Των: Αφροδίτη Τζιαντζή, Γιάννης Μπασκάκη, Χριστίνα Παπασταθοπούλου
Μετά τις συλλήψεις της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, τον Σεπτέμβριο του 2013, είδαμε τα τάγματα εφόδου να αποσύρονται, τις ρατσιστικές επιθέσεις να μειώνονται δραστικά και την έντασή τους να καταλαγιάζει. Το 2013 το Δίκτυο καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας είχε καταγράψει 166 ρατσιστικές επιθέσεις με τουλάχιστον 320 θύματα, ενώ το 2014 τα περιστατικά μειώθηκαν στα μισά, με 81 επιθέσεις που είχαν περισσότερα από 100 θύματα.
Ωστόσο, το 2015 και ιδιαίτερα από την περίοδο κοντά στην έναρξη της δίκης, παρατηρούμε αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων, η οποία είναι μικρή μεν, αλλά ορατή. Παρατηρούμε οργανωμένες επιθέσεις από τάγματα εφόδου, αλλά και από μεμονωμένους δράστες, ενώ οι στόχοι είναι βέβαια μετανάστες, νέοι που η εμφάνισή τους θεωρείται «διαφορετική», ενώ ιδιαίτερα ωμή βία ασκείται σε διεμφυλικούς.
Η «Εφ.Συν.» καταγράφει τα περιστατικά ρατσιστικής βίας, όπως δημοσιεύτηκαν στις σελίδες της και καταγγέλθηκαν από αντιρατσιστικές οργανώσεις και -με το βλέμμα στραμμένο στη δίκη της Χρυσής Αυγής που συνεχίζεται σήμερα- επιχειρεί να ερμηνεύσει την αύξησή τους.
Το χρονολόγιο της φασιστικής βίας για το 2015
9/1: Εισβολή με όπλο και ρατσιστικές ύβρεις στο προαύλιο του ξενώνα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης από τον πρώην πρόεδρο του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
25/1: Επίθεση χρυσαυγιτών σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Κερατσίνι έξω από σχολείο-εκλογικό τμήμα.
29/1: Αγριος ξυλοδαρμός μετανάστριας από τη Βουλγαρία στην Ιστιαία Ευβοίας. Ο εργοδότης της και φίλοι του τη βασάνισαν και την άφησαν αιμόφυρτη σε χαντάκι.
31/1: Επίθεση από περίπου 40 νεοναζί σε νέους στον σταθμό μετρό «Ευαγγελισμός», μετά τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής για τα Ιμια.
9/2: Η ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλλει φρικαλέα επίθεση στον Εμπωνα Ρόδου σε μετανάστη, ο οποίος έχασε τις αισθήσεις του και συνήλθε με πόνους, ενώ από τον πρωκτό του έβγαινε αίμα. Κατά την επέμβαση στο νοσοκομείο αφαιρέθηκαν γυαλιά από σπασμένο ποτήρι.
14/2: Επίθεση τριών χρυσαυγιτών με σιδηρογροθιές στους Κοφίλ Μοχάμεντ από το Μπανγκλαντές (επάνω) και Ισμαήλ Μοχάμεντ από το Πακιστάν (κάτω) στην οδό Σωκράτους στην Ομόνοια.
22/2: Ρατσιστική βίαιη επίθεση στον ποδηλάτη Ναβίτ Ασράφ στη λεωφόρο Καλυβίων από οδηγό αυτοκινήτου.
25/2: Φραστική ρατσιστική επίθεση από ασθενή στη γιατρό και μέλος του Antinazi Zone, Solace Godwin, στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.
28/2: Ομοφοβικό μπούλινγκ σε 19χρονο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας από άτομα σε μαύρο τζιπ.
8/3: Βίαιη επίθεση με ρόπαλο εναντίον του Μοχάμεντ από το Μπανγκλαντές στο Παγκράτι από άνδρα, ο οποίος στη συνέχεια άρχισε να χτυπάει το κεφάλι του θύματος πάνω σε δέντρο.
11/3: Νέα υπόθεση «Μανωλάδας» αποκαλύφθηκε σε πτηνοτροφική μονάδα στη Χαλανδρίτσα Αχαΐας.
12/3: Συνελήφθησαν πέντε άτομα που υποδυόμενοι τους αστυνομικούς έμπαιναν στα σπίτια μεταναστών στον Αγ. Παντελεήμονα, τους έδερναν και τους λήστευαν.
14/3: Επίθεση φασιστών εναντίον φοιτητή στον Πειραιά, έξω από το ξενοδοχείο «Savoy» όπου γινόταν συνέδριο της Χρυσής Αυγής.
25/3: Δολοφονική επίθεση στα Χανιά από τάγμα εφόδου στον γιατρό Δ. Μακρέα, επειδή θέλησε να προστατεύσει μετανάστες.
6/4: Επίθεση 5μελούς τάγματος εφόδου στην πλατεία Αμερικής εναντίον δύο νέων που επέβαιναν σε μηχανή.
13/4: Επίθεση από δύο άνδρες με σιδηρογροθιές εναντίον μετανάστη στους Αμπελοκήπους.
13-16/4: Μπαράζ ρατσιστικών επιθέσεων σε σπίτια μεταναστών από το Πακιστάν στη Νέα Ιωνία από 10μελή φασιστική ομάδα.
20/4: Επίθεση χρυσαυγιτών κατά την πρώτη ημέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής εναντίον μαρτύρων κατηγορίας.
1/5: Αγρια επίθεση με μαχαίρι σε διεμφυλική, σε καφέ μπαρ στα Ψαχνά Ευβοίας, από τον ιδιοκτήτη του μπαρ και πέντε άτομα, εκ των οποίων ο ένας είχε στον σβέρκο τατουάζ μια σβάστικα.
5/5: 7μελές τάγμα εφόδου στήνει ενέδρα στη Μάνδρα Αττικής εναντίον των Μαχμούτ Σαφ και Ραούφ Ταλάτ από το Πακιστάν και τους επιτίθεται με ρόπαλα και μαχαίρια. Τα θύματα καταγγέλλουν ότι η ίδια φασιστική ομάδα τούς έχει επιτεθεί συνολικά 5 φορές.
5/5: Το αυτοοργανωμένο στέκι «Ρεσάλτο» καταγγέλλει ρατσιστική επίθεση εναντίον του Αντνάν από το Πακιστάν από 4 άτομα με γροθιές και σιδερένιο λοστό στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι.
9/5: Eκφοβιστική επίθεση στο σπίτι του Ουαλίντ Τάλεμπ στη Σαλαμίνα.
15/5: Επίθεση στη Ν. Ιωνία με αιχμηρό αντικείμενο εναντίον μετανάστη.
20/5: Το στέκι Νοσότρος καταγγέλλει επίθεση σε τρανς γυναίκα στην πλατεία Εξαρχείων.
21/5: Επίθεση με κυνηγετικό όπλο εναντίον τρανς γυναίκας στον Σταθμό Λαρίσης, κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, από άνδρα που την πυροβόλησε στα πόδια, στους μηρούς και κοντά στα γεννητικά όργανα.
24/2 – 6/6: Καταγράφονται τουλάχιστον 11 βανδαλισμοί σε αυτοδιαχειριζόμενα στέκια, χώρους κοινωνικής αλληλεγγύης, περιουσίες μεταναστών και μνημεία, με χαρακτηριστικότερη τη διπλή βεβήλωση με σβάστικες του μνημείου του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.
Μιλούν στην «ΕΦ.ΣΥΝ.» για την επιστροφή των ταγμάτων εφόδου
Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α.
«Στέλνουν μηνύματα με επιλεκτικές ενέργειες»
«Η δραστική μείωση των ρατσιστικών επιθέσεων μετά τις συλλήψεις της Χρυσής Αυγής αποτελεί μια περαιτέρω απόδειξη για την κεντρική οργάνωση ενός μεγάλου κομματιού των επιθέσεων που βλέπαμε τα προηγούμενα δύο χρόνια. Η μείωση υπάρχει αφενός γιατί η ίδια η οργάνωση, φοβούμενη την ποινική δίωξη, κεντρικά αποσύρει τα τάγματα εφόδου, άρα παύει η δράση τους υπό την κεντρική οργάνωση και την καθοδήγηση της Χρυσής Αυγής. Αφετέρου γιατί στέλνεται ένα μήνυμα σε κάθε επίδοξο εγκληματία ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει η εγκληματική δράση να είναι ατιμώρητη», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Θανάσης Καμπαγιάννης και εξηγεί ότι η απόσυρση των ταγμάτων εφόδου δεν σημαίνει ότι η Χρυσή Αυγή αλλάζει ποιοτικά ως οργάνωση και γίνεται «νόμιμο πολιτικό κόμμα».
«Είναι σαφές ότι εξακολουθούν να υπάρχουν επιθέσεις, οι οποίες γίνονται από μέλη της Χρυσής Αυγής με κεντρική καθοδήγηση, αλλά πλέον οι εγκληματικές τους ενέργειες είναι πολύ πιο επιλεκτικές και έχουν σκοπό να στείλουν το μήνυμα τόσο εξωτερικά, στους αντιπάλους της οργάνωσης, ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια δύναμη κρούσης, όσο και στο εσωτερικό, ότι δεν έχει πάψει η Χρυσή Αυγή να διαθέτει αυτή τη δύναμη και να έχει αυτή τη στόχευση», αναφέρει και τονίζει ότι «αυτό το οποίο απουσιάζει αυτή τη στιγμή όμως είναι ο κρίσιμος κόμβος των ταγμάτων εφόδου που κεντρικοποιούσε στην πραγματικότητα όλες αυτές τις επιθέσεις και τους έδινε τόσο έντονα και μαζικά χαρακτηριστικά.
»Αυτό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και έχει να κάνει με την εξέλιξη της δίκης. Αρα μπορούμε να πούμε και βάσιμα ότι στην περίπτωση που η ηγεσία και τα μέλη της οργάνωσης αθωωθούν ή έστω πέσουν στα μαλακά, θα σημάνει ξανά μια δραματική αύξηση στη ρατσιστική βία».
Βασιλική Γεωργιάδου, αναπλ. καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
«Η Χρυσή Αυγή επανακάμπτει στον “βίαιο ακτιβισμό”»
«Την περίοδο που η Χρυσή Αυγή ήταν στο επίκεντρο της δημοσιότητας, που βλέπαμε τις εγκληματικές της δράσεις και τις συνδέσεις της με τον ναζισμό, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιορίζει τη δράση της. Διότι αν δεν το έκανε αυτό, θα ήταν σαν να επιβεβαίωνε όλα αυτά τα οποία της καταμαρτυρούσαν η δημοσιότητα και τα ΜΜΕ. Τώρα που δεν είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και δεν καλύπτεται πολύ συστηματικά από όλα τα μέσα ενημέρωσης, επανακάμπτει στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε πάντοτε και αυτός ο τρόπος ήταν ο “βίαιος ακτιβισμός”», λέει η Βασιλική Γεωργιάδου και προσθέτει ότι ο διακεκομμένος τρόπος διεξαγωγής της δίκης -με αποτέλεσμα να μην έχει μπει ακόμα στην ουσία της υπόθεσης- και ο τόπος διεξαγωγής της, δηλαδή σε μια ακατάλληλη αίθουσα στον Κορυδαλλό, μακριά από το κέντρο της Αθήνας, ερμηνεύεται από τη Χρυσή Αυγή «ως μια ατολμία της πολιτείας ή έλλειψη διάθεσης να επικεντρωθεί στην υπόθεση. Αυτό δίνει αέρα στη Χρυσή Αυγή»…
Προσθέτει μάλιστα ότι αέρα τής δίνει και ο τρόπος, με τον οποίο τη μεταχειρίζονται η πολιτική και η κυβερνητική εξουσία μέσα στο Κοινοβούλιο.
«Είναι δυνατόν να στέκεται “κλαρίνο” ο υπουργός, για να απαντάει σε ερώτηση του Κασιδιάρη; Είναι δυνατόν η πρόεδρος της Βουλής να δίνει μάχες σε ό,τι αφορά το σύννομο της λήψης αποφάσεων χωρίς την παρουσία των εγκλείστων; Ολα αυτά δίνουν πόντους στη Χρυσή Αυγή. Την ψηλώνουν τη Χρυσή Αυγή. Δεν περνάει το μήνυμα στον κόσμο ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης», λέει και -ερμηνεύοντας αυτή τη στάση- αναφέρει ως ενδεχόμενο να υπάρχει μια λογική εκλογικής πελατείας ως προς τους ψηφοφόρους της ναζιστικής οργάνωσης.
Τέλος, εξηγεί ότι η Χρυσή Αυγή αυτή τη στιγμή επιδίδεται στον «βίαιο ακτιβισμό» της, για να στείλει το μήνυμα ότι είναι ακόμα εδώ πολιτικά και οργανωτικά, ενώ θεωρεί πιθανόν η εκλογική άνοδός της να έχει ανοίξει την όρεξη και σε άλλα γκρουπούσκουλα του δεξιού εξτρεμισμού, με αποτέλεσμα να βγαίνουν στον δρόμο.
Τάκης Γιαννόπουλος, μέλος του Antinazi Zone και του Παρατηρητηρίου «Golden Dawn Watch»
«Η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να επανακάμψει»
«Με βάση τις καταγραφές στο Ημερολόγιο Φασιστικών Επιθέσεων που εκδίδει το Antinazi Zone, παρατηρείται μερική επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου. Δεν είναι ακόμα στο σημείο που ήταν πριν από δύο χρόνια, αλλά είναι αυξημένα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη περίοδο», μας λέει ο Τάκης Γιαννόπουλος.
«Συνολικά η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να επανεμφανιστεί σε επίπεδο δρόμου με δημόσιες παρεμβάσεις και συγκεντρώσεις. Τα χτυπήματα ενάντια σε μετανάστες αλλά και σε τρανς αυξάνονται την περίοδο πριν από την έναρξη της δίκης και κατά τη διάρκειά της. Μια ερμηνεία είναι ότι έτσι η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να επανακάμψει, να ξαναβρεί τους λόγους που την είχαν εκτοξεύσει. Θεωρεί ότι με τη βία συσπειρώνει τους ψηφοφόρους της».
Κωνσταντίνος Παντικίου, συντονιστής ομίλου υποστήριξης της Colour Youth
«Πλέον τα θύματα δεν σιωπούν»
Η κοινότητα LGBTQ νέων Αθήνας Colour Youth στο πρώτο εξάμηνο του 2015 κατέγραψε πάνω από 60 περιστατικά τρανσφοβικής και ομοφοβικής βίας.
«Πλέον τα θύματα δεν σιωπούν, αλλά αποφασίζουν να μιλήσουν», λέει ο Κωνσταντίνος Παντικίου. «Καταγράφουμε σχεδόν 10 περιστατικά τον μήνα, τον Μάιο έγιναν 14. Το σίγουρο είναι ότι για τα τρανς άτομα υπάρχει έξαρση στο φαινόμενο και ένταση της βίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η βία αυξάνεται όταν υπάρχουν “διασταυρούμενα κίνητρα”, π.χ. σεξουαλικός προσανατολισμός και αναπηρία, εθνοτική καταγωγή ή ταυτότητα φύλου».
Και νεκρό τον φοβούνται…
Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες άγνωστοι βεβήλωσαν με αγκυλωτούς σταυρούς και ναζιστικά σύμβολα το μνημείο του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο Στάθης Αλεξόπουλος. Κάτοικοι της περιοχής έκπληκτοι είδαν το πρωί του Σαββάτου το μνημείο του 34χρονου μουσικού, που έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά, στις 18 Δεκεμβρίου 2013, στην πίσω πλευρά αυτήν τη φορά, να είναι γεμάτο με κόκκινους αγκυλωτούς σταυρούς.
Αμέσως ειδοποιήθηκε ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, συνεργεία του οποίου πήγαν στον τόπο και καθάρισαν το γλυπτό.
Υπενθυμίζουμε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου το μνημείο του Παύλου βεβηλώθηκε και πάλι, καθώς φασίστες -χρησιμοποιώντας σπρέι- είχαν σχεδιάσει με κόκκινη μπογιά σβάστικες και είχαν γράψει φασιστικά συνθήματα, βάζοντας από κάτω «C-18», υπογραφή που ανήκει στη νεοναζιστική βρετανική οργάνωση «Combat 18» που έχει κατηγορηθεί για σειρά δολοφονιών μεταναστών και πολιτών με σκούρο δέρμα.
Την ευθύνη της πράξης ανέλαβε λίγες μέρες μετά η ναζιστική συμμορία «Combat 18 Hellas» μ’ ένα κείμενο που ανάρτησαν στο μπλογκ τους.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών