Τα μηνύματα που «καίνε» τον Λαγό

Συντάκτης: Γιάννης Μπασκάκης

Την άρση της ασυλίας των χρυσαυγιτών Ι. Λαγού και Ν. Μίχου αποφάσισε χθες η Ολομέλεια της Βουλής για την επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο», που πραγματοποιήθηκε από μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στις 10/7/2013. Η απόφαση μάλιστα ήταν ομόφωνη, αφού υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν και οι 197 παρόντες βουλευτές.

Σήμερα η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει το πλήθος των μηνυμάτων που αντάλλαξε ο Λαγός με άλλα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης πριν και μετά την εγκληματική αυτή ενέργεια, τα οποία αποδεικνύουν ότι επρόκειτο βέβαια για οργανωμένη επίθεση της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον ίδιο τον Λαγό.

Φωτογραφικό ντοκουμέντο από την επίθεση στο «Συνεργείο». Αριστερά στη μηχανή διακρίνεται ο Ν. Μίχος, του οποίου η βουλευτική ασυλία ήρθη χθες, όπως και του Λαγού Φωτογραφικό ντοκουμέντο από την επίθεση στο «Συνεργείο». Αριστερά στη μηχανή διακρίνεται ο Ν. Μίχος, του οποίου η βουλευτική ασυλία ήρθη χθες, όπως και του Λαγού |
Αλλά ας δούμε τα γεγονότα από την αρχή. Το τάγμα εφόδου αποτελούνταν από 50 μηχανές, στις οποίες επέβαιναν μέλη των Πυρήνων Νίκαιας, Πειραιά και Νοτίων Προαστίων της ναζιστικής οργάνωσης και επιτέθηκε στο «Συνεργείο» περίπου στις 19.30, υπό την καθοδήγηση του Λαγού και του Μίχου, όταν μέσα στον χώρο πραγματοποιούνταν μάθημα Αγγλικών σε μικρά παιδιά.

Οι χρυσαυγίτες, οι οποίοι κρατούσαν λοστούς και κοντάρια, έσπασαν και κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους και στη συνέχεια χτύπησαν και τραυμάτισαν τον εκμισθωτή του χώρου Π.Δ., ενώ η δασκάλα και οι μαθητές κατάφεραν να κρυφτούν στην τουαλέτα.

Ως επικεφαλής του τάγματος εφόδου περιγράφεται στις καταθέσεις των μαρτύρων ο Λαγός, ο οποίος προδίδεται από τη συμμετοχή του βουλευτικού του αυτοκινήτου στην επίθεση και βέβαια από τα σχετικά μηνύματα που έχει ανταλλάξει με πλήθος στελεχών της οργάνωσης.

Τα μηνύματα αυτά, από τα οποία μόνο ένα μικρό μέρος έχει δει το φως της δημοσιότητας και στην πλειονότητά τους μέχρι σήμερα παρέμεναν άγνωστα, φανερώνουν τον καθοδηγητικό και συντονιστικό ρόλο, καθώς και τη φυσική παρουσία του Λαγού στην επίθεση. Φανερώνουν επίσης το πόσο διαδεδομένη στα μέλη της Χρυσής Αυγής είναι η πρακτική της βίας των ταγμάτων εφόδου, γεγονός που για άλλη μία φορά επιβεβαιώνει τον οργανωμένο χαρακτήρα των επιθέσεων.

Ο Λαγός με το τάγμα εφόδου της Νίκαιας από άλλη εξόρμηση της Χρυσής Αυγής Ο Λαγός με το τάγμα εφόδου της Νίκαιας από άλλη εξόρμηση της Χρυσής Αυγής |
Φυσικά οι χρυσαυγίτες -όπως κάνουν και σε άλλες επιθέσεις- προσπαθούν να μπερδέψουν τη σειρά των μηνυμάτων, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι είναι καταγραμμένα σε ώρα UTC (3 ώρες διαφορά με την Ελλάδα). Αλλά, ανεξάρτητα από την ακριβή διαδοχή τους, από μόνα τους τα μηνύματα είναι απολύτως ενοχοποιητικά.

Ετσι λοιπόν στις 10/7/2013, την ημέρα δηλαδή της επίθεσης, πριν αυτή ξεκινήσει, ο Παναγιώτης Μπαμπάνης, στέλεχος της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, ζητάει την άδεια του Λαγού για το τι να φορέσει. «Πειράζει να φορέσω καμιά βερμούδα για ξεκάρφωμα;», ρωτάει. «Οχι. Φόρα», του απαντάει ο Περιφερειάρχης του.

Γιατί βέβαια στην ιεραρχική δομή της ναζιστικής οργάνωσης ο Λαγός είναι ο Περιφερειάρχης Πειραιά, ο ιεραρχικά ανώτερος δηλαδή των Πυρηναρχών της περιοχής του Πειραιά και υπεύθυνος για τη δράση όλων των τοπικών ταγμάτων εφόδου, ο οποίος αναφέρεται με τη σειρά του στον Αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο.

Την ίδια μέρα στέλνει μήνυμα στον Λαγό και ο Χρήστος Αθανασάκος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής. «Γιάννη θες άτομα για σήμερα;», τον ρωτάει. «Δεν προλαβαίνουμε», του απαντάει το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης.

Μετά την επίθεση και αφού έχουν εν τω μεταξύ γίνει προσαγωγές χρυσαυγιτών από την αστυνομία ο Μπαμπάνης ξαναστέλνει στον Λαγό για να ζητήσει οδηγίες:

Μπαμπάνης: «Γιάννη τι θες να κάνω;».

Λαγός: «Τίποτα, σπίτι πήγαινε».

Μπαμπάνης: «Μήπως πρέπει να ’ρθουμε πάνω; Τώρα το μάθαμε».

Λαγός: «Οχι. Θα φύγουμε».

Αλλά και ο Νικόλαος Λεμοντζής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης, ρωτάει: «Ξεμπερδέψατε φίλε;» (προφανώς από την αστυνομία), ενώ ο Λαγός τού στέλνει: «Κοντεύουμε αδελφέ».

Αλλά η απόλυτη ομολογία του Λαγού για την επίθεση και την προσωπική του συμμετοχή σ’ αυτήν έρχεται στα μηνύματα που ανταλλάσσει με το στέλεχος της οργάνωσης Αθανάσιο Πατσαλή, στον οποίο λέει: «Φίλε έχουμε θέμα στον Αλιμο. Ηρθαμε και τους γαμήσαμε. Γίνανε κάτι προσαγωγές». Και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να χαθεί ποτέ ο δρόμος». Και όπως γίνεται κατανοητό, όπου «δρόμος» βλέπε την εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου.

Η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ τους συνεχίζεται και δύο μέρες μετά, με τον Πατσαλή να στέλνει στον Λαγό με εμφανή διάθεση κομπασμού για το γεγονός της επίθεσης:

Πατσαλής: «Πλάκα πλάκα το συνεργείο στην Ηλιούπολη είχε δουλειά 50 μηχανάκια».

Λαγός: «Χα χα χα. Καλό».

Πατσαλής: «Γράφανε ότι διακόψατε το μάθημα των αγγλικών. Αχαχαχα».

Λαγός: «Πλάκα πλάκα από κει ξεκινάνε όλα τα πεσίματα στην περιοχή. Χρειαζότανε».

Πατσαλής: «Δλδ τους αλλάξατε λάδια κ τους γρασάρατε?».

Λαγός: «Ναι μωρέ. Ενα ρεκτιφιέ».

Υπάρχει όμως και το μήνυμα που το βράδυ μετά την επίθεση στέλνει στον Λαγό στέλεχος της Χρυσής Αυγής που υπογράφει ως «Δημήτρης-Βάτραχος Νότια Προάστια» και λέει: «Συγγνώμη για την ενόχληση, αλλά είμαι περήφανος για εσάς και τα αδέλφια μου. Κλαίω που δεν ήμουν εκεί. Περίμενα πώς και πώς αυτή τη μέρα και τα έφερε έτσι η μοίρα να μην είμαι εγώ εκεί… Αίμα Τιμή…». Και ο Λαγός απαντά: «Να ’σαι καλά λεβεντιά. Αυτή ήταν και θα είναι η Χρυσή Αυγή».

Την επόμενη μέρα (11/7/2013) ο Λαγός πανηγυρίζει για την επίθεση και με μήνυμά του προς τον Σταύρο Τσιλιμιγκάκη, στέλεχος του πυρήνα Περάματος της οργάνωσης, λέγοντας ότι «την άκουσαν εχθές [σ.σ. όσοι βρίσκονταν μέσα στον χώρο του «Συνεργείου»] και οι δικοί μας πήραν τα πάνω τους». Στη συνέχεια τον ενημερώνει και για τις προσαγωγές λέγοντας ότι «τους συλληφθέντες τους πήραμε και φύγαμε γύρω στις 10 και μισή».

Αλλά υπάρχει βέβαια και η συνομιλία του Λαγού με την κατηγορούμενη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, Νικόλ Μπενέκη, το βράδυ της επίθεσης:
Μπενέκη: «Τους αφήσαν [σ.σ. τους προσαχθέντες]; τελειώσατε;»

Λαγός: «Οχι ακόμα. Πολύ γέλιο θα σου πω. Στο ίντυ [σ.σ. ιστότοπος indymedia] γράφουν ότι τους κοπανήσαμε».

Μπενέκη: «Αχαχαχα. Δε τους κοπανήσατε;».

Λαγός: «Και βέβαια ναι».

[…]

Μπενέκη: «Βρήκα τις αναρτήσεις στο ίντι. αχαχαχαχαχα. Κότες οι τύποι. Ο,τι να ’ναι λένε».

Λαγός: «Φύγαμε [σ.σ. από το Τμήμα]. Τι λένε; Οτι μας έδειραν?».

Μπενέκη: «Ο άντρακλας μου δέρνει. λα λα λα λα. γουστάαααρω».

Λαγός: «Γιατί; τώρα το είδες».

Μπενέκη: «Οχι. Εξιτάρομαι κάθε φορά που το κάνεις. Είχες από Απρίλη».

Λαγός: «Ξέχασες τη διανομή τροφίμων. Τα ΜΑΤ».

Μπενέκη: «Για αναρχία λέω λατρεία. Τα ΜΑΤ είναι τακτικότερα νομίζω. Μ’ άρεσε που πήγατε επίτηδες. Επικεφαλής τους ο Λαγός λένε μέσα. Χαχα. Ετσι κατά τα άλλα λένε πως είσαι κότα τα ζώα».

Λαγός: «Χαχα. Να μου πουν πού ήμουν κότα και να συμφωνήσω».

[…]

Λαγός: «Τώρα κατάλαβα. Μόνο όταν κάνω επεισόδια με θες».

Και βέβαια τις επόμενες μέρες μετά την επίθεση στο «Συνεργείο» ο Λαγός έχει ανταλλάξει μηνύματα και με τον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γεώργιο Πατέλη, στον οποίο, ανάμεσα σε άλλα, λέει στις 12/7/2013: «Σας έχω υποσχεθεί ότι δεν θα σας αδειάσω ποτέ. Και σου είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι θα ακολουθήσουμε σκληρή χρυσαυγίτικη γραμμή. Νομίζω ότι μέχρι τώρα δικαιώνεστε σε όλα. Καλή ξεκούραση να ’χετε».

Υπενθυμίζουμε ότι μέλη του Πυρήνα Νίκαιας συμμετείχαν στην επίθεση στο «Συνεργείο», ενώ δύο μήνες μετά, στις 17 Σεπτεμβρίου 2013, το τάγμα εφόδου της Νίκαιας θα δολοφονούσε τον Παύλο Φύσσα. Εκείνο το βράδυ ο Λαγός είχε ανταλλάξει πλήθος κλήσεων με τον Πατέλη πριν και μετά τη δολοφονία, με τις εφτά από αυτές να καταγράφονται το διάστημα 23.26 έως 23.50, δηλαδή όταν η επίθεση οργανωνόταν και ξεκινούσε.

Οσον αφορά τη δικογραφία της υπόθεσης του «Συνεργείου», έχει κι αυτή τη δική της σκανδαλώδη ιστορία. Πρώτα μπήκε στο αρχείο αγνώστων δραστών, παρ’ όλο που υπάρχουν ταυτοποιημένοι δράστες, και όταν η αρχειοθέτηση πήρε δημοσιότητα, η δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο και μετά απλώς… χάθηκε!

Χρειάστηκε σχετικό αίτημα της Πολιτικής Αγωγής στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και η δημιουργία αντιγράφων της δικογραφίας από τα (επίσης) αντίγραφα που είχαν συσχετιστεί με τη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής, για να φτάσουμε τελικά σήμερα στην άρση ασυλίας του Λαγού και του Μίχου. Αναμένουμε τη συνέχεια.

Πηγή: efsyn.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ