181η Συνεδρίαση, Aίθουσα Γυνακείων Φυλακών Κορυδαλλού, 18.9.2017
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση της δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. H παρουσία του κοινού ήταν σχετικά αυξημένη, ενώ έξω από την αίθουσα υπήρχε εκτός της συνήθους αστυνομικής δύναμης και πυροσβεστικό όχημα, μοτοσικλέτα του ΕΚΑΒ καθώς και τηλεοπτικό συνεργείο. Υπήρχε επίσης παρουσία δημοσιογράφων μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.
II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων
Ουδείς κατηγορούμενος υπήρξε αυτοπροσώπως παρών.
ΙΙΙ. Συνέχιση της κατάθεσης του μάρτυρα Ηλία Σταύρου
Α. Συνέχιση εξέτασης από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής.
Ο μάρτυρας εξετάστηκε από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής Ζαφειρίου, Στρατή, Μαλαγάρη, Βρεττό, Τζέλλη, Παπαδοπούλου, Τομπατζόγλου, Καμπαγιάννη, Σκαρμέα και Παπαδάκη.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι στην αντίληψη των χρυσαυγιτών ο στρατιωτικός βηματισμός και η αμφίεση θα ενέπνεε το σεβασμό στους απλούς πολίτες που θα ήταν αυτόπτες μάρτυρες αφενός και το φόβο σε αυτούς που θα είχαν συγκρούσεις αφετέρου. Ανθρώπους δηλαδή από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Σε σχέση με τη φράση «θα ακονίζουμε τις ξιφολόγχες μας στο πεζοδρόμιο», ανέφερε ότι ειπώθηκε από τον Μιχαλολιάκο το 2012 στις Θερμοπύλες και ότι είναι στροφή από εμβατήριο των SA (Sturmabteilung – Tάγματα εφόδου της Ναζιστικής Γερμανίας).
Ερωτηθείς αν η ΧΑ έχει σχέση με τον υπόκοσμο απάντησε ότι αυτό είναι το βίωμά του. Ανέφερε επίσης ότι εσωκομματικά τα «τάγματα εφόδου» αναφέρονταν ως «ομάδες ασφαλείας» και δρούσαν πάντα με την κάλυψη των στελεχών της ΧΑ και υλοποιούσαν την πολιτική του κόμματος. Σε σχέση με τις έκνομες ενέργειες που εκδικάζονται, κατέθεσε ότι συνδέονται απόλυτα με τη ναζιστική ιδεολογία της ΧΑ. Όταν ρωτήθηκε για το συγκρότημα «Πογκρόμ», απάντησε ότι συμμετείχε σε αυτό ο Ματθαιόπουλος και ότι ο ίδιος είχε πάει σε συναυλία τους ενω το κομμάτι «Μίλα Ελληνικά ή ψόφα» αναφέρεται σε μετανάστες και το κομμάτι «Άουσβιτς» στο ομώνυμο στρατόπεδο συγκέντρωσης.
O μάρτυρας κατέθεσε επιπροσθέτως ότι από το 2012 και μετά δεν υπήρχε περίπτωση να δεις πόστερ του Αδόλφου Χίτλερ σε γραφεία της ΧΑ, ούτε τον αγκυλωτό σταυρό ενώ σε σχέση με την ιδεολογία ανέφερε ότι μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του 2013 αυτή είναι ο εθνικοσοσιαλισμός και ότι η φράση «ψηφίστε για να μην ξαναψηφίσετε» είχε το νόημα ότι αν κατάφερναν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, δε θα ξαναψήφιζε ο λαός καθώς θα κατέλυαν την Δημοκρατία. Ανέφερε δε ερωτηθείς σχετικά ότι η βία ειναι ιδεολογικό στοιχείο της ΧΑ. «Δε γίνεται να ασπάζεσαι τον εθνικοσοσιαλισμό και να απορρίπτεις τη βία, ότι είναι εσωτερική αντίφαση».
Σε σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα όταν ρωτήθηκε απάντησε ότι δεν του έκανε εντύπωση γιατί «οταν βγάζεις ανθρώπους στο δρόμο και προωθείς τη βία κάποια στιγμή θα γίνει και δολοφονία». Σημείωσε επίσης ότι στη ΧΑ δε γινόταν τίποτα χωρίς να έχει δοθεί εντολή ή να έχει ληφθεί σχετική άδεια διαφορετικά υπήρχε επίπληξη ή και διαγραφή. Το ίδιο ίσχυε και αν η εκτελεσθείσα πράξη υπερέβαινε το μέτρο της δοθείσας εντολης.
Aναφορικά με τη σύνδεση της Αστυνομίας με τη ΧΑ και κατά πόσο αυτή επετεύχθη, έδωσε την απάντηση ότι όταν βλέπει να σπάνε οι πάγκοι των μεταναστών και να μην κουνιέται φύλλο, προφανώς επετεύχθη.
Ο μάρτυρας ερωτηθείς ανέφερε ότι ο ύμνος της ΧΑ είναι ο επίσημος και ο ανεπίσημος που είναι ο ύμνος ο επίσημος του εθνικοσοσιαλισμού και ότι σε σχέση με τον ύμνο αυτό, σε όλα τα κόμματα της Ευρώπης παίρνουν τη μουσική του ύμνου του Χίτλερ και το κάνουν ύμνο δικό τους. Αυτό είναι το ορθό το λάβαρο. Σε ό,τι αφορά την κάρτα μέλους του κόμματος στην οποία δεν αναγράφεται ονοματεπώνυμο, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η κάρτα μέλους δείχνει την οργανική ένταξη σου στο κόμμα καθώς στον εθνικοσοσιαλισμό δεν έχει σημασία το άτομο, όπως και στο στρατό. Είσαι ο χρυσαυγίτης νούμερο τάδε. Δε μετράει το άτομο αλλα η φυλή.
Ερωτηθείς για την ορκωμοσία του ως χρυσαυγίτη ανέφερε ότι ήταν κομματική διαδικασία και ότι δεν τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο ούτε είχαν την ελληνική σημαία αλλά τη σημαία του πολεμικού ναυτικού του Γ’ Ράιχ. Επεσήμανε επίσης ότι για τους χρυσαυγίτες Κράτος είναι η δομή της ΧΑ και η ιδεολογία της. Το αν κάποια πράξη έχει απαξία ή όχι δεν το εξέταζε ως χρυσαυγίτης από την απαξία που είχε στον ποινικό κώδικα αλλά σε σχέση με τις αρχές του κόμματος. Σε ό,τι αφορά το «αίμα και τιμή» δήλωσε ότι είναι ταυτόσημο με το αίμα και τιμή της νεολαίας της ναζιστικής Γερμανίας. Κατέθεσε επιπροσθέτως ότι όπως και στον ίδιο δεν έτυχε απλά να βρεθεί στη ΧΑ, να είναι υποψήφιος βουλευτής, να κάνει ομιλίες κ.ο.κ έτσι και ο Μπούκουρας που τον είδε από το βήμα της βουλής να κλαίει και να λέει ότι δεν ήξερε τον Χίτλερ, είχε πλήρη επίγνωση καθώς είχαν κάνει μαζί Πασχα το 2013 και στο σπίτι του στην Κόρινθο υπήρχαν παντού πόστερ με τον Χίτλερ, αγκυλωτοί σταυροί, σημαία των SS κλπ.
Τέλος ο ίδιος αν και δε γνώριζε τη διαδικασία της ορκωμοσίας δεν ξαφνιάστηκε ούτε αισθάνθηκε κάποια αντίφαση με τη σημαία του Γ’ Ράιχ, καθώς αυτή ήταν η ιδεολογική τοποθέτηση.
Β. Εξέταση από συνηγόρους υπεράσπισης.
O μάρτυρας εξετάστηκε από τους συνηγόρους της υπεράσπισης Κάσση, Δημητρακόπουλο, Τσάγκα, Βελέντζα και Ζωγράφο.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ερωτηθείς σχετικά ότι ως επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή πληρωνόταν από το Ελληνικό Δημόσιο και όχι από το κόμμα. Σε ερώτηση επίση που του τέθηκε ανέφερε ότι ο φόβος ήταν αυτός που τον έκανε να μην καταθέσει αμέσως μόλις παραιτήθηκε τα όσα γνωρίζει αλλα 7 μήνες μετά.
O μάρτυρας επίσης κατέθεσε ότι δεν είχε προσωπική σχέση με τον Μιχαλολιάκο ώστε να ξέρει αν έχαιρε της εκτίμησής του και ότι η συναναστροφή του ήταν σε κοινωνικό επίπεδο όταν ο τελευταίος έμπαινε στο γραφείο και χαιρετούσε τον ίδιο μαζί με τον Τσάγκα και τον Δημητρακόπουλο. Αναφορικά με τις ομιλίες που συνέτασσε, δήλωσε ότι ακολουθούσε την προβλεπόμενη διαδικασία και αυτές υπόκειντο πάντα σε έλεγχο. Αν αφορούσαν δημοσίευση από το επιτελείο του Κασιδιάρη, αν αφορούσαν ομιλία σε Τ.Ο από τον υπεύθυνο του αντίστοιχου γραφείου της Τ.Ο.
Σε ερώτηση που του τέθηκε για ποιο λόγο πήγε στη ΓΑΔΑ στη σύλληψη του Μιχαλολιάκου από τη στιγμή που είχε υποβάλει παραίτηση από επιστημονικός συνεργάτης και ήταν υπό το καθεστώς του φόβου ο μάρτυρας διευκρίνισε ότι ήταν εντολή και ότι ακόμη ήταν στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως μέλος της ΧΑ. Δήλωσε επίσης ότι ο Ράδης σταμάτησε να κάνει παρέα με τον ίδιο διότι συμπεριέλαβε το όνομά του στην κατάθεση που έδωσε και λόγω της ιδιότητάς του ως αστυνομικού, του δημιούργησε πρόβλημα. Συνέχισε λέγοντας ότι στην προσπάθειά του να απεμπλακεί από την επαγγελματική του σχέση με κάθε τρόπο, πήγαινε ατημέλητος στη Βουλή και χωρίς να τηρεί το ωράριο, εμφανίζοντας μειωμένη παραγωγικότητα ώστε να καταστήσει σαφές ότι αν παραμείνει θα είναι μόνο βάρος για το κόμμα και να μπορέσει έτσι να φύγει.
Σε σχέση με τη δολοφονία Φύσσα ανέφερε ότι υπήρξε καταδικαστική ανακοίνωση του Μιχαλολιάκου όπως και του Κασιδιάρη από το βήμα της βουλής προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι προφανές πως αν είχαν δώσει εντολή για τη δολοφονία, δε θα έβγαζαν ανακοίνωση ότι σας επιχαίρουμε που εκτελέσατε την εντολή που σας δώσαμε», επομένως οι κινήσεις τους ήταν οι αναμενόμενες.
Αναφορικά με το οπτικοακουστικό υλικό που παρέδωσε στις ανακρίτριες ο μάρτυρας δήλωσε ότι εκείνος προσκόμισε ό,τι είχε στη διάθεσή του και δεν είναι είναι αρμόδιος να κρίνει την αποδεικτική τους ισχύ ούτε καν την αξιοπιστία του ίδιου που τα εισφέρει σε γνώση των αρχών. Ανέφερε ερωτηθείς ότι τα γραφεία της ΧΑ έχουν δεχτεί επιθέσεις πολλάκις και ότι κάποια μέλη είχαν άδεια οπλοφορίας επειδή φοβόντουσαν. Ο βαθμός του φόβου ωστόσο εξαρτάται από την περιοχή που κάποιος μένει καθώς στη Βέροια που ήταν εκείνος ήταν περιοχή με έντονη αντιφασιστική δράση οπότε ήταν λογικό να φοβάται.
Σε σχέση με την περίοδο που η ΧΑ έκανε συσσίτια για Ελληνες και βοηθούσε κάποιους ανθρώπους που χαν προβλήματα με την αυξημένη εγκληματικότητα, ο μάρτυρας δήλωσε ότι αυτες οι ενέργειες δεν γίνονται από τους χρυσαυγίτες ως άλλοι καλοί Σαμαρείτες. Αλλά ότι ο στόχος ως εθνικοσοσιαλιστες είναι να πραγματώνουν το δικό τους όραμα προσελκύοντας κόσμο για το κράτος που θέλουν. Ανέφερε επίσης ότι τον Ρουπακιά του τον σύστησε ο Μπαρέκας όχι με το επώνυμό του αλλά ως μέλος της ΧΑ με το μικρό του όνομα και αργότερα τον αναγνώρισε στην τηλεόραση.
Τέλος και αναφορικά με την έκφραση «τσακίζουμε την πολιτική ορθότητά τους χωρίς φόβο και με πολύ πάθος» έδωσε την εξήγηση ότι έχει το νόημα ότι όπου βρεθούν αντιμέτωποι με ιδεολογικούς αντιπάλους, ακολουθούν τη δική τους γραμμή και δεν υποτάσσουν τη φρασεολογία τους σε αυτό που ορίζεται ως πολιτική ορθότητα. Ενώ ερωτηθείς για το αν υπήρχε επίσημη γραμμή να λέει τους ομοφυλόφιλους, «πούστηδες», έδωσε την απάντηση «χρυσαυγίτης ήμουν, πούστηδες τους έλεγα».