Ημέρα 462: «Αποδείχτηκε ότι οι καταδικασθέντες έχουν μόνιμη κατοικία στη χώρα, δεν κρίθηκαν ένοχοι φυγής»

462η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 19/10/2020

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας για περιορισμένες θέσεις κοινού, καθώς και αυστηρά ορισμένες θέσεις για δημοσιογράφους, συνηγόρους της πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη σημερινή δικάσιμο είναι οι: Ι. Άγγος, Ε. Καλαρίτης, Α. Μιχάλαρος, Β. Σιατούνης, Α. Στράτος, Χ. Α. Χατζηδάκης. N. Παπαβασιλείου, Θ. Μαρίας, Κ. Παπαδόπουλος, Λ. Τσαλίκης. A. Χρυσαφίτης. A. Τσορβάς, N. Τσορβάς.

III. Πρόταση της εισαγγελέα για χορήγηση αναστέλλουσας δύναμης στις επιβληθείσες ποινές

Η εισαγγελέας λαμβάνοντας τον λόγο ξεκίνησε αναφέροντας ότι κατά του Ρουπακιά που του επιβλήθηκε ισόβια, δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα κατά 497 παρ. 4 ΚΠΔ. Επίσης στους κατηγορουμένους Σαντοριναίο, Μικελάτου, Χίλιο, Σκαρπέλη, στους οποίους επιβλήθηκε φυλάκιση κάτω των 3 ετών, ανέφερε ότι έχει αυτοδικαίως ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση. Περαιτέρω, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι κατά τις διατάξεις του αρ. 497 ΚΠΔ, η κρίση για το αν η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα ανήκει στο Δικαστήριο είτε αυτεπαγγέλτως είτε από δήλωση των κατηγορουμένων ότι θα ασκήσουν έφεση. Επιπροσθέτως, δεν κρίνεται ανασταλτικό επί καταδικαστικής απόφασης που επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης μόνο εφόσον συντρέχει κίνδυνος φυγής και οι περιοριστικοί όροι κρίνονται ανεπαρκείς. Ο κίνδυνος φυγής πρέπει να προκύπτει απο αντικειμενικά στοιχεία, να ‘χει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες, να ‘χει κριθεί φυγόδικος κοκ. Στην προκειμένη περίπτωση κατά την εισαγγελέα, αποδείχτηκε ότι οι καταδικασθέντες έχουν μόνιμη κατοικία στη χώρα, δεν κρίθηκαν ένοχοι φυγής κ.ο.κ. Σε όσους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι τους τήρησαν, ακόμα και αυτοί που κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, τήρησαν τους περιοριστικούς όρους. Περαιτέρω, «αν ήταν ύποπτοι φυγής το διάστημα που ήταν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, είχαν και έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε προπαρασκευαστικές πράξεις και να πραγματοποιήσουν τη φυγή τους. Παρά ταύτα εμφανίστηκαν άπαντες στην απολογία τους και κατά το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν και πρώην βουλευτές, όπως οι Λαγός, Κασιδιάρης, Γερμενής, Ηλιόπουλος, Ματθαιόπουλος».

Η εισαγγελέας συνέχισε αναφέροντας ότι «πέραν όλων τούτων, ο νόμος ανεξαρτήτως ύψους ποινών, πλην εξαιρέσεων, δίνει τη δυνατότητα στο δικαστήριο να αποφασίσει για το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης. Επιπροσθέτως, πλην του Μιχαλολιάκου που σε ηλικία 22 ετών καταδικάστηκε σε ποινή κάτω του 1 έτους, έχουν όλοι λευκό ποινικό μητρώο. Επίσης οι κατηγορούμενοι δεν προσπάθησαν να ξεφύγουν της σύλληψής τους. Κάποιοι κρατήθηκαν σε καταστήματα κράτησης, εξαντλώντας το 18μηνο κράτησής τους. Παρά το γεγονός ότι παρήλθε το διάστημα 7-8 έτη, δεν είναι πιθανό, σύμφωνα με την εισαγγελέα, να τελέσουν νέες πράξεις».

Κατά την εισαγγελέα, ουδείς κίνδυνος τέτοιος υπάρχει αφού διαλύθηκε η ΧΑ, έκλεισαν τα γραφεία, έκλεισε η εφημερίδα και άρα και ο λόγος της. Ενόψει των επιβληθεισών ποινών, η βλάβη που θα έχουν υποστεί αυτοί οι κατηγορούμενοι θα είναι αυτονόητη. Επομένως, η εισαγγελέας καταλήγει ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του άρθρου 497 ΚΠΔ και επιφυλάχθηκε για την επιβολή περιοριστικών όρων εφόσον το Δικαστήριό δεχτεί την πρότασή της.

VI. Δευτερολογίες συνηγόρων υπεράσπισης επί της πρότασης της εισαγγελέα για την αναστέλλουσα δύναμη της εφέσεως.

Για τον καταδικασθέντα Άγγο, ο συνήγορος Κοντοβαζενίτης ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος ήταν δικονομικά παρών στο σύνολο των συνεδριάσεων και φυσικά παρών σχεδόν σε όλες τις συνεδριάσεις που αφορούσαν την ανθρωποκτονία του Φύσσα, που μόνο εκεί του αποδίδεται ανάμειξη, και αυτό είναι ένα κριτήριο υπευθυνότητας και αξιοπιστίας του, ενώ προσέθεσε ότι στο επόμενο δικαστήριο θα είναι ανελλιπώς παρών.

Για τον καταδικασθέντα Δήμου, ο συνήγορος Γαλετζάς ανέφερε ότι η πρόταση της Εισαγγελέα, διατράνωσε ότι η ευγενέστερη αρετή του δικαιικού συστήματος είναι το μέτρο. Και ότι ούτε η δημοκρατία ούτε η δικαιοσύνη κάμπτονται ενόψει οποιασδήποτε σκοπιμότητας. Σε ό,τι αφορά τον Δήμου, έχει αποκτήσει δυο ανήλικα τέκνα, ήταν οδηγός στα ΕΛΤΑ και αναγκάστηκε λόγω προβλημάτων υγείας να σταματήσει. Απεδείχθη ότι είναι μόνιμος κάτοικος Νικαίας, ζήτησε μόνος του να συλληφθεί και να οδηγηθεί στους ειδικούς ανακριτές. Ο ίδιος εμφανίσθηκε και αφέθηκε με όρους. Επίσης ήταν ο μόνος που δεν αμφισβήτησε αλλά έδωσε και κάποια στοιχεία κατά την ακροαματική διαδικασία. «Η κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει να οδηγηθεί στις φυλακές, καθώς δε θα είναι μια ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης αλλά θα ισοδυναμεί με έκτιση ισοβίου ποινής γιατί δε θα αντέξει».

Για τον καταδικασθέντα Καζαντζόγλου, ο συνήγορος Γκαβέλας ανέφερε ότι θα αποφύγει και ο ίδιος να αγγίξει την πρόταση της Εισαγγελέα, που ήταν αιτολογημένη κατά απόλυτο βαθμό και επομένως «θα ήταν εξαιρετικά εγωιστικό από μέρους του να προσθέσει μια πινελιά σε έναν πίνακα που έχει φιλοτεχνήσει η Εισαγγελέας», ενώ στη συνέχεια παρέθεσε μια σειρά σχετικής νομολογίας του ΑΠ. Περαιτέρω, προσέθεσε ότι ο Καζαντζόγλου έχει φύγει από τη Χ.Α, γραφεία δεν υπάρχουν, εμφανίστηκε ενώπιον ανακριτού και δικαστηρίου και είναι παρών στο δικαστήριο δια του συνηγόρου του. Υποστήριξε, ακόμη ότι θα υπάρχει ανεπανόρθωτη βλάβη για τον κατηγορούμενο, ενώ επιπλέον, έχει μόνιμη κατοικία, ο μόνος πατέρας όχι βιολογικός αλλά κανονικός των παιδιών της μνηστής του που ήρθε στο δικαστήριο, να την υποστηρίξει υλικά, ηθικά και απεδείχθη και ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης.

Για τον καταδικασθέντα Καλαρίτη, η συνήγορος Βελέντζα ανέφερε ότι συντάσσεται και η ίδια με την άκρως εμπεριστατωμένη πρόταση της εισαγγελέως και δε θα προσέθετε τίποτα. Τόνισε μόνο ότι ο εντολέας της ασκεί την έφεση με τον σκοπό και την επιδίωξη να αποδείξει την αθωότητά του που υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή, παρότι δεν είναι αντικείμενο απόδειξης. Ως προς τους όρους, ανέφερε ότι πολύ επιγραμματικά, έχει αποδεδειγμένα γνωστή και μόνιμη διαμονή στη χώρα, επί πάνω από 7 χρόνια τηρεί απαρεγκλίτως τους όρους, δεν έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες να διευκολύνει την φυγή του, δεν έχει κριθεί φυγόδικος κ.ο.κ. «Έχει λευκό ποινικό μητρώο και για όλους αυτούς τους λόγους δεν είναι καθόλου πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα».

Για τον καταδικασθέντα Μιχάλαρο, ο συνήγορος Τσάγκας ανέφερε ότι και ο ίδιος συντάσσεται με την πρόταση της Εισαγγελέως καθώς και ότι η έκτιση ποινής πριν την τελεσίδικη κρίση του β’βάθμιου δικαστηρίου προσβάλλει και το τεκμήριο της αθωότητας και σε δίκαιη δίκη. «Ο κανόνας αυτός που δεν αμφισβητείται από το αρ.497 παρ.4 ΚΠΔ, κάμπτεται όμως όταν κρίνεται ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του δίνει το δικαστήριο αποφεύγοντας την έκτιση της ποινής ή ότι αυτός αντικειμενικά έχει δρομολογήσει μια διαδρομή ώστε να παρανομήσει εκ νέου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις επιβάλλεται να χορηγείται το ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Εν προκειμένω, ο κατηγορούμενος επί 7 έτη και σέβεται τους περιοριστικούς όρους και δεν έχει τελέσει άλλη έκνομη πράξη. Έχει μόνιμη κατοικία και κέντρο βιοτικών συμφερόντων και δε μπορεί να θελήσει να αποξενωθεί από την οικογένεια του, τον εργασιακό του χώρο. Είναι ένας άνθρωπος 55 ετών, ούτε γραφεία της τοπικής Νίκαιας υπάρχουν ούτε όλα αυτά μέσα από τα οποία θεώρησε το Δικαστήριο ότι προέκυψε η έκνομη δράση του Μιχάλαρου».

Για τον καταδικασθέντα Στεργιόπουλο, ο συνήγορος Γεωργόπουλος ανέφερε ότι είναι απολύτως άρτια η πρόταση της Εισαγγελέως, ενώ επεσήμανε ότι η οργάνωση που έχει κριθεί από το Δικαστήριο ως εγκληματική πλέον δεν υφίσταται και επομένως εξ αυτού του λόγου θα πρέπει να χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση που θα ασκήσει ο εντολέας του. «Η μητέρα του μεγαλης ηλικίας, και ο ίδιος μοναχοπαίδι, ο πατέρας του πέθανε κατά τον χρόνο που ήταν κρατούμενος, ζητά ο συνήγορος να χορηγηθεί στον εντολέα του σε κάθε περίπτωση η αναστολή γιατί η συμπεριφορά του είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη νομιμότητα».

Για τον καταδικασθέντα Σκάλκο, ο συνήγορος Κάσσης ανέφερε ότι συντασσόμενος πλήρως με την πρόταση της Εισαγγελέως, προσέθεσε ότι το αρ. 497 παρ.8 ΚΠΔ θέτει μετρήσιμα κριτήρια για τη χορήγηση η μη ανασταλτικού αποτελέσματος. «Τα κριτήρια είναι για όλους τους κατηγορουμένους γιατί αυτό που ζει η υπεράσπιση, δεν το ζει το Δικαστήριο» και δήλωσε σοκαρισμένος. Ανέφερε επίσης ότι όποτε πετύχει όλους αυτούς τους συνηγόρους να ζητάνε την εφαρμογή αυτών που είπε η κα εισαγγελέας, θα τους φτύνει επί τόπου, προκαλώντας τις αντιδράσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής.

Για τον καταδικασθέντα Τσαλίκη ο συνήγορος υπεράσπισης Μπόνης ομοίως συντάχθηκε με την εισαγγελική πρόταση όσον αφορά στη χορήγηση αναστέλλουσας δύναμης στην έφεση τονίζοντας ότι η αναφορά και μόνο της αδερφής του ότι ο καταδικασθείς δουλεύει στη Σκιάθο τον κατέστησε πλέον απροστάτευτο. «Εάν φυλακιστεί θα υπάρξει αποσύνθεση της οικογένειάς του και δε θα μπορεί και να μετοικήσει εκ νέου η οικογένεια» είπε ο συνήγορος. Συνέχισε δε λέγοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έδειξε καμιά παραβατική συμπεριφορά. Τέλος σε περίπτωση μη αναστολής, είπε ο συνήγορος, ο καταδικασθείς θα έχει εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του ήδη κατά την δευτεροβάθμια διαδικασία.

Για τους καταδικασθέντες Σιατούνη και Στράτο, ο συνήγορος Γεωργόπουλος ανέπτυξε ότι έχουν προχωρήσει τις ζωές τους μακριά από οποιοδήποτε κομματικό φορέα και ότι είναι παρόντες κατά την εκφώνηση των αποφάσεων του ανασταλτικού για να δείξουν ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής.

Για τον καταδικασθέντα Άγγο η συνήγορος υπεράσπισης Μάρκου ομοίως συντάχθηκε με την εισαγγελική πρόταση λέγοντας ότι το επίμαχο άρθρο 497§8 ΚΠΔ προβλέπει ως κανόνα τη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος της ποινής εφόσον ασκηθεί έφεση. Ειδικά ο Ι. Άγγος, συνέχισε η συνήγορος, έχει λευκό ποινικό μητρώο, ένα ανήλικο τέκνο και ήδη παρέμεινε στη φυλακή 20 μήνες. Τέλος σε περίπτωση μη αναστολής ο καταδικασθείς, είπε η συνήγορος Μάρκου, θα είναι θύμα από δύο πλευρές, από την μία θύμα των πατριωτικών του αισθημάτων και από την άλλη θύμα μιας δικαστικής πλάνης αφού θα έχει παρέλθει ήδη διάστημα 2-3 ετών μέχρι την έκδοση απόφασης από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Για τον καταδικασθέντα Αθανάσιο Τσορβά ο συνήγορος Μαμμής υποστήριξε το ανασταλτικό αποτέλεσμα προβάλλοντας ότι δεν έχει νόημα οι κατηγορούμενοι να παρασταθούν στο εφετείο όταν θα έχει εκτιθεί η ποινή. Από τη γραμματική διατύπωση του άρθρου λέει ο συνήγορος προκύπτει ότι για τον εντολέα του επαρκούν οι περιοριστικοί όροι καθώς δεν έχει προσπαθήσει να διαφύγει. Όσον αφορά το εάν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, που τίθεται ως αρνητική προϋπόθεση για τη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος, ο συνήγορος μνημονεύοντας τη μεγάλη διάρκεια της διαδικασίας, ήτοι 7 έτη, λέει ότι οι καταδικασθέντες έχουν αποδείξει ότι αυτό για το οποίο τους έκρινε ενόχους το δικαστήριο ήταν μόνο μια παρέκκλιση της οδού που ακολουθούσαν προ της εμπλοκής τους και μετά της αποφυλακίσεώς τους. Τέλος σχολίασε ότι η χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος από το παρόν Δικαστήριο θα αποτελεί ένδειξη δύναμης καθώς με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατό να αξιολογηθεί εκ νέου η απόφαση του.

Για τον καταδικασθέντα Κομιάνο η συνήγορος Πάζα αναφέρει ο εντολέας της ήταν γνωστής διεύθυνσης, έχει τηρήσει όλους τους περιοριστικούς όρους και δεν είναι ούτε φυγόδικος ούτε φυγόποινος.

Για τον καταδικασθέντα Χρυσαφίτη η συνήγορος Βελέντζα αγορεύοντας για το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης είπε ότι είναι άνθρωπος που πηγαίνει από την οικογένειά του στη δουλειά του. Επιπλέον συνέχισε λέγοντας ότι έχει εκτίσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του και ως εκ τούτου θα παραβιαζόταν το τεκμήριο αθωότητας εάν δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η επιβληθείσα σε αυτόν ποινή. Η επί μακρό χρόνο τήρηση των περιοριστικών όρων μετά την αποφυλάκισή του σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχει τελέσει νέα αδικήματα από τη μία πλευρά και οι οικογενειακές υποχρεώσεις του από την άλλη πλευρά, είπε η συνήγορος, καταφάσκουν στη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος.
Ομοίως η συνήγορος Βελέτζα αγορεύοντας για τον καταδικασθέντα Καλαρίτη είπε ότι είναι και μάνα και πατέρας για την οικογένειά του.

Για τον Μάρκο Ευγενικό η συνήγορος Σκούμπου αναφέρει ότι ομοίως συντάσσεται με την εισαγγελική πρόταση την οποία χαρακτήρισε μνημείο δογματικής συνέπειας. Ο εντολέας της είπε μεταξύ άλλων η συνήγορος έχει αποχωρήσει από την Χ.Α.

Για τον καταδικασθέντα Μαρία η συνήγορος Πούλια ομοίως αναφέρθηκε στη γνωστή διαμονή του εντολέα της και μεταξύ άλλων στη χορήγηση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας γεγονός που όπως είπε η συνήγορος θα πρέπει στο πλαίσιο της επιεικέστερης μεταχείρισης να άγει σε χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος.

Ο συνήγορος Γκαβέλας για τον Αναστάσιο Πανταζή έκανε ιδιαίτερη μνεία στην οικογενειακή του κατάσταση ως πατέρας 4 παιδιών. Επίσης ο συνήγορος υποστήριξε ότι η αστυνομία παρακολουθεί όλους τους κατηγορούμενους απ’ όταν εκδόθηκε η απόφαση. Τέλος είπε ότι ο εντολέας του δεν είναι φυγόδικος και οι οικονομικοί του πόροι συνδέονται με την Ελλάδα.

Για τους καταδικασθέντες Χατζηδάκη και Αντωνακόπουλο ο συνήγορος Αλυγιζάκης ομοίως συντάχθηκε με την εισαγγελική πρόταση.

Τέλος ο συνήγορος Ματαλιωτάκης πήρε τον λόγο για τον καταδικασθέντα Ματθαιόπουλο για τον οποίο όπως ανέφερε πληρούνται όλες οι εκ του νόμου προϋποθέσεις για τη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος. Συνεχίζοντας ο συνήγορος αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που θεωρούν προειλημμένη την φυλάκιση του εντολέα του όπως είπε. Κάλεσε δε τους δικαστές να μην επηρεαστούν από τον τύπο προσκομίζοντας τα εν λόγω δημοσιεύματα στην έδρα.

Ένταση δημιουργήθηκε όταν ο συνήγορος κατηγόρησε τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής ότι προσβάλλουν την εισαγγελέα όταν λένε ότι ψεύδεται και ότι πρέπει να υπάρξουν πειθαρχικές κυρώσεις. Παρεμβαίνοντας ο συνήγορος υπεράσπισης Μιχαλόλιας Τάκης χαρακτήρισε δικονομική αλητεία τις εν λόγω δηλώσεις. Απαντώντας στην κατηγορία για προσβολή του δικαστηρίου, ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Ε. Μαλαγάρης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Ι. Λαγού για το Δικαστήριο.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη συνεδρίαση αύριο 20η Οκτωβρίου με τη συνέχιση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης για την χορήγηση αναστέλλουσας δύναμης της ποινής επί ασκηθείσας έφεσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ