Ημέρα 271: «Ναι είμαστε φασίστες, είμαστε ναζί, αλλά δεν είμαστε κλέφτες»

271η Συνεδρίαση, Αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, 10.9.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.

III. Αναγνωστέα έγγραφα

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την προβολή του οπτικοακουστικού υλικού που έχει προσκομίσει η πολιτική αγωγή. Συγκεκριμένα:

• Συνεχίστηκε η προβολή των σχετικών εγγράφων που έχει προσκομίσει η πολιτική αγωγή των ναυτεργατών του ΠΑΜΕ και προβλήθηκαν τα εξής:

– Το βίντεο με αριθ. 5, από εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA με τίτλο «Ωμή βία από χρυσαυγίτες στο Πέραμα καταγγέλλει το Κ.Κ.Ε.», όπου ο ερωτώμενος από τον δημοσιογράφο Πουλικόγιαννης σχετικά με το συμβάν ανέφερε: «[…] Ούτε προκαλέσαμε ούτε. […] Δεν ξαναείχαμε συμπλοκές. Όμως η Χ.Α. ξέρετε…».
– Το βίντεο με αριθ. 6, από δελτίο ειδήσεων, όπου η δημοσιογράφος Κων/να Καζαντζή αναφέρεται στην επίθεση της Χ.Α. κατά των εργατών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.
– Το βίντεο με αριθ. 7, δηλαδή αναφορά σε δελτίο ειδήσεων σε τρύπες που έγιναν από ρόπαλα κατά την επίθεση στο Πέραμα.
– Το βίντεο με αριθ. 8, από δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, όπου ο Κασιδιάρης καταγγέλλει τον Πουλικόγιαννη και την προσπάθεια κατασυκοφάντησης της Χ.Α. από το ΚΚΕ, για να πληγεί η ανοδική πορεία της.
– Το βίντεο με αριθ. 9 i) με τον Κασιδιάρη στον Μελιγαλά, ii) πορεία του ΚΚΕ ως απάντησης σε όσα συνέβησαν στο Πέραμα, iii) εκδήλωση του σωματείου της Χ.Α. στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος με δηλώσεις του Κασιδιάρη για το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ και iv) δηλώσεις του Λαγού στο διαδικτυακό Κανάλι της Χ.Α.
– Το βίντεο με αριθ. 10, από τον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha, με καταθέσεις του Πουλικόγιαννη κ.λπ. για τις σχέσεις εργολάβων και Χ.Α. για να ρίχνουν τα μεροκάματα, όπως π.χ. με την εταιρεία του Μουλιανάκη, ο οποίος ερωτηθείς ο Μουλιανάκης παρέπεμψε στον εκπρόσωπο της Χ.Α.
– Το βίντεο με αριθ. 11, από το κανάλι της Χ.Α., στο οποίο οι Παναγιώταρος-Κασιδιάρης συνδιαλέγονται και μεταξύ άλλων δηλώνουν: «Εμείς γουστάρουμε τα στρατιωτικά, πολύχρωμα μπλουζάκια κ.λπ. στα gay parades όχι δεν κάνουμε. […] Έκανε έφοδο το κράτος στα γραφεία μας στη Χ.Α. […] Οι άνθρωποι είναι νούμερα και γελοίοι. […] Τη μείωση του μεροκάματου τη φέρανε αυτοί, που έφεραν τους αλλοδαπούς. Αυτοί που μιλάνε και κόπτονται έχουν μεροκάματο από το ΚΚΕ. Δεν είναι εργατοπατέρες, είναι μόνο τραμπούκοι. Αυτός που έκανε τις καταγγελίες, που είχε τα τρία ράμματα […]».

• Τα σχετικά που έχει προσκομίσει η πολιτική αγωγή της οικογένειας Φύσσα και προβλήθηκαν είναι τα εξής:

– Βίντεο με αριθ. 1 με τίτλο «Η ΧΑ στα παζάρια Ιστιαίας» (του ιστότοπου istiaianews με ημερομηνία 31.8.2012) με τον Μίχο.
– Βίντεο με αριθ. 2 με τίτλο «Επίθεση Χρυσαυγιτών σε πάγκους μεταναστών» (από τηλεοπτικό σταθμό ΑιχμήTv την 8-9-2012 στη λαϊκή αγορά Μεσολογγίου).
– Βίντεο με αριθ. 3 από δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού Alpha την 11/9/2012 με συνέντευξη Μπαρμπαρούση για ελέγχους σε λαϊκές.
– Βίντεο με αριθ. 4 από συνέντευξη Μπαρμπαρούση στο «onairnews.gr» σχετικά με ελέγχους σε λαϊκές, όπου ο Μπαρμπαρούσης δηλώνει: «[…] θα ξανακάνω ελέγχους και αυτή τη φορά ίσως να μην κλωτσήσουμε χαρτοκούτια[…]».
– Ηχητικό με αριθ. 5 ραδιοφωνικής συνέντευξης του Γερμενή στο ΒήμαFM για την επίθεση στο πανηγύρι της Ραφήνας την 7-9-2012.
– Βίντεο με αριθ. 6 με τίτλο «Κασιδιάρης σε Ευαγγελάτο για επιθέσεις»: συνέντευξη Κασιδιάρη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ για ελέγχους στις λαϊκές.
– Βίντεο με αριθ. 7 «Συνέντευξη Αντώνη Γρέγου στην Κοζάνη-Χρυσή Αυγή» σχετικά με τους ελέγχους στις λαϊκές.
– Βίντεο με αριθ. 8 «Ομιλία Ηλ. Παναγιώταρου κοπή πίτας της Τ.Ο. Νοτίων Προαστείων», την 3.3.2013 με αναφορά και στα επεισόδια της Πάρου και προαναγγελία «βόλτας» σε Ηλιούπολη [δηλαδή στον χώρο «Συνεργείο»].
– Βίντεο με αριθ. 9 «Εκπομπή Χ.Α. 11.07.2013» με δηλώσεις του Κασιδιάρη σχετικά με επίθεση σε στέκι αναρχικών στα νότια προάστια και συγκεκριμένα ότι έγιναν «8 προσαγωγές μελών της Χ.Α. για κάτι που φαντάστηκαν οι αναρχικοί».
– Βίντεο με αριθ. 10 του σταθμού RT για την επίθεση χρυσαυγιτών έξω από το Εφετείο.
– Βίντεο με αριθ. 11 από την ομιλία του Κασιδιάρη στη Σκάλα Λακωνίας «οι καλές δουλειές γίνονται νύχτα», όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «Δεν είναι υπουργείο Δημόσιας Τάξης, είναι υπουργείο Προ-Πο κοινώς προποτζίδικο, προποτζίδικο έχουν καταντήσει τη δημόσια ασφάλεια. Είχε πάει ο Δένδιας μου είχες πει στην Καλαμάτα και λέει, μα πώς λέει, στους Ρομά εμείς δώσαμε τόσα λεφτά για να τους εντάξουμε. Πόσα εκατομμύρια έχει χαλάσει το ελληνικό κράτος. Πόσα εκατομμύρια μας έχει δώσει η ΕΕ για να εντάξουμε αυτά τα παράσιτα […].»
– Βίντεο με αριθ. 12 «Flashnews.gr – ομιλία Η. Κασιδιάρη Χανιά», στην οποία μεταξύ άλλων ο Κασιδιάρης αναφέρει «Έχουμε και άδεια οπλοφορίας, δεν έχει και αυτόφωρο και είμαστε πιο άνετοι στις κινήσεις μας».
– Βίντεο με αριθ. 13 με ομιλία του Κασιδιάρη σε εκδήλωση στις Θερμοπύλες 2008 για την «κρυπτεία», όπου αναφέρεται ότι οι χρυσαυγίτες βαδίζουν στα χνάριά της.
– Βίντεο με αριθ. 14 με συνέντευξη του Κουκούτση στον τηλεοπτικό σταθμό Best TV για τα γεγονότα του Μελιγαλά, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει «Όσον αφορά τη φάλαγγα, η στρατιωτική δομή του κόμματός μας είναι αυτή και σε όποιον αρέσει. […] Έτσι πάμε παντού. Είναι η δομή του κόμματός μας τέτοια».
– Βίντεο με αριθ. 15 «Εγκαίνια γραφείων Χρυσής Αυγής στο Αίγιο» με ομιλία Παναγιώταρου στο Αίγιο το 2012, όπου αναφέρει: «[…] Αυτό που θέλουμε από εσάς σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο είναι να είστε απόλυτα πειθαρχημένοι στις αποφάσεις της Κεντρικής Διοικήσεως. […] Κάποιες αποφάσεις μπορεί να σας φαίνονται παράξενες, να μην αναρωτιέστε, να μην απορείτε, όλα έχουν το λόγο τους.».
– Βίντεο με αριθ. 16, «Μεγαλειώδης Συγκέντρωση στη Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης», με ομιλία Ζησιμόπουλου ο οποίος αναφέρει: «Ναι είμαστε φασίστες, είμαστε ναζί, αλλά δεν είμαστε κλέφτες».
– Βίντεο με αριθ. 17, όπου δηλώσεις του Αλεξόπουλου: «Τρία μέτρα σκοινί και λίγο σαπούνι για κάθε προδότη […] Αν έρθουμε στη εξουσία θα επαναφέρουμε τη θανατική ποινή […] Το μόνο που τους αξίζει για την προδοσία κατά του έθνους είναι μόνο αυτό, το πέταγμα στα σκυλιά […] Μας ενδιαφέρει μόνο το μέλλον τον Ελλήνων. Για τους άλλους δεν μας ενδιαφέρει, θάνατος και ψόφος.».
– Βίντεο με αριθ. 18 της από 26.6.2014 διαδικτυακής εκπομπής με τον Κασιδιάρη, όπου ο τελευταίος αναφέρει «[…] Μας είχε συνηθίσει βέβαια Η Εφημερίδα των Συντακτών σε ψεύτικες κοπτοραπτικές και ψεύτικα φωτομοντάζ όταν είχε πάρει από το Ηράκλειο της Κρήτης κάπως χρυσαυγίτες και τους είχε πάει στο νοσοκομείο της Τρίπολης. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σήμερα πήρε μία φωτογραφία όπου ήταν νύχτα και την έκανε μέρα, όπου υπήρχε μία σημαία με ένα κέλτικο σταυρό, ένα εθνικιστικό σύμβολο, και έβαλε πάνω μία σβάστικα […]». Σχετικώς, ακολούθησε η ανάγνωση από την Πρόεδρο του από 23.6.2014 δημοσιεύματος του Δ. Ψαρρά στην Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο «Όρκος στην προδοσία», καθώς και την από 23.06.2014 και ώρα 23.49 ανακοίνωση της Χ.Α στην επίσημη ιστοσελίδα με τίτλο «Νέα φωτομοντάζ και ανάποδη κοπτοραπτική από την Εφημερίδα των Συντακτών».
– Βίντεο με αριθ. 19 από τον ιστότοπο «Rafina Pikermi News» με ελέγχους στο πανηγύρι της Ραφήνας την 7.9.2012 και επίθεση σε πάγκους αλλοδαπών και δηλώσεις Γερμενή «[…] Είδαμε κάποιους λαθρομετανάστες να έχουν την πραμάτεια τους και την πουλάν χωρίς χαρτιά, αυτό το καταγγείλαμε στην Αστυνομία και εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνει η Χ.Α. […]».
– Βίντεο με αριθ. 20, δηλαδή εκπομπή του Ευαγγελάτου στο κανάλι «Ε» με επεισόδια στον Πειραιά την 8.4.2016 και επίθεση από χρυσαυγίτη σε δημοσιογράφο του Εpsilontv. Αναφορά Ευαγγελάτου σε δυνητικά θανατηφόρο σιδηρολοστό που έφερε ο χρυσαυγίτης.
– Βίντεο με αριθ. 21 (από το κανάλι xryshaygh.com) με ομιλία Κασιδιάρη από τα εγκαίνια γραφείων της Χ.Α. στη Μεσσήνη, με δηλώσεις Κασιδιάρη ότι «οι συγκεντρώσεις και οι εκδηλώσεις μας δεν είναι συγκεντρώσεις πολιτικού κόμματος, σε καμία περίπτωση δε το βλέπουμε έτσι, ή ότι εμείς είμαστε πολιτικοί. Πιο πολύ θυμίζουν κάτι από στρατιωτική μονάδα, θα ήθελα τώρα να ψάλλουμε το εθνικό μας ύμνο.».
– Βίντεο με αριθ. 22 με επεισόδια την 25.11.2012 στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Belvedere Hotel., όπου ο Κασιδιάρης παρουσία Μίχου και Μπαρμπαρούση απευθύνετε σε αστυνομικούς λέγοντας: «Σου δίνω το λόγο μέχρι το βράδυ θα έχεις νεκρούς».
– Βίντεο με αριθ. 23 με αποσπάσματα από ομιλία Κασιδιάρη σε εγκαίνια γραφείων της Χ.Α. στο Αγρίνιο (18/11/2012), στα Τρίκαλα (30/9/2012) και στον Αλμυρό (28/9/2012), όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «1,5 μήνα στη Βουλή, 4 αιτήσεις για άρση ασυλίας, δεν είμαστε καλά παιδιά, γίναμε χειρότεροι». […] Δε φοβούνται ότι είμαστε ένα κομμάτι του απλού λαού, φοβούνται ένα πράγμα ότι άμα τύχει το σηκώνουμε το χέρι μας, δεν έχουμε κανένα κώλυμα […]».
– Βίντεο με αριθ. 24, από δελτίο ειδήσεων του Alpha με τον Λαγό να καταφέρεται εναντίον των ΜΑΤ στη «μάχη του Αγ. Παντελέημονα».
– Βίντεο με αριθ. 25 από τοπικό κανάλι, από εκδήλωση στον Μελιγαλά [συμμετείχαν οι Καζαντζόγλου, Μίχος, Λαγός] το 2013 με επίθεση στη νεολαία του ΛΑΟΣ.
– Βίντεο με αριθ. 26 από την επέτειο του Μελιγαλά το 2013, με πλάνα από αρχείο ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή Προσωπική Υπόθεση». Διακρίνεται το τάγμα Νίκαιας με παράταξη και βήμα, οι Κασιδιάρης-Παναγιώταρος-Μπούκουρας κ.λπ., ένταση εκ μέρους των χρυσαυγιτών στην εκδήλωση, βρισιές, ο Καζαντζόγλου χτυπάει άτομο, ο Ρουπακιάς αναζητά το τηλέφωνο του Γιάννη [Λαγού] που έχει πέσει.
– Βίντεο με αριθ. 27 του τηλεοπτικού σταθμού Best TV από εκδήλωση στον Μελιγαλά το 2013, με τραγούδια-συνθήματα της Χ.Α. από την Τοπική Νίκαιας υπό τον Κασιδιάρη, με τη συμμετοχή του Ρουπακιά και της αδελφής του.
– Βίντεο με αριθ. 28 (από istiaianews) από ομιλία του Μίχου στην Ιστιαία, όπου μεταξύ άλλων ο τελευταίος έκανε λόγο για πρόταση για εργασία σε Έλληνες χωρίς χρήματα, με αντάλλαγμα λάδι.
– Βίντεο με αριθ. 29 «Παρουσίαση του συνδυασμού “Ελληνική Αυγή” μέρος β΄» με ομιλία Παναγιώταρου, κατά τον οποίο «[…] Σκεφτείτε ο ένας δημοτικός συμβουλος, αυτός ο ένας τι μπορεί να κάνει, υπάρχει περίπτωση να ψηφιστεί ποτέ να ξαναγίνει, gay parade, με την επιδότηση και την προώθηση από το Δήμο Αθηναιών; Ποτέ. […] Θα υπήρχε ποτέ περίπτωση να ξαναγίνουν αυτά τα ελεεινά συσσίτια, στα οποία πάνε και τρέφονται μόνο διάφοροι τετραρτοκοσμικοί, ούτε καν τριτοκοσμικοί, μαύροι, Πακιστανοί, Κονγκολέζοι, ενώ υπάρχουν Έλληνες, Αθηναίοι. […] Όλα αυτά θα τελειώσουν. […] Εμείς έχουμε αποδείξει με μία και μόνο ενέργεια πως καθάρισε το Εφετείο, με κάποιες ενέργειες πως καθάρισε η πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα και πως μπορεί να καθαρίσουν και άλλες πλατείες. […]».
– Βίντεο με αριθ. 30 με ναζιστική συναυλία της Χ.Α. το 2005, παρουσία των Μιχαλολιάκου-Κασιδιάρη-Παναγιώταρου-Γερμενή-Ματθαιόπουλου-Γιώργου Μισιάκα («Μάστορα») κ.λπ. Φαίνονται ναζιστικοί χαιρετισμοί, ναζιστικές σημαίες, ακούγονται ναζιστικά συνθήματα και ψάλλεται ο ελληνικός εθνικός ύμνος και γερμανικός ναζιστικός ύμνος («Υπεράνω όλων η Γερμανία»). Παίζεται το τραγούδι «Η Αφρική για τους πιθήκους, η Ευρώπη για τους λευκούς / Βάλτε τους πιθήκους σ’ ένα πλοίο και στείλτε τους να πνιγούν». […]». Στο πλαίσιο αυτό αναγνώστηκε σχετικά το από 13.2.2017 άρθρο των Μπασκάκη/Ψαρρά στην Εφημερίδα των Συντακτών «Η αληθινή πατρίδα της Χρυσής Αυγής».
– Βίντεο με αριθ. 31 από τα επεισόδια στο «Χυτήριο».
– Βίντεο με αριθ. 32, όπου φαίνεται παραταγμένο πλήθος της Χ.Α., πορεία, συνθήματα της Χ.Α.
– Βίντεο με αριθ. 33, όπου φαίνεται πλήθος της Χ.Α. και ακούγονται συνθήματα «έξω οι ξένοι απ’ την Ελλάδα» κ.λπ.
– Βίντεο με αριθ. 34, με Συνέντευξη Ματθαιόπουλου σε εκπομπή στον ΣΚΑΪ (στον Τράγκα), κατά τον οποίο «[…] Τα ψυχικά ασθενή άτομα δεν πρέπει να αναπαράγονται».
– Βίντεο με αριθ. 35, στο οποίο ο Ματθαιόπουλος μιλάει μπροστά σε συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες στο πλαίσιο εκδήλωσης στην Κομοτηνή το 2012, όπου ακούγονται συνθήματα «να καεί το μπουρδέλο η Βουλή […] Νιώθουμε περήφανοι που κυνηγήσαμε αυτά τα σκουπίδια […]».
– Βίντεο με αριθ. 36, στο οποίο ο Κασιδιάρης στον λόγο του ενώπιον συγκεντρωμένων κατοίκων Ασπροπύργου αναφέρει ότι «Πρέπει να είστε μια γροθιά […] Στην Κερατέα ξεφορτώθηκαν τα σκουπίδια, εσείς θα ξεφορτωθείτε τα ανθρώπινα σκουπίδια, που εγκληματούν […]».
– Βίντεο με αριθ. 37, με Κασιδιάρη, Δούρου, Κανέλλη κ.λπ. στον ΑΝΤ1, στο οποίο ο Κασιδιάρης ουρλιάζει «Παλιοκουμμούνι […] Ρουφιάνα […]. Άντε βρε νούμερο που θα πάμε την χώρα 500 χρόνια πίσω […]» και γρονθοκοπεί την Κανέλλη.
– Βίντεο με αριθ. 38 (του Astra TV), σχετικό με φυγάδευση των Κασιδιάρη-Ηλιόπουλου.
– Βίντεο με αριθ. 39 (σε ekorintos.gr), στο οποίο ο Μπούκουρας αναφέρει ότι «[…] Φταίει η ηγεσία της ΕΛΑΣ. Ο φταίχτης έχει ονοματεπώνυμο, είναι ο κ. Δένδιας […]. Μια λύση υπάρχει, πρέπει να λύσουν τα χέρια της Αστυνομίας. […]».
– Βίντεο με αριθ. 40 με συνέντευξη του Μπούκουρα σχετικά με 2 χρυσαυγίτες που συλλήφθηκαν με στυλιάρια, στο οποίο αναφέρει ότι «Εμείς στα στυλιάρια από κάτω έχουμε τη γαλανόλευκη, άλλοι έχουν το σφυροδρέπανο, τη σημαία της μαμάς Ρωσίας. […] Τώρα [οι συναγωνιστές] είναι έξω και είναι περήφανα παιδιά της Χ.Α. και είμαι και εγώ που τους έχω δίπλα μου.[…]».
– Βίντεο με αριθ. 41 με ομιλία του Μπούκουρα στην Τ.Ο. Σαλαμίνας στο οποίο αναφέρει ότι «…Ξέχασα να είμαι Έλληνας. Ευτυχώς που βρέθηκε η Χ.Α. και μου το ξανάμαθε και ακολουθώ εδώ και κάποια χρόνια πιστά τα βήματά της. […] Εμείς δεν έχουμε πρόεδρο αλλά αρχηγό. Δεν κάνουμε πίσω, ακολουθούμε πιστά ό,τι διατάζει και μας λέει ο αρχηγός».
– Βίντεο με αριθ. 42, με βιντεοσκόπηση μηχανών της ΕΛΑΣ εν κινήσει (σχετιζόμενο κατά την πολιτική αγωγή με την επίθεση στο «Συνεργείο»).
– Βίντεο με αριθ. 43, δηλαδή δελτίο ειδήσεων του Star αναφορικά με επίθεση χρυσαυγιτών στο δημοσιογράφο Π. Μπούσιο.
– Βίντεο με αριθ. 44 (ΑΝΤ1) σχετικό με μεταγωγή Πακιστανού μέσω πλοίου στον Πειραιά.
– Βίντεο με αριθ. 45, όπου δηλώσεις του Παναγιώταρου στα αγγλικά στο BBC σχετικά με τα επεισόδια στο Χυτήριο: «Έχουμε πάνω απ’ το 65% της αστυνομίας μαζί μας. Η επανάσταση στη χώρα αυτή θα γίνει μετά τις εκλογές, που θα βγούμε πρώτοι μετά από κάποια χρόνια. Τώρα είμαστε τρίτοι και στις αμέσως επόμενες θα βγούμε δεύτεροι. […]». Σύμφωνα με μεταγενέστερη σχετική δήλωση του Παναγιώταρου που προβλήθηκε παραποιήθηκαν τα λεγόμενά του.
– Βίντεο με αριθ. 46 (εκπομπή του Mega) με τα επεισόδια στο εφετείο το 2009. Σ’ αυτό ακούγονται και φαίνονται οι χρυσαυγίτες να φωνάζουν συνθήματα και να επιτίθενται σε μετανάστες και στους υποστηρικτές τους.
• Επιπλέον, επισκοπήθηκαν κάποιες φωτογραφίες (εκ της δικογραφίας) κατόπιν αιτήματος της πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων αλιεργατών.

IV. Ως προς την ένσταση επί της τεχνικής έκθεσης του «Forensic Architecture» – προβολή του σχετικού υλικού

Ως προς την τεχνική έκθεση του «Forensic Architecture» που είχε προσκομίσει από τον Ιούλιο η πολιτική αγωγή της οικογένειας Φύσσα, σχετικά με τις συνθήκες της τέλεσης της ανθρωποκτονία του Π. Φύσσα:

Επί της σχετικής ένστασης που είχε υποβληθεί από τους συνηγόρους υπεράσπισης με αίτημα να μην αναγνωστεί η έκθεση, επειδή δεν έχουν τηρηθεί οι όροι προς τούτο σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου για πραγματογνωμοσύνη, η Εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί. Η Εισαγγελέας αιτιολόγησε την πρότασή της αναφέροντας ότι δεν πρόκειται για πραγματογνωμοσύνη αλλά για τεχνική έκθεση, προσκομιζόμενη από τους διαδίκους. Αφού δόθηκε ο λόγος στους συνηγόρους πολιτικής αγωγής (Παπαδοπούλου) και υπεράσπισης (Γκαβέλας), το Δικαστήριο δέχθηκε να την αναγνώσει με την ίδια αιτιολογία.

Το Δικαστήριο δέχθηκε, πέραν της ανάγνωσης της έκθεση, να προβληθεί το σχετικό βίντεο που επισυνάπτεται σ’ αυτή.

Στο σχετικό βίντεο περιέχονται αναπαραστάσεις και παράλληλη αφήγηση βάσει των υφιστάμενων δεδομένων. Η έκθεση αξιοποίησε συνθετικά και συγχρονισμένα, κατά τρόπο εμπεριστατωμένο, το υλικό των καμερών (των παρακείμενων με τον τόπο της δολοφονίας καταστημάτων), τα τηλέφωνα και γενικά τις διαβιβάσεις του Κέντρου της ΕΛΑΣ με τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ και το Κέντρο του ΕΚΑΒ. Από το προβληθέν βίντεο της έκθεσης προκύπτει συνοπτικά α) ότι ο Ρουπακιάς δεν έδρασε μόνος του, αλλά παρόντες στον ίδιο τόπο μαζί του ήταν και διάφοροι άλλοι χρυσαυγίτες και β) ότι η αστυνομία ήταν παρούσα κατά τον χρόνο της δολοφονίας του Π. Φύσσα. Κατόπιν τούτου, κατά την έκθεση εγείρονται ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία των καταθέσεων που έδωσαν οι μάρτυρες αστυνομικοί, οι οποίες αντιφάσκουν προς τα τοπικά-χρονικά δεδομένα που προκύπτουν από το προαναφερθέν αποδεικτικό υλικό, λαμβανόμενο υπόψη συνθετικά και συγχρονισμένα.

Θέμα δημιουργήθηκε όταν η πολιτική αγωγή Φύσσα θέλησε να αποσύρει την κατατεθείσα τον περασμένο Ιούλιο έκθεση με την παράλληλη κατάθεση της διορθωμένης (και επαυξημένης κατά 3 σελίδες) εκδοχής της, λόγω μικρών αβλεψιών και ορθογραφικών λαθών της. Το Δικαστήριο δέχθηκε να υποβληθεί γραπτά και αιτιολογημένα η εν λόγω εκδοχή της έκθεσης στην επόμενη δικάσιμο, ώστε να τοποθετηθεί σχετικά.

V. Ως προς το αίτημα επανεξέτασης του μάρτυρα Πουλικόγιαννη

Αναφορικά με το υποβληθέν σε προηγούμενη δικάσιμο αίτημα της υπεράσπισης περί επανεξέτασης του μάρτυρα Πουλικόγιαννη αναφορικά με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, η Εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί. Επισήμανε, πάντως, ότι η υπεράσπιση μπορεί να επισημάνει πού έγκειται αυτή η παραβίαση, ώστε να ληφθεί υπόψη από το Δικαστήριο. Κατόπιν ακρόασης των συνηγόρων πολιτικής αγωγής (Παπαδοπούλου) και υπεράσπισης (Γκαβέλας), το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 11.9.2018 στην αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, οπότε θα συνεχιστεί η διαδικασία με την ανάγνωση των λοιπών εγγράφων που έχει προσκομίσει η πολιτική αγωγή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ