349η συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 08/04/19
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.
II. Παρουσία των κατηγορουμένων
Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος.
III. Κατάθεση της μάρτυρος Αναστασίας Μανούκα-Μπενέκη (συνέχεια από την περασμένη Πέμπτη 4 Απριλίου).
Α. Εξέταση από το Δικαστήριο.
Η μάρτυρας είπε ότι είναι ιστορικό στέλεχος της ΝΔ. Δήλωσε ότι θέλει προ πάσης κατάθεσης να εκφράσει ένα παράπονό της. Πληροφορεί το Δικαστήριο ότι, ενώ την περασμένη Πέμπτη κατέθεσε ότι η κόρη της κατηγορούμενη Μπενέκη είχε φύγει από τη ΧΑ και προσχώρησε στη ΝΔ, με την οποία και επρόκειτο να πολιτευτεί, τελικά δεν θα πολιτευτεί με το συγκεκριμένο συνδυασμό και ότι δίνει αυτή την πληροφορία «για να ησυχάσουν κάποιοι», διότι «όταν έμαθαν από τη ΝΔ ότι ήταν στη ΧΑ, την κόψανε» την ίδια κιόλας ημέρα τηλεφωνικά.
Η Πρόεδρος εξανέστη, την ενημέρωσε ότι η όλη της κατάθεση τίθεται εν αμφιβόλω και ότι η αλλαγή της απόφασης για την υποψηφιότητα έγκειται στο ότι είδαν τα δημοσιεύματα της δίκης και την προειδοποίησε να είναι προσεκτική και η υπόλοιπη κατάθεσή της να είναι αληθής. Η μάρτυρας κατέθεσε επίσης ότι ο γιος της εργάζεται στην αστυνομία, στο τμήμα αναζητήσεων και η ίδια είναι προϊσταμένη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αγία Σοφία, ότι ήταν υποψήφια με τη ΔΑΚΕ και ότι την τελευταία φορά εκλέχθηκε και στην ΠΟΕΔΗΝ.
Β. Εξέταση από τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής.
Η μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής Καμπαγιάννη, Σκαρμέα, Θεοδωρόπουλος και Παπαδοπούλου.
Είπε ότι η επαγγελματική σχέση της Μπενέκη με τη ΧΑ κράτησε από το 2012 μέχρι το 2016 οπότε και έφυγε από τα γραφεία, ενώ είχε προηγηθεί η αποφυλάκισή της το ’15 και ο χωρισμός από τον Λαγό και μετά έφυγε από τα γραφεία η κόρη μου, νομίζω έφυγε το ’16. Αμφισβήτησε ότι είχε καταθέσει ότι «η κόρη της έπεσε από τα σύννεφα» και είπε ότι ο λόγος που δεν έφυγε νωρίτερα ήταν ότι περίμενε να βγει από τη φυλακή Λαγός και στο μεταξύ πληρωνόταν για ένα 4ωρο.
ε ερώτηση για το εάν η δολοφονία του Φύσσα έκανε ή όχι την κατηγορουμένη να πάρει αποστάσεις από τη ΧΑ, η μάρτυρας διερωτήθηκε «Μα, τι σχέση έχει η δολοφονία αυτή με τη ΧΑ» και συνέχισε λέγοντας «Και για ποιο λόγο να έχει εμπλακεί η κόρη μου σε αυτό; Για το Συνεργείο, απ’ ότι ρώτησα την κόρη μου, δεν έχω δει τα προσωπικά μηνύματα της κόρης μου και μου είπε η ίδια ότι σε μια περιοχή της Αθήνας δε θυμάμαι και δε με απασχολεί ιδιαίτερα να ασχοληθώ, τσακώθηκαν κάποιες ομάδες, έγιναν κάποιες συλλήψεις, πήγε ο βουλευτής Λαγός, έγιναν κάποιες διαπραγματεύσεις και τους πήρε ο Λαγός και φύγανε. Από τα μηνύματα της κόρης μου “ο άντρακλάς μου έδειρε” δεν προκύπτει, μπορεί να πω εγώ για μια συγκέντρωση ότι έπεσε πολύ ξύλο, τί θα πει; Ότι έπεσε ξύλο; Αλληγορικά το λέω».
Στη συνέχεια ο συνήγορος προσκόμισε στην έδρα εκτυπωμένα τα μηνύματα που είχαν ανταλλαγεί μεταξύ της Μπενέκη και του Λαγού . Η μάρτυρας κατέθεσε ότι η κόρη της γνωριζόταν με τον Μιχαλολιάκο, αφού δούλευε στα γραφεία της ΧΑ, ότι δεν έκανε χρήση όπλων και ότι δεν είδε ποτέ στο σπίτι της σύμβολα του Χίτλερ. Επειδή ο συνήγορος προσκομίζει στην έδρα φωτογραφίες που απεικονίζουν την Μπενέκη να κρατάει όπλο και να στοχεύει, η μάρτυρας ερωτάται και πάλι από την έδρα και λέει «Ήμασταν Πάσχα στην Καρδίτσα» και η Πρόεδρος διερωτήθηκε εάν αυτές είναι οι πασχαλινές συνήθειες στην Καρδίτσα, να βγαίνουν έξω με όπλα.
Σε άλλες φωτογραφίες που επεδείχθησαν με την κατηγορουμένη και το Μιχαλολιάκο, η μάρτυρας είπε ότι τους αναγνωρίζει, ενώ για άλλες επιδεικνυόμενες φωτό με τον Χίτλερ κατέθεσε ότι δεν αναγνωρίζει να βρίσκονται στο σπίτι της. Για τον Ρουπακιά είπε ότι δεν ανέφερε το όνομα του αλλά είπε μόνον ότι ένας τρελός πήρε στο λαιμό του τόσες οικογένειες και για τη λεκτική επίθεση στον Πατέλη – από την ίδια – είπε ότι «όποιος και να ήταν, με τα νεύρα που είχα τα ίδια θα έλεγα». Κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει εάν η κόρη της από την έναρξη της επαγγελματικής της συνεργασίας με τη ΧΑ, είχε γίνει και μέλος της και ότι ο Λαγός, για τη δολοφονία Φύσσα είπε ότι «ένας τρελός πήγε και έσφαξε ένα παιδί». Είπε ότι δεν γνωρίζει εάν η Μπενέκη μίλησε με κάποιον που δούλευε μαζί με στα κεντρικά για τη δολοφονία Φύσσα, για να της πει τί έγινε και ότι το βράδυ της δολοφονίας του Φύσσα εκείνη και η κόρη τους κοιμόντουσαν από τις 12 ενώ για την κλήση που υπήρχε στις 12:18 από το Λαγό και συνομιλία διάρκειας 100 λεπτών δήλωσε ότι «κάθε βράδυ μιλούσαν και λέγαν τα δικά τους», ότι δεν γνωρίζει γιατί υπήρχαν 6 αναπάντητες κλήσεις μέχρι τις 02:24 τα ξημερώματα ενώ έπεσε σε αντιφάσεις σχετικά με το πότε έμαθε η Μπενέκη για τη δολοφονία Φύσσα μην εξηγώντας πώς το έμαθε, ενώ αρχικά είχε καταθέσει ότι το έμαθε από την τηλεόραση. Επίσης είπε ότι γνώριζε το Λαγό από το 2012 οικογενειακώς με τη μητέρα του και ότι ήταν χωρισμένος.
Γ. Εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης.
Η μάρτυρας ερωτήθηκε από τον συνήγορο Αλεξιάδη και κατέθεσε ότι σήμερα η Μπενέκη είναι ένα φυσιολογικό κορίτσι της ηλικίας της που κάποια στιγμή έτυχε να γνωρίσει το Λαγό και ότι ο Μιχαλολιάκος της φερόταν σαν πατέρας. Ότι έχει καταστεί στόχος από ομάδες άλλων ιδεολογιών έχοντας δεχτεί απειλητικά μηνύματα και υποστεί επίθεση στο αυτοκίνητό της το οποίο της έσπασαν, γεγονότα για τα οποία δεν προέβη στην κατάθεση μηνύσεων. Ότι ο λόγος που δε λέει περισσότερα για την κόρη της είναι ότι φοβάται για εκείνη. Για την εκδήλωση που είχαν πάει μαζί μάνα και κόρη, η μάρτυρας είπε ότι ο κόσμος ήταν κανονικά ντυμένος, δεν της έκαναν έλεγχο και ότι ο λόγος που ήταν εκνευρισμένη (η μάρτυρας) ήταν ότι ενώ η ίδια είναι τόσα χρόνια στη ΝΔ και ανήκει σε οικογένεια ΝΔκρατών, η κόρη της ουδέποτε θέλησε να πάνε σε εκδήλωση της ΝΔ ενώ ήθελε να πηγαίνει σε εκδηλώσεις της ΧΑ.
Σε ερωτήσεις του συνηγόρου Ρουσόπουλου, η μάρτυρας κατέθεσε ότι η ΝΔ έχει δομή και έχει και τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις, ότι οι συζητήσεις που κάνουν είναι για διάφορα θέματα, πολιτικά, αγαθοεργιών κλπ.
Στις 10:46 και ελλείψει άλλου μάρτυρα, το Δικαστήριο διέκοψε για την Πέμπτη 11/4 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.