Ημέρα 339: «Υπερβολές», «αντισυγκεντρώσεις που προκαλούσαν» και αμνησία

339η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 19/03/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.

III. Κατάθεση του μάρτυρα Αντώναρου

Α. Εξέταση από την Πολιτική Αγωγή

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είναι ο νονός του κατηγορούμενου Αποστόλου, ο ίδιος δουλεύει στη ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και κατοικεί στη Νίκαια. Σε σχέση με τις κατηγορίες που βαρύνουν τον κατηγορούμενο, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ο βαφτισιμιός του πολλές φορές λέει πράγματα που δεν ισχύουν, για να «δειχθεί» όπως ανέφερε και στη στη δουλειά γελούσαν μαζί του. Στο πλαίσιο των κατά φαντασίαν λεγομένων του κατηγορουμένου συμπεριέλαβε το ότι ο κατηγορούμενος «πουλούσε προστασία» σε νυχτερινά κέντρα, καθώς ήταν κατά τον μάρτυρα μόλις 22 χρονών και «αγύμναστος». Ο μάρτυρας επίσης ανέφερε ότι είναι υποστηρικτής της ΧΑ όπως και ο κατηγορούμενος αλλά δεν ανήκε σε κάποια τοπική οργάνωση. Ερωτηθείς, υποστήριξε ότι δε γνωρίζει κάτι για επαφές του Αποστόλου με την Κρήτη παρά το ότι είχε εργαστεί εκεί ως πορτιέρης ενώ επίσης ανέφερε ότι ο ίδιος είναι πρόεδρος του σωματείου «Άγιος Νικόλαος» στη Ζώνη. Σχετικά με τη δολοφονία Φύσσα σημείωσε ότι δε γνωρίζει τίποτα, όπως ούτε και για την επίθεση στου Αιγύπτιους αλιεργάτες, παρά μόνο ακουστά.

Β. Εξέταση από την Πολιτική Αγωγή

Ο μάρτυρας κατέθεσε ερωτηθείς ότι είναι υποστηρικτής ΧΑ και ο πρώτος εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, ενώ δήλωσε ότι δε γνωρίζει να υπήρχαν ούτε πυρήνες ούτε και ειδικές επιμορφώσεις στη ΧΑ. Όταν ρωτήθηκε, ανέφερε επίσης ότι ο Πανταζής ήταν γραμματέας της τοπικής Περάματος και ότι όταν ο ίδιος ασχολήθηκε με τη ΧΑ μετά τις διώξεις ο Πανταζής ήταν ακόμη γραμματέας. Σε σχέση με τη θέση του Αποστόλου ως γραμματέα, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι την κατέχει από τον Φλεβάρη του ’18 με πρόταση δική του καθώς είχε περισσότερες γραμματικές γνώσεις, ενώ την προτροπή του Αποστόλου προς τη γυναίκα του να πετάξει τα μαχαίρια, ο μάρτυρας την εξέλαβε ως επίδειξη στη σύζυγό του. Στις φωτογραφίες που του επεδείχθησαν ο μάρτυρας αναγνώρισε τον βαφτισιμιό του, τον Κασιδιάρη, τον Άγγο, καθώς και τον Παναγιώταρο.

Γ. Εξέταση από την Υπεράσπιση

O μάρτυρας ερωτηθείς κατέθεσε ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους ιεραρχία στη ΧΑ και ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε άλλη κομματική ιδιότητα πέραν του ψηφοφόρου της ΧΑ. Ο μάρτυρας επανέλαβε ότι ο κατηγορούμενος ήθελε απλώς να κάνει επίδειξη στον κοινωνικό του περίγυρο του Περάματος και στο πλαίσιο αυτό έλεγε διάφορες «υπερβολές». Ανέφερε επίσης ότι ο Λαγός είχε πάει και τους είχε υποστηρίξει στην ίδρυση σωματείου, «για να σώσουν τη Ζώνη και να δώσουν φαϊ στα παιδιά τους», όπως είπε, ενώ για τον Πουλικόγιαννη ανέφερε ότι ήταν για το ΚΚΕ και όχι για όλους τους εργαζομένους.

IV. Συνέχιση κατάθεσης του μάρτυρα Κίμωνα Παπαδόπουλου

Α. Εξέταση από την Υπεράσπιση

Ο μάρτυρας ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι έχει δει προστατευόμενο μάρτυρα που κατέθεσε στο παρελθόν σε εκλογικές διαδικασίες της ΝΔ για ανάδειξη προέδρου, καθώς και ο ίδιος ήταν ενεργό μέλος της ΟΝΝΕΔ. Αναφορικά με τις διανομές τροφίμων, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι υπήρχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο ο οποίος δεν αναλάμβανε καμία υποχρέωση παρά μόνο όσοι ήθελαν άφηναν το τηλέφωνό τους για να ειδοποιηθούν για επόμενη διανομή τροφίμων. Σε σχέση με το περιεχόμενο των εγκυκλίων από τα κεντρικά του κόμματος, αφορούσε σε οδηγίες για το γραφείο Τύπου, για μεταφορές με πούλμαν, και πιο σημαντικά να τους επιστήσουν την προσοχή για φόβο προβοκάτσιας και να τηρούν τα νόμιμα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Επίσης ανέφερε ότι ποτέ δεν είχε ακούσει για τάγματα εφόδου ή για εκπαίδευση στον Υμηττό, την οποία όγω εντοπιότητας θα γνώριζε αν υπήρχε. Σημείωσε επιπροσθέτως ότι ποτέ δεν είχε ακούσει σε οποιαδήποτε ομιλία της ΧΑ παραίνεση σε βία ενώ αντιθέτως όποτε ανακοίνωναν μια εκδήλωση υπήρχαν πάντα αντισυγκεντρώσεις που τους προκαλούσαν. Κατέθεσε ακόμη ότι ποτέ δε διαπίστωσε οπλισμό, ποτέ δεν υπήρξαν απειλές αντιποίνων εναντίον του Πλαπούτα ή του Ανδρουτσόπουλου.

V. Κατάθεση του μάρτυρα Γουρλομάτη

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι κατοικεί στα Μάλια της Κρήτης και είναι ιδιοκτήτης μπαρ στην περιοχή του Κουρκουνά. Τον κατηγορούμενο Αποστόλου τον γνώρισε τη σαιζόν 2012-13 όπου δούλεψε πορτιέρης στο μαγαζί του το Καλοκαίρι. Σε σχέση με την πρόσληψή του, ανέφερε ότι την προηγούμενη χρονιά είχε κάποιον ονόματι Μιχάλη που δούλευε σεκιούριτι και τον ρώτησε αν έχει κάποιον να του στείλει για να εργαστεί σαιζόν και του συνέστησε τον Αποστόλου. Τα προσόντα που χρειαζόταν κάποιος γι αυτή τη θέση ήταν να ναι εμφανίσιμος και να ξέρει κάποια Αγγλικά ώστε να συνεννοείται με τους θαμώνες που είναι ξένοι σε ποσοστό 85-90%. Ο ίδιος ο μάρτυρας με τον κατηγορούμενο δεν είχε συζητήσει ποτέ πολιτικά, παρά μόνο για το ποδόσφαιρο ενώ από το ’12 και μετά δεν έχουν καμία επαφή πέραν του δικαστηρίου που του ζήτησε να καταθέσει ως μάρτυρας. Σε σχέση με την εμπλοκή του με τη ΧΑ, το ενημερώθηκε από την τηλεόραση και το fb.

Β. Εξέταση από την Πολιτική Αγωγή

Ο μάρτυρας ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι δε γνωρίζει τις πρακτικές των «νονών» των μαγαζιών σχετικά με το αν εκβιάζουν τους επιχειρηματίες να τους προσλαμβάνουν ως πορτιέρηδες. Σχετικά με το αν δε μπορούσε να βρει πορτιέρη από την Κρήτη, ο μάρτυρας ανέφερε ότι οι ντόπιοι δουλεύουν χειμώνα καλοκαίρι και όχι μόνο εποχικά.

Γ. Εξέταση από την Υπεράσπιση

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η κοινωνία στα Μάλια είναι μικρή και αν κάποιος προβεί σε παράνομες πράξεις, μαθαίνεται εύκολα και απολύονται από τις δουλειές, ενώ δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή του να έχει εκβιάσει ο Αποστόλου άλλους για να μη γίνουν φασαρίες.

VI. Κατάθεση μάρτυρα Χασιώτη

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης και από το 2012 και μετά εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στη ΧΑ. Τον κατηγορούμενο Γρέγο τον γνωρίζει από το 2006 που ο μάρτυρας οργανώθηκε με τη ΧΑ και η συνεργασία τους έγινε πιο άμεση από το 2012 που ο κατηγορούμενος εκλέχθηκε βουλευτής. Γνωρίζει επίσης ότι είναι οικογενειάρχης και έχει ασχοληθεί με φιλανθρωπικό έργο. Ο ίδιος ο μάρτυρας ως υποστηρικτής της ΧΑ πήγαινε σε όλες τις εκδηλώσεις και συμμετείχε στις δραστηριότητές της ενώ ποτέ δε χρειάστηκε να γίνει μέλος. Υποστήριξε περαιτέρω ότι από το 2006 που ασχολείται με τη δράση της ΧΑ, ποτέ δεν έχει δει έκνομη πράξη από οποιονδήποτε σχετίζεται με τη ΧΑ είτε μέλος είτε υποστηρικτή.

Ειδικά σε σχέση με τον κατηγορούμενο ανέφερε ότι ουδέποτε έχει προβεί σε έκνομη ενέργεια όπως ούτε και το σύνολο των βουλευτών της ΧΑ κι ότι η εμπειρία του δεν έχει καμία σχέση με αυτά που προβάλλονται από τα ΜΜΕ όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ το ότι κυνηγάνε «ομοφυλόφιλους» και «μαύρους» ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Επιπροσθέτως κατέθεσε ότι έχει ακούσει δεκάδες ομιλίες βουλευτών της ΧΑ και πουθενά δεν έχει εντοπίσει ίχνος ρητορικής μίσους.

Αναφορικά με τον Σταύρου ανέφερε ότι τον γνώριζε καθώς ερχόταν και στο δικηγορικό του γραφείο στη Θεσσαλονίκη, ήταν ιδιαίτερα ένθερμος και το 2013 παραιτήθηκε από επιστημονικός συνεργάτης καθώς υπήρχαν κάποια «θέματα» ήτοι επέδειξε ιδιαίτερα προβληματική συμπεριφορά λόγω κάποιων προσωπικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε που στη συνέχεια είχαν ως αποτέλεσμα να αντιπαρατεθεί με συναδέλφους του στη Βουλή και να στραφεί κατά της ΧΑ, ενώ στη συνέχεια συκοφαντούσε επί τούτου με μένος.

Σε σχέση με τη δολοφονία Φύσσα ανέφερε ότι δεν έχει γνώση της δικογραφίας και συχνά επιχειρούσαν να τους εμπλέξουν σε διάφορες καταστάσεις. Για τους «πυρήνες» κατέθεσε ότι πρόκειται για επιμορφωτικές ομιλίες ενώ για τα τάγματα εφόδου ανέφερε ότι είναι «παραμύθια» και δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Αντίστοιχα για τη δολοφονία Φύσσα απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρξε εντολή από τη ΧΑ όπως και να υπάρχει συλλογική ευθύνη.

Στο σημείο αυτό η έδρα διέκοψε για την Τετάρτη 20/03/2019 στην αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορδυαλλού όπου θα συνεχιστεί η εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ