Δικη ΧΑ: «Το ‘φαγαν το παιδί…»

Ιούλ 24, 2016

Συντάκτης: Ελευθερία Κουμάντου

Στην πρόσφατη δικάσιμο στη δίκη της ΧΑ, η δικηγόροι της υπεράσπισης ζήτησαν, από το δικαστήριο, να κληθεί για να καταθέσει ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, λογώ της αναφοράς του ονοματός του από τον τελευταίο μάρτυρα που κατεθεσε.
Την ίδια ώρα, ένας εκ των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής, Κώστας Παπαδάκης, επανέλαβε το αίτημα για να κληθούν να καταθέσουν 2 μάρτυρες που ενώ έχουν καταθέσει στην προδικασία, δεν έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορίας.
Πρόκειται για τους Βασίλη Χανδρινό και Αχιλλέα Νικολάου, οι οποίοι στις καταθέσεις τους παραθετουν στοιχεία για την οργάνωση και τη δρασης της Χρυσής Αυγής ο πρώτος, ενώ ο δεύτερος, είδε από το μπαλκόνι του να εκτυλίσσεται όλη η δολοφονική επίθεση στον Παύλο Φύσσα το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013.

Ο Αθήνα 9,84, δημοσιεύει αποσπάσματα από τις καταθέσεις των δυο μαρτύρων .

Ο Αχιλλέας Νικολάου, μένει πολύ κοντά στο σημείο της δολοφονίας του παύλου Φύσσα. Όπως αναφέρει στην κατάθεσή του στην Ανακρίτρια του ΣΤ΄ Τμήματος του Πρωτοδικείου Πειραιά, δεν επεδίωξε ο ίδιος να καταθέσει νωρίτερα (ημερομ. κατάθεσης 18/10/2013) καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά “θεώρησα ότι δεδομένου η δολοφονία έγινε μπροστά σε αστυνομικούς που βρίσκονταν ακόμη κοντύτερα από μένα στο σημείο δεν θα χρειαζόταν η δική μου κατάθεση”.

Ο κ. Νικολάου περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την επίθεση που δεχθηκε ο 34χρονος μουσικός: “είδα τον Π. Φύσσα να δέχεται χτυπήματα από 3 άτομα, έναν ψηλό,αδύνατο με σακίδιο στην πλάτη, και δυο κοντύτερα. Και τα τρια άτομα αυρά ήταν μαυροφορεμένα.(….) Ο Φύσσας δεν έπεσε ποτέ κάτω από τα χτυπήματα, αντίθετα φαινόταν να αμύνεται επαρκώς, ούτε μου φάνηκε ότι είχε τραυματιστεί ή οτι αιμορραγούσε. Παράλληλα, στο απένταντι πεζοδρόμιο, βρίσκονταν τουλάχιστον 20 άτομα, μαυροφορεμένα, με ξυρισμένα κεφάλια, κάποιοι με παντελόνια παραλλαγής(…). Βλέπω από τα αριστερά μου να πλησιάζουν στο σημείο που βρισκόταν ο Παύλος, να πλησιάζει ένας αστυνομικός κοντός.Ερχόταν πεζός, με αργό βήμα, και απιφυλακτική στάση , μάλιστα είχε το χέρι του στη θέση του όπλου του. (….) στην εμφάνιση του αστυνομικού τα άτομα που χτυπούσαν τον Παύλο υποχώρησαν,δυο εξ αυτών πέρασαν απέναντι στη νησίδα του δρόμου, και έμειναν εκεί, και το τρίτο εξ αυτών παρέμεινε εκεί στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, χωρίς να περάσει απέναντι”.

Ο Αχιλλέας Νικολάου, καταθέτει ότι άκουσε τον αστυνομικό να προειδοποιεί τον μαζεμένο κόσμο, ότι αν δεν διαλυθούν θα αρχίσει τις προσαγωγές. Και ανφέρει πως όταν έφτασε το ασημί αυτοκίνητο (του Ρουπακια), ο οδηγός κατευθύνθηκε κατευθείας προς τον Παύλο: “Σε κλάσματα δευτερολέπτων, βγαίνει ένα άτομο από τη θέση του οδηγού, εύσωμο με γκρίζα μαλλιά, φορούσε βερμούδα σκούρου χρώματος, και κατευθύνθηκε με κανονικό βήμα και ήρεμη έκφραση προς τον Παύλο.
Επίσης , ο μάρτυρας αναφέρει όλτι είδε από την άλλη πλευρά του αυτοκινήτου, ένα άτομο με λευκή φόρμα, κοντοκουρεμένο να τρέχει με κατεύθυνση προς τη Γρ. Λαμπράκη . Όπως καταθέτει, ο κ. Νικολάου, δεν είδε το μαχαίρωμα γιατί ο Φύσσας μετακινήθηκε προς τα πίσω και δεν είχε οπτικο πεδίο, αλλά αμέσως μετά είδε “τον δολοφόνο να επανέρχεται και να κατευθύνεται ήρεμος και με κανονικό βηματισμόπρος το αυτοκίνητό του , και τότε άκουσα κάποιον να φωνάζει “το φαγαν το παιδί”(…)

Ο δεύτερος μάρτυρας , το οποίου την κλήτευση έχει επίσης ζητήσει ο δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Ανδρ. Τζέλλης, είναι ο Βασίλης Χανδρινός, ο οποίος υπήρξε για σύντομο χρονικό διάστημα μέλος της Χρυσής Αυγής, προκειμένου, όπως ο ιδιος αναφέρει στην κατάθεσή του, “για να παίρνω τρόφιμα στις διανομές τροφίμων που έκαναν τότε γιατί η συνταξή μου ήταν πολύ μικρή”.
Ο κ. Χανδρινός, καταθέτει ότι στην αρχή γράφτηκε στην Τ.Ο του πειραιά, αλλά όταν άνοιξε της Νίκαιας, τον ειδοποίησαν να γίνει μέλος εκεί, καθώς έμενε πιο κοντά. Του είπαν , ότι θα πρέπει να πηγαίνει κάθε Τρίτη και Πέμπτη στα γραφεία και να συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις. “Εγω είχα συμμετάσχει, μετάξύ άλλων, στην εκδήλωση για τα Ιμια, μια εκδήλωση έξω από τη Γερμανική Πρεσβεία και στη Μητρόπολη, που μίλησε ο Μιχαλολιάκος και άλλοι για τον παλαιολόγο. Στις Θερμοπύλες δεν πήγα γιατί έπρεπε να δωσω 5 ευρώ για τοεισιτήριο. Η ανταπόδοση για όλα αυτά ήταν ότι εξασφαλίζαμε τρόφιμα εγώ και η κόρη μου για όλη την εβδομάδα.(…)
Ο μάρτυρας έκανε λόγο στην κατάθεσή του για μια ομάδα, περίπου 25 ατόμων, “ήταν ντυμένοι με στολές παραλλαγής, άρβυλα και μαύρη μπλούζα και αυτοί οι “ένστολοι” είχαν καθήκον να φυλάνε, καταρχήν την περιοχή και το χώρο γυρω από τα γραφεία .(…) Αυτή η ομάδα ονομαζόταν “ομάδα ασφαλείας”.
Σε ερώτηση αν θυμάται ποιοι ήταν στην ασφάλεια, ο μάρτυρας κατονομάζει τους, Πατέλη, Άγγο, Τσακανίκα, Καζαντζόγλου, Κομιάνο, Κορκοβίλη, τους οποίους αναγνωρίζει και μετά την επίδειξη φωτογραφιών.
Ο κ. Χανδρινός ρωτήθηκε από τις ανακριτριες αν στα μηνύματα που λάμβαναν τα μέλη της Χρυσής Αυγής, ανακοινώνονταν και ο σκοπός της πρόσκλησης, και είπε ότι ποτέ δεν τους έλεγαν ποιος ήταν ο λόγος που τους καλούσαν και πρόσθεσ εότι όποιοι βοηθούσαν στις δουλειές αυτές, έπαιρναν προνομιακά τρόφιμα από τις διανομές.
Στη συνέχεια της καταθεσής του, ο μάρτυρας αναφερεται συγκεκριμένα στον Ρουπακιά με αφορμή την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την οργάνωση. “Πήγα στο κυλικείο, στο οποίο ήταν ο Ρουπακιάς μαζί με τη γυναίκα του , δεδομένου ότι ο Ρουπακιάς εκμεταλλευόταν το κυλικείο της Τ.Ο Νίκαιας και του παρέδωσα την ταυτότητά που μου ειχαν δώσει και του ζήτησα να την κόψει , να την καταστρέψει”.
Σχετικά με το βραδυ της δολοφονίας του Π. Φύσσα, είπε ότι αργά το βραδυ δέχτηκε τηλεφώνημα από το κατηγορούμενο, Γιώργο Δήμου , οποίος τον ρωτησε αν και εκείνος είχε δεχθεί μήνυμα από την Τ.Ο. Ο κ. Χανδρινός του απάντησε αρνητικά. Όταν άκουσε στις ειδήσεις για τη δολοφονία, όπως αναφέρει, το πρώτο πράγμα που σκεφτηκε ήταν “η συμμορία χτύπησε” .
Την Πέμπτη 19/9, όπως καταθέτει ο κ. Χανδρινός, ο Δήμου τον επισκέφθηκε σπίτι του έντρομος και του είπε ότι τον απείλησε ο Τσακανίκας. “Με φοβερή ταραχή μου είπε ότι τον απειλήσανε ο Τσακανίκας με μια κοπέλα ξανθιά που επέβαιναν σε ένα smart αυτοκίνητο(…) Πριν προλάβει να μου εξιστορήσει τι είχε συμβεί, χτύπησε το τηλέφωνό του. Από την τρομάρα του πάτησε και το κουμπί για την ανοιχτή ακρόαση. Άκουσα λοιπόν τον Τσακανίκα ( το όνομα του οποίου είχε αποκαλέσει ο Δήμου σηκώνοντας το τηλέφωνο, αλλά αναγνώρισα και τη φωνή του) να λέει απειλητικά “άκουσες τι σου είπα;”(….) Στη συνέχεια ο Δήμου μου είπε τι είχε γίνει στου Αγίους Αναργύρους, ότι δηλαδή τον απειλούσαν ότι θα σκοτώσουν τα παιδιά του, αυτόν και ότι και στην αστυνομία να πήγαινε δεν θα προλάβαινε να βγει γιατί είχαν δικους τους εκεί μέσα”.
Ο Γιώργος Δήμου, δεν έχει εμφανιστεί καμια φορά εως τώρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Πηγή: athina984.gr

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ