ΗΜΕΡΑ 104: Κατάθεση μάρτυρα- πολιτικώς ενάγοντος κ. Διαμαντάκη

104η Συνεδρίαση,  Εφετείο Αθηνών , 22.11.2016

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση τη δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. H παρουσία του κοινού ήταν σημαντική.  Σημαντική χαρακτηρίζεται και η παρουσία  δημοσιογράφων στην αίθουσα.

ΙΙ. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων
Παρών κατά την έναρξη της διαδικασίας ήταν μόνο ένας εκ των κατηγορουμένων για την υπόθεση της επίθεσης κατά μελών του ΠΑΜΕ και συγκεκριμένα ο Καστρινός.  Από τους λοιπούς κατηγορουμένους 27 εκπροσωπήθηκαν από συνηγόρους, ενώ οι λοιποί καταγράφηκαν  ως  απόντες.

 

ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας – Εξέταση Αιτημάτων

Η διαδικασία ξεκίνησε με την συνέχιση και ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα Γκούτη, ενώ μετά τη διακοπή ξεκίνησε η κατάθεση μάρτυρα και πολιτικώς ενάγοντα Διαμαντάκη.

Να σημειωθεί ότι η Πρόεδρος απευθυνόμενη στον συνήγορο κ. Καρυδομάτη, ο οποίος προσήλθε αργότερα, ζητήσε διευκρινήσεις για δήλωσή του στην προηγούμενη συνεδρίαση στον Κορυδαλλό «προστατεύετε το μάρτυρα» Ο κ. Καρυδομάτης επιβεβαίωσε τη δήλωση και είπε ότι  την απεύθυνε στην Πρόεδρο, η οποία σύμφωνα με αυτόν διέκοπτε  τις ερωτήσεις της υπεράσπισης και προστάτευε το μάρτυρα.

 

ΙV. Συνέχιση κατάθεσης μάρτυρα Γκούτη

Απαντώντας σε ερωτήσεις της συνηγόρου του κατηγορουμένου Καστρινού  ο μάρτυρας είπε ήταν πολύ κοντά στους υπολοίπους που είχαν χτυπηθεί, ωστόσο δεν αναγνώρισε τον Καστρινό, τον οποίο δεν τον γνώριζε ούτε πρωτύτερα.

Στη συνέχεια ο κ. Οπλαντζάκης επιδίωξε να παραλληλίσει τις ενέργειες των δραστών με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν κομμουνιστικά κόμματα, προκειμένου να ανέβουν στην εξουσία, ωστόσο η Πρόεδρος του επεσήμανε ότι το δικαστήριο ενδιαφέρουν οι αξιόποινες πράξεις και όχι τα άλλα κόμματα. Το ζητούμενο είναι η αξιοπιστία του μάρτυρα και όχι η κομματική του ταυτότητα. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι οι δράστες της  δολοφονικής επίθεσης δήλωσαν την πολιτικής του ταυτότητα, αφενός επειδή ήθελαν να τους προκαλέσουν φόβο, αφετέρου γιατί είχαν την αίσθηση του ακαταδίωκτου.  Δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκαναν, αφού είχαν  προηγηθεί η Αντίπνοια, τα Πατήσια και το συνεργείο. Επανέλαβε ότι ήταν πεπεισμένοι ότι δεν θα τους πειράξει κανείς και ότι η Χ.Α. προσπαθούσε να διαψεύσει μετέπειτα μετά για δύο λόγους πρώτον  προκειμένου να θολώσει τα νερά και έπειτα για να ενθαρρύνει τα τάγματα εφόδου. Επεσήμανε ότι δεν συνελήφθη κανείς , παρά μόνο ένα μήνα αργότερα. Σε σχετική ερώτηση επίσης ο μάρτυρας παρομοίωσε τη Χ.Α. με τον Χίτλερ και ανέφερε ότι προσπαθεί να κερδίσει την εξουσία εγείροντας φόβο και τρόμο. Τέλος ως προς την επίθεση ανέφερε ότι έληξε επειδή τελείωσε ο χρόνος και δεν γνώριζαν αν είχε ο Πουλικόγιαννης πεθάνει.

Στην συνέχεια ο μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις του συνηγόρου κ. Παπαδέλη, λέγοντας ότι επί της ουσίας η φράση «θα φύγετε ή θα γίνουμε;» ήταν προσχηματική, αφού βρίσκονταν σε κλοιό και δεν μπορούσαν να φύγουν.  Επανέλαβε ότι  στην αστυνομία πήγε έχοντας ακόμη το αίμα του Πουλικόγιαννη στα ρούχα του και του ζητήθηκε να περιοριστεί στις  φθορές στα αυτοκίνητα. Ήταν τρομοκρατημένος και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν καθόταν στην τηλεόραση και έτρωγε πατατάκια», ενώ στη συνέχεια μπόρεσε να βελτιώσει την κατάθεσή του. Ως προς την λήξη της επίθεσης είπε ότι η κυρία που φώναξε, πως κάλεσε την αστυνομία έτυχε να ακουστεί μαζί με το «τέλος» που ακούστηκε από την πλευρά των δραστών. Εκ των δραστών γνώριζε μόνο τον Αντωνακόπουλο, καθώς βρίσκονταν στον ίδιο εργασιακό χώρο, χωρίς ωστόσο να έχουν σχέσεις.

Αναφορικά με την εκδήλωση της Χ.Α. στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη επεσήμανε ότι έγινε κατακαλόκαιρο με 40 βαθμούς, χωρίς καμία ανακοίνωση στο χώρο δουλειάς και έξω από την καντίνα υπήρχαν 20 μπράβοι. Τη θεώρησε προστάδιο της επίθεσης επικαλούμενος τα λόγια του Λαγού στη καντίνα, ο οποίος είπε «οι λακέδες του ΠΑΜΕ θα φύγουν από εδώ, θα εξαφανιστούν από  εδώ μέσα». Ενώ σε άλλη ερώτηση είπε ότι ο χαρακτηρισμός λακέδες, μπορεί να έχει χρησιμοποιεί και από άλλους πολιτικούς χώρους για τα μέλη του ΠΑΜΕ, αλλά απειλές ότι θα εξαφανιστούν από εδώ και μετά από μήνα να ακολουθήσει επίθεση δεν έχουν ξαναδεχθεί.

Σε ερωτήσεις  του κ. Μιχαλόλια Γ.  ο μάρτυρας σε σχετικές φωτογραφίες επέδειξε τις θέσεις των δραστών και της ομάδας ΔΙΑΣ και ανέφερε ότι δεν υπήρχε κυκλοφορία οχημάτων στον δρόμο, γιατί όπως έμαθε αργότερα τον είχαν κλείσει άτομα της Χ.Α., τα οποία δεν είδε ο ίδιος. Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν ήταν τα ίδια με αυτούς που τους περικύκλωσαν. Επεσήμανε ότι οι δράστες αποχώρησαν από τα δύο στενά μόλις δόθηκε το σήμα.

Στόχος  της επίθεσης ο μάρτυρας θεώρησε ότι ήταν ο πρόεδρος του συνδικάτου και μετά όποιον πάρει ο χάρος. Σχετικά με την παράταξη των δραστών είπε ότι ήταν σε τρεις σειρές πυκνές , η μία μετά την άλλη παρατεταγμένη σε ημικύκλιο. Τα αντικείμενα που είχαν τη μεταλλική απόληξη σύμφωνα με το μάρτυρα τα κρατούσαν αυτοί που φορούσαν κράνη και κουκούλες. Ως προς την αντίδραση της αστυνομίας στην επίθεση που δέχθηκαν ο κ. Γκούτης είπε ότι τους ρώτησε γιατί δεν έκαναν κάτι  και ότι απλά περίμεναν να τους σκοτώσουν και ο αστυνομικός απλά του αποκρίθηκε «τι να κάνουμε, να βγάλουμε πιστόλια;»

Είπε πως δέχθηκαν χτυπήματα ψηλά, όταν έπεσαν πάνω στον Πουλικόγιαννη, και συγκεκριμένα ο Ζύμαρης δέχθηκε χτύπημα με καρφί και ότι ανησυχούσαν περισσότερο για τον πρόεδρο που είχε δεχθεί χτύπημα στο κεφάλι.

Αναφέρθηκε ακόμα σε μέλη της Χ.Α. που έχει δει να περπατούν σε παράταξη στη λαϊκή, προκειμένου να φοβήσουν τον κόσμο και είπε ότι μόνο όταν άρχισαν οι συλλήψεις, ο κόσμος ελευθερώθηκε, ενώ πριν δε μιλούσε κανένας.

Τέλος ως προς τον χρόνο και το κίνητρο της επίθεσης είπε ότι αυτή έγινε όταν αποφασίστηκε και ότι τους χτύπησαν με εντολή άνωθεν ως μέλη του ΚΚΕ.

Επαναερχόμενος  στη ζώνη και αυτήν την επισκέπτονταν και πολιτικοί από άλλους χώρους, είπε ότι το συνδικάτο πάντα ενημερωνόταν, καθώς ήταν ο επίσημος φορέας που πληροφορούσε για τα προβλήματα των εργατών, ενώ δεν αρνήθηκε ότι υπάρχουν κριτικές για το ΠΑΜΕ και από άλλους-πλην της ΧΑ- πολιτικούς χώρους- χωρίς ωστόσο να γίνονται με λοστούς.

Ο συνήγορος Ρουσσόπουλος στη συνέχεια επεσήμανε ότι η θέση του πελάτη του είναι πως η δίωξη που υφίσταται είναι πολιτική και θέλησε και πάλι να κάνει παραλληλισμό με τις δράσεις του ΚΚΕ, ωστόσο η Πρόεδρος τόνισε ότι δικαστήριο είναι ποινικό.  Στη συνέχεια ο μάρτυρας ανέφερε ότι εκ των υστέρων έμαθε ότι τη φράση «θα φύγετε ή θα γίνουμε» την είπε ο Πανταζής, ενώ στη συνέχεια δόθηκε το σύνθημα με το γύρισμα της πλάτης για να ξεκινήσει η επίθεση. Τέλος έγιναν ερωτήσεις και επιδείχθηκαν φωτογραφίες στο μάρτυρα από τα επεισόδια που είχαν γίνει το 2011 έξω από τη Βουλή, στα οποία ο κ. Γκούτης είπε ότι συμμετείχε.

Ακολούθως ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Αλεξιάδη είπε ότι δεν απάντησαν κάτι όταν ο Πανταζής είπε « θα φύγετε ή θα γίνουμε;» και ότι στόχος ήταν ο Πρόεδρος του σωματείου. Επανέλαβε ότι ο Πανταζής αναφερόταν με την παραπάνω φράση στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και ότι τραυματίστηκαν ο Διαμαντάκης και ο Ζύμαρης. Αναφέρθηκε στα μηνύματα του Λαγού προς τον Πατέλη, που είναι πριν , κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση. Ένα εκ των οποίων ανέφερε  “τα κομμούνια έχουν βγει για βάψιμο και θα φάνε τρελό πέσιμο“.  Ενώ επισήμανε ότι οι επιτιθέμενοι δεν γνώριζαν αν ο Πουλικόγιαννης ήταν νεκρός. Σε ερώτηση του συνηγόρου γιατί το μήνυμα «πήραν μια πρώτη απάντηση» του Λαγού έχει σταλεί πριν την επίθεση, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν είχε ρολόι και στο περίπου κατάθεσε ως προς την ώρα της επίθεσης.

Επανερχόμενος πάλι μετά  από σχετική ερώτηση στον χαρακτηρισμό «λακέδες του ΠΑΜΕ» ο μάρτυρας είπε ότι αυτή από μόνη της η φράση αποτελεί μια ύβρη, αλλά το ζήτημα είναι η συνέχεια. Επίσης είπε ότι δεν γνώριζε να έκανε αφισοκόλληση η Χ.Α. στην περιοχή αυτή.

Τέλος ο κ.Γκούτης σε ερωτήσεις του συνηγόρου Μιχαλόλια Π. είπε ότι δεν αναγνώρισε κανένα κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ενώ σχετικά με το ακαταδίωκτο είπε πως δεν έπρεπε να υπάρχει και η πολιτική βούληση. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι  «Δεν μου έχει τύχει να γίνεται μια δολοφονία μπροστά σε 8 άτομα και οι αστυνομικοί να λένε δεν είδα, δεν άκουσα τίποτα». Ενώ σε ερώτηση αν παρούσα δίκη δείχνει το ακαταδίωκτο, απάντησε ο μάρτυρας ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του στο ακροατήριο ότι  το ακαταδίωκτο έχει όρια και η Χ.Α. τα ξεπέρασε.

 

V. Κατάθεση μάρτυρα- πολιτικώς ενάγοντος κ. Διαμαντάκη

 

Ο κύριος Διαμαντάκης απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας είπε ότι εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος σε μηχανουργείο στον Πειραιά  και ανήκει στο συνδικάτο μετάλλου. Ανέφερε ότι κανόνισαν ραντεβού για αφισοκόλληση για το φεστιβάλ της ΚΝΕ, σε  προγραμματισμένη σύσκεψη στο γραφείο του συνδικάτου. Περίπου 20 άτομα ξεκίνησαν γύρω στις 11 παρά το βράδυ από την πύλη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και κατευθύνθηκαν  στη Λεωφ. Δημοκρατίας προς Κερατσίνι. Είχαν αυτοκίνητα και κανά δύο μηχανάκια και κινήθηκαν στο ρεύμα προς Πειραιά.  Έκαναν 3-4 στάσεις κάθε 50 μέτρα. Στο ναυπηγείο του Παπήλα,  γύρω στις 12 παρά κατέβηκαν ταυτόχρονα δύο ομάδες 25 ατόμων έκαστη  από δυο στενά, κάθετα στη Λεωφ. Δημοκρατίας, τους οποίους αντιλήφθηκε όταν βγήκαν στη Λεωφ. Δημοκρατίας. Ήταν οι περισσότεροι μαυροφορεμένοι, κρατούσαν ρόπαλα και κράνη. Φώναζαν για τον Πουλικόγιαννη, ο οποίος βγήκε μπροστά και βγήκαν και από την πλευρά τους δύο άτομα πιο μπροστά, που δήλωσαν πως είναι η Χ.Α. στο Πέραμα και «εσείς τελειώσατε από εδώ, να φύγετε», καθώς επίσης εξαπέλυαν και ύβρεις. Αυτός ήταν πίσω από τον Βαξεβάνη και τον Γκούτη, ενώ δεν μπορούσαν να φύγουν γιατί τους είχαν περικυκλώσει. Στη συνέχεια οι δράστες έκαναν συντονισμένη επίθεση εναντίον τους. Τον ίδιο τον χτύπησαν στον δεξί ώμο και έπεσε κάτω στο πεζοδρόμιο, έβαλε το χέρι στο κεφάλι, και συνέχισε να δέχεται περισσότερα  από 15-20 χτυπήματα με ρόπαλο στο λαιμό, στα χέρια, στον ώμο, ωστόσο δεν μπόρεσε να διακρίνει τους δράστες. Όταν σταμάτησαν την επίθεση, σηκώθηκε και είδε να πετάνε πέτρες και να σπάζουν τα αυτοκίνητα. Ήταν 5- 6 άτομα σε κάθε αυτοκίνητο  και τα χτυπούσαν με ρόπαλα. Σε ερώτηση της Προέδρου σχετικά με τη διάρκεια της επίθεσης είπε ότι ο χρόνος στη διάρκεια της επίθεσης μετράει περίεργα. Έληξε η επίθεση στα 4-5 λεπτά και έφυγαν όλοι μαζί τρέχοντας συντεταγμένα από τα στενά που ήρθαν. Άκουσε να λέγεται « το Πέραμα από εδώ, οι άλλοι από εκεί» .

Αναφορικά με τα κίνητρα της επίθεσης εικάζει ότι αφορούν την πολιτική τους δράση στο Πέραμα, ενώ θεωρεί ότι οι δράστες δεν είχαν απλά στόχο την τρομοκράτηση της ομάδας του ΠΑΜΕ, αλλά και να σκοτώσουν, να πλήξουν το συνδικάτο και το κόμμα.

Δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει κάποιον από τους δράστες διέκρινε ωστόσο ανάμεσά τους κάποια παιδιά, ενώ οι περισσότεροι ήταν 35-40 ετών. Στην συνέχεια επιβιβάστηκε στο ασθενοφόρο μαζί με τον Πουλικόγιαννη και μετέβησαν στο Θριάσιο, προκειμένου να του παρασχεθούν πρώτες βοήθειες. Υπεβλήθη σε εξετάσεις, καθώς είχε τραυματιστεί στα πλευρά του και του τοποθέτησαν γάζες στο ώμο. Εκείνη τη στιγμή δεν εξετάστηκε από ιατροδικαστή, ωστόσο μετά από προτροπή του δικηγόρου του πήγε σε ιατροδικαστή την 23/9/2016, ο οποίος και επιβεβαίωσε ότι είχε χτυπηθεί με αιχμηρό αντικείμενο.

Κατέθεσε ακόμα ότι δεν γνωρίζει να υπάρχουν διαφορές με το συνδικάτο, ξέρει ωστόσο ότι η Χ.Α. έχει το δικό της σωματείο στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Επεσήμανε και ο ίδιος την αδιαφορία της αστυνομίας στο περιστατικό και επιβεβαίωσε το διάλογο που είχε ο Γκούτης με τον αστυνόμο της ομάδας ΔΙΑΣ, καθώς και ότι δεν έγιναν συλλήψεις αμέσως μετά το περιστατικό.

Σε ερωτήσεις της Εισαγγελέως ο μάρτυρας είπε ότι οι δράστες από τη δική του οπτική δεν είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, αλλά δεν θα μπορούσε να τους αναγνωρίσει καθώς έχουν περάσει 3 χρόνια από την επίθεση, ούτε και τον Καστρινό , που παρίστατο αυτοπροσώπως. Οι τραυματίες από την επίθεση σύμφωνα με τον Διαμαντάκη ήταν 9 ενώ κατά την άποψή του στόχος της επίθεσης ήταν ο πρόεδρος του συνδικάτου σαν τίτλος και όχι σαν πρόσωπο.

Ακολούθως απαντώντας στον Αν. Εισαγγελέα χαρακτήρισε την επίθεση συντονισμένη, καθώς άρχισαν όλοι μαζί να «κοπανάνε», και επιπλέον ανέφερε ότι η επίδικη επίθεση ομοιάζει με αυτή κατά του Φύσσα, καθώς και στις δύο περιπτώσεις τους απέκλεισαν και επιτέθηκαν.

Στη συνέχεια σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής κατέδειξε το τραύμα του σε επιδειχθείσα φωτογραφία και χαρακτήρισε  ότι δέχθηκε επίθεση δολοφονική και δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συμπλοκή, καθώς δεν υπήρξε επίθεση από την πλευρά τους. Επίσης κατέθεσε πως θεωρεί ότι υπάρχει άνωθεν εντολή και πως το βίντεο που είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο από τη Χ.Α. ήταν προαναγγελία της επίθεσης.

Σε ερωτήσεις του  δικηγόρου της πολιτικής αγωγής κ. Στρατή είπε ότι η επίθεση είχε στόχο το συνδικάτο και επίσης ότι προσωπικά αν τον είχε βρει σε άλλο περισσότερο ευάλωτο σημείο το ρόπαλο με την μεταλλική απόληξη θα μπορούσε να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Σε άλλες ερωτήσεις ανέφερε ότι ο τρόμος τους προκλήθηκε ήδη από τη στιγμή που τους  περικύκλωσαν και προφανώς ο σκοπός τους δεν ήταν μόνο να τους τρομοκρατήσουν.  Επίσης ανέφερε ότι δεν μπορούσαν να  έχουν συγκροτηθεί  τυχαία, αλλά και ότι  τα ρόπαλα ήταν προκατασκευασμένα.  Επιπλέον  κατέθεσε ότι  τα δύο άτομα που βγήκαν μπροστά και μίλησαν του φάνηκαν επικεφαλής της ομάδας των δραστών και οι αστυνομικοί ήταν απαθέστατοι.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ