Ημέρα 268: Τα τραγούδια του δολοφονημένου Π. Φύσσα στο δικαστήριο

268η συνεδρίαση- Aίθουσα Γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, 19/07/2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ελάχιστη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος.

III. Αναγνωστέα έγγραφα

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση συνεχίστηκε η διαδικασία επισκόπησης των αναγνωστέων εγγράφων που προσκόμισε η πολιτική αγωγή. Αρχικά ο συνήγορος Γκαβέλας κατέθεσε αίτημα μη ανάγνωσης του απολογητικού υπομνήματος του Πανταζή, το οποίο και απεσύρθη από την πολιτική αγωγή.

Η επισκόπηση των αναγνωστέων εγγράφων της πολιτικής αγωγής ξεκίνησε με τα ηχητικά των τραγουδιών του Παύλου Φύσσα «Σιγά μην κλάψω» (σε δικούς του στίχους), «Εκτός Ελέγχου», «Γάμα τους», και «Ζόρια» ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο από τον ιστότοπο zougla.gr στο οποίο διακρίνεται ο Μπαρμπαρούσης να χορεύει τσάμικο με τους παρευρισκόμενους στο στούντιο να αστειεύονται με τις χορευτικές του φιγούρες. Ακολούθησε βίντεο επίσης του zougla.gr στο οποίο μιλάει ο Φύσσας σε δημοσιογράφο στο δρόμο για το φεστιβάλ Rap Monsters και στη συνέχεια προβλήθηκαν βίντεο με συνεντεύξεις του Κασιδιάρη και του Ηλιόπουλου οι οποίοι δηλώνουν: «Η ΧΑ δεν έχει καμία σχέση με το Κερατσίνι. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι επειδή φοβούνται την ΧΑ, φοβούνται την άνοδο των εθνικιστών […] όσο πόλεμο κι αν κάνουν, μας κάνουν πιο δυνατούς». Ακολούθως προβλήθηκε βίντεο από τηλεφωνική σύνδεση του Μιχαλολιάκου ο οποίος σε ερώτηση του δημοσιογράφου αναφέρει ότι ουδόλως γνωρίζει τον δολοφόνο, δεν ήταν μέλος της ΧΑ, ο ίδιος δε μπορεί να ελέγξει όλους τους οπαδούς και φίλους της οργάνωσης και δεν αναλαμβάνει καμία πολιτική ευθύνη.

Προβλήθηκε επίσης βίντεο στο οποίο φαίνεται ο Κασιδιάρης να δηλώνει ότι δε γνωρίζει τον Ρουπακιά, τον είχε δει στα γραφεία της Νίκαιας κάποιες φορές και αργότερα επικοινώνησε μαζί του ως περιφερειάρχη γιατί με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν. Προβλήθηκαν επίσης βίντεο από την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα στην οποία φαινόντουσαν χρυσαυγίτες στοιχισμένοι κατά την περιφορά του επιταφίου μεταξύ των οποίων διακρινόταν ο Γ. Ρουπακιάς, όπως επίσης και συνέντευξη του Μιχαλολιάκου στη Real News και στον Νίκο Χατζηνικολάου στην οποία ακούγεται να αρνείται ότι υπάρχει βίντεο στο οποίο έχει πει τη φράση «είμαστε η σπορά των νικημένων του ’45», και ισχυρίζεται ότι ο αγκυλωτός σταυρός στο μπράτσο του Κασιδιάρη είναι αρχαιοελληνικός μαίανδρος.

Στη σειρά των αναγνωστέων εγγράφων προβλήθηκε επίσης βίντεο-ρεπορτάζ της «Καθημερινής» με τον Γιώργο Δήμου, πρώην μέλος της ΧΑ και κατηγορούμενος για συνέργεια στη δολοφονία Παύλου Φύσσα να καταθέτει για το καθεστώς φόβου το οποίο βιώνει λόγω των απειλών που δέχεται από μέλη της ΧΑ από τη στιγμή που έφυγε από την οργάνωση. Στο σημείο αυτό ο συνήγορος Γκαβέλας διατύπωσε ένσταση αναφέροντας ότι υποκρύπτεται ομολογία κατηγορουμένου στο βίντεο και μαρτυροποιείται το πρόσωπο που υπάρχει ως κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση. Η εισαγγελέας ωστόσο αντέτεινε ότι πρόκειται για συνέντευξη η οποία μπορεί να προβληθεί, με την οποία πρόταση συντάχθηκε και η έδρα και προχώρησε στην προβολή του βίντεο. Ακολούθησε βίντεο στο οποίο διακρίνεται ο Μιχαλολιάκος να χαιρετάει κόσμο στη συγκέντρωση του Συντάγματος για το Μακεδονικό και στη συνέχεια τέθηκε σε εκκρεμότητα το έγγραφο υπ.αριθμ. 18 ως βίντεο με τίτλο «Forensic Architecture» μετά από ένσταση που ασκήθηκε από τον συνήγορο Γκαβέλα ερειδόμενος στο επιχείρημα ότι η ομάδα που εκπόνησε την αντίστοιχη έρευνα της εξέτασης του οπτικοακουστικού υλικού σχετικά με τη δολοφονία Φύσσα είναι εξωτερικοί πραγματογνώμονες και έκθεση που δεν εχει οριστεί ποτέ στην ανάκριση και στο δικαστήριο και δεν έχει γνωστοποιηθεί στους κατηγορουμένους, δε μπορεί να αναγνωστεί.

Στη σειρά των προβαλλόμενων βίντεο προβλήθηκε επίσης απόσπασμα από συγκέντρωση της ΧΑ στην οποία ο Λαγός ακούγεται να δηλώνει «Δώσατε ενα 9,5% στη ΧΑ και αυτά είναι ποσοστά τρομακτικά. Από ό,τι έχετε δει όλοι και ξέρετε, καταφέραμε και τα κάναμε χωρίς εισοδήματα, δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν, η ΧΑ προχωράει […] Ζητάμε σιγά σιγά, έστω και τώρα, να βγάλουμε έξω όλους του Πακιστανούς, όλους τους αλλοδαπούς. Όσο υπάρχει ένας ξένος, ένας λαθρομετανάστης που δουλεύει, υπάρχει ένας Έλληνας άνεργος […] έχω γίνει δέκτης παραπόνων […] ότι υπάρχουν κάποιοι Αιγύπτιοι που παίρνουν από όπου θέλουν, πουλάνε όπου θελουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν […] Θα δίνουν λογαριασμό στη ΧΑ!». Ακολούθησε δελτίο ειδήσεων του Mega στο οποίο φαίνεται ο βοηθός ΣτΠ Βασίλης Καρύδης να μιλάει για τις ρατιστικές επιθέσεις στην έκθεση που δημοσίευσε ο ΣτΠ και αναφέρει ότι οι περισσότεροι δράστες ήταν Έλληνες καθώς και ότι οι αστυνομικοί ήταν παρόντες και απλώς παρακολουθούσαν ή συνέλαβαν τους αλλοδαπούς – θύματα. Επιπροσθέτως προβλήθηκε απόσπασμα από την τηλεοπτική εκπομπή των Καμπουράκη Οικονομέα στην οποία παρουσιάζεται ρεπορτάζ για την επίθεση στο Πέραμα με τίτλους «Άφησαν αναίσθητο απο το ξύλο εργαζόμενο 24χρονο» χαρακτηρίζοντας της επίθεση «άγρια ρατσιστική», ενώ επίσης μιλάνε και τα αδέρφια Αμπού Χαμέντ στον δημοσιογράφο. Στη συνέχεια σειρά είχε η προβολή τηλεοπτικής συνέντευξης του Μιχαλολιάκου στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο στον οποίο δηλώνει «Μα δεν ήταν δικοί μας άνθρωποι. Αυτό που ξέρω είναι οτι σε αυτές τις περιοχές γίνονται συμπλοκές λαθρομεταναστών και Ελλήνων γιατί υποφέρουν από την εγκληματικότητα λαθρομεταναστών. Κάθονται και τους σφαγιάζουν σαν αρνιά» καθώς επίσης και βίντεο με τον Λαγό να αναφέρει σε ομιλία του «Κάτι λεβεντόπαιδα με μαύρες μπλούζες και τις γαλανόλευκες τις πήραν πίσω τις γειτονιές. Όταν έχουμε τέτοιους συναγωνιστές δε μπορούμε να κάνουμε πίσω για τίποτα».

Στη συνέχεια κατάλογο αναγνωστέων εγγράφων κατέθεσε και ο συνήγορος Μαλαγάρης για την πολιτική αγωγή εκ μέρους του ΠΑΜΕ όπου στο πρώτο βίντεο φαίνεται ο Χρήστος Κυριτσόπουλος να αναφέρεται στο ρεπορτάζ ως «εργαζόμενος Περάματος» και να δηλώνει «Πρέπει να πέσουν τα μεροκάματα […] εδώ οι άνθρωποι δούλευαν μερόνυχτα συνέχεια και έπαιρναν λεφτά παραπάνω. Σε σχέση με τα ευρωπαϊκά παίρναμε και πάλι τα λιγότερα…» ενώ αμέσως μετά ακολουθεί βίντεο με τον ίδιο στα γραφεία της ΧΑ να αναφέρει «Τα ημερομίσθια που παίρναμε πριν κάποια χρόνια ήταν πάρα πολλά. Να εγγυηθούμε στους Έλληνες εφοπλιστές ότι θα σταματήσουμε τις απεργίες όλα αυτά τα χρόνια και να ανοίξουμε τα ναυπηγεία.»

Στο βίντεο που ακολούθησε αποτυπώνεται ο Λαγός να δηλώνει σε ομιλία του από το βήμα της ΧΑ «επίθεση αλλόφυλων κανιβάλων ανθρώπων που εκτός όλων των άλλων προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει στην πατρίδα μας έχουν και το άλλο, να είναι φανατικοί Μουσουλμάνοι. Έχουμε έναν περιφερειάρχη πολύ δυνατό, που ξέρει πότε πρέπει να γίνει κίνηση για να τελειώσουν οι φαύλοι […] Η Κοκκινιά δεν είναι πια “Κοκκινιά”, είναι κάτι μεταξύ μπλε και μαύρου γιατί τα παιδιά με τα μαύρα […] ό,τι κάνουμε το κάνουμε για το καλό της ΧΑ και του έθνους μας. Καμία αμφισβήτηση». Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο που καταγράφεται συνομιλία Λαγού με Δεβελέκο για τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα «τους λιώσανε φίλε, 45 άτομα δεν ξέρανε από πού να φύγουνε», με το ρεπορτάζ να συνεχίζει «Την ίδια ώρα σοκ προκαλεί πάλι ντοκουμέντο του Δεβελέκου, πρώην σωματοφύλακα του Μιχαλολιάκου, να βρίζει χυδαία τον Παύλο Φύσσα: Όχι καλά του έκανε γιατί ήταν ένα κωλόπαιδο και μισό». Ακολούθησε το διάγραμμα κλήσεων των κατηγορουμένων και στη συνέχεια αναγνώστηκαν δημοσιεύματα του Τύπου αναφορικά με την επίθεση στο Πέραμα.

Εν συνεχεία αναγνώστηκαν τα διατακτικά όλων των αθωωτικών αποφάσεων με κατηγορούμενο τον Πουλικόγιαννη, καθώς και απόσπασμα από τον ιστότοπο της ΧΑ που αναφέρει «Τα κόκκινα σκυλιά του συστήματος. Αυτοί που παίρνουν δεκάδες εκατομμύρια επιδοτήσεις. Αυτοί που μας έλεγαν ‘από το Πέραμα ως το Κερατσίνι φασίστας δε θα μείνει’. Αυτός ο Αγιος Πουλικογιαννης. Αυτός ο ψεύτης ρουφιάνος, οι κομμουνιστές πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι. Όσον αφορά το τηλεφώνημα μου επαναλαμβάνω ειναι μετά το περιστατικό. Δεν υπάρχει εντολή από μένα γιατί μαθαίνω μετά τι έχει συμβεί. Και εννοείται δεν υπάρχει ανθρωποκτόνος πρόθεση […] Λέγατε ότι έχω σχέση με τη νύχτα και παράνομες πράξεις. Σας εξευτέλισα γιατί είμαι πεντακάθαρος. Γελοιοποιηθήκατε ρε κακομοίρηδες, προκαλώ το σύστημα να μας πάει σε δίκη και στέκομαι απέναντι σε όλο το διεφθαρμένο σύστημα. Φύλακές κορυδαλλού, πολιτικός κρατούμενος, Γιάννης Λαγός».

Αντίστοιχο δημοσίευμα αναγνώστηκε από την εφημερίδα το Καρφί, στην οποία ο Λαγός δηλώνει «Δώστε μας τη δυνατότητα να αποδείξουμε την αθωότητά μας […] Στη Χρυσή Αυγή εντάχθηκα στα τέλη του 1999. Στην αρχή τους επισκέφτηκα να δω τι λένε και πώς λειτουργούνε και όταν είδα ότι έχουν κοινά ιδανικά εντάχθηκα και στη συνέχεια έγινα μέλος του πολιτικού συμβουλίου […] όταν απέναντι ήταν η κόκκινη λαίλαπα. Εργατοπατέρες που είχαν πάντα μεροκάματο στη ζώνη αλλά δεν άφηναν κανένα άλλο να δουλέψει. Εμείς ξεκινήσαμε να κάνουμε ένα σωματείο γιατί μας το ζήτησαν εργαζόμενοι που πολλοί δεν έχουν καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Εκείνη τη μέρα το περιστατικό το προκάλεσαν 45 κομμουνιστές και επιτέθηκαν σε 15 χρυσαυγίτες που είχαν βγει για τον ίδιο λόγο […] και οι κομμουνιστές έτρεχαν χεράκι χεράκι με τους ταξικούς τους εχθρούς τους νεοδημοκράτες να δέσουν την κατηγορία […] Δεν έχω ξεκινήσει ποτέ τίποτα. Ποτέ δεν υπήρξαν τάγματα εφόδου, εμείς είχαμε ομάδες περιφρούρησης για τις εκδηλώσεις μας. Για την ιδεολογία του ναζισμού, εμείς είμαστε Έλληνες εθνικιστές πατριώτες. Αν κάποιοι φταίνε για τα δεινά στην παγκόσμια ιστορία από το 1945 και μετά είναι αυτοί που νίκησαν τον πολεμο και όχι οι ηττημένοι».

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση δημοσιεύματος της Real News με τίτλο «Oι βρωμικες μπίζνες της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα» καθώς και δημοσιεύματα του Ριζοσπάστη «τραμπούκοι, τσιράκια εφοπλιστών και μεγαλοεργολάβοι», «Δολοφονική επίθεση από χρυσαυγίτες», όπως επίσης και ψηφίσματα συμπαράστασης από την Ένωση Συλλόγων Γονέων Κορυδαλλού, Συνδικάτου Μετάλλου, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά, Παράρτημα Οικοδόμων Πειραιά, Αυτόνομη Παρέμβαση Πειραιά, κ.α.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη δικάσιμο στις 23/7/2018 στην αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ