109η Συνεδρίαση, Aίθουσα Γυναικείων Φυλακών Kορυδαλλού, 13.12.2016
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση τη δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. H παρουσία του κοινού ήταν λιγοστή, ενώ υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων στην αίθουσα.
II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων
Παρών κατά την έναρξη της διαδικασίας ήταν μόνο ένας εκ των κατηγορουμένων για την υπόθεση της επίθεσης κατά μελών του ΠΑΜΕ και συγκεκριμένα ο Καστρινός.
ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας – Εξέταση Αιτημάτων
Η διαδικασία ξεκίνησε με την συνέχιση και ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα Λεκοδημήτρη, ενώ ακολούθως κατέθεσε ο μάρτυρας και πολιτικώς ενάγων Καραμπέρης.
ΙV. Συνέχιση κατάθεσης μάρτυρα Λεκοδημήτρη
Σε ερωτήσεις του συνηγόρου Μιχαλόλια Γ. , ο μάρτυρας Λεκοδημήτρης είπε ότι δεν είχαν χρόνο να φύγουν, καθώς τους είχαν περικυκλώσει και ενστικτωδώς γύρισε προς τους συντρόφους του, γεγονός που του έσωσε τη ζωή, γιατί αν τον εντόπιζαν οι δράστες μόνο του μέσα στο σκοτάδια, θα τον «τελείωναν». Ανέφερε ότι οι απειλές των επιτιθέμενων «θα σας διαλύσουμε» αφορούσαν την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και ότι ήθελαν να περάσουν το μήνυμα και στην τοπική κοινωνία και εκτός Περάματος, καθώς είχε δημιουργηθεί φόβος από προηγούμενα περιστατικά. Επεσήμανε ότι χαρακτηριστικό των επιθέσεων της Χ.Α. είναι ότι δρουν τη νύχτα και ότι είχε ακούσει για τα τάγματα εφόδου ήδη πριν την επίθεση εναντίον τους. Σχετικά με τον Πουλικόγιαννη ανέφερε ότι είδε να τον σέρνουν και νόμιζε ότι ήταν νεκρός.
Ακολούθως απαντώντας στον συνήγορο Αλεξιάδη είπε ότι οι ναζί θέλουν να το μάθει ο κόσμος όταν θέλουν να σκοτώσουν κάποιον, ενώ αναφέρθηκε και πάλι στα μηνύματα του Λαγού σχετικά με την επίθεση που έχει πληροφορηθεί από το διαδίκτυο. Επανέλαβε ότι χτυπήθηκαν από την επίθεση 9 άτομα, ενώ σε σχετικές φωτογραφίες που του επιδείχθησαν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι απεικονίζεται σε αυτές ο ίδιος με κόκκινο κράνος, ενώ αναγνώρισε μόνο τον Πουλικόγιαννη, με τον οποίο όπως διευκρίνισε είναι σύντροφοι, όχι φίλοι και τον χαρακτήρισε ήρεμο άνθρωπο. Αναφορικά με τη στάση του Πουλικόγιαννη εκείνο το βράδυ κατέθεσε ότι έβλεπε την πλάτη του και δεν άκουσε να λέει κάτι ή να κάνει κάποια κίνηση, αλλά ούτε και αν «έριξε πτύελα», όπως χαρακτηριστικά ρωτήθηκε. Σχετικά με την επίθεση της Χ.Α. στην Αντίπνοια είπε πως γνωρίζει ότι μπήκαν και τα έκαναν «λαμπόγυαλο».
V. Κατάθεση μάρτυρα- πολιτικώς ενάγοντος Καραμπέρη
Ο Καραμπέρης σε ερωτήσεις της έδρας ανέφερε ότι είναι Ηλεκτρολόγος Συντηρητής και δεν εργάζεται στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. Το βράδυ της επίθεσης, το συνεργείο για την προπαγάνδιση ήταν περίπου 20 άτομα, και είχαν 1-2 αυτοκίνητα και 2-3 μηχανές. Συναντήθηκαν στην πύλη της ζώνης και κινήθηκαν στη Λεωφ. Δημοκρατίας. Μετά από 3-4 στάσεις έφτασαν στο Ναυπηγείο Παπίλα κατά τις 12 παρά, όπου δέχθηκαν την επίθεση. Ο ίδιος λόγω του ύψους του τοποθετούσε μία αφίσα σε μία κολώνα και ήταν πριν το αυτοκίνητο του Γκούτη, ενώ ο Λεκοδημήτρης ήταν πιο μπροστά προς Πειραιά και άλλοι ανάμεσά τους και απέναντι. Τα αυτοκίνητα ήταν δεξιά. Τα υλικά για την αφισοκόλληση, όπως ρολό, πινέλο και συρραπτικό, τα είχαν πάρει από τη ζώνη. Σε μικρό χρονικό διάστημα και ενώ ήταν στραμμένος προς τον Πειραιά, αντιλήφθηκε δύο ομάδες, περίπου 25 άτομα η καθεμία, να βγαίνουν ταυτόχρονα και απειλητικά από τα στενά και να τους περικυκλώνουν. Έκαναν ένα τόξο, συνδέθηκε η μία ομάδα με την άλλη και αυτοί βρέθηκαν στη μέση. Τα άτομα συστήθηκαν. Κάποια φορούσαν κράνη, αλλά μάσκες full face και άλλα κασκόλ μηχανής. Επίσης φορούσαν μπλούζες με μαιάνδρους, με περικεφαλαίες, ενώ κάποιο ήταν ξυρισμένοι. Στην πλειοψηφία τους ήταν μαυροντυμένοι και ηλικιακά κυμαίνονταν από 20 έως 40 ετών, ενώ κρατούσαν στα χέρια τους στειλιάρια, ματσουκιά, καδρόνια και πέτρες. Οι διαστάσεις των καδρονιών ήταν περίπου ένα μέτρο, ενώ είχαν πάνω προσαρμοσμένα καρφιά, βίδες και ελάσματα. Ανέφερε ότι εντύπωση του προκάλεσε ότι κρατούσαν και ένα που ήταν σαν δρεπάνι, που χρησιμοποιείται σε γεωργικές εργασίες. Στη συνέχεια δύο από τους δράστες βγήκαν μπροστά., οι οποίοι δεν είδε να κρατάνε κάτι στα χέρια τους. Τον έναν τον αναγνώρισε, γιατί είχε μαγαζί στο Πέραμα με μπαλόνια. Σε έξαλλη κατάσταση φώναζαν που είναι ο Πουλικόγιαννης, ο οποίος βγήκε μπροστά. Άρχισαν τότε να εξαπολύουν ύβρεις και αυτοί και το πλήθος πίσω τους ,όπως «Παλιοκομμουνιστές, εδώ θα πεθάνετε, θα σβήσετε από το λιμάνι, θα σας γα….με τις μάνες. Απόψε εδώ θα πεθάνετε». Η αντίδραση του μάρτυρα ήταν, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε, ψύχραιμη, καθώς οι επιτιθέμενοι είχαν υπεροπλία. Άκουσε τον Πουλικόγιαννη να λέει «τι είναι αυτά που κάνετε;», ενώ δεν αντελήφθη κάτι άλλο. Με όλη αυτή την ένταση, αυτός που βρισκόταν ανάμεσα στην μάντρα και το αυτοκίνητο του Γκούτη, είδε ένα στειλιάρι από την πρώτη γραμμή να κατεβαίνει στο κεφάλι του Πουλικόγιαννη. Δεν μπόρεσε να διακρίνει από ποιον ήταν το στειλιάρι, αλλά ούτε και αν είχε πάνω του μεταλλικά αντικείμενα. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι το χτύπημα στο Πουλικόγιαννη θεωρεί πως αποτέλεσε το έναυσμα για την έναρξη της επίθεσης από τους λοιπούς δράστες.
Ο ίδιος δέχθηκε αρκετά χτυπήματα από περίπου 7-8 άτομα, μεταξύ αυτών και τον Πανταζή, και στην προσπάθειά του να προστατεύσει το πρόσωπό του, του έσπασαν το πέμπτο μετακάρπιο του χεριού του, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός εργασίας για 2,5 μήνες, αφού φορούσε νάρθηκα, ενώ τραυματίστηκε και η κλείδα του και ο θώρακάς του.
Κατά την εκτίμηση του μάρτυρα η επίθεση είχε δύο σκέλη: πρώτα με τις ύβρεις που κράτησε 4-5 λεπτά και στη συνέχεια με τα χτυπήματα που διήρκεσαν περίπου 2 λεπτά.
Επανέλαβε ότι δεν μπορούσαν να φύγουν, ειδάλλως θα έφευγαν ,καθώς οι δράστες ήταν 50 άτομα με καδρόνια. Ισχυρίστηκε ότι σκοπός τους δεν ήταν απλά να τους απειλήσουν και να φύγουν, αλλά είχαν σχέδιο, ήθελαν αίμα. Ακολούθως ακούστηκε «το Πέραμα εδώ» και εξαφανίστηκαν δια μαγείας. Επεσήμανε ότι ο δρόμος, ο οποίος στο σημείο είναι μονής κατεύθυνσης είχε κλείσει την ώρα της επίθεσης, ενώ η αστυνομία ήρθε μετά από 5-10 λεπτά. Κατέθεσε ότι είδε δύο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ στα 30 μέτρα περίπου, όταν τελειώσε η επίθεση, ωστόσο οι αστυνομικοί δεν πλησιάσαν. Μετά επιβιβάστηκε στο ασθενοφόρο και έφυγε.
Όσον αφορά το σκοπό της επίθεσης ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι ήταν δολοφονική επίθεση και ότι από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα, όπως προκύπτει από τον τρόπο που τους περικύκλωσαν, τα αντικείμενα με τα μεταλλικά σημεία που χρησιμοποίησαν και τη σφοδρότητα της επίθεσης. Απέδωσε το γεγονός ότι δεν υπήρξαν θύματα στο ότι έληξε ο χρόνος της επίθεσης και ότι οι δράστες βλεπόντας τον Πουλικόγιαννη κάτω μπορεί να θεώρησαν, όπως και ο ίδιος άλλωστε αρχικά, ότι είναι νεκρός.
Ως κίνητρο της επίθεσης ο μάρτυρας θεώρησε κατά πρώτον το γεγονός ότι ήταν κομμουνιστές και ότι έχουν ιδεολογικές διαφορές με τη Χ.Α., όπως χαρακτηριστικά είπε «είμαστε η μέρα με τη νύχτα», ενώ ανέφερε και οικονομικά κίνητρα, καθώς η Χ.Α. σύμφωνα με αυτόν , δεν θέλει να υπάρχουν απεργίες, καθώς έχει σχέσεις αγάπης με τους εργολάβους, κάνοντας αναφορά στα λόγια του Λαγού όταν είχε επισκεφθεί τη ζώνη και έκανε λόγο για τους λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, που θα φύγουν από το Πέραμα, αλλά και του Κυριτσόπουλου, προέδρου του σωματείου της Χ.Α. «Άγιος Νικόλαος» που είχε πει ότι πρέπει να πέσουν τα μεροκάματα.
Σε ερώτησεις της Εισαγγελέως είπε ότι τον αρχηγικό ρόλο είχε ο Πανταζής με τον Χατζηδάκη, ενώ σχετικά με την φράση του Πανταζή πάρε τους δικούς σου και πάμε στο γήπεδο» είπε ότι ήταν προσχηματικό, καθώς δεν μπορούσαν να φύγουν και το ήξεραν οι επιτιθέμενοι, ενώ ήδη πριν το έναυσμα για την επίθεση κάποιοι εκ των δραστών είχαν ανέβει στο καπώ του αυτοκινήτου του Γκούτη και έπαιζαν το πτυσσόμενο γκλοπ. Σε σχετική ερώτηση γιατί δεν υλοποίησαν το στόχο τους, απάντησε επειδή είδαν τον Πουλικόγιαννη κάτω ημιλιπόθυμο με αίματα και ταυτόχρονα επειδή έληξε ο χρόνος, που είχαν, καθώς έτσι δρουν τα τάγματα εφόδου. Ο μάρτυρας επιπλέον θεωρεί ότι η επίθεση ήταν εν γνώσει της ηγεσίας της Χ.Α., καθώς ο Λαγός το είχε προαναγγείλει, ενώ τίποτε δε γίνεται αν δεν το ξέρει ο αρχηγός, όπως έχει λεχθή από Λαγό, Μιχαλολιάκο και Παναγιώταρος, κάνοντας αναφορά σε παλιότερη δήλωση πως δεν θα γίνει δεκτή παρεκτροπή χωρίς εντολή από τη ηγεσία και ότι θα τηρείται πιστά κάθε εντολή χωρίς να ψάχνεται το πώς και το γιατί.
Σε ερωτήσεις του Αναπληρωτή Εισαγγελέα είπε ότι ο Πανταζής χτυπούσε και άλλους αδιακρίτως, ενώ ο ίδιος δεν αντέδρασε γιατί οι άλλοι κρατούσαν στειλιάρια και απλά προσπάθησε να σώσει τη ζωή του. Ενώ είπε ότι η επίθεση ήταν απρόκλητη και καλά προετοιμασμένη, όπως δρουν τα τάγματα εφόδου.
Ακολούθως σε ερωτήσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής είπε ότι το ημικύκλιο που είχαν σχηματίστει οι δράστες είχε 3 σειρές και ότι η πρώτη σειρά που είχε και τα αυτοσχέδια όπλα χτύπησε τον Πουλικόγιαννη, ο οποίος δεν έκανε κάποια κίνηση για να προκαλέσει την επίθεση. Επίσης είπε χαρακτηριστικά ότι και ο ίδιος αν δεν είχε βάλει α χέρια του στο κεφάλι, δεν ξέρει πού θα βρισκόταν τώρα.
Σε σχετική ερώτηση σχετικά με τη σύνδεση του πολιτικού κόμματος της Χ.Α. με τις εγκληματικές πράξεις των ταγμάτων εφόδου, απάντησε ότι μέλη όπως ο πυρηνάρχης του Περάματος συμμετέχουν στα τάγματα εφόδου, βγάζουν από κοινού φωτογραφίες και έχουν συνθήματα όπως «αίμα, τιμή Χ.Α.». Επίσης αναφέρθηκε σε δήλωση του Μιχαλολιάκου απευθυνόμενος στο κοινό που έλεγε «θέλουν να μας τελειώσουν, αλλά δεν μπορούν, γιατί εσείς είστε τα τάγματα εφόδου». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος έζησε τα τάγματα εφόδου και ότι η έκφραση της ναζιστικής ιδεολογίας είναι εφάμιλλη με τις εγκληματικές πράξεις.
Σε ερώτηση αν το κίνητρο αυτών των εγκληματικών πράξεων είναι η ναζιστική ιδεολογία, ο συνήγορος υπεράσπισης Ζωγράφος σχολίασε χλευαστικά «ως ηλεκτρολόγος θα μας πει;», ενώ άμεση ήταν η αντίδραση της Προέδρου η οποία τόνισε σε έντονο ύφος ότι δεν επιτρέπεται να λέγεται αυτό για κανέναν άνθρωπο οποιαδήποτε δουλειά.
Σε άλλη έρωτηση ο Καραμπέρης είπε ότι σε καμία από τις επιθέσεις της Χ.Α. δεν γνωρίζει να έχει προκληθεί η Χ.Α., ενώ ανέφερε ότι στην επίθεση δεν έκανε ο καθένας ό,τι ήθελε, αλλά δρούσαν σχεδιασμένα. Ανέφερε ότι ο Πανταζής ήταν κοινός δράστης της επίθεσης εις βάρος τους και κατά των αλιεργατών, ενώ αναφέρθηκε και πάλι στα μηνύματα του Λαγού, περιφερειάρχη Πειραιά, που έχουν διαρρεύσει στον τύπο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση.
Σχετικά με τα αντικείμενα που κρατούσαν οι δράστες εκτίμησε ότι χρειαζόταν προπαρασκευή για να γίνουν, ενώ το χτύπημα στον Πουλικόγιαννη, όχι μόνο δεν αποθάρρυνε τους δράστες, αλλά αντιθέτως ανέβασε την αδρεναλίνη. Ισχυρίστηκε επίσης ότι το χτύπημα στόχευε όχι προσωπικά στον Πουλικόγιαννη, αλλά στην ιδιότητά του ως μέλος του ΚΚΕ και πρόεδρος του συνδικάτου, ενώ δεν θα μπορούσε να είναι τυχαία η επίθεση, αλλά ουτε και παρεκτροπή, αλλά προήλθε από πιστή πειθαρχία στην οργάνωση. Τέλος ανέφερε ότι το «μακελέψαμε» του Λαγού σημαίνει για αυτόν σφαγή.
Ακολούθως απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης Τσάγκα ανέφερε ότι η Χ.Α. έχει μιλήσει για το απόστημα του ΠΑΜΕ, το οποίο ευθύνεται που δεν έρχονται τα καράβια στη ζώνη. Ενώ είπε σχετικά με δηλώσεις του Παναγιώταρου για τα μεροκάματα, ότι σημασία δεν έχει τι λέει ο καθένας στο μπαλκόνι, αλλά τι κάνει. Σε ερώτηση αν το κάταγμα που υπέστη στο χέρι του είναι αυτό που παθαίνουν οι ερασιτέχνες μποξέρ,είπε ότι δεν το γνωρίζει.
Στη συνέχεια σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης Ζωγράφου είπε ότι φοβήθηκε για την ίδια του τη ζωή, ενώ το «σηκωθείτε να φύγετε» κατάλαβε ότι αφορούσε συνολιά με το χώρο του Περάματος. Σχετικά με τα μεροκάματα, είπε ότι η Χ.Α. δεν είναι μαζί με τους εργαζόμενους, χρησιμοποιεί τρομοκρατία, για να μην σηκώσει ο εργαζομένος κεφάλι.
Τέλος σε ερωτήσεις της συνηγόρου Βελέντζα είπε ότι οπισθοχώρησε μόλις είδε τους δράστες και ότι ήταν πολύ ψύχραιμος όπως και οι σύντροφοί του και ίσως για αυτό οι δράστες προσπαθούσαν να τους προκαλέσουν με τη φράση «πάρε τους δικούς σου και πάμε να μετρηθούμε». Ισχυρίστηκε ότι οι δράστες ήθελαν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας και για αυτό τους έβριζαν πριν επιτεθούν.