233η συνεδρίαση- Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 12.3.2018
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ελάχιστη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.
II. Παρουσία των κατηγορουμένων
Αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος: ουδείς.
ΙΙΙ. Αναγνωστέα έγγραφα
Κατά τη σημερινή διαδικασία αναγνώστηκαν τα εξής έγγραφα:
Το υπ’αριθμ. 213 αναγνωστέο έγγραφο του Διευθύνοντος την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιώς προς το Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα μετά των συνημμένων αντιγράφων των ΑΒΜ: 1) Φ11-444, Μ11-367 ΚΑΙ 2) Β12-3856 δικογραφιών προς συσχέτιση. Στο 100σέλιδο αναγνωστέο υπάρχει υποβολή προανακριτικού υλικού, επίδειξη φωτογραφιών, παραγγελία για ιατρική εξέταση με θέμα τον βαρύ τραυματισμό του Μουχάμαντ Γιασίν, καθώς και καταθέσεις μαρτύρων, των Νικολάου Καζαντζή, Βελισσάριου Οικονόμου (νονός του κατηγορούμενου Χατζηανδρέου), η ένορκη εξέταση του Γεωργίου Νακιόγλου (πατριός του κατηγορούμενου Μητσόπουλου από την οποία αναγνώστηκε μεταξύ άλλων ότι: «Δεν ήμουν στο συμβάν, εδέχτηκε επίθεση από Πακιστανούς και γι αυτό τους επιτέθηκε το βράδυ […]». Επίσης παραγγελία ιατροδικαστικής εξέτασης, καθώς και ιατρική βεβαίωση από το Θριάσιο για τον Muhammad Shkeel, η Έκθεση εξετάσεως του μαρτύρος Φαρκέχ Λατίχ, στη Νίκαια από όποιο παρατίθενται αποσπασματικά:
«Εργάζομαι σε συνεργείο αυτοκινήτων στο Κερατσίνι. Κατευθυνόμουν ενώ είχα σχολάσει από τη δουλειά μου στην οικία μου, Τζαβέλα και Πέτρου Ράλλη και ενώ περπατούσα με τον συμπατριώτη μου… μας επιτέθηκαν δύο άνδρες με άπταιστα ελληνικά και μας μαχαίρωσαν. Ψηλοί, ανοιχτόχρωμοι, τζιν μπουφάν […] μια κοπέλα τους περίμενε απέναντι και τους προέτρεπε να μας κλοτσήσουν. […] Ξαφνικά και απρόκλητα μας επιτέθηκαν δύο Ελληνες και μας μαχαίρωσαν. Έτρεξαν για ενίσχυσή τους άλλοι δύο που δε μπορώ να περιγράψω. Τους δύο που μας μαχαίρωσαν μπορώ να τους αναγνωρίσω. Στη συνέχεια ήρθε το ΕΚΑΒ και μας παρέλαβε.»
Αναγνώστηκαν επίσης στο ίδιο έγγραφο η κατάθεση της μητέρας του κατηγορούμενου Χατζηανδρέου, καθώς και η κατάθεση της Καλαντζάκη Κλεοπάτρας-Μαρίας από όπου παρατίθεται ενδεικτικά: «Οι Γιάννης και Μπάμπης έφυγαν γρήγορα από το σημείο. Τότε άκουσα ότι μάλλον τον είχαν μαχαιρώσει [τον αλλοδαπό]. Μπορώ να τους αναγνωρίσω.» Αναγνώστηκε επίσης η κατάθεση της Κωνσταντινίδου Κυριακούλας, μαθήτριας σύμφωνα με την οποία: «Είδα να διέρχονται από το δρόμο 10-15 άτομα πακιστανικής καταγωγής. Ξαφνικά είδα τους Πακιστανούς να πηγαίνουν προς τα πίσω πετώντας διάφορα αντικείμενα και από πίσω να τους κυνηγούν διάφορα άτομα». Η κατάθεση επίσης της Αρβανίτη Σταυρούλας όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αντελήφθην φασαρία έξω από το κατάστημα. Διαπίστωσα ότι στο πεζοδρόμιο υπήρχε πεσμένος ένας άνθρωπος, μάλλον πακιστανικής καταγωγής”. H έκθεση του Αρχιφύλακα Γιάννη Κωνσταντίνου: «Μου ήρθε στην υπηρεσία ότι Γιάννης και Μπάμπης […] χτυπώντας αλλοδαπούς πακιστανικής καταγωγής. Ανέφερε σε συναδέλφους “Αφήστε με τώρα δε θα με τρέχετε εσείς”. Ευρέθη ασημένια σιδερογροθιά η οποία και κατεσχέθη.[…]»
Η ανάγνωση του υπ’αριθμ. 213 αναγνωστέου εγγράφου συνεχίστηκε από την πρόεδρο με την απολογία του Μητσόπουλου Ιωάννη στην οποία αναγνώστηκε μεταξύ άλλων: «Αποδέχομαι ότι χτύπησα τον έναν από τους δύο παθόντες αλλά δεν ήθελα να τον σκοτώσω. Με είχαν χτυπήσει στις 3 το μεσημέρι αλλά φοβήθηκα να το αναφέρω στην Αστυνομία γιατί οι Πακιστανοί θα κατηγορούσαν εμένα όπως έχει γίνει και στο παρελθόν σε άλλη περίπτωση. Δεν είχα πρόθεση να κάνω κακό, μόνο να τον φοβίσω ήθελα, δεν ήθελα να του κάνω κακό.»
Αναγνώστηκε επίσης το απολογητικό υπόμνημα του Μητσόπουλου από το οποίο παρατίθενται ενδεικτικά αποσπάσματα: «Το τελευταίο διάστημα βρισκόμουν σε ψυχική διαταραχή λόγω του φόβου απέναντι στους αλλοδαπούς για όλα τα γεγονότα που είχαν συμβεί. Θεωρούσα όλους τους αλλοδαπούς υπεύθυνους για αυτά που έχει διαπράξει μερίδα αλλοδαπών. Ήμουν σε διανοητική και ψυχική διαταραχή. Το προηγούμενο βράδυ είχαν πιάσει Πακιστανοί μια κοπέλα παρουσία του αγοριού της. […] με είχε κυριεύσει ο φόβος και ο πανικός. Οταν αναγνώρισα τον ένα αλλοδαπό αντέδρασα ενστικτωδώς. Έχω ακόμα σημάδια ξυλοδαρμού από τους Πακιστανούς εκείνη τη μέρα. Δεν είχα δόλο σε καμία περίπτωση, μου προκαλεί απέχθεια και μόνο ο όρος της ανθρωποκτονίας. Δεν έχω πιάσει ποτέ σιδερογροθιά στα χέρια μου. Μόνο ο Μπάμπης είχε μαχαίρι και δε φανταζόμουν ότι θα το χρησιμοποιούσε. Εγώ χτύπησα μόνο με τα χέρια μου. Δεν αντιστάθηκα στους αστυνομικούς. Είναι οι μοναδικοί άνθρωποι που μας εμπνέουν ασφάλεια. Είμαι και θα είμαι πάντα στη διάθεσή τους».
Επιπροσθέτως αναγνώστηκε η απολογία του κατηγούμενου Χατζηανδρέου από την οποία παρατίθεται αποσπασματικά τα κάτωθι: «Αρνούμαι τις κατηγορίες. Αποδέχομαι ότι είχα το μαχαίρι και η σιδερογροθιά αλλά τα είχα για προστασία. Χτύπησαν 3 μήνες πριν γνωστούς μου[…] Πάντως αφού μετά το μαχαίρωμα έπεσαν κάτω, ο Μητσόπουλος τους κλωτσούσε. Τα μαχαιρώματα ήταν ενστικτώδεις αντιδράσεις. Το μαχαίρωμα και η συμπλοκή έγιναν πάνω σε άμυνα. Εχουν γίνει επιθέσεις και επεισόδια με αλλοδαπούς αρκετές φορές. Εγώ έχω φίλους αλλοδαπούς».
Στη συνέχεια αναγνώστηκε το υπ’αριθμ. 214 αναγνωστέο έγγραφο από τον δικαστή Ντόκο που αφορούσε σε έγγραφο του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών προς την ειδική Ανακρίτρια-Εφέτη μετά των συνημμένων εγγράφων προς συσχέτιση, ήτοι δικογραφία 6 αγνώστων δραστών- κατηγορουμένων που φορούσαν μπλούζες που ανέγραφαν «Χρυσή Αυγή». Η διαδικασία συνεχίστηκε με την ανάγνωση του υπ’αριθμ. 215 αναγνωστέου εγγράφου με τον τίτλο «Υποβολή Δικογραφίας» όπου συνημμένες βρίσκονται 7 εκθέσεις ένορκης εξέτασης που αφορούν στην υπόθεση επίθεσης στον Γ. Τσιμπουκάκη στην Αγ. Παρασκευή. Συγκεκριμένα, η έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα με αντικείμενο την αναγνώριση Στεφανάκη από το θύμα, η ένορκη εξέταση των μάρτυρων Χρόνη Αλεξάνδρας, Ριτζάκη Λεωνίδα, Γκιζιώτη Ανδρέα και λοιπών, καθώς και η Ιατροδικαστική έκθεση του θύματος.
Το αναγνωστέο υπ’αριθμ’ 216 της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, αφορούσε στην επανυποβολή δικογραφίας για την εξέταση των ιδιοκτητών του κτιρίου που μίσθωνει η ΧΑ για ανάρτηση της πρώτης σημαίας του ελληνικού κράτους με προσθήκη του μαιάνδρου της ΧΑ. Αναγνώστηκαν καταθέσεις σχετικές από ειδικούς φρουρούς που υπηρετούν στα γραφεία της ΧΑ, αντίγραφα μισθωτηρίου κ.λπ.
Σε σχέση με το υπ’αριθμ. 217 αναγνωστέο έγγραφο της Εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών προς Εφετείο Αθηνών που αφορά στη μηνυτήρια αναφορά Κούλογλου σχετικά με δημοσιεύματα της Χρυσής Αυγής προς το πρόσωπό του, ενδεικτικά αναφέρονται: «Παραληρεί και προκαλεί ο κομμουνιστής Κούλογλου-οι χρυσαυγίτες σκοτώθηκαν μόνοι τους για να φτιάξουν μάρτυρες […] Εμετικός για άλλη μια φορά ο Κούλογλου», «Προκαλεί ο Κούλογλου: Ο φόνος σχεδιάστηκε από τη Χρυσή Αυγή για να γλιτώσουν τις προσεχείς συλλήψεις», «Σεβάσου όμως τη μνήμη των νεκρών που τα βρωμερά ανθρωποειδή της κόκκινης τρομοκρατίας δολοφόνησαν τόσο άγρια και χυδαία. Αν, βεβαίως, είσαι σε θέση να σεβαστείς τίποτα.» Aναγνώστηκαν επίσης καταχωρίσεις στα κοινωνικά δίκτυα καθώς επίσης και άρθρα από το Xyz Contagion για την ταυτότητα και την ιστορία του Μάστορα στη ΧΑ, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Μισιάκας όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Έθνους που επίσης διαβάστηκε.
Η διαδικασία συνεχίστηκε με τη δικαστή Τσουλφόγλου να διαβάζει το αναγνωστέο υπ’αριθμ. 219 [σ.σ. το 218 είχε ήδη διαβαστεί με το 213] που αφορά στην υποβολή δικογραφίας με κατηγορούμενο τον Σεκερτζή Παναγιώτη όπου αναφέρονται ενδεικτικά μεταξύ άλλων «Αποπειράθηκε να εξαναγκάσει αυτή υπηκόου Αλβανίας και μέλη της οικογενείας της χρησιμοποιώντας απειλές βίας και άλλες παράνομες πράξεις […] Η Α κατηγορούμενη ισχυρίστηκε ότι έχοντας μακροχρόνιες διενέξεις με την οικογένεια Pepkolaj επικοινώνησε με το βουλευτή Γρέγο Αντώνιο προκειμένου να τη βοηθήσει».
Αναγνώστηκε επίσης έκθεση προφορικής μήνυσης της οικογένειας Pepkolaj στην οποία αναφέρθηκε ότι: «Μας απείλησαν με τηλεφώνημα “είμαστε από τη Χρυσή Αυγή αν δεν φύγετε σε 15 μέρες θα έχετε να κάνετε μαζί μας”», καθώς επίσης και γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρ.Πάγου και συνοπτική περιγραφή του τόπου τέλεσης. Αναγνώστηκε ακόμη η ένορκη εξέταση του συζύγου στην οποία κατέθεσε ότι: «Είμαι Αλβανός υπήκοος, από το 1997 στην Ελλάδα με τη σύζυγό μου, έχω 2 παιδιά. Με πήρε τηλέφωνο η γυναίκα μου και μου είπε οτι μια ομάδα από τη Χρυσή Αυγή την είχαν απειλήσει και την είχαν βρίσει […] Μας είπαν ότι αν δε φύγουμε θα μας γαμήσουνε […].»
Περαιτέρω, αναγνώστηκε συμπληρωματική κατάθεση της συζύγου όπυ αναφέρθηκε: «Ο σύζυγός μου δέχτηκε τηλεφώνημα από άγνωστο άνδρα “λιγοστεύουν οι μέρες σας παλιοαλβανοί θα σας γαμήσουμε”. Εκείνος δεν είπε τίποτα και το έκλεισε. […] Ανάμεσα σε φωτογραφίες αναγνώρισα την Ταμπάκη Αγαθή που είναι γειτονισσα μου και τον Σεκερτζή και μας προκάλεσε τρόμο και ταραχή […]». Από το αναγνωστέο υπ’αριθμ. 219 διαβάστηκαν επίσης η κατάθεση της καθηγήριας Κυριακίδου, οι εκθέσεις αναγνώρισης Ταμπάκη και Σεκερτζή, αποσπάσματα από το βιβλίο συμβάντων του τοπικού τμήματος, συμπληρωματική κατάθεση της Ταμπάκη, ανάγνωση απολογητικού υπομνήματος και έκθεσης εξέτασης του κατηγορούμενου Σεκερτζή (σημειωτέον ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος την εποχή του περιστατικού ήταν συνεργάτης του βουλευτή της ΧΑ Γρέγου, όπως αναφέρεται στην έκθεση εξέτασης του).
Τέλος, αναγνώστηκε το υπ’αριθμ. 220 αναγνωστέο από τη δικαστή Βάρκα που αφορούσε σε έγγραφο του διευθύνοντος την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης μετά των συνημμένων φωτοαντιγράφων της ΒΜ Α2012/7995 προκαταρκτικής δικογραφίας προς συσχέτιση, στα οποία περιλαμβάνονται φωτοαντίγραφο της προκαταρακτικής εξέτασης του προς διακρίβωσης εγκλήματος, κατάθεση του Κουσαξίδη Γεωργίου, ένορκη εξέταση του μάρτυρα Πεϊτζίδη Αχιλλέως, έκθεση ένορκης εξέτασης της μάρτυρα Μουροπούλου, η ένορκη εξέταση του Φυλάκη Περικλή, η έκθεση παραδοσης κατάθεσης του αστυφύλακα Χατζηδημητρίου, η ιατροδικαστική έκθεση να εξεταστεί ο Δικταπανίδης και η μήνυση Δικταπανίδη και Παναγιωτίδη.
Το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη δικάσιμο, 13/3/2018 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της διαδικασίας ανάγνωσης των αναγνωστέων εγγράφων έγινε χωρίς τη χρήση μικροφώνων.