Ενώ η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή έχει σταματήσει από τις 12 Ιανουαρίου 2016, λόγω της αποχής των δικηγόρων και τα τάγματα εφόδου της ΧΑ έκαναν την εμφάνισή τους στον Πειραιά πριν μερικές μέρες- και μετά από πολύ καιρό- χωρίς να γίνει ούτε μια σύλληψη για την επίθεση από την Αστυνομία που παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα άπραγη.
Στην επίθεση της Παρασκευής 8/04 παρόντες ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Γ. Λαγός, με τον Κασιδιάρη να δίνει το παράγγελμα για την επίθεση στην αντιφασιστική συγκέντρωση, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.
Ωστόσο δεν παύουν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας γεγονότα και πληροφορίες για την δράση της ΧΑ που προκαλούν ερωτήματα -αν μη τι άλλο- για την ιδιαίτερη «ασυλία» που απολάμβανε, αλλά και την …ιδιαίτερη «τύχη» που είχε με το μέρος της. Μια δικογραφία εξαφανίζεται, αρχειοθετείται και οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι.
Η… εξαφανισθείσα δικογραφία αφορά την δολοφονική επίθεση της ΧΑ στο στέκι «Συνεργείο». Μολονότι υπήρξε πλούσιο αποδεικτικό υλικό και στοιχεία για την επίθεση και τους πρωταγωνιστές της, όπως αποκαλύπτει το «Έθνος της Κυριακής» και οι δημοσιογράφοι Μαρία Ψαρά και Λευτέρης Μπιντέλας, η δικογραφία… έκανε φτερά, με τρόπο «μαγικό».
Δεν βρέθηκαν παρά μονάχα αντίγραφά της, τα οποία τώρα εξετάζονται ξανά με κατεπείγουσα διαδικασία, προκειμένου να βρεθούν οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης. Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, θα σταλεί στη Βουλή, προκειμένου να ζητηθεί άρση ασυλίας των δύο χρυσαυγιτών βουλευτών Γ. Λαγού και Ν. Μίχου.
Ας δούμε λοιπόν το χρονικό της υπόθεσης όπως δημοσιεύτηκε στο «Έθνος της Κυριακής» που μας πέρασε.
H EΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ «ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ» ΚΑΙ ΤΟ -ΠΑΡ’ ΟΛΙΓΟΝ- ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΦΙΑΣΚΟ
Στις 10 Ιουλίου του 2013, μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής επιτίθεται στο κοινωνικό στέκι «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη.
Μέσα σε λίγα λεπτά, τα πρωτοπαλίκαρα του ναζιστικού μορφώματος είχαν σπάσει ό,τι είχαν βρει μπροστά τους και είχαν επιτεθεί με… ανδρεία σε έναν δάσκαλο Αγγλικών που πραγματοποιούσε μάθημα σε ανήλικους. Το Τάγμα Εφόδου είχε δράσει υπό την καθοδήγηση των Γιάννη Λαγού και Νίκου Μίχου, οι οποίοι ήταν παρόντες. Μάλιστα, ο φωτογραφικός φακός τούς είχε συλλάβει να αποχωρούν με αυτοκίνητο και μηχανή.
Για το βίαιο περιστατικό είχε σχηματιστεί δικογραφία από την Κρατική Ασφάλεια και από την έρευνα είχε προκύψει ότι το όχημα που είχαν χρησιμοποιήσει οι χρυσαυγίτες, το οποίο είχε καταγραφεί και απαθανατιστεί από μάρτυρες, ήταν καταχωρισμένο στον στόλο της Βουλής. Επίσης, κατά την προκαταρκτική έρευνα είχαν ταυτοποιηθεί έξι δράστες, ανάμεσά τους και ο πυρηνάρχης Πειραιά αλλά και χρυσαυγίτες που είναι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία Φύσσα.
Στο αρχείο
Η… περιπέτεια της εν λόγω δικογραφίας συμπεριλαμβάνει, λοιπόν, μια παράλογη αρχειοθέτηση την 20/8/2014, μια διαδικασία που διακόπηκε βίαια, ακόμη και την πρωτοφανή εξαφάνιση των πρωτότυπων εγγράφων της. Χάρη στην υπομονή των θυμάτων που ζητούν την ποινική δίωξη των βουλευτών και των πρωτοπαλίκαρων του μορφώματος αλλά και στις «οχλήσεις» των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, Τάκη Ζώτου και Θανάση Καμπαγιάννη, ο φάκελος της υπόθεσης ανοίγει ξανά και σύντομα οι χρυσαυγίτες βουλευτές και στελέχη θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη.
Η υπόθεση συμπεριλαμβάνεται στις επτά μείζονες επιθέσεις της ΧΑ, που αναφέρονται τόσο στην εισαγγελική πρόταση του Ισίδωρου Ντογιάκου όσο και στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Όμως, την 20/8/2014, ο αρμόδιος εισαγγελέας που είχε στα χέρια του τη δικογραφία την έβαλε στο αρχείο.
Το σήμα των ανακριτριών
Η δικογραφία «σώθηκε» τελικά, επειδή τον Νοέμβριο του 2013 ανατέθηκε στις ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου η κύρια ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Κατόπιν επείγοντος σήματος από τις ανακρίτριες, τους είχε διαβιβαστεί αντίγραφο της δικογραφίας. Από την έρευνά τους προέκυψε ότι το όχημα που είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση είχε παραχωρηθεί στον βουλευτή Πειραιά Ιωάννη Λαγό. Στο δικό του κινητό βρέθηκαν και μηνύματα που μαρτύρησαν όσα είχαν συμβεί.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΛΑΓΟΥ
Οσο και αν προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι μία τόσο σημαντική δικογραφία χάθηκε κάπου μεταξύ των αστυνομικών και δικαστικών αρχών, σκανδαλώδες είναι και το γεγονός ότι επί τρία έτη δεν έχει ασκηθεί καμία απολύτως δίωξη σε βάρος των φυσικών αυτουργών της επίθεσης στο κοινωνικό στέκι «Συνεργείο». Επιπλέον, τα αντίγραφα της δικογραφίας «περιφέρονται στα συρτάρια και τους διαδρόμους της Εισαγγελίας και δεν έχει καν κινηθεί η διαδικασία για υποβολή αίτησης για άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Ιωάννη Λαγού και Νικόλαου Μίχου», όπως αναφέρεται και στη σχετική αίτηση του θύματος προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, με την οποία ζητά τη δίωξη των αυτουργών της επίθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταλεί στη Βουλή σχετικό αίτημα για την άρση της βουλευτικής ασυλίας των χρυσαυγιτών, ώστε να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης.
«Ουδέν ανευρέθη»
Τραγελαφικά εξελίσσεται και η διαδικασία αναζήτησης της πρωτότυπης δικογραφίας, καθώς η Εισαγγελία Εφετών ζήτησε στις 22 Μαρτίου 2016 από την πρόεδρο του δικαστηρίου που εκδικάζει τη μεγάλη υπόθεση της Χρυσής Αυγής, Μαρία Λεπενιώτη, να ερευνήσει αν βρίσκονται στις φυλακές Κορυδαλλού τα πρωτότυπα δικόγραφα. «Ουδέν ανευρέθη», απάντησε η πρόεδρος και απέστειλε αντίγραφα, ώστε να ξεκινήσει η κύρια ανάκριση για την επίθεση στο κοινωνικό στέκι «Συνεργείο».
«Με αυτούς τους ρυθμούς, αρχίζει να αναφαίνεται ο κίνδυνος ακόμα και παραγραφής της υπόθεσης», επισημαίνεται στην αίτηση του θύματος προς την Εισαγγελία, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Τα στοιχεία για την υπόθεση είναι συντριπτικά. Τον Γιάννη Λαγό «καίνε» μάρτυρες που τον αναγνώρισαν στο σημείο της επίθεσης, μηνύματα στο κινητό του αλλά και το βουλευτικό αυτοκίνητο με το οποίο είχε φτάσει στο «Συνεργείο», ενώ ο Ισίδωρος Ντογιάκος τον κατονομάζει μαζί με τον Νίκο Μίχο ως επικεφαλής της εφόδου.
Όπως περιγράφεται στη σχετική δικογραφία, «περί ώρα 19.30 της 10/7/2013, στην Ηλιούπολη Αττικής, συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Μαρίνου Αντύπα 4Α, ομάδα 20 περίπου ατόμων που συμμετείχαν σε πορεία πενήντα περίπου δικύκλων με δύο επιβαίνοντες σε κάθε ένα εξ αυτών, φέροντες διακριτικά της ΧΑ και ορισμένοι εξ αυτών κράνη, εισήλθαν σε εκεί υφιστάμενο χώρο με την επωνυμία ”Συνεργείο” και με τη χρήση λοστών, κονταριών και άλλων αντικειμένων που έφεραν, προκάλεσαν θραύση της εξωτερικής τζαμαρίας και φθορές σε εξοπλισμό της εγκατάστασης. Οι δράστες, με τα αντικείμενα που έφεραν, επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τον εκμισθωτή του χώρου».
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου φέρεται να είχε πετάξει προπαγανδιστικό υλικό της ΧΑ και να είχε φωνάξει συνθήματα όπως το γνωστό «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».
Τον Αύγουστο του 2014, είχε σταλεί στο αρχείο άγνωστων δραστών η δικογραφία, με το σκεπτικό ότι δεν εντοπίστηκαν οι δράστες, παρά το γεγονός ότι για την ίδια επίθεση ενώπιον των ανακριτριών που χειρίστηκαν την έρευνα για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής απολογήθηκαν με την ιδιότητα του κατηγορουμένου τουλάχιστον δύο άτομα.
Ανεπαρκείς οι ενδείξεις
Τότε ο αρμόδιος εισαγγελέας που είχε χειριστεί την προκαταρκτική εξέταση, έκρινε πως ούτε η εμπλοκή αυτοκινήτου της Βουλής στην επίθεση ούτε και οι μαρτυρικές καταθέσεις, που αναφέρονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αποτέλεσαν επαρκείς ενδείξεις. Όμως, μέσα από την ογκωδέστατη δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, οι ειδικές ανακρίτριες είχαν βγάλει «λαβράκι» από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Γιάννη Λαγού. Από τα μηνύματα στο κινητό του χρυσαυγίτη βουλευτή, προέκυψε η συμμετοχή του στην επίθεση στο «Συνεργείο».
«Πλάκα πλάκα, το συνεργείο είχε δουλειά, 50 μηχανάκια, χα», του λέει ένας από τον Πυρήνα Νίκαιας, μέλη του οποίου είχαν λάβει μέρος στην έφοδο. Σε διαφορετικό μήνυμα προς τον Λαγό αναφέρεται: «Δηλαδή τους αλλάξατε τα λάδια και τους γρασάρατε;».
Επίσης, ο Λαγός είχε στείλει το εξής SMS προς τρίτο άτομο: «Έχω μάθει ό,τι λέω να το κάνουν και δεν αλλάζει αυτό. Μια χαρά φίλε την άκουσαν χτες. Και οι δικοί μας πήραν τα πάνω τους. Τους συλληφθέντες τους πήραμε και φύγαμε γύρω στις 10 και μισή».