69η ΜΕΡΑ: ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΞΥΠΟΛΥΤΟΥ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛ. ΑΓΩΓΗΣ

69η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού 28/6/2016

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης παρακολούθησης τη δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. Δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη παρουσία κοινού, εκτός από τους δημοσιογράφους και την οικογένεια Φύσσα.

II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων
Παρόντες κατά την έναρξη της διαδικασίας ήταν 16 από τους 18 κατηγορούμενους που υποχρεούνται να εμφανίζονται αυτοπροσώπως ενώπιον του δικαστηρίου. Για την απουσία του Μιχάλαρου παρουσιάστηκε η σύζυγός του, χωρίς έγγραφο και είπε ότι ο σύζυγός της δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει άδεια από τον εργοδότη του ενώ για τον Κομιάνο ο οποίος ήταν επίσης απών, οι συνήγοροι υπεράσπισης δήλωσαν πως είναι καθ’οδον. Οι υπόλοιποι εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους.

ΙII. Συνέχιση κατάθεσης του μάρτυρα Μιχαήλ Ξυπόλητου με ερωτήσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης
Η εξέταση του μάρτυρα από την πολιτική αγωγή ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις της Ελένης Ζαφειρίου. Μετά από ερωτήσεις της συνηγόρου ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η ΧΑ έχει Φασιστική και Ναζιστική ιδεολογία κι ότι τα σύμβολα που χρησιμοποιούν τα τάγματα εφόδου αλλά και το κόμμα της ΧΑ είναι η σβάστικα κι ο μαίανδρος Τέλος κατέθεσε πως το κόμμα και τα τάγματα εφόδου χρησιμοποιούν τον ναζιστικό χαιρετισμό
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι συνήγοροι υπεράσπισης . Πρώτος πήρε τον λόγο ο Ν. Κοντοβαζενίτης (για τον Αναδιώτη). Σε σχετικές ερωτήσεις ο μάρτυρας απάντησε πως η απόσταση από το κοράλλι μέχρι την Κεφαλληνίας είναι ένα οικοδομικό τετράγωνο ένω από τη συμβολή μέχρι το σημείο της ανθρωποκτονίας είναι η μισή απόσταση και πως δεν πιστεύει πως από το κοράλλι υπάρχει οπτική επαφη προς το σημείο της ανθρωποκτονίας
Σε σχετικές ερωτήσεις Οπλαντζάκη ο μαρτυρας αποκρίθηκε πως είναι φίλοι με τον Μαντα και γνωστοί με τους Μελαχροινόπουλο και Σειρλή ενώ σε ερώτηση του συνηγόρου για αντιφαση του μάρτυρα προς την ανακρίτρια που είπε πως η παρέα Φυσσα είναι Ολυμπιακοι ενώ παραδεχθηκε πως ο ίδιος υποστηρίζει την ΑΕΚ απάντησε πως στην ερώτηση που του έκανε η ανακρίτρια είπε αυτοί που ασχολιώνταν ήταν ολυμπιακοί και πως κυριως τον παυλο εννοούσε γιατί ο ίδιος δεν πολυασχολιώταν. Σε ερωτηση αν το τραγουδι του φυσσα σιγα μην κλαψω είναι αντιφασιστικό απαντησε πως είναι αφου μιλαει για καταπατηση ελευθεριων
Σε ερωτήσεις της συνηγόρου Βελέντζα ο μάρτυρας απάντησε Στο “εκτός ελέγχου” αναφερόταν στον θάνατο του Γρηγορόπουλο από αστυνομικό και στον Τζουλιάνι και πως γνωριζει ότι ο Φυσσας εχει πάει σε πορεια αλλα πως δεν συνεπλάκει ποτέ σε πορεια απ οσο ξερει.
Ο συνήγορος Τζάγκας επιχειρεί να συνεχίσει με φωτογραφίες από το facebook που όπως ισχυρίζεται είναι από το προφίλ του μάρτυρα που κατέθεσε στην προηγούμενη δικάσιμο. Η συνήγορος πολιτικής αγωγής Χ. Παπαδοπούλου  λέει “ο Μαντάς είπε εδώ εχθές οτι το προφίλ του είναι κλειστό αν όχι μπορεί να είναι ψεύτικο” ο Καρυδομάτης επιτείθεται στην συνήγορο “κι εσεις τι είστε δικηγόρος του μάρτυρα, ” Ο Μιχαλόλιας επιδυκνύοντας το κινητό του τηλέφωνο λεει “ορίστε ανοιχτό είναι το facebook του “. Η πρόεδρος  για να επαναφέρει την τάξη διακόπτει για δέκα λεπτά.

Συνεχίζεται η συνεδρίαση 11:37

ΤΣΑΓΚΑΣ
Συνεχίζω με το δημόσιο και ανοιχτό προφίλ στο facebook
Θα μας πει τι βλέπει.
Ξυπ: Είναι το προφιλ του Μαντά
Πρ: Από που προκείπτει αυτό;
Ξυπ: Βλέπω το όνομά του και το ψευδόνυμο του
ΤΣ; Στην ανακριτρια αναφέρετε “προφανός ηταν σε ετοιμότητα φοβούμενοι πιθανή επίθεση στα γραφεια της ΧΑ”.Τι σας εκανε να το πιστευατε αυτό;
Ξυπ: φαντάστηκα οτι βρισκόνταν σε επιφυλακή επειδή υπήρχε πορεία εναντίον τους εκείνη την ημέρα.
Τσ: Ειναι λογικό να φοβούνται;
Ξυπ: Δεν ξέρω, είναι πιθανόν να φοβόντουσαν αυτό.
Τσ: επιθεση απο ποιους ;
Ξυπ: απο αντιφασίστες ενδεχομένως που βρίσκονταν στην περιοχή, πράγμα που δεν συνέβει βέβαια

Πρώτοι έλαβαν το λόγο οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα. Σε ερώτηση του Α. Τζέλλη ο μάρτυρας απάντησε πως ο μεσολαβητής τους είπε πως οι “άλλοι” δεν ήθελαν να γίνει τίποτα και τους υπέδειξε να πάνε από την άλλη κατεύθυνση που όμως ήταν ένα σκοτεινό στενό και πως του έδωσε την εντύπωση πως τους ήξερε από τη γειτονιά. Τότε ο Φύσσας του είπε «κι εγώ από εδώ είμαι, δεν θέλουμε καυγάδες». Ο μάρτυρας επίσης κατέθεσε πως όποιος δεν συμφωνεί με την ιδεολογία της χ.α μπορεί να είναι στόχος και πως μέχρι η παρέα Φύσσα να φτάσει στην οδό Κεφαλληνίας δεν είδε αστυνομική δύναμη.
Στις ερωτήσεις Κουγιάτσου αποκρίθηκε πως του δημιουργήθηκε η εντύπωση πως οι χ.α. ήταν σε επιφυλακή λόγω της αντιφασιστικής πορείας που έγινε στην περιοχή την ίδια μέρα και πως κατάφεραν να μαζέψουν τάγμα ολόκληρο σε ελάχιστη ώρα, γεγονός που καταδεικνύει τους αυτοματισμούς και την ταχύτητα στις κινήσεις της χ.α.
Στην Ελλάδα Χριστοδούλου ο μάρτυρας κατάθεσε πως ήξερε από κουβέντες που είχε με γνωστούς του που ήταν παρόντες στην επίθεση, τον ακριβή τρόπο με τον οποίο επιτέθηκαν στους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ και πως ο φόβος, εκείνο το βράδυ, από τη στιγμή που βγήκε από το κοράλλι τον κατέκλυσε στο λεπτό.

Η Παπαδοπούλου επέδειξε στον μάρτυρα φωτογραφίες στις οποίες αναγνώρισε τον εαυτό του τραυματισμένο έξω από το γενικό κρατικό της Νίκαιας την πρώτη ημέρα της δίκης. Στο σημείο αυτό κι ενώ η συνήγορος θέλησε να επιδείξει φωτογραφίες στο μάρτυρα προκειμένου να αναγνωρίσει δράστες ανάμεσα σε μέλη της ΧΑ, η υπεράσπιση πρόβαλλε ενστάσεις κατά της διαδικασίας τις οποίες απέρριψε η πρόεδρος και επέτρεψε να επιδειχθούν φωτογραφίες και να αναγνωρίσει ο δράστης από τους εικονιζόμενους μόνο όσους ενεπλάκησαν στα γεγονότα της 17/9.

Σε ερώτηση Τομπατζόγλου ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε συνθήματα και βίντεο της χ.α. καθώς είπε ότι σκοπός της Χ.Α. ήταν να πετάξουν στη φωλιά του κούκου τους λακέδες του ΠΑΜΕ, όπως είδε να λένε σε βίντεο, και πως αντ’ αυτού επιτέθηκαν εναντίον του ΠΑΜΕ με ρόπαλα και πως στόχος ήταν να ιδρύσει η χ.α. δικό της σωματείο στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Σε ερώτηση Ζώτου κι ενώ δεν του επετράπη να ρωτήσει ποιός πιστεύει ο μάρτυρας ότι τους υπέδειξε τη νύχτα της επίθεσης, είπε πως σίγουρα τους είδε εκείνο το βράδυ ο Μιχάλαρος κι οι άλλοι τρεις μέσα στο κοράλλι.
Στον Καμπαγιάννη απάντησε πως οι επιθέσεις της χ.α. σκοπό έχουν να περάσουν κάποιο μήνυμα και πως στοιχείο της οργάνωσης και κοινό στις επιθέσεις της, είναι οι γρήγορες κι ενιαίες κινήσεις και πως επιτίθενται αιφνιδίως πολλοί εναντίων λίγων κι αμέσως αποχωρούν με σκοπό να τραμπουκίσουν.

Στη συνέχεια και σε προσπάθεια του Τ. Σαπουντζακη να εξετάσει τον μάρτυρα ενώ η πρόεδρος απέρριπτε τις ερωτήσεις του, ο ίδιος δήλωσε πως στην υπεράσπιση δίνεται άπλετος χρόνος να υποβάλλει ερωτήσεις ενώ η πολιτική αγωγή διαρκώς διακόπτεται. Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν εκατέρωθεν. Τέλος ο μάρτυρας μετά από ερωτήσεις των συνηγόρων του ΠΑΜΕ απάντησε πως κάλεσαν την αστυνομία γιατί ήταν τα θύματα της επίθεσης αλλά παρόλα αυτά είχαν διαφορετική αντιμετώπιση από την αστυνομία και πως μέρος της κατάθεση τους στο τμήμα έγινε ενώπιον του Ρουπακιά.

Στο σημείο αυτό το δικαστήριο αποφάσισε τη διακοπή της διαδικασίας και τη συνέχισή της κατά την δικάσιμο της Παρασκευής 28.6.2016 στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ