260η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού, 28.06.2018
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Ο τόπος διεξαγωγής της διαδικασίας που ήταν προγραμματισμένος για σήμερα στο Εφετείο Αθηνών άλλαξε εκτάκτως και η διαδικασία πραγματοποιείται στην Αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού. Η πρόσβαση και η παρακολούθηση της δίκης εξακολουθεί να είναι εφικτή με επίδειξη και παρακράτηση αστυνομικής ταυτότητας μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ελάχιστη παρουσία κοινού.
II. Παρουσία των κατηγορουμένων
Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: ουδείς.
III. Αναγνωστέα έγγραφα:
Εκκρεμότητες από τα υπ’αρ. 377, 388, 390 αναγνωστέα έγγραφα:
Η διαδικασία συνεχίστηκε σήμερα με την ανάγνωση και προβολή των πειστηρίων που κατασχέθηκαν στις οικίες των Σαββόγλου, Φραγκάκη και Μπολάνη αντίστοιχα, όπως αυτά περιλαμβάνονται στις εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης των υπ’αρ. 377, 388 και 390 αναγνωστέων εγγράφων.
Υπ’αρ. 429 αναγνωστέο: Ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη
Η έδρα στη συνέχεια προχώρησε στην ανάγνωση του υπ’ αρ. 429 εγγράφου από τον κατάλογο των αναγνωστέων, την Ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη από τον Σεπτέμβριο του 2013 «Το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα και η αντιμετώπισή του» που ενεχείρισε ο μάρτυρας Τατσόπουλος. Η έκθεση αφορά στη διερεύνηση και ομαδοποίηση των αναφορών που υποβλήθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με περιστατικά ρατσιστικής βίας από τον Ιανουάριο του 2012 έως τον Απρίλιο του 2013.
Η ανάγνωση ξεκίνησε με τις εισαγωγικές σημειώσεις του ΣτΠ, ήτοι ότι επιχειρείται «με την παρούσα ειδική έκθεση» η «κατά το δυνατόν συστηματική καταγραφή του ιδιαιτέρως απεχθούς φαινομένου [της ρατσιστικής βίας]» και η «διατύπωση συγκεκριμένων παρατηρήσεων και προτάσεων προς την πολιτεία για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας […]». Από τα στοιχεία που εξήχθησαν δια μέσου των καταγγελιών/αναφορών προέκυψαν 281 καταγγελίες σχετικά με επιθέσεις λόγω διαφορετικότητας, εκ των οποίων στα 61 περιστατικά υπάρχει φερόμενη ανάμιξη μελών της ΧΑ, ενώ στα 47 υπάρχει φερόμενη ανάμιξη μελών σωμάτων ασφαλείας.
Κατά τη διαδικασία αναγνώσθηκε το σύνολο σχεδόν της εν λόγω έκθεσης, από τις εισαγωγικές παρατηρήσεις της οποίας σταχυολογούνται ενδεικτικά οι κάτωθι διαπιστώσεις:
– Η μεγάλη πλειοψηφία των ρατσιστικών επιθέσεων είτε δεν καταγγέλλεται είτε καταγγέλλεται και δεν καταγράφεται.
– Οι επιθέσεις που καταγράφηκαν δεν κατανέμονται ομοιόμορφα. Από τις 281 καταγγελίες, οι 253 αφορούσαν επιθέσεις που τελέστηκαν μέσα στους 12 μήνες του 2012 και οι υπόλοιπες 28 κατά το διάστημα Ιανουάριο – Απρίλιο του 2013.
– Ο ΣτΠ εκτιμά ότι η αύξηση του αριθμού των επιθέσεων και η κλιμακούμενη ένταση της ασκούμενης βίας σχετίζεται και με τις πολιτικές εξελίξεις και συγκεκριμένα με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της παράταξης της ΧΑ, που «φαίνεται ότι ενθάρρυνε την εν γένει απενοχοποίηση της ρατσιστικής ρητορικής αλλά και την υιοθέτηση ανάλογων πρακτικών από διάφορες άλλες οργανωμένες ομάδες […]»
Η ανάγνωση συνεχίστηκε με τις διαπιστώσεις της έρευνας σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή των περιστατικών, την ανθρωπογεωγραφία των θυμάτων και των δραστών, τη μέθοδο των επιθέσεων η οποία επαναλαμβάνεται κυρίως ως εξής: «αρχικά εντοπισμός 1-2 υποψήφιων θυμάτων (κυρίως άνδρες) μετά τη δύση του ηλίου, η ομάδα των δραστών εμφανίζεται αιφνιδιαστικά (πεζοί ή με μηχανές), ακολουθεί προσχηματική ερώτηση συχνά για την καταγωγή του θύματος και βίαιη ομαδική επίθεση με χτυπήματα στο πρόσωπο ή στο κεφάλι [..] περιπτώσεις όπου αστυνομική δύναμη ήταν σε κοντινή απόσταση και αδράνησε, ενώ οι δράστες αποχωρούν ανενόχλητοι […]»
Γίνεται αναφορά σε δύο κυρίως κατηγορίες δραστών, «τα φερόμενα μέλη πολιτικού κόμματος που εκπροσωπείται στο Εθνικό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα της Χρυσής Αυγής» και «τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας (αστυνομία, λιμενικό, δημοτική αστυνομία)», ενώ, αποτυπώνεται ότι συνολικά σε 71 περιπτώσεις «οι δράστες συνδέονται ή φέρονται να συνδέονται με το κόμμα της ΧΑ». […] «Σε 47 δε περιπτώσεις καταγγελιών οι δράστες φέρονται να είναι μέλη των σωμάτων ασφαλείας, κυρίως της αστυνομίας [..] που φέρεται να διαπράττει σειρά εγκλημάτων, όπως κακοποίηση, τραυματισμούς, βασανιστήρια, εξύβριση, απειλές κλπ […] προσβλητική συμπεριφορά καταγγέλλεται από αλλοδαπούς πολίτες για μέλη της αστυνομίας [..]»
Στη συνέχεια της έκθεσης αναγνώσθηκαν οι δηλώσεις του ΣτΠ σχετικά με τη δημόσια παρέμβασή του ήδη από το 2008 για την εργασιακή εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών, με ιδιαίτερη αναφορά στους εργάτες γης της Μανωλάδας.
Η ανάγνωση ολοκληρώθηκε με τα γραφήματα και τα παραρτήματα που περιλαμβάνονται στην υπ’αρ. 429 αναγνωστέα έκθεση, με θέματα «αριθμός επιθέσεων ανά μήνα και εθνικότητες θυμάτων», «καταγραφή επιθέσεων από μέσα ενημέρωσης» κλπ και με την ανά μήνα απαρίθμηση και περιγραφή των περιστατικών των ως άνω επιθέσεων.
Στη συνέχεια η έδρα προχώρησε στην ανάγνωση του υπ’ αρ. 430 εγγράφου, της έκθεσης του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς από 11-11-2013 που ενεχείρισε ο μαρτυρας Τατσόπουλος.
Το δικαστήριο, με την ολοκλήρωση μιας πρώτης ανάγνωσης των θέσεων και των προτάσεων του Επιτρόπου από το υπ’αρ. 430 αναγνωστέο, διέκοψε για την Παρασκευή, 29 Ιουνίου, στην αίθουσα των Γυναικείων Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού.