Ημέρα 213: «Ακόμα και στη Βουλή επιβεβαιώνουν ότι λειτουργούν σαν εγκληματική οργάνωση και όχι σαν κόμμα.»

213η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 11.1.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.

III. Κατάθεση της μάρτυρα Λιάνας Κανέλλη

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο

Η μάρτυρας επισήμανε ότι έχει υπόψη της διάφορες σχετικές εν προκειμένω πληροφορίες λόγω της κομματικής ιδιότητάς της (ως βουλεύτριας από το 2000, προσκείμενης στο ΚΚΕ – αν και όχι μέλος του), καθώς και λόγω της δημοσιογραφικής ιδιότητάς της. Έτσι, ως προς την επίθεση των χρυσαυγιτών κατά των ναυτεργατών συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, έγινε «παραλήπτης άγριων λεπτομερειών». Η επίθεση οφειλόταν στο ότι επρόκειτο για κομμουνιστές και οι χρυσαυγίτες ήθελαν να τρομοκρατηθεί ο κόσμος και να μην ενταχθεί στα εργατικά σωματεία. Κατά τη μάρτυρα, «οι χρυσαυγίτες είχαν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα ελέγξουν το Πέραμα» και είχαν γίνει σχετικές δηλώσεις από τους Μίχο, Παναγιώταρο και Λαγό ότι θα ελέγξουν τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Κατά την ίδια, «όταν οι επιθέσεις είναι φωναχτές και κραυγαλέες, θα το δηλώσουν ποιοι είναι, με αντικομμουνιστικό λόγο, κομμούνια θα σας φάμε. Αν είσαι φασίστας, εξ ορισμού μισείς τους κομμουνιστές. Δεν υπάρχουν χωρίς κομμουνιστές. Αλλιώς, στρέφονται κατά αντιφασιστών, όπως ο Φύσσας».Περαιτέρω η μάρτυρας αναφέρθηκε συνοπτικά και στη δολοφονία του Π. Φύσσα, στις εφόδους των «τύπων με τα μαύρα» στις λαϊκές του Αγρινίου.

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι η Ζαρούλια έχει αποκαλέσει τους μετανάστες στο Κοινοβούλιο ως «υπανθρώπους» –πρόκειται για θέση της Χ.Α. και εντός της Βουλής. Περαιτέρω, ότι «οι άνθρωποι που τάσσονται με το κεφάλαιο δεν θα είχαν καλύτερο εκπρόσωπο» από τη Χ.Α., καθώς οι χρυσαυγίτες βουλευτές έχουν προβεί σε 100-150 ερωτήσεις στη Βουλή εκφράζοντας το εφοπλιστικό κεφάλαιο και εργολάβους, τελώντας «εκβιασμό στα μεροκάματα» κ.λπ. Οι χρυσαυγίτες είναι φανερά ένστολοι και υποτάσσονται στον Αρχηγό, «δεν είναι χουλιγκάνικη η έκφρασή τους, δεν είναι μπουλούκι αλλά συντεταγμένο μπουλούκι». Περαιτέρω, κατά τη μάρτυρα «η Χ.Α. είναι δομημένη έτσι που να μην κινείται χωρίς εντολή του αρχηγού. Στη δική μου επίθεση ο Κασιδιάρης ήταν ο ευνοούμενος του αρχηγού, το πουλαίν. Ο αρχηγός είναι στα όρια του Θεού.».

Η μάρτυρας θεωρεί, βάσει της λογικής κριτικής ικανότητάς της, ότι οι επιθέσεις της Χ.Α. είναι προαποφασισμένες από τον Μιχαλολιάκο. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «όταν ο αρχηγός λέει θα τους κυνηγήσουμε, έρχεται ο Κασιδιάρης και με πλακώνει στο στούντιο. […] Δεν είναι η πρώτη φορά, το έχουν κάνει και ομοϊδεάτες τους στο εξωτερικό στην τηλεόραση. Πρέπει να εξοντώσεις τους αντιπάλους σου, να τους ευτελίσεις, να δείξεις αρρενωπότητα, βία, με επαρκή τσαμπουκά, ώστε να ξέρουν τί θα περιμένουν στο Κοινοβούλιο». Η μάρτυρας προσέθεσε ότι «δεν περίμεναν ότι θα αντιδράσω στον εξευτελισμό της συναδέλφου στο Κοινοβούλιο, της κ. Δούρου, κι ας ανήκει σε άλλο χώρο». Και ότι οι χρυσαυγίτες την χαρακτήρισαν «ένοπλη», επειδή κρατούσε τον Ριζοσπάστη. Κατά τον Μιχαλολιάκο, η ίδια είναι «τσαμπούκα μπολσεβίκα» και καλώς της επιτέθηκε ο Κασιδιάρης, αφού έτσι αυξήθηκε το ποσοστό της Χ.Α. κατά 2%. Όπως περαιτέρω εξήγησε η ίδια, έχει υποστεί μπούλινγκ διαδικτυακά από τα 4.000 συγχαρητήρια που συσσωρεύτηκαν υπέρ του Κασιδιάρη μετά την επίθεση σε βάρος της.

Ερωτηθείσα αν οι χρυσαυγίτες αποδέχονται τη βία, η μάρτυρας απάντησε ότι «δε γίνεται αλλιώς, δεν γίνεται να είσαι ναζιστής -και ας λένε ότι δεν είναι- και να μην πολεμάς τους κομμουνιστές. Με τη βία. Την αποδέχονται απολύτως. Και κερδίζουν ψηφοφόρους. Και εκφοβίζουν, που είναι ο στόχος τους, να φοβίσουν τα άτομα. Γι’ αυτό κατεβαίνουν ως τάγματα εφόδου, να τρομάξουν θέλουν. Το έχω ζήσει και στη Βουλή.». Σε μια επιτροπή που συμμετείχε η μάρτυρας, την πλησίασε ο Λαγός για να την κυνηγήσει και αν δεν παρενέβαιναν δυο άτομα η ίδια δεν ξέρει πού θα ήταν. Τη δε ημέρα της δολοφονίας των δυο χρυσαυγιτών στο Ν. Ηράκλειο [το 2013], ο Μίχος την ανέφερε ως ηθική αυτουργό της δολοφονίας τους. Αν και αναλήφθηκε η ευθύνη από οργάνωση, παρά ταύτα μηνύθηκε και διώκεται η ίδια.

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι η καλύτερη καταδίκη επιθέσεων της Χ.Α. από την ηγεσία της ήταν του τύπου «δεν τον ξέρω, δεν τον είδα» και ότι «πάση θυσία ο αρχηγός πρέπει να μείνει αλώβητος, αλλιώς πώς θα συνεχίσουν οι άλλοι. Άλλωστε η θυσία του φασίστα δεν είναι τίποτε μπρος στο να περισωθεί ο Χίτλερ.». Κατά την ίδια, ο Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας του Φύσσα γιατί διαφορετικά «θα υπονόμευε πλέον την αρχηγική του θέση […]. Υπήρχε πλέον αντίδραση, έπρεπε να κρατήσει το αρχηγιλίκι αλλά και να πάρει την ευθύνη. […] Χαρακτηριστικό του φασισμού είναι η δειλία, τα μπούνκερ όπου θα κρυφτούν από κάτω.».

Β. Εξέταση από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής

Η μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους Αντανασιώτη, Βρεττό, Μαλαγάρη, Θεοδωρόπουλο, Καμπαγιάννη, Σκαρμέα, Παπαδοπούλου και Τομπατζόγλου.

Μεταξύ άλλων, η μάρτυρας κατέθεσε ότι η Χ.Α. είναι «και εγκληματική και οργάνωση. Χρησιμοποιούν τον κοινοβουλευτισμό βίαια. Τον εκμεταλλεύονται. Ακόμα και στη Βουλή επιβεβαιώνουν ότι λειτουργούν σαν εγκληματική οργάνωση και όχι σαν κόμμα.». Η μάρτυρας επισήμανε ότι δεν υπέβαλε μήνυση του Κασιδιάρη, αλλά αντιμετώπισε το θέμα πολιτικά. Οπότε δεν τίθεται θέμα αθώωσής του για τη συγκεκριμένη ενέργειά του.

Γ. Εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Η μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους Μιχαλόλια (Τ.), Κοντοβαζαινίτη, Δημητρακόπουλο, Τσάγκα, Μιχαλόλια (Γ.), Μιχαλόλια (Ν.), Παπαδέλλη, Οπλαντζάκη, Αλεξιάδη και Ρουσσόπουλο.
Ερωτηθείσα σχετικά, η μάρτυρας κατέθεσε ότι ως δημοσιογράφος δεν έχει βέβαια πάρει συνέντευξη του Μιχαλολιάκου, «για να μου πει πώς θα με σκοτώσει μεθαύριο. Δεν μου δημιουργεί το αίσθημα του αγνώστου. Για μένα είναι ταυτισμένος με τον αντικομουνισμό, τη βία και την ασχήμια.». Περαιτέρω, αφού πρώτα η μάρτυρας ρωτήθηκε σχετικά με την ανακριτική κατάθεσή της, ο συνήγορος Μιχαλόλιας (Γ.) σχολίασε ότι είναι «συνοπαδός του εισαγγελέα. Στην ίδια ποδοσφαιρική ομάδα.» – χαρακτηρισμό στον οποίο αντέδρασε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου.

Μεταξύ άλλων, η μάρτυρας κατέθεσε ότι το ΠΑΜΕ περιφρουρεί τις συγκεντρώσεις και ότι η ίδια δεν θεωρεί βανδαλισμό το σπάσιμο ενός λουκέτο ή το κρέμασμα ενός πανό στην Ακρόπολη. Είπε δε χαρακτηριστικά –οπότε και δημιουργήθηκε ένταση στο δικαστήριο μεταξύ της μάρτυρα και των συνηγόρων υπεράσπισης– ότι δεν μπορούν να εξομοιώνουν τέτοιες ενέργειες με το ξεκοίλιασμα του Φύσσα και τον ξυλοδαρμό του Πουλικόγιαννη. Ως προς τον ρόλο του ΠΑΜΕ στη Ζώνη, η μάρτυρας παρέπεμψε τους συνηγόρους υπεράσπισης να διαβάσουν τον Ριζοσπάστη. Εξήγησε πάντως ότι σε σχέση με την προτέρα (προ κρίσης) κατάσταση, τα μεροκάματα σήμερα είναι χαμηλότερα τα μεροκάματα από το 2009, αλλά είναι πολύ υψηλότερα απ’ ό,τι θα ήταν αν δεν υπήρχε συλλογική συνδικαλιστική δράση.

Ερωτηθείσα σχετικά, η μάρτυρας κατέθεσε ότι «αυτό που είπα στη Βουλή, “απ’ το Πέραμα στο Κερατσίνι φασίστας δεν θα μείνει”, το είπα την επομένη της δολοφονίας του Φύσσα. Και ακολουθείται από το “όπως μπήκατε από το λαό στη Βουλή, από τον λαό θα βγείτε”. Είναι διεθνές, παραδοσιακό το σύνθημα τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά.». Σημείωσε δε ότι υπάρχει σχετική νομολογία και έχει αθωωθεί δικαστικά ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη χρήση του.

IV. Κατάθεση του μάρτυρα Χρήστου Κατσώτη

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο

Ο μάρτυρας είναι βουλευτής του ΚΚΕ, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και γνώριζε πολύ καλά τους συνδικαλιστές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος.

Μετά την επίθεση των χρυσαυγιτών στους ναυτεργάτες του ΠΑΜΕ, πήγε στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου επισκέφτηκε τα θύματα (:Πουλικόγιαννη, Ζύμαρης κ.λπ.). Οι Πουλικόγιαννης και Διαμαντάκης ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, καθώς κατά τον ίδιο «ήταν στόχος της ενέδρας ο θάνατος». Είχε δε προαναγγελθεί κατά την επίσκεψη του Λαγού στη Ζώνη ότι οι «λακέδες του ΚΚΕ» θα εξαφανιστούν, ότι η Χ.Α. θα κάνει κουμάντο. Κατά την επίθεση, οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες δήλωσαν την ιδιότητά τους –η οποία πάντως προέκυπτε και από την περιβολή τους. Προφανώς το έκαναν και ρητά για να φανεί ότι διώχνουν τους «λακέδες» του ΠΑΜΕ, όπως το είχαν προαναγγείλει. Η δε απόφαση για την επίθεση δεν ήταν του Πανταζή αλλά της ηγεσίας της Χ.Α., δηλαδή εν τέλει του Μιχαλολιάκου –πράγμα που το αποδεικνύουν τα sms που αντάλλαξε ο Λαγός κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Κατά τον ίδιο, η Χ.Α. ως οργάνωση εχθρεύεται τους εργαζόμενους, τους θέλει υποταγμένους. Οι χρυσαυγίτες έλεγαν ότι θα βρουν δουλειά στους ενδιαφερόμενους και το έκαναν πράξη επηρεάζοντας ώστε ο βασικός μισθό από 751 ευρώ να πέσει στα 586 ευρώ. Κατά τον μάρτυρα, ως προς τη δήλωση περί ανάληψης της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας του Π. Φύσσα, «η πολιτική ευθύνη δεν λέει τίποτε, με λίγα λόγια [ο Μιχαλολιάκος] το έκανε για να μη χάσει εκλογική πελατεία».

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 12.1.2018 στην αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, οπότε θα συνεχιστεί η διαδικασία με την εξέταση των μαρτύρων πολιτικής αγωγής των ναυτεργατών του ΠΑΜΕ (:Κανελλοπούλου και Ρήγας, η δε εξέταση του Κατσώτη –με την εξέτασή του και από τους συνηγόρους των διαδίκων– θα ολοκληρωθεί την 17.1.2018).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ