Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.
II. Παρουσία των κατηγορουμένων
Αυτοπροσώπως παρών κατά τη διαδικασία αρχικά δεν ήταν κανένας κατηγορούμενος. Από την έναρξη της κατάθεσης του μάρτυρα Α. Πνευματικού ήταν παρών ο Μπούκουρας.
III. Κατάθεση του μάρτυρα Θεόδωρου Πισιμίση
Α. Εξέταση από το Δικαστήριο
Ο μάρτυρας είναι υπάλληλος του Δήμου Χαλανδρίου, όπου και κατοικεί. Στα μέσα Φλεβάρη 2014, περί ώρα 09:00 π.μ., βρισκόταν στο εμπορικό κέντρο του Χαλανδρίου, οπότε είδε ομάδα ατόμων να πλησιάζει από πιο μακριά, φωνάζοντας συνθήματα. Επρόκειτο για περίπου 50-60 άτομα, άνδρες και γυναίκες, οι περισσότεροι νεαροί, ντυμένοι με παραλλαγές και μαύρα ρούχα. Οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία, μοίραζαν φυλλάδια και φώναζαν το σύνθημα «λευτεριά στους φυλακισμένους αγωνιστές – πατρίδα – τιμή – Χ.Α.».
Οι πολίτες που βρίσκονταν στο ίδιο σημείο βγήκαν από τα καταστήματα για να δουν τί συνέβαινε. Όταν κατάλαβαν ότι επρόκειτο για τη Χ.Α., φοβήθηκαν σύμφωνα με τον μάρτυρα. Ο ίδιος δεν φοβήθηκε, γιατί έχει πολιτική γνώση και άποψη. Αντιλαμβανόμενος ωστόσο το κλίμα του φόβου που προκλήθηκε, εξοργίστηκε και θεώρησε υποχρέωσή του να αντιδράσει. Έτσι, ενώ οι χρυσαυγίτες απείχαν περίπου 30 μέτρα από αυτόν, τους φώναξε «ουστ, έξω απ’ το Χαλάνδρι, πίσω στις τρύπες σας». Τότε έτρεξαν δέκα από τα παραπάνω άτομα προς το μέρος του. Του είπαν «φύγε από εδώ παλιόπουστα παλιόγερε μη σε λιώσουμε». Ο μάρτυρας τους απάντησε να φύγουν οι ίδιοι. Ένας από τους παραπάνω χρυσαυγίτες του έδωσε δυο μπουνιές. Τότε επενέβη ο επικεφαλής του για να διώξει (λεκτικά) τον μάρτυρα.
Γενικά ενόσω διαρκούσε το συμβάν οι πολίτες που βρίσκονταν στα γύρω μαγαζιά δεν τόλμησαν να πλησιάσουν για να επέμβουν. Μια κυρία φώναξε «βρε τρελέ που μπλέκεις θα σε σκοτώσουν, φύγε». Η σύζυγος του μάρτυρα άρχισε να φωνάζει «αφήστε τον άντρα μου, δέκα κατά ενός, μόνο έτσι μπορείτε, δειλοί» και της είπαν «άντε φύγε». Το όλο συμβάν διήρκησε 10 λεπτά. Οι χρυσαυγίτες, βλέποντας ότι ο μάρτυρας και η σύζυγός του δεν έφευγαν και αντιλαμβανόμενοι ότι πρόκειται για κατοίκους της περιοχής και ότι μπορεί να αντιδράσει ο κόσμος, δεν θέλησαν να προκαλέσουν παραπάνω.
Ο μάρτυρας θεωρεί ότι αν δεν είχε επέμβει ο ίδιος κατά τα παραπάνω, οι χρυσαυγίτες δεν θα είχαν ασχοληθεί μαζί του. Ο ίδιος δεν ήξερε κανέναν από αυτούς. Ένας από αυτούς ανέφερε ότι δεν ήταν από τα Βόρεια Προάστεια, αλλά από το Καματερό. Κατά τον μάρτυρα, οι χρυσαυγίτες δεν ήθελαν να υπερβούν ένα συγκεκριμένο όριο βίας, γι’ αυτό και ο αρχηγός τους τού άσκησε φραστική βία και όχι σωματική. Και οι δέκα χρυσαυγίτες συμμετείχαν στο συμβάν σε βάρος του, καθένας με τον τρόπο του. Ένας του είπε «τί θες, να σε ξεκοιλιάσουμε;», κάνοντάς του σχετικό νόημα. Ωστόσο ο αρχηγός τους σταμάτησε την κίνηση των χεριών του, γιατί δεν ήθελαν να εμπλακούν παραπάνω από το να μοιράσουν τις προκηρύξεις τους.
Ενόσω λάμβανε χώρα το συμβάν πέρασαν δυο ζητάδες, οι οποίοι όμως δεν επενέβησαν καθόλου. Στον μάρτυρα δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι δεν βρέθηκαν τυχαία εκεί, αλλά ότι επέβλεπαν τους χρυσαυγίτες. Ο μάρτυρας δεν κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία ή σε οποιαδήποτε αρχή. Ωστόσο, εξέδωσε καταγγελία, την οποία μοίρασε στους συναδέλφους του και στους κατοίκους Χαλανδρίου. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δημοσιεύθηκε σε διάφορα μέσα και μάλλον και στην «Αυγή». Κατά τον μάρτυρα από αυτές τις πηγές πρέπει να πληροφορήθηκε η ανακριτική αρχή και να τον κάλεσε προς κατάθεση.
Β. Εξέταση από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής
Ο μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους Σαπουντζάκη, Θεοδωρόπουλο, Βρεττό, Στρατή, Παπαδοπούλου, Τομπατζόγλου και Καμπαγιάννη.
Κατά τον μάρτυρα, ο φόβος του κόσμου οφείλεται στο ότι έχει γνώση τί είναι η Χ.Α. Φόβο προκαλεί ακόμα και ο τρόπος που οι χρυσαυγίτες προχωρούν στον δρόμο –παρατεταγμένοι. Κατά τον ίδιο, «μια αλυσίδα βίαιων ενεργειών, έχουν ταυτίσει τη Χ.Α. με το μαχαίρι και την ακραία βία στους φουκαράδες». Η δε σχέση της ιδεολογία τους με την βία είναι ιστορικά αποδεδειγμένη, δεδομένου του τί σημαίνει εθνικοσοσιαλισμός. Ερωτηθείς σχετικά, ο μάρτυρας επισήμανε ότι κάποιοι από τους χρυσαυγίτες τον φωτογράφισαν με τα κινητά τηλέφωνά τους και του έλεγαν «θα τα πούμε». Η ενέργεια αυτή ενέτεινε τον φόβο στους τρίτους που παρακολουθούσαν το συμβάν.
Κατά τον μάρτυρα, πρώτος στόχος της Χ.Α, είναι ο διαφορετικός. Τα μέλη της –ιδίως τα κατώτερα– «τα ψαρεύει από το έρεβος αυτής της κοινωνίας». Συνήθως, δε, επιτίθενται μεταμεσονύκτια, γιατί είναι και παγανιστές. Εξήγησε δε ότι τα μέλη της που συμμετείχαν στο συμβάν δεν ήταν από το Χαλάνδρι ή γειτονικές περιοχές, επειδή στο Χαλάνδρι η Χ.Α. δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει πυρήνα.
Β. Εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης
Ο μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους Κοντοβαζαινίτη, Δημητρακόπουλο, Ζωγράφο, Καρυδομάτη, Οπλαντζάκη και Βελέντζα. Μεταξύ άλλων, εξήγησε ότι είπε «βρε ουστ» στους χρυσαυγίτες επειδή προκλήθηκε από την παρουσία τους, ήταν «σαν να ήταν οι Γερμανοί στους δρόμους».
IV. Κατάθεση του μάρτυρα Αλέξανδρου Πνευματικού
Α. Εξέταση από το Δικαστήριο
Ο μάρτυρας ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση πολλά χρόνια και είναι δήμαρχος Κορίνθου, τόσο κατά τον χρόνο των συμβάντων για τα οποία κατέθεσε όσο και σήμερα. Τον Μπούκουρα τον γνώρισε μόλις το 2012, όταν εκλέχθηκε βουλευτής. Μεταξύ τους μέχρι τον Ιούνιο 2012 δεν υπήρχε καμία αντιπαλότητα. Τον Ιούλιο 2012, στον εορτασμό που διοργανώνεται από την Περιφέρεια και τον Δήμο κάθε χρόνο στα Δερβενάκια, όπου καλούνται βουλευτές κ.λπ., ήρθε ο Μπούκουρας μαζί με τους βουλευτές της Χ.Α. Μπαρμπαρούση και Κουκούτση και πολλά μέλη της Χ.Α., που ήταν μαυροντυμένα και έφεραν παραλλαγές. Οι χρυσαυγίτες φώναζαν συνέχεια συνθήματα όπως το «αίμα τιμή Χ.Α.» και δημιουργούσαν πρόβλημα στην εκδήλωση.
Ο ίδιος θεώρησε δειλία το ότι κατά την εκδήλωση οι χρυσαυγίτες προπηλάκισαν τον βουλευτή της Ν.Δ. Ταγαρά, όταν πήγε να καταθέσει στεφάνι στον ανδριάντα του Κολοκοτρώνη. Ο Ταγαράς δεν αντέδρασε, γύρισε πίσω ψύχραιμα. Τότε ο μάρτυρας είπε δημόσια στον Μπούκουρα ότι είναι δειλός. Ο Μπούκουρας αντέδρασε κάνοντας ένα νεύμα με τα χέρια, εννοώντας θα τον σφάξει. Το όλο συμβάν είναι διαθέσιμο και στο διαδίκτυο. Επειδή αναμείχθηκε κατά τα παραπάνω, πλέον οι χρυσαυγίτες είχαν πρόβλημα και με τον ίδιο, αν και ήταν πολιτικός της Αυτοδιοίκησης και όχι της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, οι χρυσαυγίτες συνιστούσαν συντεταγμένη ομάδα, που υπάκουε στις εντολές που, καθώς θυμάται, έδινε ο Μπούκουρας ως επικεφαλής. Κατά κύριο λόγο επρόκειτο για άτομα που είχε φέρει η Χ.Α. από αλλού, καθώς μεταξύ αυτών δεν αναγνώρισε δημότες Κορίνθου. Κάθε χρόνο στην εν λόγω εκδήλωση παρίσταντο 100-200 άτομα. Το 2012 ήταν η μόνη χρονιά που υπήρχε τόσο μαζική συμμετοχή και έλαβε χώρα συμβάν. Υπήρχε δε παρουσία της αστυνομίας και εν τέλει όλοι αποχώρησαν ήσυχα.
Στη συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε άλλο συμβάν που έλαβε χώρα σε βάρος του. Συγκεκριμένα, στα τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου 2012 ξέσπασε φωτιά στην περιοχή των Εξαμιλίων Κορίνθου, όπου προσήλθε ο ίδιος. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης εμφανίστηκαν περίπου 30 άτομα ντυμένα ομοιόμορφα. Τον πλησίασαν με επικεφαλής τον Μπούκουρα. Ο δασάρχης και ο διοικητής της Πυροσβεστικής είχαν απομακρυνθεί από τον μάρτυρα και έτσι ήταν μόνος του. Ο Μπούκουρας τον ρώτησε «γιατί με είπες δειλό;», αναφερόμενος στο προαναφερθέν συμβάν στα Δερβανάκια. Ο μάρτυρας του απάντησε «και τώρα τί κάνεις, είστε 30 άτομα και πας να χτυπήσεις τον δήμαρχο;». Ο Μπούκουρας άρχισε να τον προκαλεί, γιατί ήθελε να τον χτυπήσει. Του πρότεινε να παλέψουν οι δυο τους. Ο μάρτυρας πήγε να αποχωρήσει λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να τσακωθεί και τότε, με μια στρατιωτικού τύπου λαβή, ο Μπούκουρας τον άρπαξε από τη ζώνη, του έκανε τρικλοποδιά και βρέθηκε ο μάρτυρας στο χώμα και οι 30 «φουσκωτοί» γύρω του. Τότε πλησίασαν διάφοροι κάτοικοι των Εξαμιλίων που βρίσκονταν στην κατάσβεση και τους απομάκρυναν. Έπειτα ο μάρτυρας κάλεσε την αστυνομία και οι παραπάνω τριάντα αποχώρησαν. Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί έφτασαν τον ενημέρωσαν ότι έπρεπε να τον συλλάβουν κατά τη διαδικασία του αυτοφώρου, επειδή ο Μπούκουρας υπέβαλε μήνυση κατ’ αυτού. Ο ίδιος πήγε με το υπηρεσιακό του όχημα στο Α.Τ. για να υποβάλει επίσης μήνυση.
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στον εορτασμό στο Χιλιομόδι, στο μνημείο του Νικηταρά. Το 2012 ή 2013 υπήρξε οργανωμένη παρουσία των χρυσαυγιτών και εκεί πέρα. Εν προκειμένω, όταν γινόταν η κατάθεση στεφανιών από τον δήμαρχο κ.λπ., κάποιος –πιθανότατα ο Μπούκουρας– έδινε παράγγελμα για μεταβολή, οπότε οι χρυσαυγίτες μετακινιόντουσαν αντίστοιχα.
Περαιτέρω, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι συνήθως κάθε Παρασκευή οι χρυσαυγίτες πραγματοποιούσαν παρελάσεις και φώναζαν συνθήματα όπως το «αίμα τιμή Χ.Α.». Επίσης είχαν οργανώσει εκδηλώσεις για κοινωνικούς λόγους, για να διαθέσουν τρόφιμα σε φτωχούς. Ο ίδιος δεν είχε πρόβλημα και σε τέτοιες περιπτώσεις τους διέθετε σχετικές άδειες για τη χρήση των χώρων που ζητούσαν. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στο συμβάν κατά το οποίο οι χρυσαυγίτες «είχαν πετάξει μετανάστες στη θάλασσα». Κατ’ αυτό, ωστόσο, δεν ήταν ο ίδιος παρών.
Κατά τον μάρτυρα μετά το καλοκαίρι του 2012 δεν σημειώθηκε κάποιο άξιο μνείας συμβάν. Μετά δε και τη δολοφονία του Π. Φύσσα, σταμάτησαν και οι παρελάσεις και η κατάσταση επέστρεψε στην ομαλότητα.
Β. Εξέταση από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής
Ο μάρτυρας ερωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους Καμπαγιάννη, Σκαρμέα, Παπαδάκη, Θεοδωρόπουλο, Βρεττό, Αντανασιώτη, Μαλαγάρη, Στρατή, Τζέλλη, Παπαδοπούλου και Τομπατζόγλου.
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, οι ομάδες των χρυσαυγιτών που έκαναν παρελάσεις προκαλούσαν σε όσους τις έβλεπαν φόβο και εντυπωσιασμό. Με βάση τα γεγονότα που ανέλυσε ο μάρτυρας, θεωρεί ότι προκύπτει ότι η Χ.Α. επιτίθεται κατά πολιτικών προσώπων και μεταναστών.
Ο μάρτυρας εκτιμά ότι το ότι βρέθηκαν 30 χρυσαυγίτες στο Χιλιομόδι στο προαναφερθέν συμβάν δεν ήταν τυχαίο, αλλά απαιτούσε κάποιο σχεδιασμό. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα ο ίδιος δεν τα γνώριζε, οπότε θεωρεί ότι δεν κατοικούν στην Κόρινθο και είχαν έρθει από αλλού.
Ο μάρτυρας επισήμανε ότι μεταγενέστερα, αφού τελέστηκε η δολοφονία του Π. Φύσσα, είδε σε φωτογραφίες όσων συμμετείχαν στο παραπάνω συμβάν στα Δερβενάκια ότι συμμετείχε μαζί τους και ο Ρουπακιάς, ντυμένος και αυτός με παραλλαγή και μαύρο μπλουζάκι.
Ο μάρτυρας κατέθεσε περαιτέρω ότι, παρακολουθώντας –όχι στενά– την πορεία του Μπούκουρα, βλέπει ότι δεν έχει σχέση με τον εαυτό του το 2012, ότι έχει μεταμελήσει. Προσπαθεί να έχει εργασία, δραστηριοποιείται πολιτικά και έχει ιδρύσει πατριωτική κίνηση.
V. Δηλώσεις συνηγόρων υπεράσπισης
Ο συνήγορος Π. Μιχαλόλιας δήλωσε ότι, αν εξετάζονται μάρτυρες ποιότητας τέτοιας όπως του μάρτυρα Πισιμίση, δεν πρέπει να διατυπώνονται παράπονα επειδή καθυστερεί η έκβαση της δίκης.
Ο συνήγορος Γ. Μιχαλόλιας δήλωσε ότι, καθώς οι αποδιδόμενες στους κατηγορούμενους πράξεις αφορούν σε χρονικά διαστήματα προ του 2014, δεν θα έπρεπε να εξεταστεί ο μάρτυρας Πισιμίσης.
Η συνήγορος Πανταζή επισήμανε ότι οι υποβληθείσες εγκλήσεις αμφοτέρων των Μπούκουρα και Πνευματικού έχουν τεθεί στο αρχείο, κατ’ εφαρμογή πρόσφατων ποινικών διατάξεων, χωρίς ποτέ να έχουν αχθεί στο ακροατήριο.
Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 06.9.2017 στην αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, όπου θα συνεχιστεί η διαδικασία με την εξέταση του μάρτυρα Α. Πνευματικού από την υπεράσπιση.