Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ‘ΕΚΡΗΞΗ’ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Πηγή: news247.gr
Συντάκτης: Αντωνία Ξυνού
Γυναίκα από το ακροατήριο θέλησε να φωτογραφίσει το μάρτυρα, με τον οποίο γνωρίζονταν. Σφοδρή αντίδραση από την υπεράσπιση
 Αντιμέτωπη με τα όρια του προπηλακισμού βρέθηκε μία γυναίκα, μέλος της πρωτοβουλίας “Απελάστε το Ρατσισμό”, η οποία παρακολουθούσε τη σημερινή συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Η γυναίκα, αγνοώντας -όπως φάνηκε- τη νομοθεσία σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η μαγνητοφώνηση, φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας χωρίς προγενέστερη άδεια του δικαστηρίου, θέλησε σήμερα το πρωί να απαθανατίσει την κατάθεση του μάρτυρα Θαν. Κούρκουλα. Για το λόγο αυτό κατέβηκε τις σκάλες και χωρίς να προσπαθήσει να κρυφτεί, επιχείρησε να φωτογραφίσει το μάρτυρα.

Η αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης ήταν άμεση, φωνάζοντας έντονα διαμαρτυρόμενοι για την πράξη της γυναίκας, ενώ δεν έλειψαν και απρεπείς εκφράσεις. Μάλιστα, στο πλευρό της βρέθηκε και ο μάρτυρας ο οποίος την γνωρίζει και επιχείρησε να την προστατεύσει από την ένταση που επικρατούσε. Τελικά η παρέμβαση της φρουράς υπήρξε καθοριστική, καθώς αστυνομικοί απομάκρυναν και τη γυναίκα αλλά και τον Θ. Κούρκουλα έως ότου ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Υστερα από το περιστατικό η δίκη συνεχίστηκε με την κατάθεση του καθηγητή πληροφορική και μέλους της κίνησης “Απελάστε τον Ρατσισμό”, Θαν. Κούρκουλα, ο οποίος εξετάστηκε από συνηγόρους υπεράσπισης. Ο μάρτυρας δέχθηκε σειρά ερωτήσεων γύρω από τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής το 2008 για την επέτειο των Ιμίων. Επανέλαβε ότι είχε δει στην πορεία τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκο, καθώς και ότι οι χρυσαυγίτες κρατούσαν ρόπαλα, ασπίδες και μαχαίρια, με τα οποία και επιτέθηκαν στην αντιφασιστική πορεία που πραγματοποιούνταν την ίδια ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην οποία ο ίδιος συμμετείχε.

Συνήγορος: Ο σκοπός σας ήταν η συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής να μη λάβει χώρα;

Μάρτυρας: Ο σκοπός ήταν οι μαχαιροβγάλτες και τα τάγματα εφόδου να φύγουν και να μην ξανασκοτώσουν ανθρώπους.

Συνήγορος: Εσείς γνωρίζατε ότι θα κατέβουν μαχαιροβγάλτες εκείνο το απόγευμα;

Μάρτυρας: Γνωρίζαμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια στις πορείες των Ιμίων όπου για τη Χρυσής Αυγή είναι το “Πολυτεχνείο” εδώ και κάποια χρόνια και κατεβαίνουν πανελλαδικά χρυσαυγίτες και όλοι αυτοί που συγκροτούν τα τάγματα εφόδου. Ακολουθούσαν μαχαιρώματα και ξυλοδαρμοί από μέλη της Χρυσής Αυγής. Όποιος σκουρόχρωμος…

Συνήγορος: Πείτε μας συγκεκριμένα.

Μάρτυρας: Υπάρχουν καταγγελίες.

Πρόεδρος: Συγκεκριμένα.

Μάρτυρας: Υπάρχουν καταγγελίες και δημοσιεύματα το 2007 και μπορείτε να ανατρέξετε..

Συνήγορος: Γιατί δεν αναφέρατε και στην κατάθεσή σας στην ανακρίτρια ότι οι χρυσαυγίτες μαχαιρώνουν, αλλά τα λέτε εδώ πρώτη φορά;

Μάρτυρας: Δεν θεώρησα ότι έπρεπε να τα αναφέρω όλα. Τώρα μου δίνεται η δυνατότητα…

Ο μάρτυρας δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για θέματα εκτός των ερευνόμενων αδικημάτων από την υπεράσπιση της Θεμ. Σκορδέλη, όπως η διαφορά παρανόμων οικονομικών μεταναστών και προσφύγων αλλά και γιατί στο Αφγανιστάν κατεδαφίζονται σχολεία που χτίζει ο ελληνικός στρατός ενώ έρχονται στη χώρα μας οι Αφγανοί για να διδάσκονται σε κοινωνικά στέκια. Πάντως, ο μάρτυρας δεν χρειάστηκε να απαντήσει καθώς η πρόεδρος της έδρας Μαρία Λεπενιώτη τις απαγόρευσε, προχωρώντας τη διαδικασία.

Επόμενη μάρτυρας η δικηγόρος και δημοτική σύμβουλος το διάστημα 2011

– 2014, Μαρία Κουβέλη, η οποία συμμετείχε ως πρόεδρος στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών. “Δυστυχώς στη δράση μας λογω επιθέσεων, προστέθηκε το να συμμετέχουμε ως παρατηρητές στο Δικτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας” ανέφερε, προσθέτοντας πως το 2011 σε συγκεκριμενες περιοχες της Αθήνας, όπως η Κυψέλη και ο Άγιος Παντελεήμονας, υπήρχαν αυξημένα κρούσματα ρατσιστικών επιθέσεων. Όπως ανεφερε, επρόκειτο για ρατσιστική βία, καθώς “ήταν απρόκλητη και με αιτία την αλλοδαπότητα ή διαφορετικότητα”.

Η Μαρία Κουβέλη αναφέρθηκε πως στο Δικτυο Καταγραφής Περιστατικών Βίας υπήρχαν 154 περιστατικών το έτος 2011 – 2012. “Πάρα πολλά θύματα φοβόντουσαν να πανε στην αστυνομία να καταγγείλουν οτιδήποτε. Ιδιως τα θυματα χωρίς έγγραφα είχαν φοβερό φόβο να πάνε στις αρχές” ανέφερε η μάρτυρας.

Υποστήριξε πως η ένταση των επιθέσεων αυξήθηκε μετά τις εκλογές του 2012, όταν η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή, ενώ απο το 2013 μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, υπήρξε μία συντεταγμένη οπισθοχώρηση, οπως είπε. “Προσωπική μου άποψη είναι πως όταν υπάρχει κόμμα με ρητορικη μισους που φτάνει στα όρια της προτροπής βίας, βλέπω μία νομιμοποίηση των ανθρώπων που μετέχουν σε αξιοποινες πραξεις. Αυτες οι ομαδες λειτουργουσαν με αυτοπεπόθηση” κατέθεσε η δικηγόρος και πρόσθεσε: “μιλάμε για ομάδες που γνωρίζουν τί ώρα και πώς θα δράσουν αλλα και πως θα υποχωρούν..”

Σε ερώτηση του πληρεξουσίου δικηγόρου της πολιτικής αγωγής, Κώστα Παπαδάκη, για την αντιμετώπιση της αστυνομίας, η Μαρία Κουβέλη μιλησε για άρνηση αστυνομικών οργάνων να δράσουν: “υπήρχαν στελέχη της αστυνομίας που αρνήθηκαν να καταγράψουν περιστατικά και να εξυπηρετήσουν θύματα. Υπήρξαν περιπτώσεις που αρνήθηκαν να παραλάβουν μηνύσεις σε αστυνομικά τμήματα, αλλά και άλλα κατά τα οποία καταγράφηκε ανοχή μπροστά σε περιστατικά”.

Η δίκη συνεχίζεται την Τετάρτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ