ΗΜΕΡΑ 375: Όλοι του έλεγαν «ΔΕΝ ΞΕΡΩ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ»

375η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 26/07/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού εντός της αίθουσας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατά τη διαδικασία ήταν οι κατηγορούμενοι Κομιανός και Χρυσαφίτης.

III. Απολογία του κατηγορούμενου Χρυσαφίτη

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο

Ερωτηθείς σχετικά από το Δικαστήριο, ο Χρυσαφίτης κατέθεσε ότι εργάζεται ως ελαιοχρωματιστής. Το 2013 κατοικούσε στο πατρικό του, στο Κερατσίνι, πολύ κοντά στην καφετέρια Κοράλλι. Άρχισε να συμμετέχει στη ΧΑ μετά τις εκλογές του 2012. Πήγαινε στα γραφεία της Νίκαιας, στην αρχή πιο σπάνια και μετά πιο τακτικά. Εκεί γνωρίστηκε με τον υπεύθυνο της τοπικής οργάνωσης, Πατέλη, και με τον Καζαντζόγλου, ο οποίος βοηθούσε τον Πατέλη στην ενημέρωση και τις πολιτικές δράσεις. Είχε γνωριστεί και είχε επικοινωνία με πολλά άτομα που γνώρισε στην τοπική οργάνωση Νίκαιας, όπως με τους παραπάνω και τον Άγγο.

Κατά τον κατηγορούμενο, σε γενικές γραμμές όλοι στην τοπική οργάνωση φορούσαν διαφορετικά ρούχα, ενίοτε παντελόνια παραλλαγής. Στον ίδιο είχε ανατεθεί το καθήκον να μοιράζει εφημερίδες. Συναντήσεις είχαν στα γραφεία της τοπικής κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Για περιφρούρηση υπήρχαν 2 άτομα στην πόρτα, με σκοπό να ενημερώσουν την αστυνομία αν δεχόντουσαν επίθεση. Ο ίδιος είχε ζητήσει οικειοθελώς και είχε τοποθετηθεί εκεί. Είχε συμμετάσχει σε διάφορες διανομές τροφίμων ή ρουχισμού στο Περιβολάκι, στην Αθήνα κ.λπ. Σε αυτές, καθένας μπορούσε να πάρει φαγητό, καθώς δεν γινόντουσαν διακρίσεις. Είχε πάει με τη ΧΑ σε εκδηλώσεις για τα Ίμια, καθώς και στις Θερμοπύλες, στη Σπάρτη και στον Μελιγαλά.

Ο ίδιος είχε συμμετάσχει και σε κατασκήνωση της τοπικής οργάνωσης στη Νέδα. Το σχετικό πρόγραμμα είχε οργανωθεί από τον Πατέλη και περιελάμβανε μπάνιο, γυμναστική στη φύση, αναρρίχηση, συζητήσεις, σκοποβολή με ψεύτικο αεροβόλο. Ο ίδιος είχε φέρει γάντια του μποξ για να διασκεδάσουν, καθώς δεν είχαν σάκο και δεν ήταν οργανωμένοι. Μαζί τους έφεραν σημαίες ελληνικές, της ΧΑ, των SS (που επισήμανε ότι δεν την έφερε ο ίδιος) κ.λπ. Το βράδυ έκαναν και κάτι που ο ίδιος δεν θα το έλεγε όρκο, καθώς «για πλάκα» προσπάθησαν να μιμηθούν τους αρχαίους Έλληνες. Έκαναν και τον «αρχαιοελληνικό δωρικό χαιρετισμό». Κατά τον ίδιο, «έχει στιγματιστεί μετέπειτα ο χαιρετισμός. Γιατί μετά πολλοί τον υιοθέτησαν όπως ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Μεταξάς».

Την 17/9/2013 πήγε στα γραφεία της Νίκαιας κατά τις 18:30-19:00 για μία ώρα. Στη συνέχεια, κατά τις 20:30-21:00 γύρισε σπίτι του και έπειτα σε οικογενειακή γιορτή. Έμεινε εκεί μέχρι τις 00:30. Κατά τις 23:30 έλαβε μήνυμα στο κινητό, στο οποίο του έλεγαν από τη ΧΑ να μεταβεί στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης. Δεχόταν γενικά πάρα πολλές φορές τέτοια μηνύματα. Ήταν «καλέσματα» και δεν έλεγαν τον λόγο. Συνήθως ήταν για να μοιράσουν φυλλάδια. Τότε είχαν ενημερωθεί πιο πριν ότι θα γινόταν διανομή και ότι θα μιλούσε ο αρχηγός του κόμματος στην τοπική. Ερωτηθείς αν τότε κάλεσε κάποιον, απάντησε ότι «είναι συνέχεια με ένα τηλέφωνο στο χέρι, είναι κοινωνικό άτομο, δεν θυμάται». Μίλησε με τον Καζαντζόγλου, που τον κάλεσε ο ίδιος. Δεν τον άκουγε τις δύο φορές που τον είχε πάρει, λόγω της φασαρίας στην οικογενειακή γιορτή, και υπέθεσε ότι επρόκειτο για τη διανομή φυλλαδίων. Επίσης τον είχε πάρει τηλέφωνο ο Άγγος και επειδή δεν τον άκουγε καλά τον πήρε ο ίδιος πίσω αρκετές φορές, επειδή δεν είχε καλό σήμα. Συζητούσαν για το ματς του Ολυμπιακού, που είχε πραγματοποιηθεί εκείνο το βράδυ. Το ίδιο και με τον Τσορβά. Από το τηλέφωνο του φίλου του Παναγιωτόπουλου μίλησε και με τον Καζαντζόγλου. Περί τις 23:30 τον είχε πάρει τηλέφωνο και ο Πατέλης. Ο απολογούμενος ήθελε να τον ενημερώσει ότι δεν θα πήγαινε στη διανομή φυλλαδίων επειδή ήταν στην οικογενειακή γιορτή.

Στη συνέχεια, πήγε στο σπίτι του φίλου του Ν. Κουρκουλάκου στο Κερατσίνι, με μηχανάκι που οδηγούσε ο φίλος του Σπύρος Παναγιωτόπουλος, για να παίξουν στο playstation. Αργότερα, στις 00:53, κάλεσε ο ίδιος τον Πατέλη για να συνεννοηθούν για παράδοση κάποιων τροφίμων σε άπορες οικογένειες την επόμενη μέρα. Ο απολογούμενος δεν ήξερε ακόμα για το μαχαίρωμα στον Φύσσα και ο Πατέλης δεν του ανέφερε κάτι σχετικό. Ανακριτικά είχε καταθέσει ότι ο Πατέλης του είχε μιλήσει τηλεφωνικά «με κάποιο ύφος», όπως του επισήμανε η Εισαγγελέας, ωστόσο ο ίδιος δεν το θυμάται και θεωρεί, αν και παρέστη με συνήγορο, ότι η ανακρίτρια «τα έγραψε κάποια πράγματα λίγο περίεργα».

Ενόσω προφυλακίστηκε προσπάθησε να μάθει τί έγινε τελικά, αλλά όλοι του έλεγαν «δεν ξέρω δεν ξέρω δεν ξέρω». Ο ίδιος θεωρεί ότι προφυλακίστηκε λόγω πολιτικής σκοπιμότητας. Θεωρεί τους προφυλακισθέντες χρυσαυγίτες «ανθρώπους τίμιους, οικογενειάρχες, αρκετούς τους ήξερε, βοηθούσαν». Σε αυτούς συμπεριλαμβάνει και τον Ρουπακιά, ο οποίος «ερχόταν με την οικογένειά του, συνεισέφερε» και έτσι «έπεσε από τα σύννεφα» για τη δολοφονία. Τον Φύσσα δεν τον ήξερε και δεν είχε ακούσει το όνομά του από κανέναν.

Β. Ερωτήσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής

Ερωτήσεις υπέβαλαν, διά της Προέδρου, κατά σειρά οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Αντανασιώτης, Παπαδοπούλου, Τομπατζόγλου, Καμπαγιάννης και Παπαδάκης. Μεταξύ άλλων: Η συνήγορος Παπαδοπούλου ρώτησε τον κατηγορούμενο γιατί τόσο στις 00:06 όσο και στις 00:26 προκύπτει ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον πατέρα του, ενώ βρίσκονταν μαζί κατά τα λεγόμενά του στη γιορτή – ερώτηση που δεν επέτρεψε η Πρόεδρος να απαντηθεί. Η συνήγορος Τομπατζόγλου ρώτησε τον κατηγορούμενο για την παρουσία του στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Πειραιά σε κοπή πίτας το 2017 και ο ίδιος απάντησε ότι δεν συμμετέχει σ’ αυτή και δεν θυμάται για τότε. Ο συνήγορος Καμπαγιάννης επισήμανε ότι συνολικά η σειρά των κλήσεων του κατηγορουμένου με τους Άγγο, Καζαντζόλγου και Πατέλη διήρκησε 634” και ζήτησε μια εξήγηση – ερώτηση που δεν επέτρεψε η Πρόεδρος να απαντηθεί.

Γ. Ερωτήσεις συνηγόρου υπεράσπισης

Ο κατηγορούμενος ερωτήθηκε, διά της Προέδρου, από τον συνήγορο υπεράσπισης Γκαβέλα για το ταραγμένο ύφος του Πατέλη στο τηλέφωνο στις 00:53, αλλά δεν θυμόταν κάτι. Επίσης ερωτήθηκε αν είχε ζητήσει μέσω των συνηγόρων του να γίνει απομαγνητοφώνηση των κλήσεων και λήψη βιντεοσκοπικού υλικού και απάντησε καταφατικά.

Στο σημείο αυτό, το Δικαστήριο διέκοψε για την 09/09/2019 στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, οπότε και αναμένεται να συνεχιστεί η ακροατηριακή διαδικασία την έναρξη των απολογιών των κατηγορουμένων για την επίθεση στους Αιγυπτίους αλιεργάτες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ