Ημέρα 272: «Αναμένουμε ασθενοφόρο τόσες ώρες…δεν ξέρω τι να κάνω»

272η Συνεδρίαση, Αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, 11.9.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.

III. Αναγνωστέα έγγραφα

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την προβολή του οπτικοακουστικού υλικού που έχει προσκομίσει η πολιτική αγωγή. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης η συνήγορος Τομπατζόγλου αιτήθηκε δήλωση παραίτησης από το εκ παραδρομής κατατεθέν έγγραφο στις 19/8 όπως και του αντίστοιχου σχετικού βίντεο, ενώ δήλωσε ότι επιθυμεί την επισκόπηση της προσκομισθείσας έκθεσης με αριθμό 18Α στα αναγνωστέα έγγραφα. Κατόπιν τούτου, καθώς και των ενστάσεων που αναπτύχθηκαν από τους συνηγόρους της υπεράσπισης για ανάγνωση και των δύο εγγράφων καθώς και την προσκόμιση σε αυτούς αντιγράφων, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι πρόκειται για έγγραφο για το οποίο υπεβλήθη ένσταση, ενώ ακολούησε εισαγγελική πρόταση και δικαστική κρίση επ’αυτού. Ως εκ τούτου δε θα αποσυρθεί και θα προβληθούν και θα διαβαστούν όλα χρόνου ενός εκάστου.

Στη συνέχεια επαναπροβλήθηκε η τεχνική μελέτη του Forensic Architecture η οποία περιλαμβάνει βίντεο από κοντινές κάμερες ασφαλείας, απομαγνητοφωνήσεις της εσωτερικής επικοινωνίας ΕΚΑΒ καθώς και αστυνομίας, εξάγοντας ένα σύνολο πορισμάτων από τα οποία προκύπτει μια σειρά ερωτημάτων για τους αστυνομικούς και τη δράση τους στο να αποτρέψουν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ανάμεσα στις ηχογραφήσεις του ασυρμάτου του ΕΚΑΒ που εν τέλει παρέλαβε τον Φύσσα και στον αστυνομικό που καλούσε επανειλημμένα για την άφιξή του, ξεχωρίζει η τελευταία κλήση η οποία αποτυπώνει γλαφυρά την κατάσταση του Παύλου πριν φτάσει το ασθενοφόρο. «Παιδιά τι γίνεται; ο ανθρωπος δεν ειναι καλά, πόσο μακριά… έχει μαχαίρωμα στο θώρακα… γρήγορα… το παλικάρι…δεν έχει τίποτα το παιδί… πώς να τον δω… δεν έχει βλέμμα… πες μου κάτι, δώσε μου… Αναμένουμε ασθενοφόρο τόσες ώρες…δεν ξέρω τι να κάνω… είναι στην αριστερή πλευρά μαχαιρωμένος… δεν έχει επαφή ο άνθρωπος… Πού είναι το ασθενοφόρο;»

Σύμφωνα με τη μελέτη, το συγχρονισμένο υλικό που ακολούθησε, αποτυπώνει 12 κρίσιμα λεπτά, ήτοι από την κλήση στην ομάδα ΔΙΑΣ, την εμφάνιση ενός κονβόι 8 μοτοσικλετών της ομάδας, μέχρι την ακολουθία τους από ένα Nissan Almera που ταιριάζει στην περιγραφή του αυτοκινήτου του Ρουπακιά. Το χρονικό πλαίσιο της δολοφονίας υπολογίστηκε με την ταχύτητα του αυτοκινήτου και των εμπλεκόμενων προσώπων, ενώ η σειρά των γεγονότων που αποτυπώνουν το τρισδιάστατο μοντελο έχει συμπληρωθεί από μαρτυρίες. Ο Ρουπακιάς ρώτησε απο τη θέση του οδηγού τον Φύσσα αν ξέρει πού ειναι η Κεφαλληνίας και έτσι τον ταυτοποίησε πριν τη δολοφονία. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης οι διαβιβάσεις της ΔΙΑΣ σταμάτησαν και επικράτησε σιγή. Συμφωνα με το αυτοκίνητο η δολοφονία έλαβε χώρα στο χρονικό πλαίσιο 12:03:23″ και 12:04:24″. Στις 12:05 ο επικεφαλής της ΔΙΑΣ Αναστάσιος Τσολακίδης διαβιβάζει στο κέντρο τη δολοφονία. Με βάση τις μαρτυρίες και τον συγχρονισμό που επετεύχθη από την ομάδα που εκπόνησε τη μέλετη, οι αστυνομικοί έλαβαν την κληση 5′ πριν τη δολοφονία και παρόλαυτα επέλεξαν να κάνουν το γύρο του τετραγώνου, γεγονός που δεν ανέφεραν ούτε στο Κέντρο, ούτε στις μαρτυρίες τους, γεννώντας ερωτήματα σε σχέση με τις καταθέσεις των αστυνομικών. Στη συνέχεια ακολούθησε η ανάγνωση της μελέτης-έκθεσης από την Έδρα ακολουθώντας την πορεία της προβολής που προηγήθηκε.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την καταγραφή της πορείας των κλήσεων και των μηνυμάτων που ανταλλάχθηκαν τη νύχτα της επίθεσης κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ μεταξύ του Λαγού και τους Μίχο, Παναγιώταρο και Πατέλη. Κατόπιν αναγνώστηκαν οι εκθέσεις για τα όπλα που κατασχέθηκαν στους κατηγορούμενους Καζαντζόγλου, Κασιδιάρη, Λαγού, Μιχάλαρου καθώς και εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης μαχαιριών, όπλων και φυσιγγιών που βρέθηκαν στους κατηγορούμενους Μπούκουρα, Παππά, Πατέλη, Πόπορη, Σαντοριναίο, Σκαρπέλη, Θεοδώρου, Χίλιο.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 12.9.2018 στην αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, οπότε θα συνεχιστεί η διαδικασία με την ανάγνωση των αποφάσεων που έχει αιτηθεί η πολιτική αγωγή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ