ΗΜΕΡΑ 262: «ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙΡΟ, ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ»

262η Συνεδρίαση, Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών, 2.7.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.

III. Αναγνωστέα έγγραφα

Το Δικαστήριο ανακοίνωσε τη συνέχιση της διαδικασίας με την ανάγνωση των (λίγων πια) αναγνωστέων εγγράφων που απομένουν. Η Εισαγγελέας επιφυλάχθηκε να υποβάλει την πρότασή της επί της από 21.6.2018 ένστασης του Μιχαλολιάκου περί μη αναγνώσεως «λόγω μη γνησιότητας» των αναγνωστέων εγγράφων 254 και 255 (Καταστατικό της Χ.Α. και έγγραφο «Πρωτεσίλαος») κατά την επόμενη δικάσιμο.

Από το αναγνωσθέν έγγραφο 431 [:έγγραφα-φωτογραφίες εγχειρισθέντα από τον μάρτυρα Α. Κούρκουλα] σταχυολογούνται –τελείως ενδεικτικά– τα παρακάτω χωρία:

«Επεισόδια στο παλιό Εφετείο στην Ομόνοια: “θα σας σκοτώσουμε γουρούνια” φώναζαν παρουσία της αστυνομίας σε οποιονδήποτε διερχόμενο, μετανάστη και μη. […] Ο Μιχαλολιάκος παραδίδει τη ντουντούκα σε γυναίκα, που βρίζει την Κούνεβα. Μετά από εντολή του αρχηγού τους, μοιράζουν φυλλάδια, φωνάζουν συνθήματα “αλήτες ρουφιάνοι πολιτικοί”. […]».

«Ορδή φασιστών […] Επί ώρες πέταγαν σε αστυνομικούς και εγκλωβισμένους αυγά, φώναζαν, απειλούσαν. Η αστυνομία τους κάλυψε, μη παίρνοντας τα στοιχεία κανενός. Αναφέρθηκε μόνο σε επεισόδια εκ μέρους αναρχικών πιο πριν, επειδή άνοιξαν την πόρτα του πάρκου στον Άγιο Παντελεήμονα.».

«Σημερινό ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας: άγριος ξυλοδαρμός στον Άγιο Παντελεήμονα. 11/5/2010. Ομάδα φασιστών επιτέθηκε απρόκλητα σε δυο Αφγανούς, τους σάπισαν κυριολεκτικά. Νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό. Ο Ρασούλ φέρει σοβαρά τραύματα, έχει αιτηθεί άσυλο εδώ και κάποιους μήνες, πήγαιναν στη δουλειά τους. […] Πριν από λίγες μέρες η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό είχε καταγγείλει τις επιθέσεις στην οδ. Αλκιβιάδου, όπως φαίνεται, το τοπικό Α.Τ. δεν ασχολείται και δεν καταγράφει τις σχετικές καταγγελίες και, έτσι, οι χρυσαυγίτες πήραν το πράσινο φως για να κλιμακώσουν τη βία. […]».

«Ξυλοδαρμός του Πακιστανού Ναντίμ στην οδ. Αλκιβιάδου […] Ο αιμόφυρτος Ναντίμ μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό. Μέλη της Κίνησης και της Αφγανικής κοινότητας έσπευσαν. Ομάδα Ελληνόψυχων θαμώνων με βρισιές κι απειλές επενέβη, “κομμούνια θα πεθάνετε”, “πούστη Αφγανέ θα πεθάνεις” κ.λπ.».

«22/10 Κυριακάτικο Σχολείο, επίθεση κατά Αλαβάνου. Σπασμένα δόντια σε εθελόντρια του Σχολείου. «Οι φασίστες φρόντισαν να γνωστοποιήσουν την ταυτότητά τους, πετώντας σχετικά φυλλάδια. Η αστυνομία επί 10′ τους άφησε να δρουν ανενόχλητα.».

«Στην Καθημερινή, κείμενο του Παντελή Μπουκάλα, σχετικά με την επίθεση σε Αλαβάνο και Πορτάλιου. “Η δημαρχία δεν κάνει τίποτε, βαρυθυμεί. Ο Άγιος Παντελεήμονας κακοφόρμισε επειδή αφέθηκε στον έλεγχο χρυσαυγιτών, που οργανωμένα λυντσάρουν όποιον έχει άλλο χρώμα. Ο Παπουτσής ήξερε, ο Χρυσοχοΐδης ήξερε, η περιοχή άφησε στην τύχη της, η αστυνομία στην περιοχή αυτή πάει χέρι-χέρι με τους χρυσαυγίτες. Τώρα πια στον Άγιο Παντελεήμονα όλοι, Έλληνες και ξένοι, φοβούνται. Οι μόνοι που δεν φοβούνται είναι οι τρομοκρατούντες της Χ.Α. […]”».

«Δ.Τ. Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό της 18/9/2011, “[…] Χρυσαυγίτες κυνήγησαν Αφγανους, τους εγκλώβισαν σε πολυκατοικία, ένας μαχαίρωσε Αφγανό, νοσηλεύεται, την επόμενη μέρα στο αυτόφωρο τους άφησαν, δεν βρέθηκε το μαχαίρι που χρησιμοποιήθηκε. […] Χτυπούν ανυπεράσπιστους πρόσφυγες, τα ανεβάζουν στο ίντερνετ περήφανοι, έχουν πυκνώσει τα περιστατικά, τα θύματα που δεν έχουν τολμήσει να μιλήσουν υπολογίζονται σε πολύ περισσότερα. Αυτόπτες μιλούν για απρόκλητες επιθέσεις με μαχαίρια και αεροβόλα όπλα. Πυρπολούν με βόμβες μολότοφ, αφού ολοκληρώσουν το έργο τους τα ανεβάζουν στο ίντερνετ και αναφέρουν ότι δρουν ως χρυσαυγίτες. Οι επιθέσεις γίνονται καιρό, αλλά τώρα πια θέλουν να σκοτώσουν. […]».

«19/3/2012 δολοφονική ρατσιστική επίθεση στον Άγιο Παντελεήμονα: “[…] φόρεσαν κουκούλες κι άρχισαν να χτυπάνε το θύμα, έβγαλαν μαχαίρι, από θαύμα σώθηκε το δεξί του μάτι, δεν δίστασαν να του πάρουν το μηνιάτικο συν το κινητό του”».

Από το αναγνωσθέν έγγραφο 433 [:Ετήσια έκθεση 2012 του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, που ενεχείρησε ο μάρτυρας Κ. Παπαϊωάννου] σταχυολογούνται –τελείως ενδεικτικά– τα παρακάτω χωρία:
«153 περιστατικά. 107 περιστατικά σε περιοχές του Κέντρου Αθήνας. 13 περιστατικά στην Πάτρα. Καταγραφές σε Ρόδο, Κόνιτσα κ.α. Πλειοψηφία περιστατικών σε δημόσιους χώρους. 16 σε ιδιωτικούς, οικίες μεταναστών, μαγαζιά και καταλύματα. 66 περιστατικά βαριές σωματικές βλάβες, 76 λιγότερο βαριές. Εμπρησμός κομμωτηρίου μετανάστη στη Μεταμόρφωση. Το Δίκτυο κατέγραψε περιστατικό ανθρωποκτονίας το 2012 κατόπιν άγριου ξυλοδαρμού. Το ίδιο έγινε άλλες δυο φορές, στα Πετράλωνα το 2013 κ.λπ. Θύματα 149 άνδρες […] τα θύματα στην πλειοψηφία από Αφγανιστάν […] τα λοιπά από Ασία και Αφρική κυρίως συν ένας Έλληνας από ομοφοβικούς. Κυρίως λόγω χρώματος, θρησκείας –οι περισσότεροι μουσουλμάνοι– οι επιθέσεις.».

«Συμμετείχαν οι δράστες, πιστεύεται, σε εξτρεμιστικές ομάδες, είναι ντυμένοι με μαύρα ρούχα, με μηχανές, με σκυλιά, επιτίθενται συνήθως νύχτα ή πρώτες πρωινές ώρες, εν είδει πολιτοφυλακής. Τα θύματα μιλούν για περιοχές που είναι πραγματικό άβατο. Σε κάποιες περιπτώσεις αναγνωρίστηκαν μέλη της Χ.Α., λόγω διακριτικών τους ή επειδή είναι γνωστοί για τη δράση τους.».

Από το αναγνωσθέν έγγραφο 434 [:αποκόμματα εφημερίδων, που ενεχείρησε ο μάρτυρας Ι. Παπαδόπουλος] σταχυολογούνται –τελείως ενδεικτικά– τα παρακάτω χωρία:

«8/10/2013 ΤΑ ΝΕΑ: “[…] Ο πρώην χρυσαυγίτης Π. Μανάβης κατέθεσε για τον πρώην συνεργάτη του Μπούκουρα. […] Τον απείλησαν ότι θα βάλουν το Λαγό για να του σπάσει τα δόντια. […] Υπήρχε κάλυψη από την αστυνομία. Μπήκαν μέσα παιδιά για να βρουν στήριγμα, να δείξουν τον ανδρισμό τους, αν χτυπούσαν μετανάστες τους έλεγαν “καλά κάνατε”. Τρώγανε τις εισφορές των μελών στις ταβέρνες. […] Μιλούσαν για εθνικοσοσιαλισμό και γαλάζια φυλή. Συχνά έλεγαν ότι επίκειται πόλεμος με την Τουρκία ή ότι ένας Έλληνας έφαγε ξύλο από έναν μετανάστη. Ήταν ένα ψέμα. […] “Είναι κουτοί αλλά κι ένας κουτός μπορεί να σκοτώσει”.».

Επιπρόσθετα, αναγνώσθηκε η κατάθεση του Ciprien Amougou, ιδιοκτήτη του μπαρ Cointreau στην πλ. Αμερικής που δέχτηκε εμπρηστική επίθεση το 2013 από τους χρυσαυγίτες Παπαβασιλείου και Περρή. Η κατάθεση αυτή λήφθηκε κατά την προδικασία και αναγνώστηκε, επειδή δεν κατέστη δυνατό να καταθέσει ο μάρτυρας στο ακροατήριο. Μεταξύ πολλών, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι: «[…] Την 26/9 που άνοιξα το κατάστημά μου, μια γυναίκα και ένας Γιώργος Περρής, όπως έμαθα μετά, μου ζήτησε να το κλείσω. Η αστυνομία είδε τα χαρτιά και μου είπε ότι δεν χρειάζεται να κλείσω. Μετά μου είπε αστυνομικός ότι αν δεν κλείσω, θα είμαι υπεύθυνος εγώ για ό,τι γίνει. Μετά με συνέλαβαν οι αστυνομικοί μαζί με πελάτες. Δεν μας είπαν γιατί […]. Την επομένη πήγα στο κατάστημά μου και ήταν κατεστραμμένο. Επίσης και τα γραφεία της τανζανικής κοινότητας. Βασίλης, Γιώργος Περρής, Αντώνης, Άννα, Παπαβασιλείου, τους έχω δει, κάποιους με στολές της Χ.Α. Αυτοί μετείχαν στο πλήθος. […] Πιο μετά, ερχόντουσαν κάποιοι, Νίκος κ.λπ., έπιναν ποτά στο κατάστημά μου και δεν πλήρωναν. Δεν ήθελα να γίνει θέμα. […]».

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 4.7.2018 στην αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, οπότε θα συνεχιστεί η διαδικασία με την ανάγνωση των λοιπών αναγνωστέων εγγράφων που απομένουν, την τυχόν εξέταση κάποιων μαρτύρων (του κατηγορητηρίου) που δεν είχαν εξεταστεί στο προηγούμενο στάδιο της δίκης, καθώς και με τον (συνολικό) σχολιασμό των συνηγόρων επί των εγγράφων που έχουν αναγνωστεί (κατ’ άρθρο 358 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ