.
Στη συνέχεια των ερωτήσεων της συνηγόρου Ζαφειρίου απάντησε ότι ο άνθρωπος στο τηλέφωνο είπε για μέσα στα γραφεία της Χ.Α.. Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Καμπαγιάννη ο μάρτυρας ανέφερε ότι δεν έλαβε ο ίδιος καταγγελία για επίθεση μελών του ΠΑΜΕ σε μέλη της Χ.Α..
Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Τζέλη απάντησε ότι το τηλεφώνημα έγινε στις 22.20 και στον περιβάλλοντα χώρο βρίσκονταν οι αξιωματικοί και οι άλλοι αστυνομικοί που ήταν εκεί, ότι το επεισόδιο στην έρευνα στα γραφεία ήταν λεκτικό και το ξεκίνησε ο Λαγός.
Στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης που ξεκίνησαν με τον συνήγορο Τριανταφυλλούδη με παρεμβαλλόμενες ερωτήσεις της Προέδρου, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν βρέθηκαν όπλα στα γραφεία, ότι στη περιοχή ξέρουν τα αυτοκίνητα της αστυνομίας, ότι δεν έχουν βρει ποτέ όπλα σε μέλη της Χ.Α., ότι ο Πανταζής δίνει το παρών στο τμήμα, είναι 40 χρονών και έχει μαγαζί με μπαλόνια, ότι ο Πανταζής δίνει αναφορά στον εκάστοτε αξιωματικό υπηρεσίας για περιστατικά με τη Χ.Α.
Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Γκαβέλα απάντησε ότι ο Πανταζής παρουσιαστηκε στο τμήμα μόνο για αυτήν την πράξη, ότι δεν ξέρει γιατί έγινε έρευνα για τα ξύλα.
Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Μιχαλόλια απάντησε ότι εκεί που ήταν ο ίδιος ήταν παρόντες και αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας, ότι το άτομο στο τηλέφωνο ήταν 30-35 και δεν άκουσε τι θα έκαναν μετά οι ανώτεροί του. Ο Τσαρουχάς θα γνώριζε το τηλεφώνημα, γιατί όλοι οι συνάδελφοί του είναι μέσα σε ένα γραφείο, ότι όταν στην αστυνομία λένε από πληροφορίες που συνελέγησαν, εννοούν συγκεκριμένα.
Στις ερωτήσεις της συνηγόρου Βελέντζα απάντησε ότι δεν ρώτησε τον άνθρωπο στο Πέραμα τίποτα άλλο παρά μόνο το όνομά του, ότι δεν τον βοήθησε κανείς να διατυπώσει την κατάθεσή του, ενώ στο συνήγορο Παπαδέλη απάντησε ότι δεν ήταν εισαγγελέας στο χώρο την ώρα που δέχθηκε το τηλεφώνημα, και δεν ξέρει γιατί οι Καρδάμης και Παναγιωτίδης λένε ότι την είδαν, ότι πριν το τηλεφώνημα δεν είχε αποφασιστεί να γίνει έρευνα στα γραφεία.
Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Ρουσσόπουλου απάντησε ότι έλαβε χώρα λεκτικό επεισόδιο ανάμεσα στο Λαγό και την εισαγγελική λειτουργό κατά την είσοδο στα γραφεία, ότι δεν ξέρει αν μπήκαν με κλειδαρά, ενώ σε ερώτηση του συνηγόρου Αλεξιάδη απάντησε ότι δεν ξέρει αν η Χ.Α. είχε ειδοποιηθεί για την έρευνα.
Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την Τρίτη 24.01.2017 στην Αίθουσα του Εφετείου Αθηνών.