Ημέρα 451: «Ήταν ψευδομάρτυρες και πολύ εύκολα αντικρούστηκαν από τους συνηγόρους υπεράσπισης»

451η Συνεδρίαση, Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών, 2/9/2020

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης. Όμως δεν υπήρχε παρουσία κοινού εντός της αίθουσας, καθώς βάσει χθεσινής απόφασης του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διοικήσεως του Εφετείου Αθηνών (Σταμαδιάνου) για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού μόνο το 10% των θέσεων στο αμφιθέατρο θα ήταν προσβάσιμο στο κοινό (δηλ. 53 θέσεις από τις 532). Η στάση της φρουράς ήταν γενικότερα αποτρεπτική (εξαιτίας συγκέντρωσης αντιφασιστών έξω από το Εφετείο), με αποτέλεσμα να μην εισέλθει κοινό εντός της αίθουσας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Κανένας κατηγορούμενος δεν ήταν αυτοπροσώπως παρών κατά τη διαδικασία.

III. Συνέχιση της αγόρευσης του συνηγόρου υπεράσπισης Γ. Μιχαλόλια για τρίτη μέρα

Ο Γ. Μιχαλόλιας, συνήγορος των Μιχαλολιάκου και Γερμενή, επισήμανε ότι αφού ήδη αναφέρθηκε στα θέματα της προδικασίας, του κατηγορητηρίου και της εισαγγελικής πρότασης, ήρθε η ώρα να ασχοληθεί με την ακροαματική διαδικασία. Εν προκειμένω, κυρίως ενδιαφέρει τί είπαν οι μάρτυρες στο ακροατήριο. Ενώπιον του Δικαστηρίου προήλασαν τουλάχιστον 140 μάρτυρες κατηγορητηρίου, αλλά και 6 προστατευόμενοι και ο Σταύρου, επιστημονικός συνεργάτης του Ζησιμόπουλου.

Ο συνήγορος συνέχισε λέγοντας πως ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων είναι καινοφανής και αναγνωρίζει μια προστασία και ασυλία στον άνθρωπο που θα προβεί σε αποκαλύψεις και πρέπει να προστατευθεί, επειδή θα είναι θύμα αντιποίνων και απειλών από αυτούς που θα κατονομάσει. Εν προκειμένω ήταν ψευδομάρτυρες και πολύ εύκολα αντικρούστηκαν από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Και οι εισαγγελικές αρχές πρέπει να σκέφτονται πολύ σοβαρά πότε θέτουν άτομα σε αυτό το πλαίσιο προστασίας.

Στη συνέχεια αναφερόμενος κατά σειρά στους προστατευόμενους μάρτυρες σημείωσε για τον 1ο προστατευόμενο μάρτυρα πως προκύπτει ότι ήταν στη ΧΑ το μέγιστο δύο μήνες. «Και στους δύο αυτούς μήνες βλέπει σημεία και τέρατα, όπως τα περιγράφει στον Βουρλιώτη. Της κατάθεσής του προηγήθηκε συνέντευξη, η οποία κατα τον συνήγορο ήταν προϊόν συναλλαγής. Ο μάρτυρας έκανε λόγο για στρατιωτική εκπαίδευση κ.λπ. κατέθεσε ότι “όταν μπαίνεις στη ΧΑ απαρνιέσαι την οικογένειά σου”, ενώ προκύπτει ότι ο ίδιος την είχε απαρνηθεί 3,5 χρόνια πριν, με ενδοοικογενειακή βία κατά της κόρης του.».

Για τη 2η προστατευόμενη μάρτυρα ο συνήγορος είπε πως -όπως και ο 1ος- προέκυψε από προηγηθείσα συνέντευξη που είχε δώσει. Κατά τον συνήγορο, σύμφωνα με την κατάθεσή της κατά την προδικασία «στα γραφεία της οργάνωσης λοιπόν κυκλοφορούσαν γκλομπς και στιλέτα, που είχα και εγώ. Και όταν ερχόταν η αστυνομία για έλεγχο, ο Πατέλης τα μάζευε όλα αυτά και τα έδινε στη μαμά του, τη μαμά Ντάλτον, που ήταν επίσης μέλος, για φύλαξη. Λέει για νυχτερινές εφόδους παρουσία του Λαγού, επειδή το ήθελε ο ίδιος. Και η ανθρωποκτονία του Π. Φύσσα ήταν απλά μια δουλειά, ένα συμβόλαιο θανάτου, μιας και είμαστε το συνδικάτο του εγκλήματος.». Η ίδια κατέθεσε ότι είχε ήδη φύγει το 2012 και, κατά τον συνήγορο, «πάντα έτσι γίνεται, απεχώρησαν για δικούς τους λόγους, π.χ. λόγω προσωπικής έχθρας με τον Πατέλη, και βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία, έναντι αμοιβής, να αποκομίσουν κάτι από την εμπειρία τους. Και να δώσουν μια συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ για 500-1.000 ευρώ. Για την Β’ μάρτυρα, της είχε πάρει τα παιδιά η Πρόνοια, μπορεί να έγινε συναλλαγή ότι θα τα πάρει πίσω, θα της βρουν και σπίτι. Ας μη γελιόμαστε, γίνονται αυτά.».

Μεταξύ άλλων ο συνήγορος σχολίασε ότι όταν η μάρτυρας είχε ερωτηθεί αν έχει δει τον Μιχαλολιάκο, είχε απαντήσει θετικά ότι τον είχε δει σε εκδήλωση, αλλά δεν τον είχε δει να δίνει εντολή και δεν μπορεί να προτείνει άνθρωπο που να τον έχει δει να δίνει και να μπορεί να το καταθέσει.

Σχετικά με τον 3ο προστατευόμενο μάρτυρα ο συνήγορος Μιχαλόλιας είπε πως έχει καταθέσει στον Γεωργουλέα (και όχι στον Βουρλιώτη, όπως οι δύο προηγούμενοι) με διαδικασία την οποία ο συνήγορος δεν γνωρίζει. «Στην ανακριτική κατάθεσή του, λέει ότι από κάποιο σημείο και μετά τελούσε σε σύγχυση. Αναφέρθηκε σε πιστόλια φυλασσόμενα σε αποθήκες, κλειδιά των οποίων έχει ο Πατέλης. Είπε για συνέδριο της ΧΑ που έγινε το 2009, ενώ τέτοιο είχε γίνει το 2007 και το 2011. Κατέθεσε ότι Αρχηγός ορίστηκε ο Μιχαλολιάκος και Α’ Υπαρχηγός ο Κασιδιάρης, για να δεθεί και αυτός». Επιπλέον, ότι τίποτε δεν γίνεται χωρίς εντολή Πατέλη, που έρχεται από εντολή Λαγού, ο οποίος παίρνει εντολή από τον Κασιδιάρη. Και έτσι τώρα έχουμε και τον Κασιδιάρη. Και ερωτηθείς τί ξέρει για τον φόνο του Π. Φύσσα, είπε ότι δεν ξέρει για την υπόθεση αυτή, αλλά ότι ήταν στοχοποιημένος και ότι υπήρχε εντολή Λαγού, με έγκριση Κασιδιάρη και γνώση του Αρχηγού».

Κατά τον συνήγορο Μιχαλόλια ο 4ος προστατευόμενος μάρτυρας κατέθεσε στοχευμένα κατά κυρίως του Μπούκουρα, τότε βουλευτή Κορινθίας, και βάσει αυτής έγινε από τον Γεωργουλέα αίτημα άρσης ασυλίας του ανωτέρω και του Γερμενή. Ερωτηθείς για διακίνηση οπλισμού στην Κορινθία, κατέθεσε ότι έχει ακούσει ότι ο Μπούκουρας έχει αόριστο αριθμό πιστολιών ζάσταβα κ.λπ., ότι όπλα φυλάσσοντααν και σε εγκαταλελειμμένο μοναστήρι στις αρχαίες Κλεωνές, όπου υπάρχουν και αποθηκευμένα τρόφιμα. Αναφέρθηκε σε περιστατικό με Πακιστανό, ο οποίος έτρεχε να σωθεί και έπεσε στο λιμάνι – περιστατικό που δεν προκύπτει. Εκπαίδευση είχε γίνει δύο φορές στην ορεινή Κοριθνία, όμως ο ίδιος δεν είχε πάει τότε ή σε άλλη.

Για την 5η προστατευόμενη μάρτυρα ο συνήγορος ανέφερε πως: «Κατέθεσε ότι στις κατηχήσεις της τής ΧΑ τους έλεγαν ότι σκοπός της ΧΑ είναι η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και ότι θα έμπαιναν στη Βουλή με τανκς. Και βάσει αυτού ο Γεωργουλέας αναφέρθηκε στο άρθρο 134 ΠΚ. Κατέθεσε πράγματα που δεν αντέχουν στη λογική, αν έσφαζαν 5-10 αμνοερίφια, άκουσον-άκουσον για να εκπαιδευτούν, κάποιος θα άκουγε κάτι. Η μάρτυρας κατέθεσε ότι προσήλθε να καταθέσει ως μάρτυρας επειδή φοβήθηκε ότι στοχοποιήθηκε, καθώς είδε κοντά στο σπίτι της τον Α. Κασιδιάρη και μια άλλη φορά το κόκκινο αμάξι του.».

Κατά τον συνήγορο, προσκομίστηκε έγγραφο, από το οποίο προκύπτει ότι ο Α. Κασιδιάρης δεν είχε τότε λάβει άδεια από τον στρατό και ήταν στη Ρεντίνα. «Ερωτηθείσα η μάρτυρας στο ακροατήριο, κατέθεσε ότι ρώτησε τον Βουλδή σε αφελή ερώτηση το 2004 σε προσωπική στιγμή γιατί δεν συμμετέχουν στις εκλογές και αυτός της είχε πει ότι στη Βουλή μόνο με τανκς θα μπουν». Ο συνήγορος επ’ αυτού επισήμανε: «Σε προσωπική στιγμή, προσέξτε. Το 2004. Για να την ξεφορτωθεί, της λέει έναν αστεϊσμό καφενειακού τύπου – τί να της πει, ότι δεν υπήρχε χώρος τότε δεξιότερα του Καραμανλή;».

Ο 6ος προστατευόμενος μάρτυρας θεωρεί -κατά τον συνήγορο- ότι αν θα γινόντουσαν περιστατικά βίας εξαρτάται από την τοπική. Κατέθεσε ότι υπάρχει θέμα διακίνησης όπλων από ορισμένους βουλευτές και στελέχη της ΧΑ, που θα χρησιμοποιούνταν εν καιρώ, κυρίως τυφέκια Μ16. Αυτά όμως, κατά τον συνήγορο, διακινούνται μόνο στον στρατό. Ο ίδιος θεωρεί ότι η κατάθεση του μάρτυρα οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τον χρόνο της εξέτιε πενταετή ποινή στις φυλακές Λάρισας και ήθελε να μεταχθεί στον Κορυδαλλό.

Για τον μάρτυρας Η. Σταύρου, ο συνήγορος Μιχαλόλιας είπε πως ήταν υποψήφιος βουλευτής της ΧΑ στη Βέροια και επιστημονικός συνεργάτης του Ζησιμόπουλου στη Βουλή μέχρι το 2013 που τον έδιωξαν, «είναι μια περίπτωση μόνος». Ο συνήγορος συνέχισε λέγοντας πως ο μάρτυρας πήγε στην ανακρίτρια Κλάπα να καταθέσει «αστεία». Ο συνήγορος ανέφερε ότι ο μάρτυρας απολύθηκε από επιστημονικός συνεργάτης της ΧΑ τον Δεκέμβριο του 2013 λόγω της συμπεριφοράς του, καθώς πήγαινε πλέον άπλυτος στη Βουλή, ενώ συμπλήρωσε πως  «αν δεν υπάρχουν ιατρικά έγγραφα, είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς αν έχει αποκλίνουσα έγγραφα ή ψυχιατρικά θέματα. Όμως κάτι δεν πήγαινε καλά με τον Σταύρου […]. Είχε προβλήματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς».

Ο συνήγορος συνχίζοντας για τον μάρτυρα Σταύρου σχολίασε πως ερωτηθείς στο ακροατήριο για το θέμα της ιεραρχίας, είπε ότι δεν είχε επαφές με τον Μιχαλολιάκο. «Ως προς τις ενέργειες άλλων, κατέθεσε ότι δεν ξέρει επειδή δεν είχε συμμετοχή σε αυτό το κομμάτι δράσης. Ερωτηθείς αν για τέτοιες [έκνομες] πράξεις έχει δοθεί άδεια, εκτίμησή του ήταν ότι ναι, χωρίς να είναι παρών και να έχει ακούσει τέτοια. Κατέθεσε δε ότι ποτέ δεν άκουσε στη ΧΑ τον όρο τάγμα εφόδου». Κατά τον συνήγορο, στην ανάκριση ήρθε επειδή τον έφερε ο καθηγητής Γ. Τσιάκαλος, που πρόσκειται στον χώρο του Ανταρσύα.

Στο σημείο αυτό, το Δικαστήριο διέκοψε για την 3/9/2020 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, οπότε και θα συνεχιστεί η αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης Γ. Μιχαλόλια για τους κατηγορούμενους Μιχαλολιάκο και Γερμενή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ