191η Συνεδρίαση, Aίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 20.10.2017
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση της δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. H παρουσία κοινού και δημοσιογράφων στην αίθουσα ήταν λιγοστή.
II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση κανείς εκ των κατηγορουμένων δεν παρέστη αυτοπροσώπως.
ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας
Η διαδικασία ξεκίνησε με την εισαγγελική πρόταση επί του υποβληθέντος αιτήματος της υπεράσπισης να κληθούν οι πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες να καταθέσουν στο ακροατήριο αυτοπροσώπως. Η εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης, ερειδόμενη τόσο στην αιτιολογική έκθεση του νόμου όσο και στις σχετικές διατάξεις της ΕΣΔΑ και του αντίστοιχου γερμανικού νομοθετικού πλαισίου. Τόνισε ότι πουθενά στο νόμο δε γίνεται αναφορά στην έννοια απειλής κινδύνου, παρά μόνο σε εκφοβισμό και εκδίκηση. Επεσήμανε πως η διάταξη του άρθρου 9παρ.2 του νόμου 2928/2001 προβλέπει μεν μέτρα προστασίας των μαρτύρων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει πως θα λαμβάνονται αυτά. Εν προκειμένω με την κατάθεση των μαρτύρων με οπτικοακουστικά μέσα ουσιώδες στοιχείο καθίσταται πλεόν η φωνή, της οποίας μία ενδεχόμενη παραμόρφωση θα εμπόδιζε την αξιολόγηση της αξιοπιστίας του μάρτυρα.
Καταλήγοντας η Εισαγγελέας υποστήριξε ότι στη προκείμενη περίπτωση παραβιάζεται η αρχή της αμεσότητας και της δίκαιης δίκης. Πολλώ δε μάλλον όταν ήδη έχουν διαρρεύσει τα ονόματα κάποιων εκ των προστατευόμενων μαρτύρων ακόμα και κατά την επ᾽ακροατηρίω συζήτηση και ο Σταύρου κατέθεσε, σύμφωνα με την Εισαγγελέα, πως δεν είχε δεχθεί απειλές μετά την αποχώρησή του από τη Χ.Α..
IV. Δηλώσεις συνηγόρων επί της εισαγγελικής πρότασης
Α. Για την πολιτική αγωγή
Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Παπαδάκης και Καμπαγιάννης τοποθετήθηκαν επί της εισαγγελικής πρότασης. Συγκεκριμένα ο Παπαδάκης τόνισε πως η κατατεθείσα δήλωση της πολιτικής αγωγής δικαιώνεται και πως θα ήταν καλύτερα να είχε επιδιωχθεί η εκούσια προσέλευση των μαρτύρων, ενώ τέλος επεσήμανε πως υπάρχουν ανακρίβειες στην εισαγγελική πρόταση, αναφερόμενος στον Σταύρου, ο οποίος είπε πως επί οκτώ μήνες δεν έβγαινε απο το σπίτι του.
Ο Καμπαγιάννης τόνισε πως η υπεράσπιση προέβη σε λανθασμένη ερμηνεία της ratio του νομοθέτη, ενώ επιπλέον υπογράμμισε πως δεν ερείδεται στη πραγματικότητα και πρέπει να απορριφθεί ο ισχυρισμός πως δεν υπάρχει πιθανότητα εκφοβισμού ή εκδίκησης, επικαλούμενος τον ξυλοδαρμό δύο μαρτύρων την πρώτη μέρα της δίκης, την κατάθεση του Σταύρου, από την οποία έχουν προκύψει απειλές και τα βίντεο που υπάρχουν στη δικογραφία. Τέλος αναφερόμενος στο γενικό νομοθετικό πλαίσιο υποστήριξε πως είναι περισσότερο προστατευόμενοι οι μάρτυρες όταν καταθέτουν επωνύμως.
Β. Για την υπεράσπιση
Οι συνήγοροι υπεράσπισης Μιχαλόλιας Τ., Μιχαλόλιας Νικ. , Παπαδέλλης, Μπαϊρακτάρης, Σταυριανάκης, Αλεξιάδης έλαβαν το λόγο στη συνέχεια. Συντάχθηκαν με την εισαγγελική πρόταση λέγοντας πως το κρίσιμο ζήτημα για το δικαστήριο είναι αν στη συγκεκριμένη περίπτωση συνδράμουν οι όροι για μία δίκαιη δίκη στα πλαίσια της αναλογικότητας του κινδύνου. Υποστήριξαν πως η μη εμφάνιση των μαρτύρων παραβιάζει την αναζήτηση της αλήθειας και πως η οπτική καταγραφή του μάρτυρα είναι σημαντική.
Σε αυτό το σημείο η έδρα επιφυλάχθηκε σχετικά με το αίτημα της υπεράσπισης και διέκοψε για την 24/10/2017 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών.