ΗΜΕΡΑ 151: “ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΓΛΥΚΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ, ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΒΙΑ”

151η Συνεδρίαση,   Aίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 8.5.2017

Ι. Πρόσβαση στο Δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση της δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. H παρουσία του κοινού ήταν σημαντική, ενώ υπήρχε και αξιοσημείωτη παρουσία δημοσιογράφων στην αίθουσα.

 

ΙΙ. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

 

Κατά τη σημερινή κανένας κατηγορούμενος δεν ήταν παρών

 

ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας

 

 

Η διαδικασία ξεκίνησε με τη συνέχιση και ολοκλήρωση της κατάθεσης του συνταγματολόγου Νικόλαου Αλιβιζάτου, και συνεχίστηκε με την κατάθεση του μάρτυρα κατέθεσε Φώτη Ανδρεόπουλου, τέως Προέδρου του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών στον Πειραιά.

 

ΙV. Συνέχιση της καταθέσης του μάρτυρα Νικόλαου Αλιβιζάτου     

 

Α. Συνέχεια της εξέτασης του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης

 

Ο μάρτυρας  απάντησε σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, κάνοντας λόγο για  ομόκεντρους κύκλους που σχηματίζουν την οργάνωση της Χ.Α.. Κρίσιμος είναι ο ρόλος του αρχηγού της ΧΑ Μιχαλολιάκου. Υποστήριξε ότι η τοποθέτηση υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο της Χ.Α. αποδεικνύει την ένταξή τους σε αυτό τον πολιτικό χώρο, καθώς δεν τοποθετείται ποτέ κάποιο τυχαίο πρόσωπο, ενώ η από εκεί και πέρα συμμετοχή σε εγκληματικές πράξεις πρέπει να αποδειχθεί.

 

Διευκρίνισε ότι  η κατάθεσή του στην ανακρίτρια, στην οποία προσήλθε μετά από έγγραφη κλήση, περιγράφει τα τάγματα εφόδου, έστω και αν δε χρησιμοποιεί τη φράση καθαυτή, καθώς αναφέρεται επανειλημμένως σε πυρήνα που δίνει εντολές για χρήση βίας, καθώς και σε συγκροτημένες ομάδες με ενιαία δομή οι οποίες προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες. Είπε ακόμα πως η Νέδα και ο Μελιγαλάς του έδωσαν την εικόνα των ταγμάτων εφόδου.

 

Αναφερόμενος σε άρθρο του από το 2012, είπε πως βασίστηκε στην απάντηση του τότε υπουργού Δένδια σε ερώτηση βουλευτή, ενώ ερεύνησε και στο διαδίκτυο τον κατάλογο των περιστατικών που είχαν καταγραφεί από την αστυνομία. Υποστήριξε πως το γεγονός ότι η   προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώθηκε μέσα σε 4-5 μέρες είναι αξιέπαινο  για την ελληνική δικαιοσύνη, ωστόσο επεσήμανε πως οι δημοσιογράφοι έχουν διερευνητικό ρόλο και για αυτό εκλήθησαν στην προκαταρκτική, καθώς η αστυνομία για πολύ καιρό δεν έκανε σωστά τη δουλειά της.

 

Υπογράμμισε   ακόμα πως η διανομή συσσιτίου σε Έλληνες με την επίδειξη ταυτότητας θα μπορούσε να συνιστά εγκληματική πράξη με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο. Αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας,  είπε  πως σύμφωνα με το Δικαστήριο δεν συνιστά παραβίαση της αρχής της ισότητας η αναστολή της χρηματοδότησης του κόμματος της Χ.Α., καθώς διώκονται  περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές της.

 

Μίλησε για επαναλαμβανόμενα περιστατικά, όπως οι έλεγχοι στις λαϊκές αγορές στο Μεσολόγγι και στη Ραφήνα, κατά τους οποίους οι δράστες ενήργησαν με ταυτόσημο τρόπο, γεγονός από το οποίο ο μάρτυρας εικάζει πως υφίσταται ένα κέντρο που δίνει εντολές. Ανέφερε πως έχει δεχθεί απειλητικά τηλεφωνήματα, τα οποία υποθέτει πως προέρχονται από τη Χ.Α.. Αναφερόμενος στον Καδισιάρη είπε χαρακτηριστικά πως «Και τα πιο γλυκά λόγια να ακούσεις από αυτόν, εμπεριέχουν βία», επισημαίνοντας ότι δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο, αλλά στον τόνο του εν λόγω κατηγορουμένου.

 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, υποστήριξε ότι δεν έχει δει στην Ελλάδα άλλες συντεταγμένες ομάδες, παρά μόνο στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, ενώ οι εκδηλώσεις στα Ίμια  με τις δάδες του θύμισαν τις γιορτές της Νυρεμβέργης.

 

Τόνισε  πως το δράμα της φιλελεύθερης δημοκρατίας είναι πως πρέπει να υπάρχει ανοχή απέναντι σε αυτόν που στρέφεται εναντίον κάποιου, όμως ως ένα σημείο.δηλαδή μέχρι το σημειό στο οποίο η αντίθεση γίνεται πράξη. Συνέχισε λέγοντας ότι μία ώριμη δημοκρατία μπορεί να ανέχεται μικρές παραβατικότητες, αρκεί να μην γίνονται συστηματικά.

 

Περιγράφοντας το επεισόδιο στην Παλιά Βουλή είπε πως αιφνιδιάστηκαν οι συμμετέχοντες, ενώ ο ίδιος που προήδρευε, επέμενε  και έλεγε «Σας παρακαλώ, αφήστε μας να τελειώσουμε». Χαρακτήρισε το συγκεκριμένο περιστατικό πρώιμο, καθώς ήταν μια από  τις πρώτες εμφανίσεις της Χ.Α. πριν την εκλογή της, ενώ διέκρινε σε αυτή μια καλή οργάνωση. Αναφερόμενος στον Μπαρμπαρούση, είπε πως είναι ευδιάκριτος με την κολοκοτρωνέικη χαίτη, χαρακτηρίζοντάς τον την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, όσον αφορά την εμφάνιση των μελών της Χ.Α.

 

Ο ηγετικός πυρήνας των πέντε  της Χ.Α., σύμφωνα με το μάρτυρα, προκύπτει τόσο από την προβολή  αυτών στα Μ.Μ.Ε., όσο και από την πείρα που διαθέτει ο ίδιος. Ο μάρτυρας Αλιβιζάτος ισχυρίστηκε επίσης ότι η πρόκληση αισθήματος φόβου στο λαό από τα μέλη της Χ.Α. αποτελεί ποινικά κολάσιμη πράξη, με απώτερο στόχο την επιβολή ναζιστικού καθεστώτος, όπως έγινε και στην Ιταλία και τη Γερμανία τη δεκαετία του 1930.

 

Ερωτηθείς για το περίφημο «εγέρθητι», αντέτεινε στην υπεράσπιση, η οποία υπογράμμισε πως η προσταγή δεν ελέχθη από τον Μιχαλολιάκο, πως και στο στρατό λέγεται από το λοχία και όχι από το στρατηγό. Υπογράμμισε πως υπό το πέπλο του πολιτικού κόμματος υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση, που έχει έναν αρχηγικό πυρήνα, ο οποίος περιβάλλεται από ένα δεύτερο κύκλο, που τον απαρτίζουν τα ενταγμένα μέλη, των οποίων η περαιτέρω εμπλοκή θα πρέπει να αποδειχθεί, και ένα τρίτο ευρύτερο κύκλο, αυτών που ενδεχομένως ψηφίζουν ΧΑ χωρίς να είναι μέλη. Επίσης, αμφισβήτησε το χαρακτήρα του εθνικιστικού κόμματος, όπως  το έχει χαρακτηρίσει ο αρχηγός της, τονίζοντας ότι τόσο το σήμα, όσο και το χρώμα  του κόμματος είναι ναζιστικά.

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως εκλήθη στην παρούσα δίκη ως μάρτυρας με ειδικές γνώσεις, καθώς έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα και έχει γράψει βιβλίο με θέμα τη βία. Είπε πως ο Μιχαλολιάκος είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης, στου οποίου τα κελεύσματα υποτάσσονται τυφλά οι υπόλοιποι, και συνεπώς η ευθύνη του δεν έχει μόνο πολιτικό, αλλά και ποινικό περιεχόμενο.

 

Ερωτηθείς εκ νέου για το «εγέρθητι», είπε πως αποκλείει, σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας, να ελέχθη αυθορμήτως, αλλά προφανώς έχει επαναληφθεί και ξέφυγε στον Γερμενή μπροστά στους δημοσιογράφους. Υποστήριξε ότι ο βουλευτής θα πρέπει να μεταφέρει το στοιχείο της αγανάκτησης του κόσμου, αλλά με αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην οδηγηθούμε σε εμφύλιο.

 

V. Κατάθεση του μάρτυρα Φώτιου Ανδρεόπουλου

 

Α. Εξέταση του μάρτυρα από το Δικαστήριο

 

Σε ερωτήσεις της έδρας, ο μάρτυρας είπε πως είναι εργοθεραπευτής, ενώ η οργανική του θέση είναι στο ειδικό λύκειο Πειραιά. Την τρέχουσα περίοδο είναι αποσπασμένος στο γραφείο της βουλευτού Σταματάκη ΣΥΡΙΖΑ στη  Α’ Πειραιά. Το 2006, από κοινού με άλλους καθηγητές, σύστησαν ένα σύλλογο, του οποίου το καταστατικό εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο και ο οποίος αποσκοπούσε στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού σε μετανάστες. Ο σύλλογος, στον οποίο προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά  και ο μάρτυρας,  στεγάζεται στο 14ο Γυμνάσιο του Πειραιά, στην Παλιά Κοκκινιά, και λειτουργεί τις Κυριακές, τα Σάββατα και πλέον και τις Τετάρτες, σε ώρες που δεν λειτουργεί το σχολείο. Ο χώρος παραχωρήθηκε από το Δήμο Πειραιά, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι δουλεύουν για το σύλλογο αφιλοκερδώς.

 

Οι μαθητές που παρακολουθούν τα μαθήματα είναι αποκλειστικά ενήλικες, κυρίως εργάτες, ενώ τα τελευταία χρόνια παρέχονται και μαθήματα ξένων γλωσσών, τόσο σε Έλληνες, όσο και σε μετανάστες. Ο αριθμός των μαθητών που παρακολουθούν τα μαθήματα Ελληνικών ανέρχεται περίπου στους 200 το τρέχον έτος, ενώ συνολικά περίπου 7000 μετανάστες έχουν διδαχθεί την ελληνική γλώσσα στα χρόνια λειτουργίας του συλλόγου.

 

Ερωτηθείς είπε ότι αρχικά υπήρχε φόβος από τους γονείς των μαθητών του σχολείου, αλλά όταν κατέστη σαφές ότι τα μαθήματα θα λαμβάνουν χώρα σε αίθουσες πλεονάζουσες, που δε χρησιμοποιούν οι μαθητές, ενώ ούτε και  οι χώροι υγιεινής θα ήταν κοινοί,  ο σύλλογος γονέων συμφώνησε με τη λειτουργία τους.

 

Ωστόσο, αργότερα, βουλευτής της Χ.Α. κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τους λόγους παραχώρησης χώρων που χρησιμοποιούν μαθητές στο σύλλογο. Σχετική απάντησή που αντέκρουε  τους ισχυρισμούς του βουλευτή  δόθηκε τόσο από το Δήμο, όσο και από το Διευθυντή του σχολείου, η οποία κοινοποιήθηκε και στο σύλλογο. Επίσης, ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε βανδαλισμούς που έλαβαν χώρα στο σχολείο τον Αύγουστο του 2014, μετά την κατάθεσή του στην ανακρίτρια. Οι δράστες είχαν σπάσει με βαριά ξύλα την πόρτα της αίθουσας που χρησιμοποιεί ο σύλλογος, ενώ προσπάθησαν να πάρουν και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στον εσωτερικό τοίχο είχαν γράψει «πυρήνες νεολαίας Χ.Α.».

 

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε επίσης σε επιθέσεις που έχουν γίνει εναντίον των μαθητών του, αλλά και άλλων αλλοδαπών. Είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς γράμματα θέλαμε να μάθουμε στους ανθρώπους, αλλά βρεθήκαμε να επωμιστούμε ένα βάρος που δεν μας αναλογούσε». Έκανε λόγο για επιθέσεις κατά μεταναστών, οι οποίες ξεκίνησαν το 2011 και έγιναν πιο έντονες, συστηματικές και οργανωμένες το 2012. Περιέγραψε  ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε στον Ιανουάριο του 2012 ένας μαθητής του, ο Νασέρ Μαχμούντ, Πακιστανικής καταγωγής,  στην περιοχή του σινεμά Village, από περίπου 10 άτομα ηλικίας 14-16 ετών. Κατέθεσε επίσης πως στα μέσα Φεβρουαρίου του ίδιου έτους δέχθηκε τηλεφώνημα από μια κυρία η οποία τον πληροφόρησε πως χτυπήθηκαν κάποια παιδιά από το Πακιστάν, τα οποία ήταν γείτονές της και κατοικούσαν στη Δεληγιώργη και Διστόμου, σε ένα ημιυπόγειο. Περιγράφοντας το περιστατικό, είπε πως οι δράστες χτύπησαν την πόρτα του σπιτιού και ένας εκ των Πακιστανών την άνοιξε, ανυποψίαστος. Οι δράστες έσπρωξαν την  πόρτα και  άρχισαν  να τους χτυπούν στο πρόσωπο.  Τον έναν τον έκλεισαν στο δωμάτιο και  τον χτυπούσαν με σιδερένιες βέργες που έβγαλαν από τα ρούχα τους, ενώ έξω ήταν και άλλοι πέντε. Μία γειτόνισσα είπε πως άκουσε κάποιον να λέει «Είμαστε όλοι;» και έπειτα έφυγαν. Εξαιτίας της επίθεσης που δέχτηκε, ένα παιδί νοσηλεύτηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς υπήρχε κίνδυνος για τα ζωή του. Δόθηκε και κατάθεση στην αστυνομία για το περιστατικό, χωρίς ωστόσο ο μάρτυρας να γνωρίζει την εξέλιξη της υπόθεσης.

 

Ένας άλλος μαθητής του Ανδρεόπουλου του ανέφερε επίθεση που δέχθηκε στα τέλη του 2012 μέσα σε αστικό λεωφορείο από άτομα που φορούσαν μπλούζες της Χ.Α., οι οποίοι άρχισαν να τον χτυπούν όταν αρνήθηκε να κατέβει από το λεωφορείο, όπως του υπέδειξαν. Ο οδηγός έκλεισε τις πόρτες και πήγαν στην αστυνομία , αλλά το θύμα δεν υπέβαλε μήνυση. Ο μάρτυρας είπε πως και άλλοι μαθητές έλεγαν ότι φοβούνται τα άτομα που φορούν μαύρες μπλούζες και έχουν ξυρισμένο κεφάλι, που είναι από τη Χ.Α..

 

Ο Ανδρεόπουλος αναφέρθηκε και άλλο ένα περιστατικό του καλοκαιριού του 2012, οπότε και δέχθηκε κλήση από τον μαθητή του Μπιλάλ Καμάλ, επειδή κάποια παιδιά κάπου είχαν  δεχτεί επίθεση. Ο μάρτυρας μετέβη μαζί με το μαθητή του στο σημείο, όπου υπήρχε φοβερή κινητοποίηση της αστυνομίας, με ομάδες ΔΙΑΣ. Ωστόσο εν τέλει κρατήθηκαν οι μετανάστες που προσέτρεξαν να βοηθήσουν. Ο μάρτυρας πήγε να συμπαρασταθεί στους μετανάστες καθώς όπως είπε «δεν μπορεί τα θύματα να γίνονται θύτες». Μετά από επίμονες ερωτήσεις  του Ανδρεόπουλου, η αστυνομία ρώτησε τους μετανάστες αν θέλουν να κάνουν μήνυση, η οποία και υπεβλήθη μετά από πολλές ώρες αναμονής, την επόμενη μέρα. Για αυτά τα περιστατικά είχαν συντάξει και σχετικό έγγραφο απευθυνόμενο στο Δήμαρχο.

 

Σε ερωτήσεις της Εισαγγελέα ο μάρτυρας απάντησε ότι ο σύλλογος δεν ελέγχει αν οι μαθητές είναι νόμιμοι ή παράτυποι, καθώς δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Όποιος θέλει να μάθει ελληνικά, γράφεται στο σχολείο. Είπε πως οι περισσότερες επιθέσεις λάμβαναν χώρα κατά τις νυχτερινές ώρες, δίνοντας ως επιπλέον παραδείγματα την επίθεση που δέχθηκε ένα παιδί πάνω στο ποδήλατό του, αλλά και ένας ακόμα Αιγύπτιος χριστιανός πάλι σε ποδήλατο, ενώ οι δράστες είχαν μηχανές. Επίσης σημείωσε ότι ο τρόπος δράσης παρουσίαζε ομοιότητες. Ακόμη επεσήμανε πως προέτρεψαν με το έγγραφό τους την Πολιτεία να ενεργήσει, καθώς επρόκειτο για βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις.

 

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Αναπληρωτή Εισαγγελέα, είπε πως τα περιστατικά επιθέσεων εξαλείφτηκαν μετά τη δολοφονία του Φύσσα, αν και έχει ακούσει τώρα τελευταία για επιθέσεις κατά αλλοδαπών στον Ασπρόπυργο. Τέλος, ερωτηθείς για την ιδεολογία της Χ.Α.. τη χαρακτήρισε νεοναζιστική οργάνωση.

 

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο δίεκοψε για την Τρίτη 9/5, στην Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ