175η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, 19.7.2017
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.
II. Παρουσία των κατηγορουμένων
Αυτοπροσώπως παρών κατά τη διαδικασία δεν ήταν κανένας κατηγορούμενος.
III. Συνέχιση κατάθεσης του μάρτυρα Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου
Α. Εξέταση από συνηγόρους Υπεράσπισης
Ο μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις των συνηγόρων Μιχαλόλια Νίκου, Ρουσσόπουλου, Σταυριανάκη και Παπαδέλλη και κατέθεσε ερωτηθείς σχετικά με τη διανομή τροφίμων σε αυτούς που έχουν ανάγκη ότι η ΧΑ χώριζε τους ανθρώπους ανάλογα με το χρώμα, τη φυλή κλπ. και δεν ήταν μοναδικό μέτρο η ανέχεια κάποιου, επομένως είναι το ρατσιστικό περιεχόμενο της πράξης που ενοχλεί. Σε σχέση με τον καθορισμό των χώρων των λαϊκών αγορών κατέθεσε ότι γίνεται από τον δήμο Νίκαιας, εντούτοις οι ίδιοι ως δημοτική αρχή δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιος πάγκος ανήκει σε ποιον καθώς το χώρισμα γίνεται από τον πρόεδρο ποιότητας ζωής. Κατέθεσε επίσης ότι είχε δει τον Κασιδιάρη σε οργανωμένη συγκέντρωση να δίνει παραγγέλματα.
IV. Κατάθεση της μάρτυρα Νέλλης Παπαχελά
Α. Εξέταση από το Δικαστήριο
Η μάρτυρας κατέθεσε ότι είναι συνταξιούχος δικηγόρος, δημοτική σύμβουλος και αντιδήμαρχος, ασχολούμενη με τη δημοτική αρχή από το Γενάρη του 2011. Ως αντιδήμαρχος με την παράταξη του κυρίου Καμίνη, το αντικείμενό της αυτή τη στιγμή είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κατοικεί στην πλατεία βικτωρίας, στην Αριστοτέλους. Ερωτηθείσα για την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και κατά πόσο συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό μεταναστών, απάντησε ότι επειδή η περιοχή είχε εγκαταλειφθεί λόγω της υποβάθμισης, ήταν και η περιοχή που επέλεξαν οι πρώτοι μετανάστες για να μείνουν και καθώς δημιούργησαν κοινότητες εκεί υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός, ενώ η μεγάλη αύξηση σημειώθηκε περίπου το 2006-7 με αποκορύφωμα το ’08 που έγιναν τα γεγονότα στην παιδική χαρά με τους Αφγανούς.
Εκείνη την περίοδο μπορεί να έμεναν και 50 άτομα στην παιδική χαρά και δεν υπήρξε καμία πρόνοια ούτε από τον τότε δήμο να μεταφερθούν κάπου. «Τότε η ΧΑ βρήκε έδαφος να αναπτυχθεί και να πουλήσει προστασία στους γηγενείς» είπε η μάρτυρας. Η ίδια είδε το 2008 πρώτη φορά οργανωμένη δύναμη της ΧΑ το Νοέμβρη του ’08 όπου υπήρχαν 100-150 στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα οργανωμένα σε παράταξη, με μαύρα, έφεραν τα σήματα της ΧΑ και τον αγκυλωτό σταυρό, κρατούσαν ξύλα και ακουγόντουσαν συνθήματα όπως “έξω οι λαθρομετανάστες από τη γειτονιά”, “η γειτονιά ανήκει στους Ελληνες κλπ”. Από την άλλη ήταν αναρχικοί από τη βίλα Αμαλίας, κάποιοι κάτοικοι επίσης και ανάμεσά τους η Αστυνομία και η συγκέντρωση κατέληξε σε σύρραξη. Μεταξύ των περιστατικών που γνωρίζει, ανέφερε ότι ήταν ευρύτατα γνωστό πως υπήρχαν περιπολίες της ΧΑ στη γειτονιά της ΧΑ που επιτίθονταν σε αλλοδαπούς. Η ίδια μάλιστα είχε δει χτυπημένη την ηθοποιό Μαρία Κανελλοπούλου που είναι τώρα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι επιθέσεις δεν ήταν μόνο εναντίον μεταναστών αλλά και εναντίον όσων εναντιώνονταν και δε συμμερίζονταν της απόψεις της ΧΑ.
Επίσης, ανέφερε ότι το Δεκέμβρη του ’10 διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του τότε Εφημέριου Πατέρα Μάξιμου μια μεγάλη συναυλία μαζί με το Μέγαρο Μουσικής μέσα στην εκκλησία με σκοπό την ειρήνευση στη γειτονιά. Σε αυτή τη συναυλία στην οποία παρευρέθηκε ήταν και έξω από το ναό παραταγμένη μια μικρή ομάδα κατοίκων που διαμαρτύρονταν αλλά και γύρω από την εκκλησία ήταν ομάδα πάλι με μαύρα και δοκάρια και φώναζαν να μην μπουν μέσα οι άλλοι, σα να τους ανήκε το μέρος, καθώς θεώρησαν ότι ήταν για τη στήριξη των αλλοδαπών και μόνο. Ηρθαν και ΜΑΤ και άκουγε την ομάδα της ΧΑ να φωνάζουν συνθήματα και μέσα στην εκκλησία, ενώ είχαν κινηθεί απειλητικά προς τον Αρχιεπίσκοπο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ανέφερε επίσης την παρουσία της Σκορδέλλη στο χώρο όπου μαζί με μια άλλη που δεν έμαθε ποτέ, ήταν οι “περίφημες ξανθιές”. Εμαθε ότι η Σκορδέλλη ήταν επικεφαλής ομάδας που το βράδυ επιτίθονταν σε αλλοδαπούς και η οποία ήταν σε όλα σχεδόν τα δημοτικά συμβούλια, καθώς είναι ανοιχτές οι συνεδριάσεις αλλά λόγω έλλειψης χώρου συνήθως έρχονται με προσκλήσεις. Ερχόταν επομένως και όταν κάποια στιγμή έλαβε το λόγο ως εκπρόσωπος των κατοίκων, είπε ότι «εμείς όταν έχουμε κατσαρίδες, τις πατάμε» αναφερόμενη στους αλλοδαπούς.
Σε σχέση με τη δολοφονία του Καντάρη, ανέφερε ότι έγινε το πογκρόμ που η ΧΑ κυνηγούσε μετανάστες και έσπαγε καταστήματα. Είχε τύχει, όπως είπε, να γυρίσει σπίτι το μεσημέρι και άκουσε μια βουή απο τη μπαλκονόπορτα και είδε να κατεβαίνει κόσμος και μετά απο λίγο εμφανίστηκε ομάδα οργανωμένη με δοκάρια και κράνη που ξεκίνησαν να κυνηγάνε και να δέρνουν με πολύ άγριο τρόπο τους αλλοδαπούς στην πλατεία, ενώ μπροστά στα μάτια της ξυλοφόρτωσαν γυναίκες με παιδιά και έσπασαν στο ξύλο πωλητή με κουλούρια. Εκείνη τη σκηνή πήγε με το κινητό της για να το καταγράψει αλλά και σκέφτηκε ότι ξέρουν πού μένει και πήρε τηλέφωνο την Αστυνομία που ήρθε πολύ μετά, ενώ δήλωσε για το γεγονός αυτό ότι δεν έχει ξαναφοβηθεί ποτέ τόσο στη ζωή της. Αναφορικά με το Αστυνομικό τμήμα της περιοχής δήλωσε ότι δεν έκανε απολύτως τίποτα ενώ γνωρίζει από δημοτικούς συμβούλους ότι όσες φορές είχαν πάει να καταγγείλουν στο τμήμα, οι καταγγελίες ήταν σα να μη γινόντουσαν καθώς δε δίνονταν συνέχεια και αυτό που ακουγόταν ήταν οτι υπήρχαν θύλακες στην αστυνομία που πρόσκεινταν στη ΧΑ.
Αναφορικά με τον ναζιστικό χαιρετισμό του Μιχαλολιάκου κατέθεσε ότι είχε συγκληθεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και είδαν ότι ο Μιχαλολιάκος συνοδευόταν από αρκετους φουσκωτούς οπλοφορούντες. Στη συνεδρίαση λογοφέραν ο Πέτρος Κωνσταντίνου του ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον Μιχαλολιάκο πάνω στο ζήτημα της οπλοφορίας και φεύγοντας ο Μιχαλολιάκος είπε “αποχωρώ” και σήκωσε ναζιστικά το χέρι του. Επίσης η μάρτυρας ερωτηθείσα από την Εισαγγελέα, ανέφερε ότι οι αλλοδαποί διέμεναν στα παγκάκια και ότι υπήρχε θέμα υγιεινής το οποίο προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων που έφτασαν στην αυτοδικία. Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύτηκε η ΧΑ που βγήκε ως επικεφαλής αυτών των κατοίκων και η Σκορδέλλη που ήταν υποψήφια στις εκλογές του 2012. Αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στην περιοχή, η μάρτυρας δήλωσε ότι περάσανε δύσκολα το καλοκαίρι του ’15 με το προσφυγικό αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει ηρεμία στον Αγιο Παντελεήμονα και στην πλατεία Βικτωρίας.
Ερωτηθείσα επίσης από τον αναπληρωτή εισαγγελέα, η μάρτυρας κατέθεσε ότι τα επεισόδια αυξήθηκαν το Νοέμβρη του 2008 όπως και μετά την εκλογή του Μιχαλολιάκου στο Δήμο της Αθήνας, με αποκορύφωμα το 2014 όπου μετέφεραν τη δράση τους στην περιοχή της Β’ Πειραιά στις γειτονιές Νίκαια, Πέραμα, Κερατσίνι, ενώ υπήρξε μείωση μετά τη δολοφονία Φύσσα και την άσκηση ποινικής δίωξης. Tέλος, ως προς τον ναζιστικό χαιρετισμό ανέφερε ότι τον εισέπραξε ως προκλητικό και ως δήλωση του τύπου “Είμαι ναζί και τώρα είμαι εδώ και να με φοβάστε”.
Β. Εξέταση από τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής
Η μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις των συνηγόρων Θεοδωρόπουλου, Βρεττού, Ζαφειρίου, Μαλαγάρη, Τζέλλη, Καμπαγιάννη και Σκαρμέα και κατέθεσε ερωτηθείσα σχετικά ότι η λέξη “κολλέγιο” που είπε προηγούμενος μάρτυρας σημαίνει ότι θα καθάριζαν την πλατεία Βικτωρίας από τους αλλοδαπούς, ενώ σε σχέση με το ντοκιμανταίρ για τη ΧΑ θυμάται να λέει κάποιος βουλευτής της ΧΑ για σαπούνια και να παραπέμπει στα κρεματόρια. ανέφερε επίσης ότι η παρουσία η πολιτική της ΧΑ στο δημοτικό συμβούλιο είναι ανύπαρκτη γιατί είναι μονοθεματική και ασχολούνται μόνο με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Αναφορικά με το σύνθημα “αίμα τιμή Χρυσή Αυγή” κατέθεσε ότι έχει ακούσει να ισχυρίζεται η ΧΑ ότι το αίμα λειτουργεί ως δέσιμο μεταξύ τους και η ίδια μετά τις επιθέσεις κατά αλλοδαπών το εκλαμβάνει ως απειλή βίας. Ερωτηθείσα δε για άλλες εγκληματικές δράσεις ανέφερε μια επίθεση με αυγά και πέτρες στον Αλαβάνο και πρόσφατα άκουσε ότι καταδικάστηκε η Σκορδέλλη για επίθεση με μαχαίρι σε Αφγανό, ενώ γνωρίζει να υπήρξαν και κάποιες επιθέσεις σε στέκια αντιεξουσιαστών και σε κάθε περίπτωση συνδέει αυτές τις πράξεις με τη ναζιστική ιδεολογία. Ανέφερε επίσης ότι η ρητορική της ΧΑ ήταν μέχρι πρότινος «να πετάξουμε όλους τους μετανάστες στη θάλασσα» ενώ τώρα υποτίθεται εστιάζουν στη νομιμότητα και στο «να φύγουν όσοι δεν έχουν χαρτιά». Επιπροσθέτως ανέφερε για την απόπειρα επίθεσης στον Καμίνη καθώς και ότι η επίθεση που δέχτηκε ο Αφγανός από τη Σκορδέλλη έγινε λόγω του χρώματός του. Δήλωσε επίσης ότι τόσο η Σκορδέλλη όσο και η ηγεσία της ΧΑ είχαν μια αίσθηση ατιμωρησίας γι αυτό και έκαναν ό,τι έκαναν ενώ από όλη τη δομή της οργάνωσης συμπεραίνει ότι υπάρχει μια οργάνωση από τα πάνω με συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Γ. Εξέταση από τους συνηγόρους της Υπεράσπισης
Η μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις των συνηγόρων Δημητρακόπουλου, Σταυριανάκη, Αγγελέτου, Τσάγκα, Ζωγράφου, Παπαδέλλη, Οπλαντζάκη, Βελέντζα, Μιχαλόλια Νίκου, Μιχαλόλια Γιώργου, Ρουσσόπουλου και Μαμμή και κατέθεσε ερωτηθείσα σχετικά ότι πλεόν στην περιοχή δεν υπάρχει μεγαλύτερη εγκληματικότητα από άλλες άλλες περιοχές της Αθήνας. Ρωτήθηκε επίσης για τη σχέση της με την Αλίκη Παπαχελά λέγοντας ότι είναι δευτερανιψιά της και ιδιοκτήτρια του Ξενοδοχείου Plaza το οποίο έχει καταληφθεί από αλληλέγγυους και έχει πρόσφυγες μέσα, ωστόσο διακόπηκαν από την πρόεδρο οι περαιτέρω ερωτήσεις επί του θέματος, ως μη σχετικές. Ρωτήθηκε επίσης σχετικά με τις θέσεις της ΧΑ για τα μνημόνια, το νόμισμα και τις πολεμικές αποζημιώσεις, ενώ στην ερώτηση για το αν είναι ρατσιστικό η ΧΑ να μοιράζει τρόφιμα μόνο σε Ελληνες, συντάχθηκε με την άποψη του δημάρχου ότι η διάκριση είναι ρατσιστική, ενώ αρνήθηκε ότι με αυτόν τον τρόπο η ΧΑ διορθώνει μια κοινωνική αδικία. Ανέφερε επίσης όταν ρωτήθηκε ότι έχει πράγματι ακούσει για επιτροπή στον Αγιο Παντελεήμονα που να λέγεται «επιτροπή αγανακτισμένων κατοίκων» ενώ η συνήγορος Βελέντζα παρομοίασε τη συγκέντρωση στο ναό με την παρουσία του Ιησού στο ναό των Ιεροσολύμων ρωτώντας την μάρτυρα αν θα έπρεπε και ο Ιησούς να κατηγορηθεί (δεν επετράπη από την πρόεδρο να απαντήσει η μάρτυρας).
Ερωτώμενη στη συνέχεια για τα προβλήματα που δημιουργούσαν οι καταλήψεις κτιρίων στην περιοχή κατέθεσε ότι επειδή συνήθως ήταν κατοικίες κλειστές χωρίς νερό είχαν υγειονομικής φύσης θέματα και καλούσαν το υγειονομικό και με τη συνδρομή της Αστυνομίας αδειάζανε το κτίριο και σφραγιζόταν. Στη συνέχεια δήλωσε ότι η παρουσία της «Ελληνικής Αυγής» ανέκοπτε την προσπάθεια του δήμου να εξωραϊσει την περιοχή ενώ σε σχέση με την πάταξη των παράνομων οίκων ανοχής ανέφερε ότι τον έλεγχο τον έχει η Αστυνομία.
Ερωτηθείσα για το αν ο δήμος Αθηναίων εξέδωσε κάποιο ψήφισμα για τη δολοφονία Καντάρη απάντησε ότι ο Καντάρης ήταν πρώτος ξάδελφος δημοτικού συμβούλου και όταν συζητούσαν να εκδώσουν η ψήφισμα, η οικογένειά του δεν ήθελε διότι ήθελε την ησυχία της. Στην τελευταία ερώτηση του συνηγόρου Μαμμή για το τι πιστεύει ότι θα γίνει αν η προεδρία της Δημοκρατίας θελήσει να κανει εκδήλωση μέσα στο τέμενος που «θα ανοίξει τις πύλες του», η μάρτυρας δεν αφέθηκε από την πρόεδρο να απαντήσει ολοκληρώντας στο σημείο αυτό την κατάθεσή της.
Το Δικαστήριο στο σημείο αυτό διέκοψε για να επανέλθει στις 5 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών.