«Δεν ήξερε τίποτα» για τις δολοφονίες της NSU η Μπεάτε Τσέπε

Για πρώτη φορά στα δυόμισι χρόνια από την έναρξη της δίκης στο Μόναχο μελών της νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης NSU, για δέκα δολοφονίες την επταετία 2000-2007, η βασική κατηγορούμενη Μπεάτε Τσέπε έκανε δημόσια δήλωση, υποστηρίζοντας ότι έμαθε για τις δολοφονίες εκ των υστέρων από τους δυο, νεκρούς πλέον, συνεργούς της.

Ενας εκ των δικηγόρων της Τσέπε διάβασε εκ μέρους της, την δήλωση των 53 σελίδων ενώπιον του δικαστηρίου. Το κείμενο ξεκινούσε περιγράφοντας τα παιδικά χρόνια της Τσέπε στην πρώην ανατολική Γερμανία- με τον απόντα πατέρα και την αλκοολική μάνα- πριν αρχίσει να αναφέρεται στην μετακίνηση της προς την ακροδεξιά.

Η NSU (Nationalsozialistischer Untergrund, Εθνικοσοσιαλιστικό Υπόγειο Δίκτυο) πιστεύεται ότι ευθύνεται για δέκα δολοφονίες (οι εννιά με ρατσιστικό κίνητρο) από το 2000 μέχρι το 2007 και άλλες εγκληματικές πράξεις (εκρήξεις με πολλούς τραυματίες, εμπρησμούς, ληστείες). Μεταξύ των δέκα θυμάτων και δίπλα σε οκτώ Τούρκους μετανάστες και μία Γερμανίδα αστυνομικό, συγκαταλέγεται ο Ελληνας Θόδωρος Βουλγαρίδης, o οποίος δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 2005 στο Μόναχο.

Στον πυρήνα της οργάνωσης ανήκαν τρία άτομα: εκτός από την Τσέπε οι Ούβε Μπένχαρντ (Uwe Böhnhardt) και Ούβε Μούντλος (Uwe Mundlos), γνωστά στελέχη της εθνικοσιαλιστικής σκηνής από τη δεκαετία του 1990.

Από τους τρεις στο εδώλιο κάθεται μόνον η Τσέπε, μαζί με τέσσερις απλούς συνεργούς. Ο Μπένχαρντ και ο Μούντλος αυτοκτόνησαν τον Νοέμβριο του 2011, όταν εντοπίστηκαν από την αστυνομία μετά από μία επίθεση σε τράπεζα.

Πολλοί συγγενείς των θυμάτων ταξίδεψαν στο Μόναχο για να ακούσουν από πρώτο χέρι την δήλωση της Τσέπε. «Ειλικρινά ζητώ συγνώμη από τα θύματα και τις οικογένειες τους…» ανέφερε μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας ότι «νιώθει ηθικά ένοχη επειδή δεν εμπόδισε τις 10 δολοφονίες».

Οπως είπε δικηγόρος των συγγενών «κανείς δεν πίστεψε λέξη από όσα είπε… Οι πελάτες μας ήθελαν να μάθουν γιατί οι πατεράδες τους, οι σύζυγοι τους και τα αδέλφια τους έπρεπε να πεθάνουν. Η Τσέπε δεν είπε τίποτα γι αυτό».

«Εάν η Τσέπε είχε μόνο αυτό να πει δεν έπρεπε να είχε μιλήσει καθόλου», δήλωσε και ο Στέφαν Λούκας, ένας άλλος δικηγόρος των οικογενειών.

Η δίκη της NSU

nsu-diki

Η κατηγορούμενη Μπεάτε Τσέπε, στη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU Tobias Hase/pool photo via AP

Στη δήλωση της η Τσέπε αφήνει να εννοηθεί ότι μάθαινε για κάθε έγκλημα που έκαναν τα δυο άλλα μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα οι Μπένχαρντ και Μούντλος, αφού αυτό είχε διαπραχθεί και οι δυο άνδρες της το ομολόγησαν. Οταν άρχισαν οι ληστείες πριν από τους φόνους το 2000- ανέφερε στη δήλωση της- συμβουλεύτηκε δικηγόρο που της σύστησε φίλος από το ακροδεξιό χώρο.

Οπως σημειώνει στο ρεπορτάζ της η Deutsche Welle, με δεδομένη την εμπλοκή της στις ενέργειες των δυο συνεργών της- όπως την ενοικίαση χώρου στάθμευσης όπου ο πυρήνας της NSU αποθήκευε προπαγανδιστικό υλικό και εκρηκτικά, ο δικηγόρος την ενημέρωσε ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τουλάχιστον 10 χρόνια φυλάκισης.

Οταν ανέφερε στους συνεργούς της την πιθανότητα να πάει στις αρχές- ισχυρίζεται στην δήλωση της- οι Μπένχαρντ και Μούντλος της είπαν ότι είχαν συμφωνήσει να αυτοκτονήσουν αντί να παραδοθούν στην αστυνομία. Ενιωσε – δήλωσε- μεταξύ σφύρας και άκμονος, καθώς «οι δυο τους μπορούσαν να ζήσουν χωρίς αυτήν αλλά ίδια δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς αυτούς».

Στις 4 Νοεμβρίου του 2011, οι δυο φίλοι της αυτοκτόνησαν σύμφωνα με την επικρατούσα εκδοχή σε τροχόσπιτο το οποίο στη συνέχεια πυρπολήθηκε, όταν κατάλαβαν ότι η αστυνομία ήταν στα ίχνη τους. Η Τσέπε είπε ότι έμαθε για τον θάνατο τους από τις ειδήσεις και κατάλαβε «ότι αυτό που φοβόταν είχε συμβεί».

Πριν τον θάνατο τους οι Μπένχαρντ και Μούντλος της είχαν πει να δώσει στη δημοσιότητα ένα DVD που είχαν φτιάξει με λεπτομέρειες για τα εγκλήματα τους και να ξεφορτωθεί όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που υπήρχαν στο διαμέρισμα που μοιράζονταν και οι τρεις, πράγμα που έκανε βάζοντας φωτιά στον χώρο. Στη δήλωση της υποστηρίζει ότι κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να ενημερώσει τους άλλους ενοίκους εγκαίρως για να εγκαταλείψουν το κτίριο.

Η Τσέπε είναι η βασική κατηγορούμενη, μαζί της όμως, στο εδώλιο κάθονται άλλοι τέσσερις, ύποπτοι για συνέργεια στα εγκλήματα της NSU. Η Τσέπε αρνείται ότι η NSU υπήρξε ποτέ ως οργανωμένο ομάδα ή ότι ήταν μέλος της, λέγοντας ότι ήταν ιδέα του Μούντλος να δώσει αυτή την ονομασία και ότι ο Μπένχαρντ ήταν στην πραγματικότητα το μοναδικό μέλος. Ισχυρίστηκε δε ότι δεν μπορούσε να ταυτιστεί με τα ιδεολογικά κίνητρα των δυο συντρόφων της.

Η προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση αναβλήθηκε προκειμένου οι δικαστές να έχουν χρόνο να μελετήσουν την δήλωση-κατάθεση της και να προετοιμάσουν τις ερωτήσεις τους. Οι δικηγόροι της έχουν ζητήσει αυτές να τεθούν γραπτώς για να απαντηθούν αργότερα, πράγμα που πιθανολογείται ότι θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Η εισαγγελία δεν θα θέσει κανένα ερώτημα.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ