“ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ Χ.Α. ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ”

Η καταδίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής ως διευθύνουσα ομάδα εγκληματικής οργάνωσης πίσω από τον μανδύα ενός υποτιθέμενου νόμιμου πολιτικού κόμματος είναι το μεγάλο διακύβευμα της δίκης που διεξάγεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018, σύμφωνα με τον συνήγορο Πολιτικής Αγωγής Θανάση Καμπαγιάννη.

Πιο συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο radiofono247, ο κ. Καμπαγιάννης εξήγησε ότι το επίμαχο ζήτημα είναι το να πάει φυλακή ο Μιχαλολιάκος, ο Κασιδιάρης, ο Λαγός, αυτοί που αποδεδειγμένα εκπαίδευαν και διηύθυναν τις ομάδες κρούσης που πήγαιναν και χτυπούσαν.

Στην ερώτηση αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αυτό το διακύβευμα, η απάντηση του συνηγόρου ήταν κατηγορηματική. «Αυτό έχει ήδη στοιχειοθετηθεί», είπε και εξήγησε ότι οι καταθέσεις των μαρτύρων ήταν συντριπτικές για το ότι τα τάγματα εφόδου δρούσαν συντεταγμένα, οργανωμένα, με την παρουσία ή την καθοδήγηση κάποιου τοπικού ή ηγετικού στελέχους της Χ.Α.

«Τίποτα δεν γινόταν τυχαία, για να χρησιμοποιήσουμε φράση των ίδιων των ηγετών της Χ.Α., τίποτα δεν γινόταν αυτόνομα και μεμονωμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά και τεκμηρίωσε τον ισχυρισμό του λέγοντας ότι γι’ αυτό μετά τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν ξεκίνησε η ποινική δίωξη σε βάρος της Χ.Α., υπήρξε ριζική μείωση των περιστατικών ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα.

Άλλωστε, στην επόμενη φάση της δίκης, που είναι η φάση των αναγνωστέων εγγράφων, όπου πλέον το δικαστήριο εκτός από τους μάρτυρες, θα ακούσει τα βίντεο, τα ηχητικά, τα τηλεφωνήματα, τα μηνύματα, τις εκθέσεις της αστυνομίας και όλο το ανακριτικό υλικό, η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και της διεύθυνσης αυτής θα είναι πλέον -σύμφωνα με τον κ. Καμπαγιάννη- απόλυτα δεμένη και αποδεδειγμένη και θα μένει πλέον στους ίδιους τους κατηγορούμενους, που θα κληθούν να απολογηθούν, να αποδείξουν πώς είναι δυνατόν να γίνονταν όλες αυτές οι επιθέσεις χωρίς να τις γνωρίζει η ηγεσία.

Όσο για το αν καθυστερεί η δίκη και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί, ο ορίζοντας αυτή τη στιγμή είναι το 2018, απάντησε ο ίδιος και διευκρίνισε ότι «πλέον είμαστε αντιμέτωποι απλά με τον όγκο του υλικού που πρέπει να εξετάσει το δικαστήριο».

Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στον ρόλο των ΜΜΕ, τα οποία -με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της δίκης με ευθύνη των κατηγορουμένων και της υπεράσπισης- θα πρέπει να μεταφέρουν το συντριπτικό υλικό που αποδεικνύεται μέσα στη δικαστική αίθουσα.

«Η αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής και του φασιστικού κινδύνου δεν είναι ζήτημα απλά μιας δικαστικής απόφασης, χρειάζονται αλλαγές πολιτικές και κοινωνικές προκειμένου να “ξεφουσκώσουν” τέτοιου είδους μορφώματα, έστω και ακραία ναζιστικά και εγκληματικά όπως είναι η περίπτωση της Χ.Α., αλλά μια καταδικαστική απόφαση του εγκληματικού μορφώματος θα μείνει στη συνείδηση της πλατιάς πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας», κατέληξε ο κ. Καμπαγιάννης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ