ΗΜΕΡΑ 129: “ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΥ”

129η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, 23.2.2017


Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης τη δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας μέχρι την συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Κανείς από τους κατηγορούμενους δεν παρέστη αυτοπροσώπως στη διαδικασία, ενώ οι περισσότεροι εκπροσωπήθηκαν από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους.

III. Συνέχιση εξέτασης του μάρτυρα Γεωργίου Μηλιαράκη (μέλους του κοινωνικού χώρου Αντίπνοια)

Α. Ερωτήσεις Πολιτικής Αγωγής

Ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις από τους συνηγόρους Σαπουντζάκη, Στρατή, Μαλαγάρη, Τζέλλη, Παπαδοπούλου, Τομπατζόγλου και Καμπαγιάννη. 

Μετά από σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η επίθεση έγινε αιφνιδιαστικά και ότι οι επιτιθέμενοι οι οποίοι έδρασαν σε συγκεκριμένο χρόνο. Οι δράστες, όπως είπε, είχαν σκοπό να τους δολοφονήσουν, ενώ στόχος των επιθέσεων της ΧΑ είναι οι μετανάστες και οι αγωνιζόμενοι στο φάσμα της αριστεράς και του αναρχικού χώρου.

Επίσης είπε ότι την ίδια μέρα ανέβασαν κείμενο στο διαδίκτυο ως συλλογικότητα. Το κείμενο αυτό ανάφερε τους 4 μάρτυρες (Ruben, Μηλιαράκη, Μάργαρη και Γερούκη) και κατονόμαζε τη ΧΑ ως δράστη της επιθέσεως. Επίσης είπε ότι η δράση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΧΑ δεν διαχωρίζεται από τα τάγματα εφόδου, αφού σε πολλά από τα χτυπήματα των ταγμάτων εφόδου συμμετείχαν και βουλευτές της ΧΑ.

Απαντώντας σε άλλες σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι το στέκι Αντίπνοια συμμετείχε σε αντιφασιστικές δράσεις και ότι η επίθεση που δέχθηκαν είχε πολιτική ταυτότητα. Επίσης είπε ότι το άτομό που εισέβαλλε πρώτο στο χώρο φώναξε «Έχετε τα χαιρετίσματα της ΧΑ. Θα σας γαμήσουμε.» και ότι ένας από τους δράστες είχε μαχαίρι με αγκυλωτό σταυρό.

Β. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Στη συνέχεια ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις από τους συνηγόρους Γεωργόπουλο, Τσάγγα, Βελέντζα, Παπαδέλη . 

Ο συνήγορος Γεωργόπουλος ρώτησε τον μάρτυρα γιατί αποκλείει την περίπτωση η επίθεση να ήταν πρωτοβουλία του ίδιου του Σιατούνη. Ο μάρτυρας απάντησε ότι ο Σιατούνης κατέθεσε στο δικαστήριο ότι δέχθηκε τηλεφώνημα πριν από την επίθεση από κάποιον Κώστα Μαλλιά. Αναφορικά με τη σύλληψη Στράτου και Σιατούνη είπε ότι οι αστυνομικοί που περιπολούσαν στην οδό Πειραιώς τους θεώρησαν ύποπτους και τους συνέλαβαν, αλλά κατά τη σύλληψή τους δεν βρέθηκαν φυλλάδια της ΧΑ πάνω τους.

Επίσης είπε ότι η βροντερή φωνή που έστειλε τους χαιρετισμούς της ΧΑ θα μπορούσε να ακουστεί ακόμα και έξω από το στέκι, το ίδιο και η φράση «τέλος χρόνου».

 Σε επόμενη ερώτηση είπε ότι η ΧΑ είχε την ασυλία της αστυνομίας και πως ο αστυνομικός ρωτούσε το όνομα του ενώ ο μάρτυρας ήταν αιμόφυρτος και ότι κατά την κρίση του οι δράστες δήλωσαν ότι είναι μέλη της ΧΑ για να απαλλαγούν. Επίσης είπε ότι το «τέλος χρόνου» ακούστηκε πριν να πέσει σε αιμορραγικό σοκ κατά το οποίο ήταν λιπόθυμος για περίπου 30 δευτερόλεπτα. 

Τέλος επανέλαβε πως στο δικαστήριο που επιδικαζόταν η υπόθεση της Αντίπνοιας ήταν οι βουλευτές Λαγός και Κασιδιάρης.
IV.Εξέταση της μάρτυρα Βασιλικής Μάργαρη

Α. Ερωτήσεις Έδρας

Η μάρτυρας κατέθεσε με παρεμβαλλόμενες ερωτήσεις της έδρας ότι παρακολουθούσε μάθημα Ισπανικών όταν μπήκε ένας εύσωμος άντρας ο οποίος σήκωσε το χέρι ναζιστικά και είπε «έχετε τα χαιρετίσματα της ΧΑ, μουνιά θα πεθάνετε». Φορούσε το κράνος του. Αμέσως μετά μπήκε μια ομάδα 10-15 ατόμων και άρχισε η απρόκλητη επίθεση. Ο κάθε ένας από τους επιτιθέμενους είχε συγκεκριμένο ρόλο, όπως είπε, και κατονόμασε ως έναν εκ των δραστών τον κατηγορούμενο Α. Στράτο. Η επίθεση έγινε σε μόλις ένα λεπτό. Είπε πως είδε καθαρά την επίθεση κατά του Γ. Μηλιαράκη. Ένας τον χτύπησε στο κεφάλι με το σκαμπό, άλλος του έριξε σπρέι στα μάτια και τρίτος τον μαχαίρωνε. Κατόπιν ακούστηκε η φράση “τέλος χρόνου” και οι δράστες αποχώρησαν ευθύς αμέσως. Όταν βγήκε η μάρτυρας έξω από τον χώρο είδε γύρω στα 10-15 μηχανάκια, τα 3 τελευταία μηχανάκια του κομβόι ήταν δικάβαλα και οι πινακίδες ήταν κρυμμένες.

Επίσης είπε πως η επίθεση δεν ήταν πρωτοβουλία των Στράτου και Σιατούνη και πως ο Σιατούνης είπε στους αστυνομικούς ότι ήταν μέλος της κεντρικής επιτροπής τη ΧΑ επί 7 χρόνια. Σε άλλη σχετική ερώτηση, απάντησε ότι ο ίδιος ο Σιατούνης παραδέχτηκε ότι τον πήραν τηλέφωνο πριν την επίθεση, και πως παρόλο που η ΧΑ διέψευσε τη σχέση της με τον Σιατούνη, μόλις δύο χρόνια μετά την επίθεση, ο Σιατούνης ήταν υποψήφιος με την ΧΑ.

Τέλος αναφέρθηκε σε σειρά επιθέσεων της ΧΑ που ομοίαζαν με την σε βάρος τους επίθεση για τις οποίες, όπως είπε, γνωρίζει από τα ΜΜΕ αλλά και από τους ίδιους τους παθόντες. Στη συνέχεια η μάρτυρας αναφέρθηκε στο περιστατικό που συνέβη έξω από το παλιό Εφετείο Αθηνών και στις επιθέσεις στο Ρεσάλτο (αναρχικό στέκι στο Κερατσίνι) και στο Θερσίτη (αναρχικό στέκι στο Ίλιον).

Β. Ερωτήσεις Πολιτικής Αγωγής

Μετά από σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, η μάρτυρας κατέθεσε ότι τον Μάιο του ’11 στο δικαστήριο που έγινε για την σε βάρος τους επίθεση, εμφανίστηκαν οι κατηγορούμενοι με άλλους 15 φασίστες, οι οποίοι χειρονομούσαν και έλεγαν «θα φάτε πούτσα σήμερα». Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν οι νυν βουλευτές της ΧΑ Λαγός και Κασιδιάρης, οι οποίοι,όπως είπε, ήρθαν για να καθαρίσουν την υπόθεση με τους γνωστούς τραμπουκίστικους και πλάγιους τρόπους. Στη συνέχεια είπε ότι η δράση τους ενοχλούσε τη ΧΑ, γιατί διαδηλώνουν ενάντια σε κάθε φασιστικό μόρφωμα και ότι τα θύματα των επιθέσεων της ΧΑ εμπίπτουν στον χώρο των ιδεολογικών εχθρών της. Σε άλλη ερώτηση είπε πως η ΧΑ λειτουργεί ιεραρχικά, από τα πάνω προς τα κάτω, και πως ο ίδιος ο Πατέλης το έχει παραδεχθεί. Επίσης αναφέρθηκε στην δολοφονική επίθεση κατά Λουκμάν την οποία παρακολούθησε όταν εκδικαζόταν, και στην επίθεση κατά καθηγητή, έπειτα από την οποία οι δράστες διέφυγαν με το αυτοκίνητο του Κασιδιάρη. 

Γ. Εξέταση της μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Μετά από ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, η μάρτυρας κατέθεσε ότι για πρώτη φορά κατέθεσε το 2011 και πως από το 2008 έως το 2011 δεν έγινε άλλο δικαστήριο, και ότι βρισκόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου σε κάθε αναβολή της δίκης. Είπε πως γραμματέας πήρε τηλέφωνο το Μηλιαράκη να καταθέσει ενώπιον της κυρίας Κλάπα και έτσι ενημερώθηκε κι ίδια . Επίσης διευκρίνισε ότι είδε τη διαφυγή των δραστών και ότι στην θέση των πινακίδων των μοτοσυκλετών υπήρχε κάτι μαύρο αλλά δεν μπορεί να ξέρει αν τις είχαν βγάλει ή τις είχαν καλύψει. Οι γείτονες είπαν ότι ήταν καλυμμένες.

Όσο για την παρουσία Λαγού και Κασιδιάρη κατά την εκδίκαση, η μάρτυρας είπε πως η παρουσία τους εκεί επιβεβαιώνει τη σχέση ΧΑ με την συγκεκριμένη επίθεση και ότι θυμάται τον Λαγό να φεύγει τρέχοντας μαζί με την διμοιρία των αστυνομικών. Οι παρευρισκόμενοι υπέρ της ΧΑ στη δίκη ήταν προκλητικοι, όπως είπε, και φώναζαν «θα φάτε πούτσα σήμερα». Τέλος είπε ότι θεωρεί την ΧΑ παρακρατική ομάδα, όπως όλα τα φασιστικά και ναζιστικά μορφώματα.
V.Εξέταση της μάρτυρα Αικατερίνης Γερούκη

Α. Ερωτήσεις Έδρας

Η μάρτυρας κατέθεσε μετα από ερωτήσεις της έδρας ότι βρισκόταν στο αναρχικό αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια και παρακολουθούσε μάθημα Ισπανικών όταν μπήκε ένας μαυροφορεμένος ο οποίος σήκωσε το χέρι ναζιστικά και είπε «έχετε τα χαιρετίσματα της ΧΑ, μουνιά θα πεθάνετε». Πίσω του μπήκαν άλλα 15 άτομα με κράνη. Η πρώτη της κίνηση ήταν να οπισθοχωρήσει προς τη βιβλιοθήκη. Στη συνέχεια περιέγραψε στιγμιότυπο κατά το οποίο είδε τον Σιατούνη με μαχαίρι έτοιμο να μαχαιρώσει . Σταμάτησε στον αέρα την κίνηση του όταν ακούστηκε το «τέλος χρόνου» από αυτόν που χρονομετρούσε και στεκόταν δίπλα στην πόρτα και έφυγε μαζί με τους υπόλοιπους. Στη συνέχεια η μάρτυρας πήγε στον μαχαιρωμένο και του πρόσφερε βοήθεια, ως πρώην νοσηλεύτρια. Ο τραυματίας ήταν σε αιμορραγικό σοκ. Επίσης είπε πως η επίθεση ήταν απρόκλητη, και πως αν και οι επιτιθέμενοι δεν γνώριζαν προσωπικά τα θύματα είδε τον δράστη να την προσπερνά και να πηγαίνει απευθείας στο Ρούμπεν. Επίσης είπε πως διαχρονικοί στόχοι των φασιστών είναι οι αναρχικοί, οι μετανάστες και οι κομμουνιστές, και πως γνωρίζει για τις επιθέσεις σε Φύσσα, Λουκμάν, Βίλα Αμαλίας και άλλες τις οποίες κατονόμασε. Το κοινό στοιχείο των επιθέσεων, όπως είπε, είναι η εντολή που δίνεται με τηλεφώνημα, όπως παραδέχτηκε κι ο ίδιος ο Σιατούνης στο δικαστήριο.
Β. Ερωτήσεις Πολιτικής Αγωγής

Μετά από σχετική ερώτηση, η μάρτυρας απάντησε ότι οι δράστες δήλωσαν την πολιτική τους ταυτότητα, γιατί ήθελαν να ξέρουν ποιοι τους τρομοκρατούν. Επίσης είπε ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο δικαστήριο παραβρέθηκαν μέλη της ΧΑ και οι βουλευτές Λαγός και Κασιδιάρης. Ήρθαν σύσσωμοι και μάλιστα, όπως είπε, χρυππησαν μια γυναίκα στο κεφάλι. Επίσης είπε ότι ο Κασιδιάρης στο δικαστήριο, υπό τα απαθή βλέμματα της αστυνομίας, ήρθε προς το μέρος που στεκόταν η ίδια με το γιό της, κάνοντας κίνηση να την χτυπήσει, λέγοντας «θα πεθάνετε σήμερα».

Γ. Εξέταση της μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, απάντησε ότι όταν της επεδείχθησαν για πρώτη φορά φωτογραφίες των δραστών τους αναγνώρισε αμέσως. Επίσης είπε πως έμαθε από άλλους αυτόπτες ότι έξω από το Αντίπνοια υπήρχαν κι άλλοι άντρες με μαύρα ρούχα και οπλισμό. Σε επόμενη ερώτηση απάντησε ότι την ώρα που παρείχε ιατρική φροντίδα στον τραυματία, ο οποίος είχε ακατάσχετη αιμορραγία, ήρθε αστυνομικός και της ζήτησε τα στοιχεία της, ενώ εκείνη του ζήτησε να την βοηθήσει με τον τραυματία. Τέλος, αρνήθηκε ότι έκανε λόγο για πρώτη φορά σήμερα για τη στάση Κασιδιάρη στο δικαστήριο και την σε βάρος της κίνηση, ενώ είπε ότι το ανέφερε ρητά, όπως επίσης ανέφερε τις ύβρεις καθώς και το γεγονός ότι «άνοιξαν» κι ένα κεφάλι.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την Παρασκευή 24/2 στην Αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών και ώρα 09.00

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ