338η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 14/03/2019
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ελάχιστη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.
II. Παρουσία των κατηγορουμένων
Αυτοπροσώπως παρών κατά τη διαδικασία ήταν ο κατηγορούμενος Καστρινός Ιωάννης [Ένταξη σε ε.ο., απόπειρα ανθρωποκτονίας, απρόκλητη φθορά, παράνομη οπλοφορία – Υπόθεση ΠΑΜΕ]
III. Κατάθεση του μάρτυρα Μπελιμπασάκη.
Α. Εξέταση από το Δικαστήριο
Ο μάρτυρας δήλωσε ότι δουλεύει στη αστυνομία στην Αθήνα και ότι γνωρίζει τους γονείς του Αριστόδημου Δασκαλάκη καθώς κατάγονται όλοι από την Ιεράπετρα Κρήτης. Ανέφερε ότι πρόκειται για μια αγροτική οικογένεια που δεν έχει σχέση με τα κόμματα και ότι έμεινε έκπληκτος με τις κατηγορίες κατά του Δασκαλάκη ο οποίος είναι ένα σεμνό παιδί.
Β. Εξέταση από τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής.
Ο μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής Καμπαγιάννη και Μαλαγάρη.
Είπε ότι η Βαϊνιά απέχει 3 χλμ από την Ιεράπετρα και ότι το σπίτι του Δασκαλάκη είναι λίγο παραπάνω, ότι δεν γνωρίζει αν είχε πάρε σχέσεις με το συγκεκριμένο χωριό και ότι στα θερμοκήπια παίρνουν και ξένους και ντόπιους εργάτες. Ο ίδιος τον είχε δει το καλοκαίρι του ’12 και του ’13 και για την υποψηφιότητά του έμαθε από τον κόσμο. Ερωτηθείς στη συνέχεια για το τέιζερ (ηλεκτρικός εκκενωτής) είπε ότι ανήκει στην κατηγορία του όπλου και δεν αποτελεί μέρος του εξοπλισμού της αστυνομίας.
Γ. Εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης
Ο μάρτυρας ερωτήθηκε από το συνήγορο υπεράσπισης Σπυρόπουλο και κατέθεσε ότι γνωρίζει τον Δασκαλάκη από παιδί, απασχολεί χρόνια τους ίδιους αλλοδαπούς οι οποίοι, εφόσον μένουν εκεί, είναι ευχαριστημένοι από τις συνθήκες.
IV. Κατάθεση του μάρτυρα Κίμωνα Παπαδόπουλου
Α. Εξέταση από το Δικαστήριο
Ο μάρτυρας δήλωσε ότι έχει πλυντήριο αυτοκινήτων, είναι πρώην οδηγός ταξί, κατοικεί στο Δήμο Ελληνικού-Αλίμου και σήμερα είναι Γραμματέας στην τοπική οργάνωση Αλίμου, Συντονιστής. Μέλος της ΧΑ λίγο πριν από τις εκλογές του ΄12 , παρακολουθώντας τη δράση της από τις δημοτικές εκλογές του ΄10 αρχικά ως υποστηρικτής και έπειτα από ένα έτος, οπότε και του επετράπη, ως μέλος. Υποψήφιος σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Για το Γερμενή κατέθεσε ότι γνωρίζονταν μόνο κομματικά, ότι οι ομιλίες του είχαν περιεχόμενο κομματικό ή ιστορικό, ότι οι εκπαιδεύσεις ήταν σχετικές με άτομα που ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τις θέσεις της ΧΑ, δηλαδή σεμινάρια, κατάρτιση πολιτικών στελεχών ανοιχτές για το κοινό. Ο ίδιος δε χρειάστηκε να περάσει από επιμόρφωση καθότι ήταν παλαιότερα μέλος της ΔΑΠ και στέλεχος της ΟΝΝΕΔ. Δεν γνωρίζει για το πρόγραμμα «Κένταυρος» ούτε για τη θέση του Γερμενή ως επικεφαλής σε εκπαιδεύσεις μελών ούτε για τα τάγματα εφόδου. Εντύπωση προκάλεσε στο δικαστήριο η έκφραση που χρησιμοποίησε «δεν υπάρχει ούτε τέτοια ιδεολογία ούτε κάποια δομή», ωστόσο ερωτηθείς τί εννοούσε περί δομής δεν έδωσε καμία απάντηση. Πρόσθεσε ότι σαν πυρήνας νοείται η ομάδα ανθρώπων που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί σε τοπική και ότι αυτό το θυμάται από τη δράση του στην ΟΝΝΕΔ Υμηττού από το 2002.
Είπε ότι δεν γνωρίζει να έχει συμμετάσχει ο Γερμενής σε επεισόδια βίας, ότι πάντα τους εφιστούσε την προσοχή να είναι πολύ προσεκτικοί ειδικά από το ΄12 και μετά που ασκούνταν αυτή η πολεμική εναντίον τους αλλά και πριν «παρότι δέχονταν αντισυγκεντρώσεις». Ότι δεν έχει ακούσει τίποτα ούτε για στελέχη που να έχουν προβεί σε πράξεις βίας ούτε για το περιστατικό με τους Αιγύπτιους αλιεργάτες και το ΠΑΜΕ, παρά μόνο από τις ειδήσεις ούτε και γνωρίζει τον Πανταζή ή τη δήλωσή του, ότι εμείς ως ΧΑ κάναμε την επίθεση στο Πέραμα.
Σχετικά με τον προστατευόμενο μάρτυρα Γ που έχει καταθέσει σχετικά με τον ίδιο ότι είναι προσηλυτιστής και ότι εκείνος τον οδήγησε στην ΧΑ, είπε ότι θεωρεί ότι είναι ένας πρώην μαθητής της μητέρας του η οποία διατηρεί φροντιστήριο και πρώην ενεργό μέλος της ΟΝΝΕΔ, τον οποίο συνάντησε τον Αύγουστο του ΄12 στην «τελετή μνήμης» της ΧΑ στις Θερμοπύλες και μετά από ένα μήνα πήγαν για καφέ όπου του είπε (ο μάρτυρας) ότι έχει ενταχθεί στη ΧΑ στην τοπική Βύρωνα. Ότι το Star Channel του πρότεινε να δώσει συνέντευξη για το περιστατικό με το μάρτυρα και αυτός αρνήθηκε καθότι «πρόκειται περί φαντασιουργημάτων». Ότι όταν ο Γερμενής κατάλαβε ότι πρόκειται για τον μάρτυρα αυτόν, τον κάλεσε για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης. Ότι ο μάρτυρας Γ είναι μια ιδιόρρυθμη και μεγαλομανής προσωπικότητα, με πολύ ζωηρή φαντασία, ενδεχομένως βαλτός από τη ΝΔ για να τους κλέβει ψήφους.
Σχετικά με την τοπική Νίκαιας και τη δολοφονία Φύσσα, ο μάρτυρας κατέθεσε πώς ό, τι γνωρίζει σχετικά είναι από τα κανάλια, ότι όταν έγινε η δολοφονία Φύσσα το μόνο που συζητήθηκε ήταν ότι έπιασαν το δολοφόνο και ότι αυτό το περιστατικό προκάλεσε πικρία στο κόμμα και θα τους δημιουργούσε επικοινωνιακό πρόβλημα. Δεν γνωρίζει αν ο Ρουπακιάς και ο Πατέλης ήταν μέλη της ΧΑ, είπε ότι ήταν υποστηρικτές και δρούσαν σαν ιδιώτες. Είπε επίσης ότι είδε τον Πατέλη μετά τα περιστατικά κάπου στην υποδοχή των κεντρικών γραφείων της ΧΑ. Ότι εκ των υστέρων αυτό που έμαθε για το Ρουπακιά ήταν ότι ενδεχομένως να ήταν μέλος της τοπικής της Νίκαιας, ότι δεν τον ξέρανε και οι άλλοι ότι «δεν ήταν ούτε στέλεχος ούτε τίποτα», πιθανόν να ήταν υποστηρικτής, συνδρομητής. Ότι «με το πνεύμα και το ήθος της ΧΑ», αποκλείεται να είχε πάρει εντολή από κάποιον εντός της ΧΑ.
Σχετικά με την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες σε σχετική ερώτηση από έδρας «Δεν σας προβλημάτισε ότι ακούσατε το όνομα του Πανταζή; Είστε στο χώρο από το ’09, από το ’10 και παρόλαυτα σε όλες τις ερωτήσεις μας που έχουμε στη δικογραφία μας, οι γνώσεις σας είναι άκρως περιορισμένες», είπε ότι δεν γνωρίζει κανείς κάτι γι΄ αυτό και ότι δεν έχει και τόση αξία το να είσαι υποψήφιος βουλευτής. Ότι δεν είχε ποτέ ακούσει το όνομα του Ρουπακιά ούτε τον είχε συναντήσει σε κάποια από τις συγκεντρώσεις.
Για την επίθεση του ΠΑΜΕ και για το ότι τα μέλη του ισχυρίστηκαν ότι τους επιτέθηκαν μέλη της ΧΑ είπε ότι δεν έχει υπόψη του για τις συνομιλίες Λαγού και ότι δεν έχει ποτέ πάει στις εκδηλώσεις της ΧΑ στο Μελιγαλά. Στην ερώτηση ποιος τοποθετεί τα μέλη στις θέσεις και με ποια διαδικασία, είπε ότι αυτό αποφασίζεται κατά περίπτωση και ότι στη δική του περίπτωση, ερωτήθηκε από το Μιχαλολιάκο αν το ήθελε να ενταχθεί στη Διοικούσα Επιτροπή.
Β. Εξέταση από τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής.
Ο μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής Τομπατζόγλου, Παπαδοπούλου, Βρεττό, Θεωδορόπουλο, Μαλαγάρη, Καμπαγιάννη, Σκαρμέα και Παπαδάκη.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι αν κάποιος ήταν κατηγορούμενος για υποθέσεις ανθρωποκτονίας, θα τον απομακρύνανε από τη ΧΑ. Σχετικά με τον Σιατούνη, ότι δεν γνωρίζει να έχει οργανική θέση στη ΧΑ, ότι δεν γνωρίζει επίσης για το έγγραφο που αναφέρει υπεύθυνους τους Πατέλη και Ρουπακιά, ότι η επικοινωνία με τα μέλη γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, facebook, SMS και ότι δεν έχει υπόψη του για το sms που εστάλη τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα.
Είπε ότι ήταν υπεύθυνος για τα γραφεία της Φιλολάου από τα μέσα προς τέλη του ΄11, ότι δεν πέρασε ποτέ πυρήνες μελών και ότι τα καθήκοντά του είναι να λαμβάνει ενημέρωση για το τί πρέπει να γίνει στο κτίριο, για αλλαγές στις τέντες αλλά και για το ποιος θα έρθει για ομιλία. Πως όταν πήγε εκεί, αρχικά έκανε αναφορές τί γίνεται στην τοπική καθώς και μηνιαία αναφορά πεπραγμένων την οποία πήγε και άφησε ο ίδιος στον Αλεξανδράκη. Ότι δεν έχει τύχει να δει διαδικασία αποπομπής μέλους, ότι εντολές για δράσεις δεν δίνονται αλλά ότι γίνεται απολογισμός δράσεων.
Σχετικά με το Λαγό είπε ότι εκλεγόταν στη Νίκαια και ότι δεν γνωρίζει αν ήταν Περιφερειάρχης, ότι είχε μια πιο έντονη πολιτική παρουσία προλογίζοντας το Μιχαλολιάκο με σκοπό να φαίνεται περισσότερο στους ψηφοφόρους του και ότι δεν γνωρίζει να είχε μιλήσει στο Πέραμα ένα μηνά πριν την επίθεση στο ΠΑΜΕ.
Ο μάρτυρας ανέφερε ότι η επιλογή των μελών για την ανέλιξη τους σε πόστο γραμματέα δεν ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο και ότι αναδεικνύονται μέσα από τη δράση και τη συνεισφορά τους και για τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής ότι τον τελικό λόγο τον είχε η Κεντρική Επιτροπή και ότι εξαρτάται κι από το εάν το μέλος έχει ενεργή παρουσία. Ότι για το εάν θα παραμείνει κάποιος μέλος ή θα γίνει υποστηρικτής αποφασίζει η Διοικούσα Επιτροπή της τοπικής οργάνωσης και ότι γενικά εάν τους ζητηθεί να δώσουν κατάλογο τον δίνουν, αν και στη δική του περίπτωση δεν έδωσαν και ότι ο ίδιος δεν έχει ακόμα συντάξει μητρώο μελών. Ότι την επομένη των γεγονότων με το ΠΑΜΕ δεν ενημερώθηκε ούτε για αυτά καθότι «αυτά είναι θέματα που τα διαχειρίζεται το γραφείο Τύπου» ούτε για το εάν εκδόθηκε κάποιο δελτίο τύπου σχετικά με τα γεγονότα. Αυτό που είχε ακούσει είναι ότι έγινε μια συμπλοκή με μια ομάδα του ΠΑΜΕ και μια άλλη ομάδα, που σύμφωνα με τα κανάλια ήταν της ΧΑ. Ότι η ΧΑ δε λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο, είναι ξένο προς το ήθος τους να εμπλέκονται σε περιστατικά βίας και τα αποφεύγουν «πως ο διάολος το λιβάνι» και ότι καταδικάζουν επιθέσεις τέτοιου τύπου «αλλά, αν εγώ αύριο βρεθώ σαν ιδιώτης, […] δεν θεωρώ ότι αυτό διαμοιράζεται με ένα φορέα με 500.000 ανθρώπους».
Ο μάρτυρας είπε ότι δεν γνωρίζει τη θέση της ΧΑ για τους μεικτούς γάμους, καθότι δεν έχει δει κάτι στο πολιτικό πρόγραμμα και ότι δε γνωρίζει το «Καιάδας» σα δεύτερο όνομά του και ότι η σύνδεση της ΧΑ με τη ναζιστική ιδεολογία είναι άτοπη. Σε ερώτηση σχετικά με το Ρουπακιά, για το ότι ένα άτομο ευθύνης, μέλος της διοικούσας, ενημερώνεται δια ζώσης και ότι ο Ταμίας αποτελεί ένα από τα πρόσωπα αυτά, είπε ότι δεν ενημερώνουν πάντα και για κάθε περίπτωση αλλά υπάρχει ευελιξία.
Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης ότι υπάρχει διαδικασία έγκρισης προκειμένου ένας πυρήνας να γίνει τοπική οργάνωση. Και ότι κανονικά πρέπει κάθε τοπική οργάνωση να έχει και σφραγίδα αλλά δεν θυμάται σε τίνος την εξουσία βρίσκονται τα έγγραφα αυτά. Ότι οφείλει να υπάρχει κανονισμός αλλά δεν έχει ο ίδιος καν ελέγξει αν βρίσκεται στα γραφεία και δεν τον θυμάται καλά μετά από τόσα χρόνια που τον έχει διαβάσει. Ότι περιγράφει τους τομείς ευθύνης αλλά όχι τον αριθμό μελών, ότι η πολιτική οργάνωση είναι ένας από τους τομείς ευθύνης, όπως και η διοικητική μέριμνα, η οποία εκ φύσεως καθηκόντων της προκύπτει ότι διαχειρίζεται και το ταμείο. Σχετικά με την πρόβλεψη από το καταστατικό, της ύπαρξης ασφάλειας, ο μάρτυρας είπε ότι αυτό που θυμάται είναι «ότι βάζουμε κάποιο άτομο στο μπαλκόνι να βλέπει ψηλά αν κάτι συμβαίνει» και ότι δεν υπάρχει κάποια ομοιομορφία στην εμφάνιση.
Σχετικά με τα πειθαρχικά ζητήματα, ότι το καταστατικό προβλέπει τη διαγραφή μέλους που συμπεριφέρεται με τρόπο που εκθέτει το κόμμα. Ότι υπάρχει κίνδυνος προβοκάτσιας. Σχετικά με τον Πατέλη και το εάν θα όφειλε να έχει απομακρυνθεί είπε ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψη του ίδιου να έχει κάνει κάτι η τοπική Νίκαιας που να μην συνήδε με το ήθος της ΧΑ και επιβεβαίωσε ότι στις τοπικές οργανώσεις υπάρχουν σταθερά και κινητά τηλέφωνα.
Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με το καταστατικό της ΧΑ για τις προϋποθέσεις των υποψηφίων, είπε ότι δεν γνωρίζει για τη Σκορδέλη αν είχε κάποια πειθαρχική ποινή ή αν είχε διαγραφεί και επίσης ότι δεν γνωρίζει ότι ο Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας Φύσσα.
Ο μάρτυρας ανέφερε ότι έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις της ΧΑ σχετικά με την υποβάθμιση του επιπέδου ζωής και ότι δεν γνώριζε τους Πανταζή, Ρουπακιά. Ότι δεν είχε γίνει κάποια ενημέρωση από τη ΧΑ στα μέλη της σχετικά με το τί συνέβη με τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, ότι επίσημη ενημέρωση δεν έλαβαν ποτέ και ό, τι μάθαιναν ήταν από τις ειδήσεις αφότου είχαν ασκηθεί οι ποινικές διώξεις, ότι δεν είχε διαβάσει τη συνέντευξη Μιχαλολιάκου και ότι δεν ζητήθηκαν εξηγήσεις από όσους διώκονταν διότι «δεν ήταν κάτι το πρωτόγνωρο να γίνεται η τρίχα τριχιά».
Το Δικαστήριο διέκοψε για την 19/3/2019 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, οπότε και θα ολοκληρωθεί η εξέταση του παραπάνω μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης.