ΗΜΕΡΑ 19: “ΗΡΘΑΝ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ”

19η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, Αθήνα, 06/10/2015

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Στη σημερινή δικάσιμο διαπιστώθηκε ότι πλέον οι αστυνομικές αρχές επιτρέπουν (με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας) την είσοδο σε όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του δικαστηρίου, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν ελεύθερες θέσεις κοινού. Έτσι, κατά τη σημερινή 19η συνεδρίαση το τμήμα της αίθουσας που διατίθεται ως χώρος κοινού είχε πολύ περισσότερο κόσμο. Σε σχέση με το ζήτημα της μεταφοράς της δίκης σε άλλη αίθουσα, για άλλη μια φορά δεν ανακοινώθηκε τίποτα.

II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Παρόντες κατά την έναρξη της διαδικασίας 13 κατηγορούμενοι. 7 κατηγορούμενοι σημειώθηκαν ως απόντες. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους, ενώ τους συνηγόρους που απουσίαζαν κατά την έναρξη της διαδικασίας τους κάλυψαν προσωρινά οι συνάδελφοί τους.

ΙΙI. Απόφαση δικαστηρίου επί του αιτήματος της Πολιτικής Αγωγής

Η δίκη άρχισε, με καθυστέρηση μισής ώρας, με την απόφαση του δικαστηρίου επί του αιτήματος της Πολιτικής Αγωγής, με το οποίο η ΠΑ ζητούσε τη χρήση τεχνικών μέσων (μηχανή προβολών, ηλεκτρονικό υπολογιστή κ.λπ.) ώστε κατά την εξέταση μαρτύρων να μπορεί να ανατρέχει στο υλικό της δικογραφίας, δείχνοντας στους μάρτυρες βίντεο, φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα και ηχητικά ντοκουμέντα. Η έδρα απέρριψε το αίτημα με τη φράση «Το δικαστήριο απορρίπτει το αίτημα της πολιτικής αγωγής. Τα DVD θα αναγνωσθούν κατά την ανάγνωση των αναγνωστέων εγγράφων». Σημειώνουμε εδώ ότι στην αίθουσα του δικαστηρίου στις 08:45 είχε ήδη εγκατασταθεί το ειδικό τρίποδο και η οθόνη προβολών που συνοδεύει τον προτζέκτορα. Ο εξοπλισμός όμως αποσυνδέθηκε αμέσως πριν από την έναρξη της δίκης.

 ΙV. Συνέχεια της κατάθεσης της Μαγδαληνής Φύσσα: ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής.

Α. Τζέλης (συνήγορος Μαγδαληνής Φύσσα): Μάθατε αν είπε κάτι ο Ρουπακιάς όταν συνελήφθη;

Μ. Φύσσα: Έμαθα από τον αστυνομικό που τον συνέλαβε πως μέσα στο αμάξι είπε «Είμαι δικός σας». Τον ρώτησε «Αστυνομικός;», απάντησε: «Όχι, της Χρυσής Αυγής». Μετά πήγε στο Τμήμα και συμπεριφερόταν σαν να ήταν οικείος χώρος. Η Αστυνομία δεν έπιασε τους άλλους, αλλά τους φίλους του Παύλου. Τους έβαλαν μαζί με τον δολοφόνο σε ένα δωμάτιο. Δεν γνώριζαν τότε το δολοφόνο αλλά με την άνεση που είχε πίστευαν πως ήταν υπάλληλος. Καθόταν σταυροπόδι, μιλούσε στο κινητό. Μετά τα παιδιά ενημερώθηκαν ότι κατέληξε ο Παύλος και θρηνούσαν. Τότε ο δολοφόνος θορυβήθηκε και ζήτησε να τον βάλουν αλλού και του είπε ο αστυνομικός «Πήγαινε στον τρίτο όροφο». Ανέβηκε στον τρίτο χωρίς χειροπέδες, ελεύθερος, σίγουρος. Τα παιδιά μού είπαν ότι αστειευόταν μαζί τους, τους ρωτούσε γιατί είστε εδώ, και τους έλεγε: «Δεν πιστεύω να νομίζετε ότι είμαι Χρυσή Αυγή από τα παπούτσια μου;».

Α. Τζέλης: Γνωρίζετε αν πριν τα sms υπήρχε επικοινωνία του Πατέλη με κάποιον βουλευτή της Χρυσής Αυγής;

Μ. Φύσσα: Ναι, γνωρίζω από τη δικογραφία πως υπήρξε επικοινωνία Πατέλη-Λαγού.

Α. Τζέλης: Τι ακριβώς έχετε δει στο βίντεο από τον σκληρό δίσκο του Πατέλη; Τι είδατε σχετικά με τη μεθοδολογία των ταγμάτων εφόδου;

Πρόεδρος: Έτσι κι αλλιώς πήραμε απόφαση να μην προβληθούν τώρα.

Α. Τζέλης: Πείτε μας για το βίντεο.

Μ. Φύσσα: Είδα τον Πατέλη σε βίντεο να δίνει οδηγίες στα μέλη του, σε ένα γραφείο της οργάνωσης, για μια επίθεση που θέλανε να κάνουν. Συγκεκριμένα λέει «Είμαστε Χρυσή Αυγή, ό,τι μας πουν θα κάνουμε. Αν πάρω οκ θα δράσουμε. Ό,τι κινείται σφάζεται». Έτσι έγινε και στη δολοφονία. Μαζεύτηκε ένα τάγμα με οδηγίες από τον Πατέλη. Σίγουρα πήρε εντολή από τον Λαγό.

Α. Τζέλης: Ο Λαγός από ποιον παίρνει εντολές;

Μ. Φύσσα: Όλοι παίρνουν εντολή από τον αρχηγό τους.

Πρόεδρος: Από που προκύπτει αυτό;

Μ. Φύσσα: Από την ιεραρχία. Το βλέπω, δυο χρόνια τώρα. Δεν ασχολούμαι με τίποτα άλλο, παρά μόνο με τους δολοφόνους του γιου μου. Το μόνο που κάνω είναι να βλέπω και να μαζεύω στοιχεία για όλα αυτά. Ο αρχηγός δίνει εντολές και διαχέονται προς τα κάτω.

Πρόεδρος: Από πού τα ξέρετε αυτά;

Μ. Φύσσα: Από φωτογραφίες, από συνεντεύξεις, από τη δικογραφία.

Α. Τζέλης: Έχετε ακούσει ηχητικά για το τι ακριβώς λέει ο Αποστόλου;

Μ. Φύσσα: Μιλάει με μια κυρία στο τηλέφωνο, του μεταφέρει τι έγινε και τον ρωτάει «Είναι αλήθεια;», και απαντά «Ναι. Έτσι γίνεται αυτό. Πες στη μάνα μου να πετάξει όπλα, μαχαίρια, αυτοκόλλητα, όμως πες της να μην πετάξει τα ρούχα». Αναφέρεται στον δολοφόνο ότι πληρώνεται 600 ευρώ για να σκοτώσει. Ο Αποστόλου που είναι κατηγορούμενος.

Πρόεδρος: Είναι κατηγορούμενος στη δολοφονία όμως;

Μ. Φύσσα: Δεν ξέρω, ξέρω πως είναι κατηγορούμενος. Μια άγνωστη τον ρωτά στο βίντεο αν είναι επαγγελματικό χτύπημα. Μέχρι πρόσφατα δεν τον γνωρίζαμε αλλά υπάρχουν άπειρα στοιχεία ότι ήταν γερό μέλος στη Χρυσή Αυγή. Δεν είναι περαστικός ο Ρουπακιάς από τη Χρυσή Αυγή.

Α. Τζέλης: Υπάρχουν άλλα στοιχεία από το ίντερνετ ότι είναι στέλεχος, αυτός που έλεγε ότι δεν έχει σχέση;

Μ. Φύσσα: Ναι, είναι δίπλα στο Λαγό και σε άλλους σε φωτογραφίες.

Α. Τζέλης: Ο Άγγος σε ποιον έκανε τηλέφωνα;

Μ. Φύσσα: Καταιγισμός τηλεφωνημάτων μεταξύ Άγγου και Καζαντζόγλου. Ο ένας ειδοποιεί τον άλλον μέχρι που ο Πατέλης στέλνει το sms για την τοπική και σε 15 λεπτά μαζεύτηκαν. Ο χαμηλότερος τηλεφωνεί στον ανώτερο κ.ο.κ.

Α. Τζέλης: Ποιανού το κινητό βρέθηκε στο αμάξι του δολοφόνου;

Μ. Φύσσα: Του Καζαντζόγλου.

Α. Τζέλης: Αυτός τι ήταν;

Μ. Φύσσα: Στο πενταμελές.

Α. Τζέλης: Πείτε μου, οι χρυσαυγίτες περνούν εκπαίδευση για τις επιθέσεις;

Μ. Φύσσα: Ναι, έχουν στρατιωτική εκπαίδευση.

Πρόεδρος: Πού τα ξέρετε αυτά;

Μ. Φύσσα: Από το υλικό που υπάρχει.

Α. Τζέλης: Εξηγείστε γιατί ο Παύλος δεν έτρεξε να διαφύγει.

Μ. Φύσσα: Δεν υπήρχε περίπτωση να τρέξει ο Παύλος. Γιατί να τρέξει στη γειτονιά του; Επίσης πίσω είχε τα κορίτσια και δεν θα τα άφηνε εκτεθειμένα.

Α. Τζέλης: Το κορίτσι που έδιωξε ο Παύλος φεύγει ή κάνει κάτι άλλο;

Πρόεδρος: Ήταν η Χρύσα που πήγε στους αστυνομικούς, τα είπε αυτά.

Α. Τζέλης: Ο άντρας σας σας είπε αν μπροστά από τον γιο σας που ήταν ημιθανής πέρασε ένας αστυνομικός και της είπε κάτι;

Μ. Φύσσα: Είναι ένας αστυνομικός που προσπαθεί υποτίθεται να βοηθήσει. Του λέει «Τώρα τι κάνεις; Τώρα βοηθάς; Τόση ώρα σε τραβάω. Τι κάνεις;». «Όχι, δεν ήμουν εγώ» λέει αυτός κι η Χρύσα είναι σίγουρη ότι πριν τρία λεπτά τον τραβούσε, τον παρακαλούσε. Περνάει και ένας που δεν ξέραμε τι ήταν τότε και της είπε: «Τον πούστη σου που έφερες στο μαγαζί». Μετά η Χρύσα τον αναγνώρισε στα επεισόδια που έγιναν στο Μεσολόγγι. Άρα ήταν χρυσαυγίτης κι αυτός.

Α. Τζέλης: Έχετε δεχθεί απειλές και προσβολές μετά το θάνατο του Παύλου;

Μ. Φύσσα: Βεβαίως, συνεχίζουν. Δεν πέρασαν 50 μέρες και πέρασε τάγμα εφόδου από το μνημείο, υποχρέωναν τον κόσμο στο δρόμο και τα γύρω μαγαζιά εκεί να παίρνουν τα έντυπά τους, την εφημερίδα τους. Μετά πήγαν στο Ρεσάλτο, έναν κοινωνικό χώρο εκεί στη γειτονιά. Το σπάσανε το Ρεσάλτο. Μετά βεβήλωσαν το μνημείο του παιδιού. Μετά πέρασαν κάτω από το σπίτι με τις μηχανές, να μας δείξουν ποιοι είναι, χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Απειλητικά μηνύματα δέχονται όλοι, ακόμα και οι δικηγόροι. Δεν έχουν ενδοιασμούς με τη δύναμη που έχουν πάρει.

Πρόεδρος: Οι μάρτυρες έχουν απειληθεί;

Μ. Φύσσα: Ναι, ο Μαντάς και ο Ξυπόλυτος έχουν ξυλοκοπηθεί επειδή ερχόντουσαν στο δικαστήριο την πρώτη μέρα. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν ακόμα.

Α. Τζέλης: Μετά τη δολοφονία του Παύλου εμφανίστηκαν κι άλλοι να πάρουν το πεντάλεπτο δημοσιότητας;

Μ. Φύσσα: Ναι, διάφοροι δίνουν συνεντεύξεις ως φίλοι του Παύλου που δεν είναι.

Πρόεδρος: Πείτε ονόματα.

Α. Τζέλης: Ο «Θανάσιμος»;

Πρόεδρος: Μην λέτε εσείς ονόματα.

Μ. Φύσσα: Αυτός ο «Θανάσιμος» έδωσε μια συνέντευξη με πράγματα που δεν ισχύουν.

Α. Τζέλης: Ανέλαβε κάποιος την πολιτική ευθύνη;

Μ. Φύσσα: Ναι, ο Μιχαλολιάκος στις 17 Σεπτέμβρη.

***

Β. Κουγιάτσου (συνήγορος Μαγδαληνής Φύσσα): Πείτε μας για την προσωπικότητα του Παύλου.

Μ. Φύσσα: Ήταν ένα γλυκό παιδί και εξελίχθηκε σε έναν ώριμο άντρα με ιδέες και ιδανικά. Έγραφε αυτό που πίστευε στα τραγούδια του, είχε αναλάβει τον τελευταίο καιρό δράσεις με αστέγους. Βοηθούσε, ήταν καθαρός, ελεύθερο πνεύμα με ιδανικά, αυτά ήταν τα μόνα του όπλα.

Β. Κουγιάτσου: Είπατε πως έδινε συναυλίες. Τον έκανε αναγνωρίσιμο αυτό στην περιοχή;

Μ. Φύσσα: Ναι, τον γνώριζαν, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και ευρύτερα.

Β. Κουγιάτσου: Στα τραγούδια του υπήρχαν στίχοι που ενοχλούσαν;

Μ. Φύσσα: Ναι, τα αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά συνθήματα. Στόχος του ήταν να μην χάνουν το δρόμο τους τα παιδιά.

Β. Κουγιάτσου: Αυτός ήταν λόγος για να γίνει στόχος;

Μ. Φύσσα: Ό,τι είναι αντίθετο για εκείνους, ναι.

Β. Κουγιάτσου: Πώς συνεννοήθηκε με τους φίλους του εκείνο το βράδυ;

Μ. Φύσσα: Δεν γνωρίζω ακριβώς, ίσως εκεί συνεννοήθηκαν να έρθουν οι άλλοι μετά.

Β. Κουγιάτσου: Ξέρετε με ποια αφορμή τους κάλεσε;

Μ. Φύσσα: Για να δουν τον αγώνα.

Πρόεδρος: Πώς το ξέρετε αυτό;

Μ. Φύσσα: Αυτό μου είπε η Χρύσα και τα άλλα παιδιά.

***

Χ. Παπαδοπούλου (συνήγορος οικογένειας Φύσσα): Εκτός από τα 3 άτομα που ήταν αρχικά στο Κοράλλι κατηγορούνται άλλοι 14 για απλή συνέργεια. Πώς προκύπτει αυτό;

Μ. Φύσσα: Από τα τηλεφωνήματα που πάρθηκαν μεταξύ τους. Ο ένας καλούσε τον άλλο.

Πρόεδρος: Δηλαδή τα τηλεφωνήματα είναι επαρκές στοιχείο για να συμπεράνουμε κάτι;

Μ. Φύσσα: Είναι ένα στοιχείο.

Χ. Παπαδοπούλου: Υπήρχε κενό στα τηλεφωνήματα;

Μ. Φύσσα: Ακριβώς. Ναι. Για λίγη ώρα σταματάνε. Υπήρχε ένα όργιο τηλεφωνημάτων από τις 23:50 μέχρι και 23:52 και ξαφνικά μέχρι τις 12:08 σταματάνε, που σημαίνει ότι είναι όλοι εκεί, μαζεύτηκαν εκεί όλοι αυτοί. Αυτό δείχνει ότι όλοι ήταν εκεί στη δολοφονία και μετά χωρίστηκαν και μετά άρχισαν να μιλάνε μεταξύ τους, «τι έγινε;», «τον σκότωσαν», «πού είσαι;» και τέτοια.

Χ. Παπαδοπούλου: Αναφέρετε μια αλυσίδα τηλεφωνημάτων μεταξύ Άγγου κ.λπ. Πόση ώρα κράτησε;

Μ. Φύσσα: 15 λεπτά, μαζεύτηκαν γρήγορα λόγω πειθαρχίας.

Χ. Παπαδοπούλου: Υπήρχαν άλλες δράσεις της Χρυσής Αυγής τότε;

Μ. Φύσσα: Ναι, μια εβδομάδα πριν, το ΠΑΜΕ. Και επίσης στον Μελιγαλά από τύχη δεν υπήρξαν θύματα. Υπήρχε ανοχή από την ΕΛΑΣ και δεν πιάστηκε κανείς. Στο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη τα ίδια, μπήκαν με ρόπαλα και χτύπαγαν κι εκεί κρύβανε τα παιδάκια. Στην «Αντίπνοια» τα ίδια, καταστρέφουν, χτυπάνε, υπάρχουν συνθήματα «Θα σας σκοτώσουμε».

***

Σε αυτό το σημείο η Μ. Φύσσα ζήτησε διακοπή διότι δεν αισθανόταν καλά και η πρόεδρος έδωσε 10 λεπτά.

Χ. Παπαδοπούλου: Έχετε αντιληφθεί στη γειτονιά σας περιστατικά δράσης της Χρυσής Αυγής;

Μ. Φύσσα: Στις εκλογές φέτος και στις δύο υπήρχαν τραμπουκισμοί, ειδικά τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει ανοχή της ΕΛΑΣ. Δεν πιάστηκε κανείς, ούτε στο ΠΑΜΕ ούτε στον Παύλο. Στον Μελιγαλά είχε κάμερες. Στο «Aντίπνοια» με τον ίδιο τρόπο εμφανίστηκαν. Τάγματα πάνε καταστρέφουνε, χτυπάνε . «Είμαστε η Χρυσή Αυγή» λένε, έχουν συγκεκριμένο στόχο, τόπο, χρόνο. Έχουν ισχύ, έχουν άνεση. Στο σχολείο που φοίτησε ο Παύλος πήγαν κάποιοι, γύρω στα 50 άτομα από το κόμμα, με τον Λαγό.

Χ. Παπαδοπούλου: Δίνει κανείς το σύνθημα;

Μ. Φύσσα: Ο αρχηγός. Όλα γίνονται με τρόπο, εντολή, χρόνο συγκεκριμένο. Τότε ξεκινούν και τότε τελειώνουν.

***

Ε. Τομπατζόγλου (συνήγορος οικογένειας Φύσσα): Θα σας διαβάσω 2 αποσπάσματα από τις καταθέσεις…

Πρόεδρος: Όχι, θα κάνετε ερωτήσεις χωρίς να διαβάζετε.

Ε. Τομπατζόγλου: Ο τρόπος δράσης των ταγμάτων εφόδου έχει ομοιότητες;

Μ. Φύσσα: Όσες επιθέσεις έγιναν, έγιναν με τον τρόπο που επιτέθηκαν στον Παύλο. Στο «Αντίπνοια», στο «Συνεργείο», στο ΠΑΜΕ έγιναν με τον ίδιο τρόπο. Έτσι συγκεκριμένα δρουν πάντα.

***

Τ. Ζώτος (Πολιτική Αγωγή εκ μέρους των Αιγύπτιων αλιεργατών): Μπορείτε να τοποθετήσετε χρονικά και να περιγράψετε το βίντεο από τον σκληρό δίσκο του Πατέλη;

Μ. Φύσσα: Ο Πατέλης έλεγε πως θα στείλουν κάποια «τούμπανα» μόλις πάρουν οκ απ’ τον Λαγό. Τούμπανα ξέρετε, είναι η ορολογία τους, «φουσκωτοί».

Τ. Ζώτος: Ξέρετε αν έγινε και κάτι άλλο σαν αυτό που περιγράφετε;

Μ. Φύσσα: Μια επίθεση στην Παναγίτσα, τον Δεκαπεντάυγουστο που θα είχε πανηγύρι, και θα είχε αλλοδαπούς και θα πήγαιναν να καθαρίσουν τον τόπο, όπως λέγανε.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Γκαβέλας, συνήγορος υπεράσπισης του Πατέλη. Υπέβαλε ένσταση σχετικά με την ερώτηση του Τ. Ζώτου για το βίντεο, το οποίο λόγω της πρόσφατης απορριπτικής απόφασης της έδρας δεν προβάλλεται πουθενά, παρόλο που γίνεται λόγος για αυτό. Η Πρόεδρος δεν του επέτρεψε να διακόψει κι εκείνος αποκρίθηκε: «Ζητώ το λόγο, αλλιώς θα υποβάλλω προσφυγή. Θα με ακούσετε. Δεν μπορεί να ακούγεται μόνο η άλλη πλευρά». Η Πρόεδρος ανταπάντησε «Κάντε την προσφυγή σας, κύριε συνήγορε, εδώ είναι δικαστήριο, σας ανακαλώ στην τάξη». Ο συνήγορος είπε στην Πρόεδρο: «Δεν γίνεται έτσι η διαδικασία. Για ποιο βίντεο μιλάει;», η Πρόεδρος συνέχισε: «Ξέρετε πολύ καλά για ποιο βίντεο μιλάμε, πείτε, μάρτυς, στον συνήγορο».

Μ. Φύσσα: Για το βίντεο Σκαρπέλη μιλάμε.

Τ. Ζώτος: Για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες ξέρετε; Και από ποιους έγινε;

Μ. Φύσσα: Ναι, την ξέρω, κοιμόταν ο άνθρωπος και τον ξυλοκόπησαν.

Τ. Ζώτος: Έγινε από απλά μέλη ή οπαδούς;

Μ. Φύσσα: Από τον Πανταζή, που είναι πυρηνάρχης Περάματος.

Τ. Ζώτος: Ξέρετε αν τα θύματα είχαν όπλα;

Μ. Φύσσα: Τι όπλα; Οι δικοί μας όχι, οι Αιγύπτιοι κοιμόντουσαν. Στο ΠΑΜΕ για αφισοκόλληση πήγαν οι άνθρωποι. Τι όπλα;

Τ. Ζώτος: Μένουν κοντά οι κατηγορούμενοι;

Μ. Φύσσα: Κάποιοι ναι, Τσαλίκης, Άγγος, Μιχάλαρος.

Τ. Ζώτος: Θα γινόταν αυτό αν δεν ήταν ενταγμένοι;

Μ. Φύσσα: Όχι.

Πρόεδρος: Αυτή είναι ερώτηση κρίσεως, προχωρήστε σε άλλη.

Τ. Ζώτος: Πώς μέσα σε ένα τέταρτο έγινε ο σχεδιασμός της δολοφονίας; Μήπως προϋπήρχε το σχέδιο;

Πρόεδρος: Έχει απαντήσει ήδη, ρωτήστε άλλο.

Τ. Ζώτος: Τι εικόνα είχατε πριν τον συμβάν για τη Χρυσή Αυγή;

Μ. Φύσσα: Πως ήταν μια εγκληματική οργάνωση. Αλλά όχι με τον τρόπο που το βιώσαμε, ήρθαν σπίτι μου και σκότωσαν το παιδί μου, έτσι απλά. Υπάρχει εκεί έξω μια εγκληματική οργάνωση που λέγεται Χρυσή Αυγή και βρίσκεται στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Τ. Ζώτος: Ξέρετε αν ο Λαγός έδωσε κι άλλες εντολές;

Πρόεδρος: Τώρα το πάτε στη διεύθυνση και δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα.

***

Θ. Καμπαγιάννης (Πολιτική Αγωγή εκ μέρους των Αιγύπτιων αλιεργατών): Πόσο κοντά στο σπίτι σας έγινε η δολοφονία;

Μ. Φύσσα: Κοντά στο Κοράλλι, 50-100 μέτρα.

Θ. Καμπαγιάννης: Τη δολοφονία την είδε πολύς κόσμος;

Μ. Φύσσα: Υπήρχε πολύς κόσμος στα μπαλκόνια επειδή είχε φασαρία.

Η Πρόεδρος ζήτησε στο σημείο αυτό από τον Θ. Καμπαγιάννη να περιοριστεί στο βαθμό που παρίσταται ως Πολιτική Αγωγή.

Θ. Καμπαγιάννης: Σας πλησίασαν γείτονες και σας είπαν τι έγινε; Ποιες οι ηλικίες των δύο πλευρών;

Πρόεδρος: Περιοριστείτε στο αντικείμενο που δικαιούστε.

Θ. Καμπαγιάννης: Αφορά το ισοζύγιο της δύναμης η ερώτησή μου.

Πρόεδρος: Περιοριστείτε στις ερωτήσεις της ένταξης.

Θ. Καμπαγιάννης: Ο γιος σας ήταν οπλισμένος;

Πρόεδρος: Έχει απαντηθεί.

Θ. Καμπαγιάννης: Τα παιδιά είχαν όπλα;

Μ. Φύσσα: Τίποτα απολύτως.

Θ. Καμπαγιάννης: Στην τηλεφωνική κλήση του Αποστόλου ποιος ήταν ο «μεγάλος»;

Μ. Φύσσα: Ο Μιχαλολιάκος.

***

Τ. Σαπουντζάκης (Πολιτική Αγωγή εκ μέρους του ΠΑΜΕ): Ποια άτομα ήταν παρόντα στο Κοράλλι;

Πρόεδρος: Γιατί ενδιαφέρει το ΠΑΜΕ αυτό; Περιοριστείτε στην ένταξη.

Τ. Σαπουντζάκης: Ο Μιχάλαρος ήταν στη δολοφονία του γιου σας;

Μ. Φύσσα: Ναι, ήταν.

T. Σαπουντζάκης: Υπάρχει κάποιο βίντεο που ο Λαγός δίνει εντολές και δίπλα του είναι ο Μιχάλαρος, στο βίντεο αυτό τι προαναγγέλλεται;

Μ. Φύσσα: Πως θα καθαρίσουν το Πέραμα στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Τ. Σαπουντζάκης: Αυτό το βίντεο λαμβάνεται 8/8/2013, τι γίνεται ένα μήνα μετά;

Πρόεδρος: Μη ρωτάτε έτσι. Να μας τα πει η μάρτυρας.

Μ. Φύσσα: Πράγματι γίνεται η επίθεση και ευτυχώς δεν υπήρχαν νεκροί, υπήρχαν όμως βαριά τραυματίες.

Τ. Σαπουντζάκης: Ο Μιχάλαρος ήταν στην επίθεση;

Μ. Φύσσα: Ήταν παντού.

Τ. Σαπουντζάκης: Διακρίνετε κάποια ομοιότητα στις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής;

Μ. Φύσσα: Τάγμα εφόδου με ρόπαλα που σακατεύουν τον κόσμο κάτω από εντολές. Είναι συντεταγμένοι κάτω από πειθαρχία και οργάνωση.

Τ. Σαπουντζάκης: Τι εννοείτε τάγμα εφόδου;

Διακοπή εκ μέρους της Προέδρου με συστάσεις για τον τύπο των ερωτήσεων.

Τ. Σαπουντζάκης: Ποιος οργάνωσε τις δράσεις και τις εκτέλεσε;

Μ. Φύσσα: Η Χρυσή Αυγή.

***

Α. Αντανασιώτης (συνήγορος Πολιτικής Αγωγής εκ μέρους του ΠΑΜΕ): Οι κατηγορούμενοι στοχοποιούσαν συγκεκριμένους ανθρώπους;

Μ. Φύσσα: Όποιον ήταν αντίθετος. Π.χ. οι κομμουνιστές, οι αντιφασίστες, οι μετανάστες τους ενοχλούσαν.

Α. Αντανασιώτης: Ποια ήταν η ιδεολογία τους;

Πρόεδρος: Είναι ερώτηση τώρα αυτή;

Α. Αντανασιώτης: Ναι, αφορά το κατηγορητήριο.

Μ. Φύσσα: Πρόσφατα ο αρχηγός τούς είπε πως είναι η σπορά των ηττημένων του ’45. Είναι ναζιστές, εθνικοσοσιαλιστές. Αυτά είναι τα απομεινάρια, οι απόγονοι των δωσίλογων και των ταγματασφαλιτών.

***

Θ. Θεοδωρόπουλος (συνήγορος Πολιτικής Αγωγής εκ μέρους του ΠΑΜΕ): Ήταν μια οργάνωση όπως στη Χαλκιδική και στην Αμαλιάδα ή κάτι άλλο;

Μ. Φύσσα: Είναι σκληρή και εγκληματική, με δράση σε όλη την Ελλάδα.

Πρόεδρος: Πού το ξέρετε αυτό;

Μ. Φύσσα: Τα διαβάζουμε και τα ακούμε, έχουν δράσει και στη Σπάρτη.

Θ. Θεοδωρόπουλος: Ξέρετε αν έκανε δήλωση η τοπική οργάνωση Νίκαιας μετά τη δολοφονία;

Μ. Φύσσα: Δεν γνωρίζω.

Προέδρος: Παρόλη τη βοήθεια δεν γνωρίζει.

Στην αίθουσα ακούγονταν διαρκώς σχόλια και ψίθυροι. Η Μ. Φύσσα ζήτησε από τους συνηγόρους της υπεράσπισης να μην μιλάνε μεταξύ τους γιατί δεν ακούει τις ερωτήσεις. «Είναι αδύνατον, έχω ζαλιστεί με όλη αυτή την οχλαγωγία».

Ο σύζυγός της παρενέβη από τις θέσεις του κοινού: «Δεν καταλαβαίνετε, το κάνουν επίτηδες, φωνάζουν για να την μπερδεύουν». Και στη συνέχεια, απευθυνόμενος σε κατηγορούμενο: «Τι με κοιτάς έτσι;». Ο συνήγορός του, Ανδρέας Τζέλης, ζήτησε να μην γυρνάνε προς τον πατέρα οι κατηγορούμενοι. Ο Παναγιώτης Φύσσας είπε «Μην με κοιτάς εμένα σε στυλ “θα σου δείξω εγώ”».

Ο Θ. Θεοδωρόπουλος κατέθεσε έγγραφο στην έδρα με στοιχεία λογιστικής εταιρίας της Χρυσής Αυγής, που δείχνει πως ο Ρουπακιάς ήταν ταμίας και μάλιστα αναπληρωτής του Πατέλη στην οργάνωση. Το έγγραφο κατά δήλωση της Προέδρου μπήκε στα αναγνωστέα και η δίκη διακόπηκε πάλι για δέκα λεπτά.

***

Θ. Θεοδωρόπουλος: Την επομένη της δολοφονίας ποια ήταν η δήλωση της Χρυσής Αυγής;

Μ. Φύσσα: Πως έγινε για ποδοσφαιρικό αγώνα και ότι χτυπήθηκαν μεταξύ τους.

Θ. Θεοδωρόπουλος: Από τη δικονομία ορίζεται πως αν προκύψει κάτι από τις καταθέσεις μάρτυρα μπορώ να υποβάλω στοιχεία που το επιβεβαιώνουν. Σας υποβάλλω στοιχείο από τον Τύπο για όσα είπε περί ποδοσφαιρικού αγώνα. [Ο συνήγορος υπέβαλε έγγραφο στο δικαστήριο από τις δηλώσεις της Χρυσής Αυγής την επομένη της δολοφονίας Φύσσα]. Κυρία Φύσσα, τι απαντάμε στη διεύθυνση που λέει ότι δεν ευθύνεται για τις πράξεις ενός μέλους;

Μ. Φύσσα: Πως δεν ήταν απλά οπαδός, αλλά στέλεχος της οργάνωσης.

***

Α. Βρεττός (Πολιτική Αγωγή εκ μέρους του ΠΑΜΕ): Σχετικά με τη δήλωση Λαγού περί καθαρίσματος της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος, ξέρετε ο κύριος Πουλικόγιαννης τι ρόλο είχε;

Μ. Φύσσα: Ήταν συνδικαλιστής, ίσως και πρόεδρος, δεν θυμάμαι.

Βρεττός: Μπορείτε να μου πείτε ποιοι αποτελούν την έκφραση του μορφώματος σήμερα;

Μ. Φύσσα: Οι βουλευτές του.

***

Ε. Ζαφειρίου (Πολιτική Αγωγή εκ μέρους του ΠΑΜΕ): Ποια η πολιτική έκφραση της ομάδας;

Μ. Φύσσα: Είναι η Χρυσή Αυγή στο κοινοβούλιο, με αρχηγό τον Μιχαλολιάκο.

Ε. Ζαφειρίου: Ποιοι διευθύνουν την οργάνωση;

Πρόεδρος: Άλλη ερώτηση.

Ε. Ζαφειρίου: Ο Πανταζής είναι και στη διεύθυνση, Πρόεδρε.

Πρόεδρος: Τότε περιοριστείτε στον Πανταζή.

Ε. Ζαφειρίου: Άλλους διευθύνοντες ξέρετε;

Μ. Φύσσα: Ο Λαγός, ο Παναγιώταρος, ο Κασιδιάρης. Μα δεν βρέθηκε και το βουλευτικό αυτοκίνητο στην επίθεση κατά του ΠΑΜΕ;

Ε. Ζαφειρίου: Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής δήλωσε ότι οι χρυσαυγίτες είναι εθνικοσοσιαλιστές και απόγονοι των ηττημένων του ’45, το επιβεβαιώνετε;

Μ. Φύσσα: Ναι, το είπε. Έχω δει και βίντεο με τη Ζαρούλια που λέει ότι εμείς οι γυναίκες της Χρυσής Αυγής υποστηρίζουμε τα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες.

V. Ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων

Το λόγο πήρε Γκαβέλας (συνήγορος Πατέλη Πόπορη και Πανταζή), αναφέροντας το άρθρο 335 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας περί προσφυγής κατά του δικαστηρίου λόγω κακής διεύθυνσης της έδρας, λέγοντας ότι οι κατηγορούμενοι μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις ενστάσεις στη διαδικασία αμέσως. Χαρακτηριστικά είπε «Θα κάνω τη δήλωσή μου έτσι όπως εγώ επιθυμώ, στο χρόνο που εγώ θα κρίνω».

Από το κοινό ακούστηκε «Συνήγορε υπάρχει έδρα, θέλεις να δικάσεις εσύ;». Η Πρόεδρος απέβαλε τον ακροατή που παρενέβη. Η Βελέντζα (συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένων) παρατήρησε: «Είναι μάρτυρας ο κύριος. Γιατί είναι στην αίθουσα;». Ο ακροατής αποχώρησε από την αίθουσα φωνάζοντας: «Τι λέει; Δεν είμαι μάρτυρας. Αφήστε τους δικηγόρους των φονιάδων να δικάζουν».

Ο Γκαβέλας συνέχισε λέγοντας πως ζήτησε να απαγορευτούν οι ερωτήσεις για ένα αποδεικτικό μέσο που ήδη αποφάσισε το δικαστήριο να προβληθεί σε επόμενο στάδιο της δίκης. «Μετά ζήτησα να ασκήσω προσφυγή και μου ακυρώθηκε το δικαίωμα. Έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα του πελάτη μου βάση του άρθρου 171 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ζητώ απάλειψη και διαγραφή σε όσα αναφέρονται σε αποδείξεις που προσκομίζονται πρόωρα». Έπειτα υπέβαλε ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας. Η Πρόεδρος τού ζήτησε να υποβάλλει το αίτημα άμεσα γραπτώς, αλλά ο συνήγορος απάντησε πως πρέπει να το δακτυλογραφήσει πρώτα. Η Πρόεδρος επέμεινε πως πρέπει να κατατεθεί σήμερα.

***

Κοντοβαζενίτης (συνήγορος Αναδιώτη): Γιατί ήρθαν και άλλοι φίλοι του αφού ήταν τόσο εχθρικό το κλίμα;

Μ. Φύσσα: Εγώ δεν είπα πως ήταν εχθρικό το κλίμα, εγώ είπα πως δεν ήξεραν ότι ήταν άντρο το Κοράλλι. Έβλεπαν τον αγώνα και φώναξαν και τους φίλους τους, τι ερώτηση ήταν αυτή; Θέλουν να πουν ότι δεν έγινε δολοφονία.

***

Βελέντζα (συνήγορος Καζαντζόγλου, Καλαρίτη, Κούζηλου, Μπαρέκα, Στέφα, Χρυσαφίτη): Ήσασταν παρούσα σε κάποια από τα περιστατικά που μας είπατε;

Μ. Φύσσα: Τι θέλετε να πείτε; Όχι. Είπα ότι τα διάβασα, τα άκουσα.

Βελέντζα: Να καταχωρηθεί . Προβάλλω δήλωση.

***

Οπλαντζάκης (συνήγορος Καζαντζόγλου): Ξέρετε τους φίλους του γιου σας που ήταν μαζί προσωπικά;

Μ. Φύσσα: Κάποιους ναι.

Οπλαντζάκης: Εκείνη την περίοδο ποιους ξέρατε κατ’ όψη;

Μ. Φύσσα: Στο σπίτι μας μπαίνανε πολλά παιδιά. Δεν τους ξέρω όλους με τα ονόματά τους, το σημαντικό ήταν πως τους ήξερε ο Παύλος.

Οπλαντζάκης: Τον Μαντά τον γνωρίζατε; Κατ’ όψη; Τον Μελαχρινόπουλο;

Μ. Φύσσα: Τους γνώριζα, ναι.

Οπλαντζάκης: Ο σύζυγός σας τους γνώριζε;

Μ. Φύσσα: Τι ερώτηση είναι αυτή; Δεν γνωρίζω.

Οπλαντζάκης: Μάθατε από τον σύζυγό σας ποιους είδε όταν έφτασε εκεί;

Μ. Φύσσα: Ήταν σίγουρα η Χρύσα και η Αστυνομία, δεν ξέρω την κατάθεσή του.

Οπλαντζάκης: Δύο μέρες η κυρία Φύσσα καταθέτει μόνο για κρίσεις, όχι για γεγονότα. Για τα τραγούδια του αναφέρατε ότι έγραφε ό,τι τον ενοχλούσε και ήταν αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά. Έχω τρία τραγούδια του Φύσσα μπροστά μου [τα παραθέτει σε τίτλους], θέλετε να σας διαβάσω περικοπές για να δούμε αν έχουν αντιφασιστικό χαρακτήρα;

Μ. Φύσσα: Είναι πάνω από διακόσια τραγούδια. Δεν είναι τρία. Αλλά και από αυτά τα τρία αν μπορούσατε να καταλάβετε θα βλέπατε τον αντιφασιστικό χαρακτήρα από πίσω.

***

Τσάγκας (συνήγορος Μιχάλαρου και Γερμενή): Ξέρετε αν ο Μιχάλαρος εμπλέκεται στο περιστατικό στο ΠΑΜΕ;

Μ. Φύσσα: Σας απάντησα πριν ότι τον είδα στο βίντεο του Λαγού.

Τσάγκας: Μέσα στην καφετέρια που είπατε ότι ήταν ο Μιχάλαρος και ο Άγγος είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες;

Μ. Φύσσα: Μιχάλαρος και Τσαλίκης έφυγαν από το Κοράλλι και βρέθηκαν στο χώρο της επίθεσης.

Τσάγκας: Ο «Θανάσιμος» είπατε πως δεν ήταν φίλος του γιου σας, ξέρετε αν υπάρχουν φωτογραφίες με τους δύο τους;

Μ. Φύσσα: Είπα πως δεν ήταν φίλος του, όχι πως δεν τον γνώριζε.

***

Αλεξιάδης (Συνήγορος Λαγού): Ποια στοιχεία της δικογραφίας σάς έδωσαν την εντύπωση πως έδωσε εντολή ο Λαγός;

Μ. Φύσσα: Από το τηλέφωνο του Πατέλη και από τα βίντεο που έχουμε δει.

Αλεξιάδης: Ποια άλλη συνομιλία δείχνει ότι υπάρχει εντολή;

VI. Δηλώσεις συνηγόρων υπεράσπισης

Η Βελέντζα ζήτησε να σημειωθεί στα πρακτικά πως η Μ. Φύσσα δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας και πως όσα καταθέτει είναι όσα άκουσε από τους αυτόπτες και όσα διάβασε από τη δικογραφία.

Ο Οπλαντζάκης δήλωσε πως ο Μελαχρινόπουλος δεν υπήρξε ποτέ αυτόπτης μάρτυρας.

Ο Παλευρατζής δήλωσε πως όλα τα στοιχεία της δικογραφίας κατατείνουν πως ουδέποτε ο Λαγός έδωσε εντολή.

VII. Κατάθεση Ειρήνης Φύσσα (αδελφής του Παύλου)

Ε. Φύσσα: Δέχτηκα τηλεφώνημα από τον πατέρα μου, η μητέρα μου ήταν σπίτι μαζί μου. Δεν μπορούσα να δεχτώ ότι ο Παύλος έχει πάθει κακό. Πήρα ταξί και πήγα στο Κρατικό και εκεί ενημερώθηκα. Πήγα στο νεκροτομείο και τον είδα εκεί, παγωμένο, νεκρό. Τον παρακαλούσα να σηκωθεί να φύγουμε. Ο Παύλος πήγε για μπάλα και δεν γύρισε σπίτι του. Οργανωμένο σχέδιο. Πήγαν με τη Χρύσα και τον Γιώργο στο Κοράλλι, ήταν στη γειτονιά, 50 μέτρα περίπου από το σπίτι, δεν ήξεραν τι είναι το Κοράλλι. Μες στο μαγαζί ήταν τρεις που φορούσαν παραλλαγές και μαύρες μπλούζες.

Πρόεδρος: Απηύθυνε κανείς κάτι σε κάποιον;

Ε. Φύσσα: Όχι. Ήταν κανονισμένο να δουν μαζί την μπάλα. Τελειώνει ο αγώνας, βγαίνουν έξω και βλέπουν αρχικά γύρω στα 15 άτομα στη γωνία Κεφαλληνίας, απέναντι, με άρβυλα και όπλα στα χέρια. Σιδερογροθιές, κράνη, λοστούς, ρόπαλα, τέτοια όπλα. Υπάρχει και μια Αστυνομία εκεί και δεν κάνει τίποτα. Γίνεται μια μανούρα, ένα μπάχαλο και ένας να λέει «δεν τρέχει τίποτα». Οι αστυνομικοί τίποτα. Ήταν ήδη εκεί. Τίποτα. Χωρίς νόημα. Κάθονταν. Οι άλλοι βρίζανε, φώναζαν συνθήματα, δεν κάθονταν απλώς, οι κινήσεις τους ήταν προκλητικές. Θέλαν κάτι παραπάνω. Τα παιδιά ξεκινούν να φύγουν…

Στο σημείο αυτό η Ει. Φύσσα ζήτησε να καθίσει γιατί δεν αισθανόταν καλά.

Το δικαστήριο διέκοψε μέχρι την επόμενη συνεδρίαση, στις 8 Οκτωβρίου του 2015, με τη συνέχιση της κατάθεσης της Ειρήνης Φύσσα.

Φωτο: Eurokinissi/Aλέξανδρος Ζωντανός

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ