ΗΜΕΡΑ 17: “ΑΝ ΜΕ ΣΕΒΟΣΑΣΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΗΣΑΣΤΑΝ ΕΔΩ”

17η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, Αθήνα, 29/09/2015

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Στη σημερινή δικάσιμο διαπιστώθηκε ότι πλέον οι αστυνομικές αρχές επιτρέπουν (με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας) την είσοδο σε όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του δικαστηρίου, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν ελεύθερες θέσεις κοινού. Έτσι, κατά τη σημερινή 17η συνεδρίαση το τμήμα της αίθουσας που διατίθεται ως χώρος κοινού είχε πολύ περισσότερο κόσμο. Σε σχέση με το ζήτημα της μεταφοράς της δίκης σε άλλη αίθουσα, για άλλη μια φορά δεν ανακοινώθηκε τίποτα.

ΙΙ. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Παρόντες κατά την έναρξη της διαδικασίας ήταν 12 κατηγορούμενοι: Ι. Άγγος, Δ. Αγιοβλασίτης, Π. Ζησιμόπουλος, Γ. Καλπιτζής, Ι. Κομιανός, Κ. Κορκοβίλης, Αν. Μιχάλαρος, Γ. Πετράκης, Γ. Ρουπακιάς, Β. Σιατούνης, Αθ. Στράτος, Ν. Τσόρβας. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους κατηγορουμένους εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.

ΙΙΙ. Δηλώσεις και αυτοτελείς ισχυρισμοί

Νέα δήλωση-διαμαρτυρία για το ζήτημα φωνοληψίας της δίκης έκανε η δικηγόρος του ΠΑΜΕ, Ε. Ζαφειρίου, η οποία τόνισε ότι με την απαγόρευση φωνοληψίας παρεμποδίζεται η ορθότητα των πρακτικών και η σε βάθος έρευνα της κατηγορίας. Επίσης, η φωνοληψία είναι πολύ σημαντική, αφού πρόκειται για μια σημαντικότατη δίκη που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Στη συνέχεια η πρόεδρος του δικαστηρίου, όπως ορίζει το άρθρο 343 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, απηύθυνε προς τους κατηγορουμένους το ερώτημα «αν αρνούνται την κατηγορία». Όλοι οι (παρόντες ή διά συνηγόρου εκπροσωπούμενοι) κατηγορούμενοι απάντησαν ότι αρνούνται την κατηγορία, με εξαίρεση: α) τον Γ. Ρουπακιά, ο οποίος δέχτηκε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και αρνήθηκε τη κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, και β) τον Χ. Στεργιόπουλο, ο οποίος διά του συνηγόρου επιχείρησε να πάρει το λόγο με σκοπό «να παράσχει ορισμένες πληροφορίες», αλλά το δικαστήριο δεν του το επέτρεψε.

Στο σημείο αυτό ο Γ. Ρουπακιάς, διά του συνηγόρου του, ανέπτυξε δύο αυτοτελείς του ισχυρισμούς: α) δέχτηκε την κατηγορία για ανθρωποκτονία, όχι όμως εκ προθέσεως, όπως διατυπώνεται στο κατηγορητήριο, αλλά με τη διάκριση «εξ αμελείας», και β) επικαλέστηκε άμυνα. Προέβαλε επίσης αυτοτελή ισχυρισμό για υπέρβαση ορίων άμυνας και υπέβαλε αιτήματα για μεταβολή της κατηγορίας είτε σε ανθρωποκτονία  από αμέλεια ή σε θανατηφόρορα σωματική βλάβη. 

Έπειτα το δικαστήριο ζήτησε από τους μάρτυρες να περάσουν όλοι έξω και κάλεσε τον Παναγιώτη Φύσσα, πατέρα του Παύλου Φύσσα, να καταθέσει.

 ΙV. Η κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα

Η κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα διακοπτόταν τακτικά από επικουρικές ερωτήσεις της έδρας, τις οποίες δεν καταγράφουμε αναλυτικά. Καθώς το δικαστήριο δεν έχει επιτρέψει, προς το παρόν, τη φωνοληψία, προσπαθούμε εδώ να αναπαράγουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τα λόγια του Παν. Φύσσα:

Είμαι ο πατέρας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα. Είμαι συνταξιούχος και δούλευα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Ο γιος μου ήταν άνεργος και έκανε περιστασιακά δουλειές στη Ζώνη. Ήταν 34 χρονών, είχε ύψος 1,85 και ήταν γεροδεμένος. Δεν ασχολούνταν με τα κόμματα, με δικές μου συμβουλές, γιατί δεν άξιζε.

Στις 17/9, ημέρα Τρίτη, υπήρχε παιχνίδι του Ολυμπιακού και του είπα ότι δεν θα το δούμε μαζί, όπως συνηθίζαμε, ψάξε να πας να το δεις. Οι καφετέριες ήταν γεμάτες και βρήκε τραπέζι μόνο στην καφετέρια «Κοράλλι» στην Αμφιάλη, ενώ εγώ ήμουν δίπλα, σε προποτζίδικο. Μου το είπε και εγώ του είπα εντάξει. Ήταν η τελευταία φορά που του μίλησα. Δεν ήξερα ότι ήταν άντρο της Χρυσής Αυγής. Αν το ήξερα δεν θα τον άφηνα να πάει. Όταν τελείωσε ο αγώνας πήγα σπίτι χωρίς να του μιλήσω. Στις 12:05 μου τηλεφώνησε ο αδελφός μου και μου είπε «τρέχα στην Τσαλδάρη, έχουν μαχαιρώσει το παιδί». Όταν έφτασα είχε κίνηση και άκουγα σειρήνες. Η Χρύσα, η κοπέλα του, καθόταν στο πεζοδρόμιο με τον Παύλο στα πόδια της. Ήταν ακίνητος με τα μάτια του γυρισμένα. Το μυαλό μου πήγε στη Χρυσή Αυγή, γιατί τους ενοχλούσε με τα τραγούδια του, επειδή είναι φασίστες. Σε αυτούς απευθύνονταν τα τραγούδια του. Σκέφτηκα ότι οι μαχαιριές ήταν για να τον φοβίσουν, δεν είδα πολλά αίματα, οι μαχαιριές ήταν σαν γρατζουνιές. Δεν ήξερα ότι είναι επαγγελματικό το χτύπημα. Του φώναξα 2-3 φορές το όνομά του για να συνέλθει. Ήρθε ένας αστυνομικός και μου είπε «κάνετε στην άκρη, ήρθε ασθενοφόρο». Η Χρύσα τότε είπε «καθίκι, τώρα ήρθες; Τόση ώρα σε φωνάζουμε». Της απάντησε «κυρία μου, τώρα ήρθα». Του είπε «σε θυμάμαι εδώ και ώρα». Άτομα της Χρυσής Αυγής δεν είδα, μόνο αστυνομικούς και άλλους. Γιατί δεν συνέρχεται το παιδί. Ακολούθησα το ασθενοφόρο που πήγαινε στο Κρατικό Νίκαιας. Μου μπήκαν ιδέες γιατί δεν έβαλε σειρήνα το ασθενοφόρο. Όταν φτάσαμε στο Κρατικό ρώτησα τον οδηγό πώς ήταν το παιδί. Δεν έλεγε. Μου είπε «να καταγγείλεις ότι εγώ έρχομαι από Μαγούλα και έκανα 20 λεπτά. Μας είπαν ότι όλα τα ασθενοφόρα ήταν σε υπηρεσία. Δεν το πιστεύω».

Μπαίνοντας μέσα ο γιατρός μου λέει «έφυγε το παιδί». Ρώτησα αν ήταν η καθυστέρηση, «όχι», μου λέει ο γιατρός, «και έξω από δω να τον χτυπούσανε ήταν επαγγελματικό το χτύπημα».

Ρωτούσα τον Παύλο τι να πω στη μάνα του, που έλειπε εκείνο το βράδυ. Έβαλα ένα συγγενή να την ενημερώσει. Όταν ήρθε στο νοσοκομείο της το είπανε οι γιατροί.

Στο αυτοκίνητο ρώτησα τη Χρύσα τι έγινε. Μου είπε ότι καθόταν με δυο φίλους και έβλεπαν μπάλα και μετά ήρθαν άλλοι 7-8 φίλοι. Απέξω άκουγαν υβριστικά συνθήματα όπως «κότες, θα σας σκοτώσουμε, θα σας γαμήσουμε». Βγήκαν έξω και είδαν γύρω στα 60 άτομα απέναντι, μαυροφορεμένους με σύμβολα της Χρυσής Αυγής. Παρουσιάστηκε ένα άγνωστο άτομο ως διαμεσολαβητής και τους καθησύχασε, να μην ανησυχούν, θα τους μιλήσει αυτός και θα φύγουνε. Η παρέα του γιου μου δεν προκάλεσε. Η Αστυνομία ήταν εκεί, 4-6 άτομα δίπλα στους Χρυσαυγίτες. Γιατί δεν προστάτευσαν τα παιδιά; Η παρέα τα είχε χάσει, δεν μπορούσαν να φύγουν γιατί τα αμάξια τους ήταν πίσω από τους Χρυσαυγίτες. Όταν φύγανε άκουσαν φωνές και ποδοβολητά. 20 άτομα από τους 60 τους κυνηγούσαν. «Τώρα τρέχουμε», λέει ο Παύλος ,αλλά έμεινε πίσω, σταμάτησε να τρέχει. Οι Χρυσαυγίτες τον πρόλαβαν και κατά δυάδες και τριάδες κάνανε επιθέσεις στον Παύλο με κλωτσιές. Η Χρύσα φώναξε στην Αστυνομία να τους σώσει. Οι αστυνομικοί απάντησαν «πού να τα βάλουμε με αυτά τα γομάρια;». Ο Παύλος δεν μπορούσε να απομακρυνθεί. Τον εμποδίζανε χτυπώντας τον δηλαδή τον στρίμωξαν. Βρέθηκαν από την ιατροδικαστική έκθεση κι άλλα χτυπήματα, από μπουνιές. Εμφανίζεται ο επαγγελματίας δολοφόνος Ρουπακιάς. Στο βίντεο είδα το Ρουπακιά να παρατηρεί τον Παύλο πώς αμύνεται. Την ώρα που πλησίαζε ο Ρουπακιάς ακούστηκε: «ελάτε, ήρθε ο δικός μας». Συζητήθηκε αυτό. Το αυτοκίνητό του πήγε στο αντίθετο ρεύμα από μελετημένη κίνηση. Ο Παύλος άντεξε γύρω στα 4 λεπτά και υπέδειξε το δολοφόνο του. Φώναξε και στο Ρουπακιά «πού πας, με μαχαίρωσες και φεύγεις;». Ο Ρουπακιάς είπε στην αστυνομικό που τον συνέλαβε «ρε, δικός σας είμαι, εμένα θα πιάσεις;». Στο αστυνομικό τμήμα σουλατσάριζε, μόνο πίτσα δεν παράγγειλε. Στο τέλος ήθελε να φύγει. Η παρέα του Παύλου είχε σκορπιστεί. Κάποιους τους συλλάβανε οι αστυνομικοί που έδειχναν να κυνηγάνε πιο πολύ τα θύματα από το θύτη.

Σε περαιτέρω ερωτήσεις της έδρας, ο Παναγιώτης Φύσσας είπε ότι το κίνητρο της δολοφονίας ήταν ότι η οργάνωση αυτή κλείνει τα στόματα σε φωνές που είναι αντίθετες. Είπε ακόμη ότι Ρουπακιάς έφτασε στο σημείο έπειτα από τηλεφώνημα και εντολή ανωτέρου του στην οργάνωση και ότι οι 60 έξω από το Κοράλλι κλήθηκαν τηλεφωνικά, αλλά δε γνωρίζει από ποιόν. «Πάντως η παρουσία τους εκείνο το βράδυ δεν ήταν τυχαία. Ήθελαν να κάνουν κάτι κακό. Χτυπήσανε με σχέδιο», δήλωσε.

V. Οι ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής

Πρώτοι έλαβαν το λόγο οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα.

Γ. Μαραγκός: Είχε βγάλει cd ο Παύλος Φύσσας;

Παν. Φύσσας: Ναι.

Γ. Μαραγκός: Αυτά τα αντιφασιστικά μηνύματα ενοχλούσαν κάποιους;

Παν. Φύσσας: Ναι, αλλά αυτός δεν ήταν λόγος να σκοτώσουν άνθρωπο.

Γ. Μαραγκός: Ο Ρουπακιάς έμενε στην περιοχή;

Παν. Φύσσας: Απ’ όσο ξέρω έμενε στον Ταύρο.

Γ. Μαραγκός: Στο αυτοκίνητό του είχε κι άλλα άτομα;

Παν. Φύσσας: Είχα ακούσει πως είχε.

Γ. Μαραγκός: Η Χρύσα πήγε να καταθέσει στο τμήμα; Η κοπέλα φοβόταν και κρύφτηκε ή δεν πήγε από μόνη της;

Παν. Φύσσας: Έδειχνε να φοβάται.

Γ. Μαραγκός: Γιατί;

Παν. Φύσσας: Φοβόταν να πάει στο τμήμα.

Γ. Μαραγκός: Είπατε πως η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε ιεραρχικά, θεωρείτε πως η ιεραρχία είναι άσχετη με τον φόνο;

Παν. Φύσσας: Όχι, αφού είπα πως και για να σηκωθούν απ’ την καρέκλα τους παίρνουν εντολή, εγέρθητι.

Γ. Μαραγκός: Τον Ρουπακιά τον έχετε δει δημόσια;

Παν. Φύσσας: Τον έχω δει σε φωτογραφίες και στην τηλεόραση, σε κέντρα εκπαίδευσης της Χρυσής Αυγής.

 

Α. Τζέλης: Έχετε δει τον Ρουπακιά να χαιρετά ναζιστικά;

Παν. Φύσσας: Ναι.

Α. Τζέλης: Γνωρίζετε αν ειδοποιήθηκαν από μέσα για να έρθουν άλλοι;

Παν. Φύσσας: Από τη δικογραφία φαίνεται πως ναι.

Α. Τζέλης: Πήραν εντολή από κάπου;

Παν. Φύσσας: Ναι, από ανώτερό τους.

Α. Τζέλης: Είχε επικοινωνήσει με ανωτέρους του;

Παν. Φύσσας: Ναι.

 

Β. Κουγιάτσου: Ρωτήσατε τον γιατρό μετά από όλα αυτά πώς κάνει κάποιος επαγγελματικά χτυπήματα;

Παν. Φύσσας: Μετά από εκπαίδευση.

Β. Κουγιάτσου: Έχετε δει ή ακούσει πως γίνεται αυτή;

Παν. Φύσσας: Έχω δει φωτογραφίες.

 

Χ. Παπαδοπούλου: Μας περιγράφετε λίγο τον όχλο;

Παν. Φύσσας: Φορούσαν μαύρα και σύμβολα της Χρυσής Αυγής.

Χ. Παπαδοπούλου: Τι παπούτσια φορούσαν;

Παν. Φύσσας: Φορούσαν μπότες και ήταν ομοιόμορφα ντυμένοι, έβριζαν και ήταν επιθετικοί.

Κα Παπαδοπούλου: Θα μπορούσε να αποφευχθεί ο φόνος;

Παν. Φύσσας: Ναι, αν είχε πάει η Αστυνομία να προστατεύσει τα παιδιά ή να τα βάλει μέσα στο Κοράλλι.

 

Ε. Τομπαζόγλου (δείχνοντας φωτογραφία ομάδας Χρυσαυγιτών): Μοιάζει η περιβολή αυτή με όσων ήταν εκεί;

Παν. Φύσσας: Ναι.

Ε. Τομπαζόγλου: Εκείνο το βράδυ πόσα άτομα συνελήφθησαν;

Παν. Φύσσας: Απ’ όσο γνωρίζω, ένας.

Ε. Τομπαζόγλου: Συνελήφθη κάποιος από τους 60;

Παν. Φύσσας: Απ’ όσο ξέρω όχι.

 

Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο οι συνήγοροι του ΠΑΜΕ.

Θ. Θεοδωρόπουλος: Γνωρίζετε αν πριν από τη δολοφονία του γιου σας είχε προηγηθεί άλλο περιστατικό από άτομα της Χρυσής Αυγής;

Παν. Φύσσας: Ναι, μέλη του ΠΑΜΕ είχαν δεχθεί επίθεση με σιδηρολοστούς μερικές ημέρες πριν. Αυτό το άκουσα από τα ΜΜΕ.

Θ. Θεοδωρόπουλος: Για αυτή την πράξη ξέρετε αν την ίδια μέρα της δολοφονίας υπήρχε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα γεγονότα του ΠΑΜΕ;

Παν. Φύσσας: Δεν ξέρω.

 

Εκ μέρους των συνηγόρων στην υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών τέθηκαν οι παρακάτω ερωτήσεις στον μάρτυρα:

Τ. Ζώτος: Αυτοί οι 60 ήρθαν όλοι μαζί; Έφυγαν μαζί; Γνωρίζετε αν τα άτομα αυτά είχαν κάνει επίθεση σε μετανάστες στην περιοχή;

Παν. Φύσσας: Γνωρίζω κάτι για Αιγύπτιους μετανάστες αλλά δεν ξέρω πολλά.

Τ. Ζώτος: Αυτές οι επιθέσεις γίνονται από μεμονωμένους ή οργανωμένους;

Παν. Φύσσας: Δεν ξέρω αλλά πιστεύω οργανωμένους.

 

Θ. Καμπαγιάννης: Ο γιος σας ή οι φίλοι του βρέθηκαν να έχουν κάποιο όπλο πάνω τους;

Παν. Φύσσας: Όχι.

Θ. Καμπαγιάννης: Γιατί λέτε πως όσοι είδαν τη δολοφονία δεν πήγαν να καταθέσουν;

Παν. Φύσσας: Γιατί φοβούνται.

 

Κ. Παπαδάκης: Για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες ακούσατε πριν ή μετά τη δολοφονία του γιου σας;

Παν. Φύσσας: Δεν είμαι σίγουρος, είχα ακούσει και για άλλο ένα παιδί που το σκότωσαν πάνω σε ένα ποδήλατο.

Κ. Παπαδάκης: Ο γιος σας έγραφε τα τελευταία χρόνια αντιφασιστικούς στίχους;

Παν. Φύσσας: Δύο και κάτι χρόνια.

Κ. Παπαδάκης: Τι τον ενέπνεε ;

Παν. Φύσσας: Τα τραγούδια του μιλούσαν για αγάπη και ειρήνη.

Κ. Παπαδάκης: Χαρακτηρίσατε τη δολοφονία σχεδιασμένη, γιατί;

Παν. Φύσσας: Από τον τρόπο που έγινε.

Κ. Παπαδάκης: Το μνημείο του γιου σας ξέρετε ποιοι το βεβηλώνουν;

Παν. Φύσσας: Δεν ξέρω, αλλά δυο φορές έχουν βάλει τον αγκυλωτό σταυρό.

Κ. Παπαδάκης: Η δήλωση του Μιχαλολιάκου περί πολιτικής ευθύνης σάς ασκεί κάποια επιρροή για την άποψή σας για τη δολοφονία;

Σε αυτό το σημείο η πρόεδρος παρενέβη, αποτρέποντας την απάντηση.

Παν. Φύσσας: Τα χέρια του Μιχαλολιάκου είναι βαμμένα με το αίμα του γιου μου.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι η Πρόεδρος, κατά τη διαδικασία εξέτασης του μάρτυρα,  επέτρεπε στους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής να θέτουν ερωτήσεις σε σχέση με τη συμμετοχή και τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης. Όχι για όλους τους κατηγορούμενους αλλά γιά όσους κατηγορούνται και για τη δολοφονία Φύσσα και για την εγκληματική οργάνωση. Δεν επέτρεπε τις ερωτήσεις για τους  βουλευτες/ηγετική ομάδα οι οποίοι κατηγορούνται μόνο για την εγκληματική οργάνωση. Όπως αποφασίστηκε στην 9η δικάσιμο στις 29 Ιουνίου 2015.

Στο σημείο αυτό η Πολιτική Αγωγή κατέθεσε αίτημα, επειδή δεν διατάχθηκε αυτεπάγγελτη έρευνα για τις δηλώσεις Μιχαλολιάκου περί ανάληψης από τη Χρυσή Αυγή της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, να αναζητηθεί το cd της ραδιοφωνικής εκπομπής με τις δηλώσεις του και να συμπεριληφθεί στα έγγραφα της δικογραφίας.

VI. Οι ερωτήσεις της υπεράσπισης

O Σωτηρόπουλος, συνήγορος Άγγου, ρώτησε τον μάρτυρα αν υπήρχε μέσα στο ασθενοφόρο άλλο άτομο πλην του γιατρού. Ο μάρτυρας απάντησε ότι έτσι νομίζει και όταν τον ρώτησε αν γνωρίζει το όνομα του γιατρού που μίλησε για «επαγγελματικό χτύπημα», ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά.

Βελέντζα, συνήγορος Καλατζόγλου: Σέβομαι το πένθος σας.

Παν. Φύσσας: Σιγά μη σέβεσαι, αν σεβόσουν δε θα ήσουν εδώ.

Βελέντζα: Είχατε ζητήσει από την ανακρίτρια να προσκομίσει οπτικοακουστικό υλικό από το Πρώτο Θέμα, που είχε δημοσιεύσει τη φωτογραφία του γιου σας;

Ο μάρτυρας αρνήθηκε να απαντήσει σε αυτή και στις υπόλοιπες ερωτήσεις της.

 

Συνήγορος Καλαρίτη: Το Κοράλλι ήταν το άντρο της Χρυσής Αυγής, όπως μάθατε μετά. Αφού το σπίτι σας ήταν κοντά, πώς και δεν το ξέρατε;

Παν. Φύσσας: Σας απάντησα πως δεν το ήξερα.

Συνήγορος Καλαρίτη: Ο αδερφός σας σας είπε λεπτομέρειες ή μόνο ότι χτυπήθηκε ο γιος σας; Παν. Φύσσας: Μόνο ότι χτυπήθηκε.

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο των τραγουδιών του Παύλου Φύσσα, ο συνήγορος Καλαρίτη σχολίασε: «Δεν είναι αντιφασιστικά τραγούδια αυτά», προκαλώντας την αγανάκτηση του κοινού.

 

Τσάγκας, συνήγορος Μιχάλαρου: Ο Ρουπακιάς φορούσε τα ίδια ρούχα στο βίντεο με αυτά που φόραγαν αυτοί στις φωτογραφίες;

Παν. Φύσσας: Νομίζω πως όχι.

Τσάγκας (συνήγορος Μιχάλαρου): Πιστεύετε πως οι κατηγορούμενοι γνώριζαν τον Παύλο   προσωπικά;

Παν. Φύσσας: Δεν το ξέρω.

Τσάγκας (συνήγορος Μιχάλαρου): Ο γιος σας στην καθημερινότητα του έπαιρνε μέτρα αυτοπροστασίας;

Παν. Φύσσας: Όχι.

 

Ο Ρουμπέκας, συνήγορος Ρουπακιά, υπέβαλε ερωτήσεις σχετικά με την ειδοποίηση που έλαβε ο Ρουπακιάς για να μεταβεί στον τόπο του εγκλήματος.

Πρόεδρος: Η θέση του πελάτη σας είναι πως δεν έλαβε μήνυμα;

Ρουμπέκας: Από τη δικογραφία προκύπτει ότι δεν έλαβε.

Πρόεδρος: Παρ’ όλα αυτά βρέθηκε αμέσως στο χώρο.

Ρουμπέκας: Οι άλλοι φίλοι του γιου σας τι έκαναν τη στιγμή που τον παρενοχλούσαν;

Παν. Φύσσας: Δεν ξέρω, τους είπε τρέξτε και έφυγαν όλοι, προφανώς για να σωθούν.

Ρουμπέκας: Στον γιατρό που σας είπε ότι ήταν επαγγελματικό το χτύπημα γιατί δεν του είπατε να έρθει να καταθέσει;

Παν. Φύσσας: Δεν το σκέφτηκα. Εκείνη την ώρα έχασα το παιδί μου.

Ρουμπέκας: Ο οδηγός του ασθενοφόρου που ήρθε από την Ελευσίνα μετά από 25 λεπτά σας είπε να καταγγείλετε την αργοπορία συναδέλφων του από κοντινότερο νοσοκομείο. Εσείς πιστεύετε ότι θα άλλαζε κάτι αν ερχόταν νωρίτερα;

Παν. Φύσσας: Το παιδί όταν του μιλούσα στο αφτί ήταν παγωμένος και κατουρημένος και του μιλούσα μήπως τον επιστρέψω.

Ρουμπέκας: Ρίχνετε ευθύνες στους αστυνομικούς ότι δεν μπόρεσαν να σώσουν τον Παύλο;

Παν. Φύσσας: Τους ρίχνω ευθύνες ότι δεν ήταν από την πλευρά των παιδιών.

Ρουμπέκας: Ο γιατρός μίλησε για στρίψιμο του μαχαιριού για να καλύψει τις ευθύνες του ΕΚΑΒ και τίποτα άλλο.

Η τελευταία αυτή φράση του Ρουμπέκα προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από το κοινό και την Πολιτική Αγωγή.

Ρουμπέκας: Γιατί ο Ρουπακιάς να κινήθηκε στο αντίστροφο ρεύμα σε δρόμο ευρείας κυκλοφορίας, δεν θα εγκλωβιζόταν; Αυτό δεν δείχνει ερασιτεχνισμό; Έχετε ακούσει για τις συνθήκες δολοφονίας Φουντούλη και Καπελώνη;[Φουντούλης και Καπελώνης: μέλη της Χρυσής Αυγής, θύματα επίθεσης στο Νέο Ηράκλειο, στις 22.1.2014]

Παν. Φύσσας: Όχι, δεν ξέρω.

 

Συνήγορος Ν. Τσόρβα: Η Ελλάδα θρηνεί τρία παιδιά.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο ακροατήριο. Πολλοί από το κοινό αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι.

Θ. Καμπαγιάννης: Προσβάλλετε τον μάρτυρα.

Συνήγορος Ν. Τσόρβα: Έχει υποπέσει κάτι στην αντίληψή σας που να συνδέει τη δολοφονία με τον Τσόρβα; Ο Τσόρβας έφτασε στο χώρο πολύ μετά τη δολοφονία, εσείς ξέρετε αν ο εντολέας μου συνδέεται με την πράξη;

Παν. Φύσσας: Όχι, δεν γνωρίζω.

 

Αλπανίδης, συνήγορος Ευγενικού: Ο Ρουπακιάς όταν πλησίασε τον γιο σας, αυτός αιφνιδιάστηκε;

Παν. Φύσσας: Δεν ξέρω.

Αλπανίδης, συνήγορος Ευγενικού: Ο γιος σας ήταν γεροδεμένος, όπως λέτε. Θα μπορούσε να του επιτεθεί ο Ρουπακιάς;

Στο σημείο αυτό η Πρόεδρος παρενέβη, λέγοντας ότι δεν αφορούν τον μάρτυρα αυτές οι ερωτήσεις.

 

Ρουσσόπουλος, συνήγορος Λαγού: Ο Τζέλης προσπάθησε να εκμαιεύσει απαντήσεις από τον μάρτυρα.

Πρόεδρος: Να περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθούν οι ερωτήσεις προς τον μάρτυρα.

 

Έπειτα οι υπόλοιποι συνήγοροι υπεράσπισης ρωτήθηκαν ένας ένας εάν θέλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία εξέτασης του μάρτυρα. Εκείνοι απαντούσαν χαρακτηριστικά: «Καμία ερώτηση». Επίσης, κανένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης της ηγετικής ομάδας και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής δεν θέλησε να υποβάλει ερωτήσεις στον μάρτυρα.

 

Λίγο πριν από το τέλος της διαδικασίας ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Τ. Ζώτος, επισήμανε ότι η σημερινή διαδικασία ανέδειξε το εκκρεμές ζήτημα της έλλειψης των τεχνικών μέσων για προβολή βίντεο και φωτογραφιών στην αίθουσα και επανέλαβε το αίτημα να γίνει δεκτή η χρήση τους. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

 

Την Παρασκευή 2/10 το δικαστήριο θα προχωρήσει στην εξέταση της μητέρας και της αδελφής του Παύλου Φύσσα.

Φωτο: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος

-Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε το storify με τα tweets του @Goldendawnwatch για να έχετε μία πιο πλήρη εικόνα της δικασίμου

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ