Πηγή: news247.gr
Στην ειδικά διαμορφωμένοι αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού βρέθηκαν οι ευρωβουλευτές Άντζελα Βαλίνα και Χέλμουτ Σόλτς. Χαρακτήρισαν λυπηρή την κατάσταση διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής. Σήμερα κατέθεσε ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος
Τη σημασία της δίκης της Χρυσής Αυγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και την ανάδειξή της προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των πολιτών, υπογράμμισαν σε δηλώσεις τους η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Άντζελα Βαλίνα και ο Γερμανός Χέλμουτ Σόλτς.
Οι δύο εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλείου επισκέφθηκαν την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας για την εγκληματική οργάνωση, προκειμένου να ενημερωθούν για την εξέλιξη της δίκης, με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας GUE/NGL του ευρωκοινοβουλίου.
Στις δηλώσεις του κατά τη διακοπή της δίκης, υποστήριξαν πως η ακροαματική διαδικασία διεξάγεται υπό δύσκολες συνθήκες, επισημαίνοντας αρχικά ότι λαμβάνει χώρα όχι μόνο μακριά από το κέντρο της πόλης, αλλά και μέσα σε σωφρονιστικό ίδρυμα. “Αυτό οδηγεί σε στην ελάχιστη συμμετοχή των πολιτών στη δίκη”, ανέφεραν και δήλωσαν την έκπληξή τους για το ότι δεν μαγνητοσκοπείται ή ηχογραφείται η δίκη.
“Είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα για τη διεξαγωγή της δίκης, η οποία είναι ιδιαίτερης σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους” είπε χαρακτηριστικά η Άντζελα Βαλίνα. Αντίστοιχα, ο Χέλμουτ Σολτς επεσήμανε ότι “θα πρέπει μία τέτοια σημαντική δίκη να είναι ανοιχτή στο κοινό για να αποκτούν οι πολίτες από μόνοι τους μία εικόνα της διαδικασίας”.
Σε δηλώσεις προχώρησε και ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών, Νικ. Ξυδάκης, ο οποίος με τη σειρά του υπογράμμισε την ανάγκη η δίκη της Χρυσής Αυγής να διεξάγεται στο Μέγαρο του Εφετείο της Αθήνας και πουθενά αλλού, προκειμένου οι πολίτες να ασχοληθούν πιο στενά με την υπόθεση.
Μ. Λώλος: “η γραμμή της Χρυσής Αυγής είναι ομαδική και συντεταγμένη”
Κατά την ακροαματική διαδικασία, στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, Μάριος Λώλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχθηκαν τρεις συνάδελφοί του από χρυσαυγίτες, έξω από το Εφετείο Αθήνας τον Ιούλιο του 2014, κατά τη μεταγωγή των Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού.
Ο μάρτυρας έκανε λόγο για αναίτια επίθεση, καθώς “οι δημοσιογράφοι έχουμε στόχο να είμαστε απαρατήρητοι. Δεν επεμβαίνουμε” προσθέτοντας πως κανείς δεν τους είπε να μην τους φωτογραφίσουν. “Η Χρυσή Αυγή είναι μια οργάνωση που διαφώνω αξιακά, ανθρώπινα. Θα σας πω ένα παράδειγμα από τη Γεωπονική την παλιά μου Σχολή. Η φύση δεν είναι μονοκαλλιέργεια, όλη η Γη στάρι. Αυτή είναι η άποψη της ΧΑ. Εγώ θέλω να ζουν πρόσφυγες δίπλα μου” είπε ενώ επεσήμανε πως η αστυνομίας “δεν έκανε καμία ενέργεια για να προστατεύσει τους συναδέλφους”.
Σύμφωνα με το Μάριο Λωλο, μόνο ομαδική γραμμή της Χρυσής Αυγής είναι συντεταγμένη, ενώ ο ίδιος έχει προπηλακιστεί μόνο από χρυσαυγίτες και ΜΑΤ: “έχω κάνει εγχείριση στο κρανίο μου. Πήγα σε πολέμους, και πήγα να πεθάνω στο Σύνταγμα”.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε άλλα περιστατικά τα οποία είχε καλύψει, όπως περιστατικά το 2009 στον Αγιο Παντελεήμονα. Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου, είπε πως “υπήρχε μια πίεση προς εμένα από τους «αγανακτισμένους πολίτες» σε εισαγωγικά. Η κυρία Σκορδέλη που με φωτογράφιζε με το κινητό, δεν τη θεωρώ αγανακτισμένο πολίτη” και συνέχισε περιγράφοντας ότι είχε δει ξυλοδαρμούς αλλοδαπών. “Είχα δει κάποιον στην πίσω πλευρά της εκκλησίας και μία ομάδα που συνειδητοποίησε ότι δεν είναι Έλληνας, τον έδερνε. Μια ομάδα γυμνασμένοι και κοντοκουρεμένοι, μόνο άντρες. Και τον συγκεκριμένο πρόσφυγα άλλος συνάδελφος τον είχε φωτογραφίσει στη Μυτιλήνη, όταν μπήκε, και λέει «Μπήκα στην Ευρώπη και είμαι ασφαλής». Αφγανός ήταν. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι οι επιτιθέμενοι ήταν μέλη της ΧΑ. Η κ. Σκορδέλη τι είναι; Τα δε συνθήματα παραπέμπουν στη ΧΑ «έξω οι ξένοι» «η ΧΑ θα καθαρίσει»”.
Τέλος, αναφέρθηκε και στην επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων κατά κάμεραμαν, υπογραμμίζοντας: “Η μόνη λογική εξήγηση, είναι ότι ήθελε να δώσει μήνυμα προς τους οπαδούς της ΧΑ κατά την έξοδό του, ότι «Είμαστε εδώ δυνατοί»”.