Ημέρα 423: «Η παθητική μη αντίδραση στην ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης δεν συνιστά συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση»

423η Συνεδρίαση Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 27/2/20.

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και παρουσία κοινού εντός της αίθουσας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Κανένας κατηγορούμενος δεν ήταν αυτοπροσώπως παρών κατά τη διαδικασία.

III. Αγόρευση συνηγόρου υπεράσπισης Μάρκου για τον κατηγορούμενο Ι. Άγγο.

Κατά την αγόρευσή της η συνήγορος συντάχθηκε απόλυτα με την εισαγγελική πρόταση. Σχολίασε ότι η ενδυμασία είναι ποινικά αδιάφορη ενώ για τον εντολέα της είπε ότι βάσει βουλεύματος κατηγορείται ότι εντάχθηκε στη Χ.Α. σε ηλικία 14 ετών, πράγμα αδύνατο. Για την ανθρωποκτονία του Π. Φύσσα είπε ότι ο κατηγορούμενος Ι. Άγγος δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με το έγκλημα ενώ τελειώνοντας είπε ότι ο κατηγορούμενος είναι οικογενειάρχης και βιοπαλαιστής.

ΙV. Αγόρευση συνηγόρου υπεράσπισης για τον κατηγορούμενο Σ. Σαντοριναίο.

Για τον κατηγορούμενο Σ. Σαντοριναίο, ο συνήγορος υπεράσπισης Κατσαρός σημείωσε ότι τα δύο στοιχεία που τον συνέδεαν με την ανθρωποκτονία του Π. Φύσσα κατέρρευσαν. Πιο αναλυτικά, για το μήνυμα για την τοπική Νίκαιας την 17η.09.2013 και ώρα 23:30, ο συνήγορος είπε ότι ο κατηγορούμενος ουδέποτε το έλαβε όπως αποδεικνύεται από την εξέταση του κινητού του τηλεφώνου. Για τις επτά τηλεφωνικές κλήσεις που αντάλλαξε ο εντολέας του με τον συγκατηγορούμενό του Μ. Αναδιώτη το βράδυ της δολοφονίας του Π. Φύσσα, από τις 21:00 της 17/9 έως την 00:27 της 18/9, ο συνήγορος σχολίασε ότι απ’ αυτές αποδεικνύεται ότι ο κατηγορούμενος δεν ήταν στο Κοράλλι ούτε στην Τσαλδάρη αφού όπως είπε «δε νοείται να είναι 2 άνθρωποι στον ίδιο τόπο και να μιλούν στο τηλέφωνο». Για την συμμετοχή του κατηγορούμενου στην Χ.Α., ο συνήγορος σχολίασε ότι η παθητική μη αντίδραση στην ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης δεν συνιστά συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση. Ειδικά για την κατηγορία της ένταξης ο συνήγορος είπε ότι το όνομα του εντολέα του δεν βρέθηκε στο ειδικό έντυπο-λίστα της οργάνωσης, ότι ο κατηγορούμενος δεν συμμετείχε σε καμία εκδήλωση της οργάνωσης ούτε είχε υποβάλλει αίτηση για εγγραφή στο μητρώο μελών του κόμματος ενώ το μοναδικό συνδετικό στοιχείο με την οργάνωση ήταν ο παιδικός του φίλος Μ. Αναδιώτης. Ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του για την οπλοκατοχή, ο συνήγορος είπε ότι το πιστόλι που βρέθηκε δεν ήταν λειτουργικό.

Στη συνέχεια το Δικαστήριο αναζήτησε τον συνήγορο υπεράσπισης Γαλετζά ο οποίος απουσίαζε λόγω έτερης δίκης. Μικροένταση δημιουργήθηκε όταν η πλευρά των συνηγόρων πολιτικής αγωγής διαμαρτυρήθηκε για το αραιό των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε λόγω συμμετοχής του γραμματέα στη στάση εργασίας του συλλόγου δικαστικών υπαλλήλων για την αυριανή δικάσιμο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ