ΗΜΕΡΑ 161: “ΟΙ ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ”

161η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 6 Ιουνίου 2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης τη δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας μέχρι την συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Κανείς από τους κατηγορούμενους δεν παρέστη αυτοπροσώπως στη διαδικασία, ενώ οι περισσότεροι εκπροσωπήθηκαν από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους.

IΙΙ. Εξέταση του μάρτυρα Γεώργιου Ιωακειμίδη

 Α. Εξέταση του μάρτυρα από το Δικαστήριο

Ο μάρτυρας, ο οποίος δήλωσε ότι είναι εκλεγμένος δήμαρχος του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι.Ρέντη από την 1η Ιανουαρίου 2011, κατέθεσε με παρεμβαλλόμενες ερωτήσεις της έδρας όσα γνώριζε σε σχέση με πορείες και μοτοπορείες της Χρυσής Αυγής που έλαβαν χώρα στον Δήμο του. Συγκεκριμένα είπε ότι  η Χρυσή Αυγή είχε γραφεία στη Νίκαια ήδη από το 2011 και ότι τα μέλη της έκαναν συχνές πορείες και μοτοπορείες στην ευρύτερη περιοχή. Συνήθως οι πορείες, όπως είπε, απαρτίζονταν από 50 έως 70 άτομα. Συγκεκριμένα κατέθεσε για μια πορεία τον Αύγουστο του 2011 στην οποία συμμετείχαν περί τα 50 άτομα και θύμιζε όπως είπε, στρατιωτικό γεγονός. Οι παρευρισκόμενοι βημάτιζαν ανά δυάδες υπό τις εντολές ενός «επιλοχία», ο όποιος έδινε τον παλμό του βηματισμού  φωνάζοντας «εν δυο εν δυο» και όλοι μαζί φώναζαν το σύνθημα «ΑΙΜΑ ΤΙΜΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ». Για τις πορείες αυτές ο μάρτυρας είπε ότι η θέα τους προκαλούσε  τρόμο στους μετανάστες και στους απλούς πολίτες.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας είπε ότι έχει ακούσει για πλείστες επιθέσεις της ΧΑ κατά μεταναστών αλλά και για επιθέσεις που δεχτήκαν μέλη του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Για τις επιθέσεις εναντίον ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ είπε ότι έλαβε γνώση λόγω της ιδιότητας του, ενώ πραγματοποιήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο κατά το οποίο εξέδωσαν  ψήφισμα που αποδοκίμαζε τις επιθέσεις. Επίσης είπε ότι το συμβούλιο του Δήμου εξέδωσε κι άλλοτε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια στη ΧΑ για να προβεί σε διανομή συσσιτίου μόνο για Έλληνες με την αιτιολογία ότι οι διανομές δεν είναι ισότιμες και δίκαιες για τους μετανάστες. Για τη συγκεκριμένη διανομή είπε επίσης ότι εν τέλει ματαιώθηκε λόγω της δολοφονίας Φύσσα που είχε μόλις προηγηθεί και όχι επειδή ο Δήμος δεν εξέδωσε άδεια.

Μετά από σχετικές ερωτήσεις για τον βουλευτή της ΧΑ στη Β΄ Πειραιά Ι. Λαγό, ο μάρτυρας είπε ότι αυτό που άκουγε εκείνη την περίοδο είναι ότι ο Λαγός οργάνωνε και συντόνιζε τα όσα συνέβαιναν στη Β΄ περιφέρεια Πειραιά. Η εντύπωση που επικρατούσε ήταν ότι ο Λαγός συντόνιζε τόσο τις διανομές προϊόντων όσο και τις επιθέσεις. Επίσης είπε ότι η ΧΑ θέλει να περάσει τη λογική ότι έχει τη δύναμη να κάνει τα πάντα, έξω από τους θεσμούς και τους κανόνες της Πολιτείας. Συγκεκριμένα, θέλει να δείξει ότι οι μετανάστες πρέπει να φύγουν, οπότε επιτίθεται και τους διώχνει. Επίσης είπε ότι η ΧΑ δεν τόλμησε να τα βάλει με τα κόμματα και τις παρατάξεις στον Δήμο κι ότι δεν συγκρούεται πολιτικά, αντιθέτως επιτίθεται στους μετανάστες. Η κατάσταση αυτή όπως είπε, δίνει την εντύπωση σε 16χρονους πιτσιρικάδες ότι μπορούν να  τραμπουκίσουν έναν μετανάστη μέσα στο λεωφορείο. Συνέχισε λέγοντας ότι η Νίκαια είναι μια μεγάλη και φτωχή πόλη . Μια δημοσκόπηση του 2013 έδειξε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα στην πόλη ήταν η ανεργία, η φτώχεια και η ξενοφοβία, με ποσοστό 45%. Η ΧΑ βρήκε έδαφος να αναπτυχθεί με την οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά αποδυναμώθηκε μετά τη δολοφονία Φύσσα στην οποία συμμετείχαν ο Ρουπακιάς κι ο Πατέλης, ενώ ως γνωστόν το Πέραμα κι η Νίκαια ήταν τότε οι δύο πυρήνες της ΧΑ. Μετά την παραπομπή σε δίκη οι επιθέσεις μειώθηκαν και πολλά γραφεία της ΧΑ έκλεισαν.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας είπε ότι δεν γνωρίζει προσωπικά κανέναν βουλευτή  της ΧΑ κι ότι η τελευταία δεν εκπροσωπείται στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη. Γνωρίζει όμως το μέλος της ΧΑ Κορκοβίλη, ο οποίος ήταν οδηγός στο Δήμο Ρέντη και όπως έμαθε ήταν παρών κατά την ανθρωποκτονία Φύσσα, ενώ είναι κατηγορούμενος ως συνεργός στην παρούσα δίκη. Για τον λόγο αυτό ο Κορκοβίλης τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Ο μάρτυρας είπε ότι σοκαρίστηκε με την συμμετοχή του, την οποία απέδωσε στην έλλειψη ευφυΐας του, και μάλιστα είπε ότι όταν τον είδε μετά το περιστατικό, του είπε ότι είναι βλάκας που βρέθηκε να λογοδοτεί σε όλους. Κατά τη γνώμη του μάρτυρα, ο Κορκοβίλης μετάνιωσε για την συμμετοχή του.

 

Β. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής

Μετά από σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι εκδόθηκε ψήφισμα από τις παρατάξεις που είναι στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο καταδίκασε τους απογόνους των Ναζί, δηλαδή τη ΧΑ. Σε σχέση με την αποδυνάμωση της ΧΑ στην περιοχή είπε ότι έπαιξε ρόλο η σύλληψη και παραπομπή τους, καθώς και το γεγονός ότι έκλεισαν τα γραφεία στην περιοχή.

Όσο για την οργάνωση των δράσεων, είπε ότι δεν νομίζει ότι αποφασίζει ξαφνικά ένας άνθρωπος από μόνος του να δράσει κι ότι οι εκάστοτε οργανώσεις λειτουργούν με δομημένο τρόπο και κεντρικό σχεδιασμό. Κατά τη γνώμη του όπως είπε, μοιάζει να είχε αναλάβει το σχεδιασμό η τοπική οργάνωση της Νίκαιας. Συνέχισε λέγοντας ότι ο ίδιος ως Δήμαρχος γνωρίζει ότι στα συμβούλια οι δημοτικοί σύμβουλοι διαμορφώνουν μια κοινή δράση . Σε επόμενη ερώτηση για τον αν ο στόχος της οργάνωσης μπορεί να ήταν η αλληλεγγύη υπέρ των πολιτών, ο μάρτυρας απάντησε ότι στόχος τους είναι η στρατολόγηση μελών και ότι οι διανομές τροφίμων μόνο για Έλληνες θυμίζουν τις διακρίσεις του Χίτλερ.

 

Τέλος είπε ότι η διοικητική αρχή του Δήμου Ρέντη όχλησε επανειλημμένα την αστυνομία, ζητώντας καλύτερη αστυνόμευση προκειμένου να προστατευτούν οι μετανάστες από τις επιθέσεις, οι οποίες ήταν σχεδόν δολοφονικές λόγο του τρόπου που γίνονταν. Η αστυνομία σε κάθε περίπτωση απαντούσε ότι δεν έχει τη δύναμη να δράσει. Πρόσθεσε ότι το πολίτικο σύστημα έδειξε αδιαφορία για τους μετανάστες, και ενώ ότι ο ίδιος μαζί με άλλους ως εκπρόσωπος του Δήμου, πήγε στην αστυνομία και κατήγγειλε τους ξυλοδαρμούς, το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του οφείλει να αναρωτηθεί για την ταυτότητα των επιτιθέμενων. Το ίδιο, όπως είπε, ισχύει και για και για την αστυνομία, η οποία οφείλει να ψάξει για τους δράστες. Ωστόσο, αντιθέτως, η αστυνομία, ειδικά στη Νίκαια, είναι σαν να μην υπάρχει.

 

Γ. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Μετά από σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ο μάρτυρας είπε ότι αν και υπάρχει περιφρούρηση έξω από τα γραφεία της ΧΑ, ουδέποτε του ζήτησαν στοιχεία όταν περνούσε απ’ έξω, ενώ, όντως, τα γραφεία της ΧΑ έχουν δεχθεί επιθέσεις. Επίσης είπε ότι οι διανομές μόνο για Έλληνες έχουν μεγάλη προσέλευση αλλά δεν γίνονται δεκτές από το Δημοτικό Συμβούλιο γιατί καλλιεργούν την μισαλλοδοξία και τον διαχωρισμό . Σε επόμενη ερώτηση, ο μάρτυρας απάντησε  ότι η ΧΑ ζητά ταυτότητα για να δώσει συσσίτιο στους πολίτες και ότι οι κρατικοί φορείς και οι κοινωνικές υπηρεσίες σε αντίστοιχη περίπτωση διανομής τροφίμων, ζητούν έγγραφα από τους άπορους που να αποδεικνύουν την ένδεια τους.

Επίσης είπε ότι το ποσοστό της ΧΑ στη Νίκαια το 2015 ανερχόταν στο 8-9 %, αλλά υπήρχε ξενοφοβία στην περιοχή ήδη πριν από την ίδρυση των γραφείων της.

Σε σχέση με τον Κορκοβίλη, υπάλληλο του Δήμου και κατηγορούμενο για συμμετοχή στη δολοφονία Φύσσα, είπε ότι ήταν καλός υπάλληλος και ότι δεν έχει άποψη για το αν  είναι δίκαιη η απομάκρυνση του πριν την απόφαση του δικαστηρίου βάση του τεκμηρίου αθωότητας, γιατί δεν είναι δικαστής, όπως είπε.

Τέλος είπε ότι δεν είναι σε θέση να κατονομάσει ρητά ποιός από την ηγεσία έδωσε εντολή στην οργάνωση της Νικαίας και ποιός είναι αυτός που δίνει τις κεντρικές εντολές.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την Πέμπτη 8 Ιουνίου και ώρα 09.00, στην αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ