Ημέρα 357: Ο Μπούκουρας είχε «πέσει απ’ τα σύννεφα»

357η Συνεδρίαση, Αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, 9/5/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι: Μίχος Νικόλαος

III. Συνέχιση κατάθεσης της μάρτυρα Αθηνάς Κουτσοπάνου.

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο.

Η μάρτυρας δήλωσε ότι διατηρεί ασφαλιστικό γραφείο στη Χαλκίδα από το 2010 και ότι γνωρίζει τον Μίχο από το 2015, ενώ διατελεί επιστημονικός συνεργάτης από το 2017 από την ανεξαρτητοποίησή του. Ότι έχει ακούσει γι’ αυτόν τα καλύτερα λόγια και ότι δεν ήξερε να αντιμετωπίζει ποτέ κάποιο θέμα με την τοπική του στην Εύβοια και ότι για τη δίωξη είχε πληροφορηθεί από τα μμε και την τοπική κοινωνία. Ότι ο Μίχος της είχε πει ότι είχαν αλλάξει τα πράγματα ενώ είχαν ξεκινήσει σαν κόμμα ιδεολογίας, ότι ο ίδιος θορυβήθηκε πολύ από τη δολοφονία του Π. Φύσσα και ότι για το περιστατικό με τους Αιγ. Αλιεργάτες είχε πει «αυτό είναι κάτι εντελώς ηλίθιο που έχει συμβεί», ότι τα πράγματα είχαν αλλάξει από το ’10 και μετά και ότι η ομάδα την είχε απομακρύνει όπως φαίνεται κι από το ότι δεν ήταν στο (Πολιτικό) Συμβούλιο.

Για το θέμα του τι τελικά έκανε όταν κατάλαβε τις αλλαγές αυτές, η μάρτυρας είπε ότι ο Μίχος της είχε πει «δε φεύγεις εύκολα από την άποψη ότι είναι ολόκληρη αλλαγή συνειδήσεων». Για την Πάρο είπε ότι της είχε πει πως ήταν ένα κάλεσμα που τους είχαν κάνει κάποιοι και αμύνθηκαν σε επίθεση άλλων. Για το περιστατικό στο Συνεργείο η μαρτυρας είπε ότι ο Μίχος πέρασε από τη μοτοπορεία για να πετάξει 2 φυλλάδια και τίποτε άλλο και ότι ο ίδιος είπε «πέρασα, είδα, έφυγα». Ότι ο λόγος που τον έκανε να ανεξαρτητοποιηθεί ήταν μια αλληλουχία γεγονότων, με τη δολοφονία του Π. Φύσσα να τον έχει συγκλονίσει περισσότερο, ενώ κατέθεσε ότι ο Μίχος δεν γνώριζε τον Ρουπακιά.

Σε ερωτήσεις του Δικαστηρίου για ποιο λόγο δεν απομακρύνθηκε νωρίτερα, είπε ότι ο ίδιος ήταν στο νομό του και δεν είχε καμία σχέση με όλο αυτό και ότι όταν είπε στον Μιχαλολιάκο ότι θέλει να μιλήσουν γιατί θέλει να φύγει «του βάλανε κρυφά έναν κύριο Χουλιαρά που ήταν πρώην διευθυντής της αστυνομίας συνταξιούχος… ο κ. Μίχος δεν είχε θέμα να μπουν καινούριοι αλλά ο συγκεκριμένος κυκλοφορούσε σε όλη την Εύβοια και τον διέσυρε». Για τα δύο όπλα που είχε, είπε ότι τα είχε για την προσωπική του ασφάλεια και για το περιστατικό με τους Αιγ. Αλιεργάτες ότι (ο Μίχος της είχε πει ότι) αν έχει συμβεί αυτό το πράγμα, είναι ηλίθιο και ότι το καταδίκασε. Ότι ο λόγος που ξαναέβαλε υποψηφιότητα και βγήκε το ’15 ήταν ότι είχε πολλές προσωπικές ψήφους και ότι «όταν του μπήκαν χειροπέδες, «καταρρακώθηκε η προσωπικότητά του» ενώ το Δικαστήριο επέμενε για το μη κατανοητό «του συγκλονισμού» του εφόσον δεν αποχώρησε αμέσως μετά τη δολοφονία Φύσσα.

Σχετικά με το μάθημα σφαγής για το οποίο είχε καταθέσει άλλη μάρτυρας ότι ήταν μπροστά όταν ο Μίχος το ακύρωσε, η μάρτυρας είπε ότι μπορεί να ήταν προσωπικοί οι λόγοι της να πει κάτι τέτοιο.

Β. Εξέταση από τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής Θεοδωρόπουλο.
Η μάρτυρας κατέθεσε ότι υπάρχουν μέλη στη ΧΑ και ότι ο Μίχος ήταν ένα από αυτά, ότι τα όργανα είναι η Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο, όπου ο Μιχαλολιάκος δεν ήθελε να τον βάλει και ότι δεν ήταν ούτε στην ηγετική ομάδα. Ότι η ιδεολογία της ΧΑ δεν είναι ναζιστική και ότι δεν γνωρίζει για περιστατικό στο παζάρι της Ιστιαίας ούτε για το βίντεο που αποτελεί το αναγνωστέο 28.
Στο σημείο αυτό παρενέβηκε ο συνήγορος υπεράσπισης Γρηγορίου λέγοντας ότι εκείνος δεν έχει στα χέρια του το αναγνωστέο 28 και τη δικογραφία του Κορυδαλλού καθότι δεν του τα παρέδωσε ο συνήγορος Ζωγράφος, ως εκ τούτου διακόπηκε η εξέταση της συγκεκριμένης μάρτυρος για την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου ο Γρηγορίου να λάβει το υλικό και να ενημερωθεί.

ΙV. Κατάθεση του μάρτυρα Τσουκνάκη.

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι γνωρίζει τον Σ. Μπούκουρα από το ’07 από την ομάδα ποδοσφαίρου στην Πετρούπολη και ότι εντάχθηκε (ο Μπούκουρας) στη ΧΑ το ΄11-΄12 και εκείνη την τετραετία είχαν σχέσεις. Ήταν πολύ φιλικός, προσιτός στα παιδιά από άλλες χώρες που είχαν στην ομάδα «και ήταν και πάρα πολύ αγαπητός». Τώρα κάνει ένα κίνημα στην Κόρινθο για να βοηθήσει κόσμο που έχει πρόβλημα και ότι όσα γνωρίζει σχετικά με τα αδικήματα τα έχει δει στην τηλεόραση, δηλαδή ότι τον κατηγορούσαν ότι έχει σχέση με εγκληματική οργάνωση και όπλα και ότι «δεν το πιστεύει πως έχει σχέση ο Στάθης με τέτοια πράγματα». Ο μάρτυρας κατέθεσε πως ο κατηγορούμενος Μπούκουρας εκείνη την περίοδο, πλήρωνε τις συνδρομές των παιδιών στην ομάδα και ότι ουδέποτε τους έχει αποκαλέσει αποβράσματα και σκουπίδια και ότι αυτές είναι εκφράσεις άλλων. Ότι ο ίδιος δεν έχει υπάρχει ψηφοφόρος της ΧΑ και ότι ανήκει «προς τα αριστερά», ότι δεν γνωρίζει ούτε για τις δράσεις της ΧΑ στις οποίες έχει συμμετάσχει ο Μπούκουρας, ούτε για περιστατικά στο λιμάνι της Κορίνθου κατά αλλοδαπών ούτε για την κατηγορία σχετικά με τα όπλα. Συμπλήρωσε πως κατηγορούμενος σήμερα εργάζεται σε συνεργείο ενώ παλαιότερα διατηρούσε κατάστημα εστίασης στο οποίο απασχολούσε και κάποιον αλλοδαπό μαζί με τη γυναίκα του και ότι «ήταν κύριος απέναντί τους».

Β. Εξέταση από τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής Θεοδωρόπουλο και Καμπαγιάννη.
Ο μάρτυρας είπε ότι δεν γνωρίζει αν ο Μπούκουρας συμμετείχε στις δράσεις του Αγίου Παντελεήμονα και σχετικά με τη δολοφονία του Φύσσα είπε ότι είχε στεναχωρηθεί πάρα πολύ και ότι γενικά «είναι άνθρωπος που τα καταδικάζει». Ότι έφυγε από τη ΧΑ «όταν άρχισαν να γίνονται εγκληματικά πράγματα» και ότι δεν γνωρίζει ποιες είναι αυτές οι πράξεις που δεν τις ήξερε ο Μπούκουρας πριν και το ΄14 και τις οποίες διάβασε στη δικογραφία και κατόπιν απεχώρησε από τη ΧΑ.

Γ. Εξέταση από την υπεράσπιση

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από τη συνήγορο υπεράσπισης Πανταζή.
Ο μάρτυρας είπε ότι μαζί με τον Μπούκουρα, είχαν ντύσει όλα τα παιδάκια της ομάδας για να πάνε σε μια εκπομπή για το Champions League και ότι είχαν μαζέψει χρήματα για το Χαμόγελο του Παιδιού και για 2 οικογένειες που έμεναν σε λουόμενα και ότι ο Μπούκουρας θέλει να βοηθήσει. Ότι το 2010 είχε πολιτευτεί με τον Παχατουρίδη ενώ ότι λέγοντας «εντάχθηκε» στη ΧΑ, εννοεί ότι ήταν υποψήφιος. Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης ότι το σπίτι του Μπούκουρα ήταν ανοιχτό στον κόσμο ειδικά τις βραδιές ποδοσφαίρου και ότι δεν είχε ποτέ δει εκεί κανένα σύμβολο.

V. Κατάθεση του μάρτυρα Ευθυμίου Τσαρμπού.

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο
Ο μάρτυρας αυτός κατέθεσε ότι είναι δημοσιογράφος στην Κόρινθο, διαθέτει δική του ιστοσελίδα και «ασχολείται με όλα». Τον κατηγορούμενο τον γνώρισε με την ιδιότητά του (του πρώτου) ως υποψηφίου της ΧΑ σε μια διανομή τροφίμων στην Κόρινθο που είχε πάει να την καλύψει. Εκεί, ήρθε ο κατηγορούμενος (Μπούκουρας) και του ζήτησε να μην τραβάει πρόσωπα για να μην τα εκθέσει εκείνους που είχαν πάει εκεί να πάρουν τρόφιμα. Ότι έκτοτε έχουν μιλήσει 6-7 φορές καθώς ο μάρτυρας τον καλούσε «όταν υπήρχε κάποιο θέμα που ενέπλεκε τη ΧΑ». Ότι όταν δολοφονήθηκε ο Φύσσας, ο Μπούκουρας δεν ήθελε να μιλήσει γι’ αυτό και ότι ήδη από τον πρώτο χρόνο (της εκλογής του) είχε αποκτήσει ένα διαφορετικό προφίλ, ήταν πιο πολύ «τοπικός βουλευτής» και δεν έκανε ομιλίες στην Κόρινθο γιατί «προκαλούσε την τοπική κοινωνία» η οποία δυσανασχετούσε επειδή το γραφείο της ΧΑ στην Κόρινθο είναι απέναντι από το δικαστήριο.

Είπε πως ο κατηγορούμενος δεν έχει την επιθετικότητα και το μάρκετινγκ της ΧΑ και ότι είχε ασχοληθεί με το Κέντρο Μεταναστών στην Κόρινθο και είχε προσπαθήσει να εμποδίσει ένα φορτηγό γεμάτο μετανάστες να περάσει. Ότι δεν θυμάται αν στο συμβάν αυτό ήταν παρών ο βουλευτής Παναγιώταρος και ότι δεν έχει καλύψει δημοσιογραφικά ο ίδιος το περιστατικό της επίθεσης στο λιμάνι της Κορίνθου, για το οποίο ενημερώθηκε μέσω internet. Για το γεγονός της δήλωσής του μέσα από τη φυλακή ότι ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, ο μάρτυρας είπε ότι ο Μπούκουρας του είχε πει πως δεν είχε καμία σχέση με το φόνο και τη δομή της ΧΑ και βρέθηκε εκλεγμένος βουλευτής επειδή «του είχαν πει, μπες», διαπίστωσε δε τί συνέβαινε στη συνέχεια, από την εκλογή του ως βουλευτή έως τη δολοφονία Φύσσα.

Σχετικά με ερώτηση που έγινε στο μάρτυρα περί της άποψης του Μπούκουρα για την επίθεση σε βάρος των αιγ. αλιεργατών και μελών του ΠΑΜΕ, δεν δόθηκε απάντηση. Για την εκβίαση επιχειρηματιών στην Κόρινθο για τη ΧΑ, ο μάρτυρας είπε ότι έχει υπάρξει μια κόντρα με το δήμαρχο Κορίνθου και ότι ο Μπούκουρας, οικογενειάρχης άνθρωπος, έχει λειτουργήσει με τρόπο θετικό για την Κόρινθο, σήμερα δε ανήκει σε έναν άλλο σύλλογο που κάνει διανομή ρούχων, παιχνιδιών, «δηλαδή το ίδιο πράγμα που γινόταν με τη σφραγίδα της ΧΑ, συνεχίζει και τώρα».

Για τα Δερβενάκια είπε ότι δημιουργήθηκε ένταση όταν ακούστηκε ένα σύνθημα «αλήτες, προδότες, πολιτικοί» και ότι ο δήμαρχος Κορίνθου κατέθεσε στεφάνι και ζήτησε συγνώμη από τον κόσμο για το περιστατικό αυτό. Ότι από πριν ακόμα τη δολοφονία του Π. Φύσσα ο μάρτυρας εκτιμά ότι ο Μπούκουρας δεν είχε καλή σχέση με τους άλλους βουλευτές Πελοποννήσου οι οποίοι δεν εμφανίζονταν συχνά στην Κόρινθο. Για τη σίτιση στο κέντρο της πόλης, ο μάρτυρας είπε ότι πρόκειται για πολιτικό μάρκετινγκ και χυδαία εκμετάλλευση και επίδειξη και ότι τον Μπούκουρα δεν τον εξέφραζαν τα emails της ΧΑ, για τα οποία είχε πει ότι ήταν για «αλήτες πολιτικούς», αλλά εκείνα που έστελνε ο ίδιος.

Β. Εξέταση από τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής Καμπαγιάννη, Σκαρμέα, Θεοδωρακόπουλου, Βρεττό, Αντανασιώτη, Μαλαγάρη και Παπαδοπούλου.
Ο μάρτυρας αρχικά ρωτήθηκε για ζητήματα που είχε πάρει συνέντευξη στον κατηγορούμενο. Σχετικά με το πώς γίνεται κανείς μέλος της ΧΑ, τον είχε ρωτήσει ο ίδιος λέγοντάς του «εγώ είμαι Έλληνας, χριστιανός ορθόδοξος και πατριώτης, μπορώ να γίνω μέλος ;» και ο Μπούκουρας του είχε πει «ναι» και ότι άλλο πράγμα τα μέλη άλλο οι υποστηρικτές αλλά δε γνώριζε τη διαφορά. Σχετικά με τις περιπολίες και τις κλοπές, ότι ο Μπούκουρας του είχε πει ότι θα τους οργάνωναν εκείνοι για το πώς θα περιπολούν ενώ για τους συνεργάτες του που είχαν βρεθεί με όπλα ότι ο Μπούκουρας δεν του το επιβεβαίωσε και είπε συγκεκριμένα «αν είναι χρυσαυγίτες, θα τιμωρηθούν διπλά». Ότι για το περιστατικό με στις λαϊκές αγορές, ο Μπούκουρας είπε στο μάρτυρα «εγώ φίλε πάντα βουλευτής ΠΑΣΟΚ ήμουν» ενώ ο μάρτυρας δεν θυμόταν αν την ώρα που κατέθετε στεφάνι στα Δερβενάκια ο κατηγορούμενος, ο κόσμος φώναζε το σύνθημα «αλήτες προδότες πολιτικοί».

Σε ερώτηση σχετικά με τη δράση του εκτός Νομού Κορινθίας, ο μάρτυρας είπε ότι δεν γνωρίζει ούτε και για το Καταστατικό ενώ στη συνέχεια του επιδείχθηκαν φωτογραφίες όπου ο μάρτυρας αναγνώρισε τον Μπούκουρα έξω από το στρατόπεδο ενώ όταν του δείχνονταν τα τάγματα εφόδου, είπε ότι σε καμία περίπτωση αυτοί δεν είναι πολίτες της Κορίνθου αλλά ότι ήταν κάτω από 10 άτομα και «κατάφεραν να βγάλουνε όλο τον πληθυσμό της Κορίνθου χρυσαυγίτες» επειδή υπήρχε εκεί εκείνη η αποθήκη ψυχών ( το στρατόπεδο με τους μετανάστες). Στη συνέχεια ο μάρτυρας είπε ότι τον Πατέλη τον είχε ακουστά, ότι είχε δει πολλές φορές τον Μπούκουρα να είναι με ομάδες που φορούσαν μαύρα μπλουζάκια της ΧΑ και παραλλαγές και αναγνώρισε σε φωτό που το επιδείχθηκε τον οδηγό του Μπούκουρα ντυμένο με παραλλαγή. Ωστόσο δεν γνώριζε για το περιστατικό στα Εξαμίλια ούτε για την προεκλογική ομιλία του Μπούκουρα στη Νεμέα ενώ ανέφερε ότι γνώριζε για μια έντονη αψιμαχία στο Χιλιομόδι.

Σχετικά με την καταδίκη από Μπουκουρα της δολοφονίας του Φύσσα, ο μάρτυρας είπε ότι η καταδίκη ήταν ότι μια μάνα έχασε το παιδί της, ότι εκείνος «δεν κάνει τέτοια πράγματα» και ότι είναι ΠΑΣΟΚ. Για τις δράσεις που γίνονταν στην Κόρινθο, είπε ότι οι δράσεις αυτές εντάσσονταν σε μια συνολική στρατηγική και «ήταν ένα μάρκετινγκ». Ότι ο ίδιος κατατάσσει τη ΧΑ στο φασισμό ενώ ο Μπούκουρας προσπαθούσε να την εξωραϊσει και την έβλεπε πιο ρομαντικά απ’ όσο ήταν. Ότι γνώριζε το Μιχαλολιάκο 1-2 χρόνια πριν εκλεγεί. Όταν ρωτήθηκε ο μάρτυρας τί εννοούσε όταν είπε ότι ο Μπούκουρας διαφωνούσε με τις δομές, απάντησε «δεν είπα δομές, πρακτικές είπα, για τις λογικές αυτές». Ερωτώμενος για το περιστατικό έξω από το στρατόπεδο, είπε ότι ο Μπούκουρας δεν έδινε στρατιωτικά παραγγέλματα αλλά έλεγε ότι είναι ο ίδιος μπροστά επειδή έχει ασυλία και στους άλλους, να μην έρθουν, ότι 3-4 από τις ενισχύσεις που ήρθαν φορούσαν κράνη. Για το αναγνωστέο 350 που του ζητήθηκε να σχολιάσει, ο μάρτυρας είπε «στην Κορινθία αυτό που βλέπαμε εμείς σα Μπούκουρας δεν ήταν αυτό».

Γ. Εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους υπεράσπισης Πανταζή και Γρηγορίου.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι στη διανομή τροφίμων στην Κόρινθο βρίσκονταν και πολλοί αλλοδαποί ενώ για το περιστατικό στη λαϊκή είπε ότι κλάπηκε η ταμειακή μηχανή από έναν έμπορο και κυνήγησαν το δράστη τον οποίο χτύπησαν με όπισθεν έξω από τον ΟΣΕ. Ότι ο Δήμαρχος Κορινθίων είχε πει για το θέμα του στρατοπέδου «εδώ δε μπορεί να υπάρχει μια φυλακή ψυχών» και έκοψε το νερό και ο Μπούκουρας πρότεινε τότε να μαζευτούν υπογραφές. Ο μάρτυρας είπε ότι δεν έχει ακούσει τίποτα για εκπαιδεύσεις στην Κόρινθο. Ότι ο Μπούκουρας είχε μισθώσει πούλμαν με χαμηλό αντίτιμο για τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Ο μάρτυρας είπε ότι υπάρχει μια φωτογραφία πριν από 6-8 μήνες που δείχνει το Μπούκουρα μαζί με τον Μπαλτάκο. Σχετικά με την αύξηση των ποινικά κολάσιμων πράξεων μετά την άνοδο της ΧΑ το ΄12, μάρτυρας είπε «Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει γίνει πολύ πιο βίαιος. Η κρίση τον έχει κάνει πιο βίαιο».

VI. Κατάθεση του μάρτυρα Κατσίγιαννη.

Α. Ερωτήσεις από το Δικαστήριο.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι γνωρίζει τον Μπούκουρα από το ΄09 διότι «είναι τα χωριά τους απέναντι», ότι ο κατηγορούμενος είχε κάτι μαγαζιά στην Αθήνα και είχε κατέβει στην Κόρινθο για να μαζέψει ελιές. Ότι γνώριζε την οικογένειά η οποία ήταν στο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, ότι μέχρι το ΄11 είχαν βρεθεί 5-6 φορές και πριν τις εκλογές του ’12 του ζήτησε να τον στηρίξει και του είπε ότι η ΧΑ πρεσβεύει «τέλος στα μνημόνια, να βάλουμε μια τάξη σε αυτή τη χώρα και να πάνε όλα καλά». Για τη ΧΑ είπε ότι γνώριζε την ύπαρξη της «σα φορέα» και όταν ρώτησε το Μπούκουρα για πράγματα που είδε στο διαδίκτυο για τη δράση της, εκείνος τον διαβεβαίωσε «καμία σχέση, ορθοδοξία, πάμε για την Ελλάδα, ούτε ναζιστές ούτε τίποτα» και είπε ότι τελικά τον ψήφισε το ’12 καθότι είχαν κοινούς προβληματισμούς και «ο Στάθης είχε ένα καλό, τον έπαιρνες τηλέφωνο και το σήκωνε, ήταν εκεί».

Για τις διώξεις, ο μάρτυρας είπε ότι μίλησε με τον Μπούκουρα ο οποίος τους είπε, «έχω πέσει από τα σύννεφα, βαλλόμαστε πανταχόθεν» και για τη δολοφονία Φύσσα ότι άλλοι του είπαν (του Μπούκουρα) για ποδοσφαιρικό αγώνα και άλλοι ότι ήταν μέλος της ΧΑ ( ο δολοφόνος ) και ότι ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση. Ότι εκτός από τη δολοφονία Φύσσα, ο μάρτυρας είχε ακούσει για επιθέσεις σε μετανάστες προγενέστερα, με τους οποίους «είχαν πολλά προβλήματα κάτω από την Κόρινθο». Ότι μετά τα γεγονότα του ’13 δεν ξαναψήφισε ΧΑ και ότι ο Μπούκουρας αποφάσισε να φύγει μετά την προφυλάκισή του, αν και είπε ότι δεν το θυμόταν καλά. Και ότι στην Κόρινθο είχε παρακολουθήσει τα εγκαίνια στη Νεμέα και μια διανομή φυλλαδίων στο Κιάτο, όπου και υπήρχαν οπαδοί της ΧΑ.

Σχετικά με το περιστατικό στο λιμάνι της Κορίνθου είπε ότι κάποιοι μετανάστες μπήκαν στη θάλασσα και τους κυνήγησαν ΧΑυγίτες και ότι υπάρχει και η εκδοχή που λέει ότι τους κυνήγησαν σκυλιά. Ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει αν έχει λάβει μέρος σε διάφορες δράσεις της ΧΑ με τρόπο βίαιο. Για τα Δερβενάκια είπε ότι είχαν μαλώσει με το Δήμαρχο διότι είναι και οι δύο εκρηκτικοί χαρακτήρες ενώ ερωτηθείς για το χαρακτήρα του είπε «Είναι ίσως ο πιο αγνός άνθρωπος που έχω γνωρίσει στη ζωή μου». Είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει αν η κόντρα μεταξύ Πνευματικού-Μπούκουρα υπάρχει ακόμα και ότι τα γραφεία της ΧΑ στην Κόρινθο έχουν κλείσει.

Β. Ερωτήσεις από τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από το συνήγορο Καμπαγιάννη.

Ο μάρτυρας είπε ότι στην Νεμέα μίλησαν ο Μπουκουρας, ο Μιχαλολιακος και ο Κασιδιάρης. Για τις υποθέσεις της ΧΑ (Αιγ. Αλιεργάτες και ΠΑΜΕ) είπε ότι ήταν εύκολο για εκείνον να τις βρει στο διαδίκτυο, χωρίς να έχει κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις ενώ δεν ήξερε να απαντήσει για ποιο λόγο άφησε ο κατηγορούμενος τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από τη δολοφονία Φύσσα, μέχρι να αποχωρήσει από τη ΧΑ. Ότι δεν γνωρίζει ποιες ήταν εκείνες οι εγκληματικές ενέργειες που είδε μετά και τον έκαναν να φύγει και πιθανολόγησε ότι ήταν τα όσα είδε στη δικογραφία.

Γ. Ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Ο μάρτυρας ερωτήθηκε από τη συνήγορο υπεράσπισης Πανταζή.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι όταν τον έπιασαν, ο περισσότερος κόσμος απόρησε επειδή ήξερε ότι δε μπορεί να κάνει τέτοια πράγματα, και ότι όταν βγήκε από τη φυλακή «ήταν σα να μην έλειψε μια μέρα». Ότι συμμετείχε σε εκδήλωση για τη Μακεδονία στον Ισθμό της Κορίνθου και για το περιστατικό στο σπίτι του, με τον Καρακούση, για το ναζιστικό χαιρετισμό, αρνήθηκε ότι κάτι τέτοιο είχε γίνει.

VII. Κατάθεση μάρτυρα Αναστάσιου Τάχο.

Α. Εξέταση από τι Δικαστήριο

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι έχει έρθει από την Αλβανία το ’90, ότι είναι φούρναρης και ότι με τον Μπούκουρα γνωρίζεται από το ’94 που πήγε να εργαστεί στο φούρνο που δούλευε ο μάρτυρας όπου τον βοήθησε πάρα πολύ. Ότι ένα χρόνο μετά άνοιξε δικό του μαγαζί και ότι το 2008 άνοιξε το «Μίστερ Πεϊνιρλί» και πήρε τον μάρτυρα για δουλειά, έως το 2012 που ο μάρτυρας έφυγε για την Αλβανία. Ότι δεν έκαναν ποτέ πολιτικές συζητήσεις και ότι ο Μπούκουρας είχε πίσω στο φορτηγάκι του μια σημαία που έλεγε «Γαλάζια Στρατιά» και του έλεγε «να σέβεσαι την πατρίδα». Ο μάρτυρας είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτε για τις κατηγορίες που το αποδίδονται.

Β. Εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους υπεράσπισης Μαλαγάρη, Θεοδωρόπουλο και Παπαδοπούλου.
Ο μάρτυρας είπε ότι δε γνωρίζει τίποτα για το ζήτημα της εκπαίδευσης ούτε για τη ΧΑ ούτε για το τί είναι Γαλάζια Στρατιά ή για τη δολοφονία ενός Αλβανού που έγινε το ΄04 μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Γ. Εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε από τη συνήγορο υπεράσπισης Πανταζή.
Είπε ότι ο Μπούκουρας βοηθούσε τους ηλικιωμένους.

VIII. Κατάθεση του μάρτυρα Κυριακούλη Αναστασίου.

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είναι κάτοικος Λουτρακίου Κορινθίας, έμπορος και επισκευαστής σκαφών, γνώρισε τον Μπούκουρα σε ένα μαγαζί, όπου έβαζε τα παιδιά στο σειρά και τους έβαζε κέρματα στα παιχνίδια. Ο ίδιος υπήρξε ψηφοφόρος της ΧΑ και πριν της ΝΔ, ο Μπούκουρας τους ενημέρωνε για τις θέσεις της ΧΑ και το μνημόνιο και όταν τον προφυλάκισαν δεν ξαναπήγε στα γραφεία της ΧΑ διότι απογοητεύτηκε από αυτά που ακούγονταν για τον Μπούκουρα, όπως ότι είχε πάρει μέρος σε κάποιες δολοφονίες. Ότι ο Μπούκουρας αποχώρησε από τη ΧΑ το 2014. Σχετικά με περιστατικά που έχουν λάβει χώρα στο νομό Κορίνθου, ο μάρτυρας είπε ότι έχει ακούσει για «κάτι Πακιστανούς που τους ρίξανε στη θάλασσα» λέγοντας ότι δε γνωρίζει ποιος το έκανε. Για τη θέση του για τους αλλοδαπούς, ο μάρτυρας είπε ότι έλεγε «πρώτα τα παιδιά μας» και ότι βοηθούσε όποιον το είχε ανάγκη.

Β. Εξέταση από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής.

Ο μάρτυρας εξετάστηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής Βρεττό, Θεοδωρόπουλο, Μαλαγάρη, Παπαδοπούλου και Καμπαγιάννη.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι το επίμαχο Πάσχα ήταν στο σπίτι του Μπούκουρα 15-20. Ότι δεν άρεσε στον Μπούκουρα που ανήκε σε ένα κόμμα που του αποδίδουν αξιόποινες πράξεις και ότι η δική του θέση είναι «η Ελλάδα στους Έλληνες, πρώτα οι Έλληνες» και ότι αποχώρησε «επειδή δεν του άρεσαν όλα αυτά». Σχετικά με τη θέση του για το Κοινοβούλιο, ο μάρτυρας είπε ότι τους έλεγε ότι προσπαθεί να περάσει κάποιους νόμους με επερωτήσεις. Ότι τους συμβούλευε να φεύγουν, αν βλέπουν μπροστά τους να γίνεται καβγάς «γιατί ακούγονταν γύρω γύρω φασαρίες» και είχαν σπάσει τα γραφεία της ΧΑ. Επίσης, ότι η φράση «όπου δεν πίπτει λόγος…» δεν συνάδει με αυτά που άκουγε ο μάρτυρας για τον κ. Μπούκουρα. Τέλος σε ερώτηση για ποιο λόγο τώρα βρίσκεται στην κίνηση τους Συναδινού, είπε «επειδή έφυγε (από τη ΧΑ) και πήγε εκεί» ενώ η Πρόεδρος σχολίασε «σας έλκει η προσωπικότητα δηλαδή και όχι η παράταξη».

Γ. Εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Ο μάρτυρας εξετάστηκε από τη συνήγορο υπεράσπισης Πανταζή.
Ο μάρτυρας ερωτήθηκε αν είχε κάποια ιδιαίτερη σχέση με τη ΝΔ πριν να ψηφίζει ΧΑ και είπε ότι είχε, οικογενειακά, ενώ τώρα είναι στην Πατριωτική Ριζοσπαστική Ένωση του Συναδινού, την οποία έφτιαξαν για να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ότι έχουν συναντηθεί με κάποια προσωπα μεταξύ των οποίων ο Καρατζαφέρης, ο Συναδινός και ο Κρανιδιώτης και ότι σε αυτή την κίνηση συμμετέχει και ο Μπούκουρας. Ότι λόγω του καταστήματος του στην Κόρινθο, συναναστρέφεται κόσμο με οικονομική άνεση, ο οποίος δεν πιστεύει τα όσα λέγονται (για τον Μπούκουρα).

Στο σημείο αυτό το δικαστήριο διέκοψε για την Τρίτη 14 Μαΐου στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ