298η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, Τετάρτη, 28.11.2018
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ελάχιστη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.
II. Παρουσία των κατηγορουμένων
Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: ουδείς.
III. Αναγνωστέα Έγγραφα Υπεράσπισης
Η διαδικασία συνεχίστηκε με την προβολή και την ανάγνωση βίντεο και εγγράφων που ολοκληρώνουν τον κατάλογο αναγνωστέων σχετικά με τον κατηγορούμενο Λαγό. Προβλήθηκε από τον υποφάκελο 4 του καταλόγου της υπεράσπισης βίντεο από ομιλία του Λαγού στη Βουλή με θέμα τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων της ραδιοσυχνότητας του ΚΚΕ και στη συνέχεια αναγνώσθηκε, με παράλληλη προβολή, η κατάθεση της εν διαστάσει συζύγου του Λαγού, η οποία δεν είχε περιληφθεί στα αναγνωστέα, παρά τον αντίθετο ισχυρισμό της υπεράσπισης.
Στην κατάθεσή της η μάρτυρας, μεταξύ, άλλων, ανέφερε: «[…] είχα δει ότι ο Λαγός φύλαγε 2 πυροβόλα όπλα, είχα δει ακουμπισμένο σε μια καρέκλα ένα μπουφάν και ταμπελάκι με την τιμή του, 600 ευρώ, με παραξένεψε η τιμή […] εγώ τότε δούλευα καθαρίστρια στα ΕΛΤΑ […] η μητέρα του είπε ότι θα έρθουν οι αστυνομικοί μαζί με το Γιάννη […] όλα είχαν εξαφανιστεί από το σπίτι […] μου είπε η μητέρα του ότι προσπάθησε να τα κρύψει και τελικά ήρθαν κάτι χρυσαυγίτες και τα πήραν [τα όπλα] […]». Τα αμέσως επόμενα έγγραφα που προσκόμισε η υπεράσπιση ήταν μια ιατρική γνωμάτευση «υποτροπιάζουσας καταθλιπτικής διαταραχής» και πιστοποίηση αναπηρίας από το ΙΚΑ, αφορώσες την ως άνω μάρτυρα, προκειμένου να στηρίξουν τον ισχυρισμό ότι «Όταν πήγε να καταθέσει [η μάρτυρας] ενώπιον των ανακριτριών, έπασχε από υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή». Ωστόσο, οι ημερομηνίες των γνωματεύσεων ήταν μεταγενέστερες της ημερομηνίας της κατάθεσης, όπως επεσήμανε η πολιτική αγωγή.
Στη συνέχεια, ο συνήγορος Κάσσης πήρε το λόγο και προσκόμισε στην έδρα τους φακέλους με τα αναγνωστέα που αφορούν τον εντολέα του κατηγορούμενο Παναγιώταρο.
Ξεκίνησε η ανάγνωση του πρώτου εκ των τριών φακέλων, ο οποίος περιλαμβάνει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και αποτελείται από 537 ερωτήσεις και 42 ομιλίες του κατηγορούμενου Παναγιώταρου στο Κοινοβούλιο.
Οι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που αναγνώσθηκαν κατά τη σημερινή δικάσιμο χρονολογούνταν από τα έτη 2012-2013 και αφορούσαν, μεταξύ άλλων:
– την αποκρατικοποίηση των ΕΛΤΑ (12/9/12),
– τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τις απολύσεις των εργαζομένων και τους κατώτατους μισθούς (Οκτ. 2012), όπως και:
– τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου, 27/10/12
– την επιβολή νέων αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, 10/12/12
– τους «παράνομους λαθρομετανάστες στη Σάμο», 11/12/12
– την «αγορά F16», 15/12/12
– τον «εφοδιασμό στρατιωτικών οχημάτων με νοθευμένα καύσιμα», 21/10/13
– το εάν «υπάρχουν εναλλακτικοί προμηθευτές ρεύματος», 23/1/13
– «σχετικά με την κατάργηση του απορρήτου στη διεθνή νομισματική αρχή», 8/2/13
– «σχετικά με την παύση λειτουργίας των 2 ψυχιατρικών νοσοκομείων Αττικής», 12/2/13
– «χωρίς καθηγητές η σχολή Ικάρων», 12/2/13
– σχετικά με την «τμηματική ποσοστιαία και αναλογική απόδοση αποζημιώσεων των ασφαλισμένων», 11/3/13
– σχετικά με τη «δημοπράτηση πινάκων Ελλήνων εικαστικών σε οίκο του εξωτερικού», 3/10/13
– «κενά στην αντιπυρική προστασία», 9/4/13
– σχετικά με το «παρεμπόριο εν μέσω τουριστικής περιόδου», 18/4/13
– «υποβάθμιση της λίμνης Παμβώτιδας», 18/4/13
Με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης και της 127ης κοινοβουλευτικής ερώτησης από τον κατάλογο των αναγνωστέων που προσκόμισε η υπεράσπιση του κατηγορούμενου Παναγιώταρου, η έδρα διέκοψε για την Πέμπτη 29/11 στην αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.