ΗΜΕΡΑ 136: “ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ, ΘΑ ΣΟΥ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ”

136η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, 9.3.2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας μέχρι την συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ελάχιστη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Κανείς από τους κατηγορούμενους δεν παρέστη αυτοπροσώπως στη διαδικασία, ενώ οι περισσότεροι εκπροσωπήθηκαν από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους.

III. Συνέχιση κατάθεσης της μάρτυρα Ελένης Δαμιανοπούλου (διευθύντρια 3ου Λυκείου Π.Φαλήρου)

Α. Ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης

Μετα από σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων Τσάγκα, Οπλαντζάκη, Γ. Μιχαλόλια, Ρουσόπουλου και Αλεξιάδη, η μάρτυρας κατέθεσε ότι κατά τη γνώμη της το κίνητρο της επιθέσεως ήταν ότι ο Αποστολόπουλος ενοχλήθηκε από τις κουβέντες του Δερμετζίδη, τις οποίες του μετέφερε η Καμπιώτη. Ο Δερμεντζίδης δηλαδή της έλεγε να μην μπλέκει με τον Χρυσαυγίτη και της είχε γράψει «ΑΝΤΙΦΑ» στο θρανίο. Επίσης κίνητρο της επίθεσης ήταν, όπως είπε, το μίσος προς το διαφορετικό. Πρόσθεσε ότι ίσως υπήρχε μια φήμη ή αστεϊσμός για τον Δερμετζίδη ότι ήταν αναρχικός, αλλά η ίδια όπως είπε δεν πίστευε ότι ο μαθητής που δέχθηκε την  επίθεση ήταν αναρχικός, αλλά ότι ήταν αντιφασίστας.

Σε επόμενη ερώτηση για τα συνθήματα που γράφονταν συχνά στους τοίχους του σχολείου, η μάρτυρας είπε πως πήγαινε νωρίς στο σχολείο για να προλαβαίνει να σβήνει τα συνθήματα όπως το «ΑΙΜΑ ΤΙΜΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» το οποίο, όπως είπε, κρύβει ως σύνθημα συνδηλώσεις περί καθαρότητας της φυλής και αναφέρεται στο νόμο της Νυρεμβέργης. Σε άλλη ερώτηση για το αν είναι νόμιμο κόμμα η ΧΑ κι αν εξελέγη νόμιμα ο αρχηγός της, απάντησε ότι και ο Χίτλερ εξελέγη νόμιμα.

Επίσης είπε ότι δεν κατέθεσε εξαρχής για τα συνθήματα και τους χρυσαυγίτες που σύχναζαν στο παρκάκι, το έντυπο υλικό που μοίραζαν και άλλα περιστατικά, γιατί δεν το αξιολόγησε τότε ως σημαντικά. Για πρώτη φορά ανάφερε ότι έκαψαν το πανό της ΕΛΜΕ με το τραγούδι του Σαββόπουλου στην παρούσα δίκη. Επίσης είπε ότι έμαθε πρώτα από αυτόπτες μάρτυρες τι ακριβώς συνέβη και από την Χριστιάνα, η οποία ήταν επίσης αυτόπτης μάρτυρας, ότι είδε δύο άτομα να μπαίνουν τρέχοντας στο αυτοκίνητο Smart, ιδιοκτησίας Αποστολόπουλου κι έπειτα έδωσε την πρώτη της κατάθεση.

Στη συνέχεια οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν από τη μάρτυρα να αναλογιστεί την πίεση που μπορεί να δέχτηκε η μαθήτρια Καμπιώτη από τη στάση των συμμαθητών της, οι οποίοι μπορεί να της έλεγαν ότι έχει σχέση με φασίστα κι ότι είναι φασίστρια. Η μάρτυρας είπε ότι πριν το περιστατικό η Καμπιώτη δεν της είχε απευθυνθεί ποτέ ως μαθήτρια προς διευθύντρια να της παραπονεθεί για την όποια στάση των συμμαθητών της και πρόσθεσε ότι οι διαφορές δε λύνονται με τα μαχαίρια. Μετά από ερώτηση του συνηγόρου Αλεξιάδη, σχετικά με το αν το πιο μεμπτό εις βάρος της μαθήτριας ήταν ότι είχε σχέση με φασίστα, αποκρίθηκε ότι το πιο μεμπτό είναι τα ψέματα που είπε η Καμπιώτη, κυρίως μετά το περιστατικό. Επίσης είπε ότι η Καμπιώτη έκλαιγε και προσποιούταν, ενώ προέκυψε από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου ότι αν μη τι άλλο γνώριζε τις προθέσεις του Αποστολόπουλου.

IV. Κατάθεση του μάρτυρα Ιορδάνη Δερμετζίδη (πατέρα θύματος Φοίβου Δερμετζίδη)

Α. Ερωτήσεις Έδρας

Ο μάρτυρας κατέθεσε με παρεμβαλλόμενες ερωτήσεις της έδρας ότι ο γιος του ήταν συμμαθητής με την Α. Καμπιώτη. Ο γιος του δεν ήταν πολιτικοποιημένος  αλλά μαζί με άλλους συμμαθητές έλεγαν στην Καμπιώτη να μην μπλέκει με Χρυσαυγίτες γιατί γνώριζαν για τη σχέση της με τον Αποστολόπουλο. Ο δε γιος του μάρτυρα, Φοίβος, ο οποίος καθόταν πίσω της στην τάξη, είχε σβήσει το δικό της φασιστικό σύνθημα από το θρανίο της και  είχε γράψει τη λέξη ΑΝΤΙΦΑ.

Ο μάρτυρας δέχθηκε τηλεφώνημα της διευθύντριας του σχολείου, η οποία του είπε ότι ο γιος του χτυπήθηκε από εξωσχολικούς και στο νοσοκομείο είδε τον Φοίβο του οποίου η μύτη κρεμόταν από ένα πετσάκι. Το μόνο που του είπε ο γιος του πριν το χειρουργείο είναι ότι τον χτύπησαν φασίστες χρυσαυγίτες Στην αστυνομία έμαθε ότι κατηγορούμενος είναι ο Αποστολόπουλος. Ο γιός του μετά το χειρουργείο του είπε ότι του επιτέθηκε χρυσαυγίτης και φίλος της Καμπιώτη, με τον οποίο δεν είχε ουδέποτε ανταλλάξει καμία κουβέντα και αναγνώρισε ως δράστη τον Αποστολόπουλο. Στη συνέχεια είπε ότι του επιτέθηκαν δύο ερχόμενοι από πίσω με μαχαίρι κι ενώ φορούσε ακουστικά στα αυτιά.

Μετά από ερώτηση για το κίνητρο της επιθέσεως, ο μάρτυρας απάντησε ότι το κίνητρο ήταν ο εκφοβισμός ολόκληρης της μαθητικής κοινότητας. Επίσης είπε πως ο Αποστολόπουλος ήταν γνωστός Χρυσαυγίτης και τραμπούκος. Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε, όπως ισχυρίσθηκε, ότι ο γυμναστής του σχολείου ζητούσε από τον Αποστολόπουλο μέσω της Καμπιώτη, κάποια «χάρη» επ’ αμοιβή, που αφορούσε την διευθύντρια.

Σε επόμενες ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα σε σχέση με την ΧΑ, είπε ότι γνωρίζει επίσης για επίθεση της ΧΑ που όπως είπε έριξαν γκαζάκια κάπου στη Νέα Σμύρνη  και για επίθεση ΧΑ σε μετανάστη. Συμπλήρωσε πως δεν ήθελε και πως φοβόταν να μπλέξει με ένα βίαιο πολιτικό κόμμα όπως η ΧΑ, χωρίς να έχει στοιχεία και να είναι βέβαιος. Γι αυτό άλλωστε δεν έκανε λόγο για ΧΑ στην πρώτη κατάθεση. Τέλος είπε πως τα τάγματα εφόδου είναι εκπαιδευμένοι κομάντο, δηλαδή άτομα με στρατιωτική εκπαίδευση.

Β. Ερωτήσεις Πολιτικής Αγωγής

Μετά από σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής Θεοδωρόπουλου, Βρεττού, Στρατή, Ζαφειρίου, Παπαδοπούλου, Τζέλλη, Καμπαγιάννη και Ζώτου, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι μετά το περιστατικό η οικογένεια του δέχθηκε πολλές απειλές και εκφοβισμούς. Δέχθηκαν όπως είπε ανώνυμα τηλεφωνήματα με απειλές «ξέρουμε που είναι, θα σου φέρουμε το κεφάλι του». Επίσης είπε ότι ζωγράφιζαν σβάστικες στο κουδούνι τους στην είσοδο της πολυκατοικίας. Σε άλλη σχετική ερώτηση απάντησε ότι κατά πάσα πιθανότητα οι  χρυσαυγίτες δράστες δεν ήθελαν να καταγγελθούν στις αρχές και να δικαστούν, γι αυτό και λίγες μέρες μετά την επίθεση άρχισαν τις απειλές. Ο φόβος, όπως είπε, είναι κυρίαρχο συναίσθημα. Η όψη τους ήταν φοβερή, ειδικά για τα παιδιά. Ο Αποστολόπουλος όπως είπε είναι πάνω από 1,90 και πάνω από 100 κιλά. Στη συνέχεια είπε πως η ΧΑ στρέφεται κατά μεταναστών και άλλων και πως ο τρόπος με τον οποίο επιβάλλεται είναι η βία και ο εκφοβισμός, ενώ η ιδεολογία της είναι φασιστική, ναζιστική. Την πεποίθηση του αυτή την αντλεί όπως είπε αφενός από τον εαυτό του, αφού είναι και ο ίδιος παθών, αλλά και από πλείστα άλλα παρόμοια περιστατικά που έχει παρακολουθήσει. Την περίοδο εκείνη η ΧΑ  ήταν εξωστρεφής, άνοιγε συνέχεια γραφεία, όπως είπε, και προέβαλλε προς τα έξω τα όσα έκανε, πχ την αντιποίηση αρχής στις λαϊκές. Κατά την κρίση του μάρτυρα, αυτές οι κινήσεις προκαλούσαν φόβο στο μέσο πολίτη, αλλά παρόλα αυτά το κράτος δεν είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να καταστείλει το φαινόμενο. Στη συνέχεια ο μάρτυρας κατέθεσε πως από τον Σεπτέμβρη του 2012 το φαινόμενο βρισκόταν στα σχολεία, τόσο μέσα όσο και έξω, καθώς  χρυσαυγίτες εκφόβιζαν τα παιδιά στο παρκάκι απέναντι από το σχολείο. Ειδικότερα, ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε δυο ακόμα περιστατικά συμμαθητών που δέχτηκαν απειλές κι εκφοβισμούς από τα συγκεκριμένα άτομα που σύχναζαν έξω από το σχολείο, ενώ είπε ότι δεν είχαν ενημερωθεί οι γονείς για αυτά τα ζητήματα από τα παιδιά πριν να συμβεί το περιστατικό με το μαχαίρωμα του γιού του.

Γ. Ερωτήσεις υπεράσπισης

Μετά από σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι οι Αποστολόπουλος και Καμπιωτη ήταν ΧΑ και πως αυτό προκύπτει από τα SMS που λάμβαναν από τη ΧΑ για εκδηλώσεις στα Ίμια κλπ. Επίσης είπε πως η Καμπιώτη δεν πιεζόταν ιδιαιτέρως από τους συμμαθητές της που της έλεγαν να προσέχει την ΧΑ και πως ούτε καν η ίδια ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Επίσης η Καμπιώτη, όπως είπε, ακόμα και μετά το περιστατικό, συνέχισε να φοιτά στο ίδιο σχολείο ανεμπόδιστη. Επίσης είπε πως στη ΧΑ καταξιώνονται οι δράστες βίαιων επιθέσεων και πως ο Χατζηπαυλής, ο οποίος μαχαίρωσε το γιο του, τραβούσε φωτογραφίες αμέσως μετά το περιστατικό, κρατώντας το μαχαίρι με καμάρι. Αυτό συνεπάγεται, όπως είπε, ότι ήταν ιδεολογικά καλυμμένος μετά το μαχαίρωμα. Επίσης είπε πως η σχέση με τον γιο του είναι αρκετά στενή και πως αν και δεν ζουν μαζί, μιλούν στο τηλέφωνο καθημερινά και συναντιούνται πολύ συχνά, αλλά δεν του είχε πει τίποτα για την Καμπιώτη, ούτε για τους Χρυσαυγίτες γύρω από το σχολείο. Σε ερώτηση γιατί να ευθύνεται ένα κόμμα ή μια ομάδα αν ο δράστης της επίθεσης είναι κάποιος οπαδός ή μέλος αυτού του κόμματος, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν είναι οποιοδήποτε άλλο κόμμα αλλά η Χρυσή Αυγή, ότι οι 3 δράστες ήταν χρυσαυγίτες και οτι στο κουδούνι του σπιτιού δεν έγραφαν ΑΕΚ αλλά ΧΑ.

 

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για τη Δευτέρα 13/3 στην Αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών και ώρα 09.00

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ