Ημέρα 111: “Οι επιθέσεις δίνουν το μήνυμα της ατιμωρησίας στα απλά μέλη”

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση της δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. H παρουσία του κοινού ήταν μέτρια, ενώ υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων στην αίθουσα.

II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Παρών κατά την έναρξη της διαδικασίας δεν ήταν κανένας κατηγορούμενος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προσήλθε μόνο ένας εκ των κατηγορουμένων για την υπόθεση της επίθεσης κατά μελών του ΠΑΜΕ, ο Καστρινός.

ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας – Εξέταση Αιτημάτων

Η διαδικασία ξεκίνησε με την συνέχιση της κατάθεσης του μάρτυρα Ζύμαρη.

α. συνέχιση κατάθεσης μάρτυρα Ζύμαρη

Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Σαπουντζάκη ο μάρτυρας απάντησε ότι από τα κόμματα μόνο η Χ.Α. έχει τάγματα εφόδου, το τάγμα εφόδου είναι το επιχειρησιακό κομμάτι της Χ.Α. που οφείλεται στην ιδεολογία της. Το τάγμα εφόδου δεν προσιδιάζει σε κόμμα αλλά σε στρατιωτική οργάνωση και δεν νοείται σε μια δημοκρατία. Μέσα στα 50 άτομα που τους επιτέθηκαν δεν υπήρχε κανείς φιλειρηνικός, δεν είδε όλοι τι έκαναν, όλοι ήταν όμως εκεί με τον ίδιο σκοπό. Τις βρισιές που τους φώναξαν τις εννοούσαν, ήταν πολιτική τρομοκρατία, ήθελαν τη βιολογική τους εξόντωση και αυτό φαίνεται και από τη σφοδρότητα των χτυπημάτων, τον ίδιο αν δεν έβαζε το χέρι του, θα τον είχαν σκοτώσει, αλλά φαίνεται και από όλα τα άλλα, τον τρόπο που ήρθαν, συστήθηκαν, τους κύκλωσαν. Η Χ.Α. διέπεται από την αρχή του αρχηγού, ο Πατέλης π.χ. έλεγε ότι δεν κάνουν τίποτα χωρίς να το ξέρει ο αρχηγός και ο Αποστόλου ότι «έτσι μωρέ είναι η ιεραρχία, εσύ το λες στο Γιάννη, ο Γιάννης το λέει στο Μεγάλο και ο Μεγάλος αποφασίζει», αλλά και από έναν πρώην πυρηνάρχη που τώρα λέει ότι όλες οι ενέργειες γίνονται με εντολή του αρχηγού. Το βίντεο της 08.08 είναι η προαναγγελία της επίθεσης και μια τέτοια ενέργεια σε τέτοιο κόμμα, δεν είναι δυνατόν να γίνει χωρίς να το ξέρει ο αρχηγός. Η Ζώνη έχει ωράριο 35ωρο και 5θήμερο που έχει οριστεί με συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά και τα μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν, έχουν επιβληθεί με τους αγώνες των εργαζομένων. Κάποιοι βέβαια είναι διατεθειμένοι να ρίξουν τις απαιτήσεις τους, για να έχουν να φάνε, αλλά οι περισσότεροι στη Ζώνη είναι αγωνιστές. Οι εργολάβοι έχουν συμφέρον να μη γίνει αυτό και έχουν κάνει πολλές προσπάθειες να σταματήσουν τους συνδικαλιστές και επιχείρησαν και τη φυσική τους εξόντωση. 

Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Μαλαγάρη ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν ξέρει αν διαγράφηκε ο Πανταζής μετά το χτύπημα στους Αιγύπτιους, ότι από την καφετέρια just eleven δεν θα μπορούσε κανείς να ακούσει τι γινόταν στο σημείο της επίθεσης, ούτε είδε κάποιον να έρχεται εκ των υστέρων, ενώ για τον Καστρινό πιστεύει ότι ήταν μέσα στη συγκροτημένη ομάδα των επιτιθέμενων. Γνωρίζει μέλη της Χ.Α. που έχουν κάνει επιθέσεις με ακάλυπτα τα πρόσωπά τους, το Ρουπακιά π.χ. καταρχάς, αλλά και το Γερμενή στη Ραφήνα με τάγμα εφόδου το 2012 , τον Κασιδιάρη να χαστουκίζει την Κανέλλη, τον Μίχο και το Λαγό σε μοτοπορεία που πήγαν στην Ηλιούπολη σε κοινωνικό στέκι και τραυμάτισαν ανθρώπους. Οι επιθέσεις αυτές δίνουν το μήνυμα της ατιμωρησίας στα απλά μέλη. Το ίδιο μήνυμα δίνει και το γεγονός ότι ο Πανταζής ήταν κατηγορούμενος για δολοφονική επίθεση και όμως είναι ελεύθερος. Τα ακάλυπτα πρόσωπα των επιτιθέμενων σημαίνει παράσημο για τη Χ.Α. Στα αυτοκίνητα που υπέστησαν ζημιές εκείνο το βράδυ, οι τρύπες που έγιναν, δε θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς όργανα με καρφιά. 

Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Αντανασιώτη ο μάρτυρας απάντησε ότι το σωματείο Αγ. Νικόλαος το ονομάζουν οι εργαζόμενοι δουλεμπορικό, γιατί είναι ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας που προϋποθέτει δούλους, ιδρύθηκε μετά τις διακηρύξεις της Χ.Α. ότι πρέπει να τελειώνουν με το συνδικάτο. Από αυτό έχουν οικονομικά και πολιτικά οφέλη και οι εργολάβοι και η Χ.Α.. 

Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Βρεττού ο μάρτυρας απάντησε ότι από τη δική του ομάδα δεν είπαν το παραμικρό, ούτε προκάλεσαν και οι επιτιθέμενοι δεν υπάρχει περίπτωση να πήγαιναν και εκείνοι για αφισοκόλληση. Ξέρει ότι στο χώρο μετά βρέθηκαν ξύλα και άλλα αντικείμενα και με άλλα περιστατικά βίας υπάρχουν ομοιότητες, το χτύπημα ήταν ακαριαίο. 

Σε ερωτήσεις του συνηγόρου Θεοδωρόπουλου απάντησε ότι η ηγεσία της Χ.Α. διέψευσε το χτύπημα σε αυτούς, πράγμα που αποτελεί και συγκάλυψη και ενθάρρυνση, ούτε βγήκε κανείς επίσημα από τη Χ.Α. να πει ότι αυτοί που έκαναν την επίθεση δεν έχουν σχέση με εμάς. Αντίθετα ο Μιχαλολιάκος είπε ότι μετά από κάθε τέτοιο περιστατικό οι μυστικές δημοσκοπήσεις τους δίνουν δυο μονάδες πάνω. Γνωρίζει και για μηνύματα που εστάλησαν πριν από την επίθεση, αλλά και μετά, πράγμα που αποδεικνύεται από δημοσιευμένες τηλεφωνικές συνομιλίες του Λαγού που αναφέρονται στην επίθεση.

Σε διαμαρτυρίες της υπεράσπισης ο μάρτυρας επανέλαβε ότι από όσα γνωρίζει, δεν υπήρξε διάψευση της συνομιλίας Λαγού, ενώ είπε ότι ο Ρουπακιάς είχε άμεση σχέση με την Χ.Α. και συμμετείχε σε στρατιωτική εκπαίδευση στο Νέδα με χαρακτηριστικά ειδικών δυνάμεων, ενώ για τη δολοφονία Φύσσα έκανε την εκτίμηση ότι δεν έγινε σε καμία περίπτωση για ποδοσφαιρικές αντιδικίες, αλλά ήταν τάγμα εφόδου εναντίον αντιφασιστών. 

Σε ερωτήσεις του συνηγόρου Στρατή ο μάρτυρας απάντησε ότι οι επιτιθέμενοι κρατούσαν όπλα με σιδερένιες απολήξεις που δεν τα βρίσκει κανείς στο εμπόριο, τα φτιάχνει, για να σκοτώσει. 

Σε ερωτήσεις της συνηγόρου Ζαφειρίου απάντησε ότι η δράση της Χ.Α. πηγάζει από τη ναζιστική της ιδεολογία, από το γεγονός ότι στον δικό τους κόσμο δεν χωράνε όλοι και ότι ναζισμός σημαίνει εγκλήματα, ενώ ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος έχει δηλώσει ότι η Χ.Α. είναι η σπορά των ηττημένων του 45, ότι θα γυρίσουν και η γη θα τρέμει και η Ζαρούλια μέσα στη Βουλή έχει πει ότι οι μετανάστες είναι υπάνθρωποι. 

Στις διαμαρτυρίες της υπεράσπισης η Πρόεδρος επεσήμανε ότι αυτά είναι στοιχεία του βουλεύματος, ο μάρτυρας συνέχισε λέγοντας ότι ο Κασιδιάρης έλεγε ότι ο Χίτλερ είναι κοινωνικός αναμορφωτής και ότι θα τον κρίνει η ιστορία, ενώ και ο βουλευτής Ζησιμόπουλος έχει παραδεχτεί ότι είναι ναζί και φασίστες. Αλλά και σε σχέση με τα μεροκάματα οι απόψεις της Χ.Α. είναι γνωστές, ότι στη Βουλγαρία π.χ. με τα γνωστά μεροκάματα οι επενδυτικές δυνατότητες είναι καλύτερες. 

Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Τζέλη ο μάρτυρας απάντησε ότι στη Ζώνη είχαν κατέβει βουλευτές να μιλήσουν, ότι η φράση που ακούστηκε στο τέλος της επίθεσης σήμαινε ότι δεν συμμετείχαν μόνο Περαματιώτες, ότι έχει δει βουλευτές να πρωτοστατούν σε επεισόδια, ότι γνωρίζει πως και στη δολοφονία Φύσσα υπήρξε συνομιλία Λαγού – Πατέλη πριν και κατόπιν Λαγού – Μιχαλολιάκου, ο οποίος ανέλαβε και την πολιτική ευθύνη. 

Στις ερωτήσεις της συνηγόρου Κουγιάτσου απάντησε ότι μετά τη φράση στο τέλος της επίθεσης, οι επιτιθέμενοι αποχώρησαν αμέσως και ότι αυτό σημαίνει ότι ήταν παράγγελμα. Στις ερωτήσεις της συνηγόρου Παπαδοπούλου απάντησε ότι νομίζει ότι η επίθεση στην Αντίπνοια έγινε με μαχαίρι και ότι αντιφά σημαίνει αντιφασίστες. Επίσης δήλωσε ότι γνωρίζει για την υπόθεση του Περίανδρου, ο οποίος καταδικάστηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας του Κουσουρή και ο οποίος έλεγε ότι αν ανοίξει το στόμα του, θα μπει μέσα ο Μιχαλιολιάκος, ότι ο Πατέλης είχε πει ότι δεν γίνεται τίποτα, αν δεν το ξέρει ο Μιχαλολιάκος, ότι αν ένα μέλος ενός κόμματος διαπράξει δολοφονία, η λογική είναι ότι το κόμμα θα τον διαγράψει, ενώ η Χ.Α. δεν τα κάνει αυτά. 

Στο σημείο αυτό ακολούθησε – παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της υπεράσπισης – μία δήλωση της Προέδρου ότι τα περιστατικά βίας της Χ.Α. πρέπει να ακούγονται από το Δικαστήριο, καθώς είναι μέσα στην κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Οι κατηγορούμενοι αυτοί έχουν από 10 πράξεις ο καθένας.

Στις ερωτήσεις της συνηγόρου Τομπατζόγλου ο μάρτυρας απάντησε ότι κανένας από τη δική του ομάδα δεν είχε καλυμμένα χαρακτηριστικά, ούτε έκανε κανείς βόλτα, ούτε υπήρχε περίπτωση να είναι εκείνοι 40 και οι επιτιθέμενοι 15.

Ακολούθησε ο συνήγορος Καμπαγιάννης ο οποίος δήλωσε καταρχήν ότι κάνουν ερωτήσεις για την ένταξη και μετά τη διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, αυτό υπάρχει και στο Βούλευμα και η απόφαση για την υπόθεση του Περίανδρου είναι αναγνωστέο έγγραφο με απόφαση Εισαγγελέα. Στις ερωτήσεις του ο μάρτυρας απάντησε ότι τα όπλα που είδε πρώτα από όλα χρησιμοποιήθηκαν στον ίδιο, ότι είχε τρομοκρατηθεί από την αρχή και σε όλη τη διάρκεια της επίθεσης, ότι χτυπήσανε πρώτα τον Πουλικόγιαννη αλλά συνέχισαν να χτυπάνε και τους ίδιους για να τους σκοτώσουν, ότι δεν ήταν τυχαία συνάντηση, αλλά δολοφονική επίθεση και ότι ο Μιχαλολιάκος είναι ο αρχηγός, αλλά στην ηγεσία υπάρχουν κι άλλοι, π.χ. ο Λαγός, ή ο Πανταζής που τον ξέρανε σαν πυρηνάρχη γενικά, αλλά και στο συγκριμένο συμβάν είχε ηγετικό ρόλο. Για τα τάγματα εφόδου λέει ότι είναι το ίδιο με τα μέλη, ενώ γνωρίζει ότι οι εργοδότες λένε στους εργαζόμενους, δέξου το μεροκάματο αλλιώς θα κλείσω το εργοστάσιο και κάποιοι το δέχονται. Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Ζώτου απάντησε ότι η επίθεση είχε προαναγγελθεί από τις 08.08, ότι οι βουλευτές είναι και μέλη των ταγμάτων εφόδου, ότι η επίθεση στο Φύσσα ήταν από τάγμα εφόδου της Νίκαιας, ότι η δική τους επίθεση σχεδιάστηκε από πολύ ψηλά, ότι η συμμετοχή δύο βουλευτών στην επίθεση στην Ηλιούπολη σημαίνει ότι τα τάγματα εφόδου και η Χ.Α. είναι το ίδιο πράγμα, ότι η επίθεση στους Αιγυπτίους ψαράδες έγινε απρόκλητα, επειδή η χ.α είναι ναζί.

Η εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης άρχισαν με την συνήγορο του Καστρινού Αναστασοπούλου, στις οποίες ο μάρτυρας απάντησε ότι είδε τον Καστρινό κατά την εξέλιξη της επίθεσης μέσα στο χαμό χωρίς να κρατάει κάτι, δεν χτύπησε τον ίδιο, αλλά δεν ξέρει αν χτύπησε κάποιον άλλο, είπε επίσης ότι δεν ξέρει τι φωτογραφίες του έδειξαν, αλλά ξέρει ότι τον έχει αναγνωρίσει και ότι και τώρα που τον βλέπει έχει διαφορές από τότε, αλλά τον έχει αναγνωρίσει. Ανέφερε ότι ξέρει ότι το ΚΚΕ είχε βγάλει ανακοίνωση μετά το περιστατικό, αλλά δεν θυμάται το περιεχόμενο και ξέρει ότι ο Καστρινός ήταν εκεί, ότι οι επιτιθέμενοι ήταν 50 άτομα, αλλά δεν είδε ηλικίες, οι άλλοι δεν ξέρει γιατί δεν είδαν τον Καστρινό, δεν έχει ξαναδεί επεισόδια σε αφισοκόλληση ούτε υπάρχει περίπτωση ο Πουλικόγιαννης να έχει εμπλακεί σε επεισόδια. Έχει δει φασαρίες σε πορείες, αλλά αυτό ήταν ενέδρα με όπλα. Δεν ξέρει αν τον χτύπησε ο Πανταζής, ούτε τον είδε να κάνει κάτι άλλο εκτός από το να μιλάει με τον Πουλικόγιαννη πριν την επίθεση, η πλειοψηφία δεν είχε καλυμμένα πρόσωπα. 

Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Κοντοβαζενίτη απάντησε ότι αν τους παρακολουθούσε η Χ.Α., ήταν πολύ εύκολο να ξέρει ότι πάνε για αφισοκόλληση, ότι προσπάθησαν να τους σκοτώσουν, ενώ στον συνήγορο Δημητρακόπουλο απάντησε ότι πριν την επίθεση δεν τον είχε απειλήσει κανείς από τη Χ.Α.. 

Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Τσάγκα απάντησε ότι με το συνδικάτο τους προσπαθούν να τηρούν τις συμβάσεις από το 2009. Στο σημείο αυτό ακούστηκαν διαμαρτυρίες από τους δημοσιογράφους ότι ο συνήγορος υπεράσπισης Καρυδομάτης τους βγάζει φωτογραφίες και ο τελευταίος είπε ότι έγινε κατά λάθος, ενώ έγινε παρατήρηση και από την έδρα. Ο μάρτυρας συνέχισε λέγοντας ότι η Χ.Α. κάνει ό,τι μπορεί για να πέσουν τα μεροκάματα, ο Παναγιώταρος έλεγε για τα μεροκάματα στη Βουλγαρία και για τις φοροελαφρύνσεις στους εφοπλιστές μας, το συνδικάτο προωθεί τα αιτήματά των εργαζομένων και μέσω των κομμάτων, εκτός από τη Χ.Α., θεωρεί ότι το κοινοβουλευτικό έργο της Χ.Α. δεν έχει καμία σχέση με τους εργαζομένους, στην ουσία εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα, μετά την επίθεση το σωματείο δεν παρεμποδίστηκε σε άλλες ενέργειές του από τη Χ.Α., την αρχή του αρχηγού και τα άλλα που ανέφερε τα γνωρίζει από δημοσιεύματα, τον Γερμενή τον έχει δει επικεφαλής επεισοδίων στη Ραφήνα, για τις πανομοιότυπες απαντήσεις που έδωσε ο ίδιος και ο Λεκοδημήτρης σχολίασε ότι μπορεί να τους έγιναν και οι ίδιες ερωτήσεις, σχεδόν όλοι από την ομάδα του χτυπηθήκανε. Για τον Πουλικόγιαννη είπε ότι αιμορραγούσε, αλλά ότι στις φωτογραφίες που του έδειξε ο Τσάγκας, δεν μπορούσε να διακρίνει ίχνη αίματος, καθώς είναι κατάμαυρες, το τραύμα του ήταν τρύπα και έχει ήδη δείξει πού θα χτυπούσε αν δεν έβαζε τα χέρια του. Μετά το χτύπημα συμπιέστηκαν όλοι στο πεζοδρόμιο να σωθούν, αν κάποιος έριχνε μια βόμβα μολότωφ εκεί γύρω, θα μπορούσε να την ακούσει, χτυπούσαν ταυτόχρονα και τους ίδιους και τα αυτοκίνητα. Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Ζωγράφου ο μάρτυρας απάντησε ότι το κόμμα τους έχει άλλες διαδικασίες, ότι για αφισοκολλήσεις και τέτοιες δουλειές, απλώς βρίσκουν χρόνο και πάνε, οι επιτιθέμενοι από μια ναζιστική οργάνωση μπορούν να σκοτώσουν και καλυμμένοι και ακάλυπτοι. Στην ερώτηση γιατί τελικά δεν σκοτώθηκε κανείς εκείνο το βράδυ, απάντησε ότι πάλεψαν για τη ζωή τους και την κέρδισαν, ότι ο Μίχος στη Ζώνη είπε ότι οι λακέδες του ΚΚΕ θα εξαφανιστούν, ότι οι βουλευτές της Χ.Α. είναι και στην ηγεσία, ότι για όλα πρέπει να παίρνουν το ναι του αρχηγού. 

Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Ρουσσόπουλου απάντησε ότι στο νοσοκομείο ξαναπήγε για να βγάλει τα ράμματα, ότι ο δρόμος εκεί είναι λεωφόρος, το λιμάνι, ένα σωστό τάγμα εφόδου κλείνει και το δρόμο, δεν είδε αν ήταν σταματημένο λεωφορείο, ο Πουλικόγιαννης με τον Πανταζή πρέπει να είπανε ότι για σένα είχαμε κάνει ολόκληρη παράσταση διαμαρτυρίας, ο Πανταζής είπε ότι είμαστε Χ.Α., αλλά πολύ λίγο κράτησε η κουβέντα, ότι και για τη ΓΣΕΕ μπορεί να λέγεται ότι είναι πουλημένη, αλλά τέτοια πράγματα δεν κάνει, όπως και για άλλα σωματεία, με τα οποία έχουν πολιτικές, ιδεολογικές διαφορές, για τη συνάντηση με τους εργολάβους του το είπε ο Πουλικόγιαννης, αλλά για το τι έγινε στον Εισαγγελέα δεν του είπε τίποτα, ο Αγ. Νικόλαος είναι νόμιμο σωματείο, μέσα στο ασθενοφόρο ήταν 5 ή 6. 

Στις ερωτήσεις της συνηγόρου Βελέντζα απάντησε ότι μέχρι να φύγουν οι επιτιθέμενοι δεν πρέπει να δέχτηκε άλλο χτύπημα, δεν τον τράβηξε κανείς να μην καλυφθεί, ότι οι μηνύσεις που τους έχουν ασκηθεί για συνδικαλιστική δράση είναι όλες αθωωτικές και θυμάται ότι μία έγινε, γιατί είχαν πατήσει σε εργασιακό χώρο, ότι μετά το συμβάν είχε γίνει πορεία με πολύ κόσμο και πέρασαν στο πάνω στενό από τα γραφεία της Χ.Α., ότι έχει δει φωτογραφίες με αντικείμενα κοντά στα γραφεία της Χ.Α., ξύλα π.χ., δεν ξέρει αν υπήρξε έκθεση αυτοψίας για τα αίματα, ότι δεν θυμάται αν κάποιος μιλούσε με τους αστυνομικούς που ήρθαν μετά, δεν έχει ακούσει να λέγεται ότι το ΠΑΜΕ έχει τάγματα εφόδου, ότι το συνδικάτο τους έχει και μέλη εκτός Ζώνης, είναι ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, δεν ξέρει τα εκλογικά αποτελέσματα του συνδικάτου στις εκλογές του 2010, ο Πουλικόγιαννης βρισκόταν μπροστά του, όχι στην ευθεία.

Το Δικαστήριο σε αυτό το σημείο διέκοψε για την Πέμπτη 22.12.2016 και ώρα 09.00 στην αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

    

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ