Ημέρα 257: «Στη Χρυσή Αυγή τίποτε δεν γίνεται κατά λάθος»

257η Συνεδρίαση, Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών, 25.6.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.

III. Πρόταση Εισαγγελέως επί αιτημάτων-ενστάσεων συνηγόρων και τοποθέτηση συνηγόρων επ’ αυτών

Α. Πρόταση Εισαγγελέως επί των αιτημάτων-ενστάσεων συνηγόρων

Η Εισαγγελέας πρότεινε προς το Δικαστήριο τα εξής ως προς σειρά αιτημάτων ή/και ενστάσεων που έχουν κατά καιρούς (ήδη από το 2015) υποβληθεί από τους συνηγόρους υπεράσπισης και από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής. Επιφυλάχθηκε να αναφερθεί μελλοντικά επί συγκεκριμένων αιτημάτων-ενστάσεων, που δεν περιλαμβάνονται στη σημερινή πρότασή της και αφορούν σε θέματα ουσίας ή συνιστούν αυτοτελείς ισχυρισμούς.

Έτσι, η Εισαγγελέας πρότεινε σήμερα τα κάτωθι:

– την απόρριψη του αιτήματος άρσης του απορρήτου του κατηγορούμενου […] για την υπόθεση Λουκμάν, επικληθείς σκοπός του οποίου ήταν να αποδειχθεί ότι αυτός δεν έχει σχέση με τη Χ.Α.
– την απόρριψη της από 29/9/2015 ένστασης της συνηγόρου Βελέντζα, ότι δεν γινόταν καταγραφή των διαλαμβανόμενων στην αίθουσα.
– την απόρριψη του αιτήματος του συνηγόρου Παπαδάκη περί ανάληψης πολιτικής ευθύνης Μιχαλολιάκου, γιατί θα προσκομιστεί από την υπεράσπιση.
– την απόρριψη του από 6/11/2015 αιτήματος του συνηγόρου Ζώτου να προβληθεί βίντεο από το κατάστημα Δαμίγου, επειδή η μάρτυρας είπε ότι φαίνονται μόνο κάποια πόδια. Αν η αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας είχε κρίνει αλλιώς, ότι έχει κάτι ουσιαστικό, θα το είχε συμπεριλάβει.
– την απόρριψη του από 18/11/2015 αιτήματος του συνηγόρου Γ. Μιχαλόλια σχετικά με την ανάληψη πολιτικής ευθύνης του Μιχαλολιάκου.
– την απόρριψη του από 9/12/2015 αιτήματος του συνηγόρου Οπλαντζάκη περί αυτοψίας της απόστασης από το παγκάκι που βρίσκονταν οι αυτόπτες μάρτυρες (φοιτήτριες) έως το σημείο όπου τελέστηκε η ανθρωποκτονία του Π. Φύσσα, διότι διευκρινίζονται επαρκώς οι αποστάσεις, ενώ επιπρόσθετα έχουν πλέον επέλθει αλλαγές στον χώρο από έργα.
– την απόρριψη του από 22/12/2015 αιτήματος του συνηγόρου Ζώτου περί προβολής του βίντεο Fashion Lingerie.
– την απόρριψη του από 4/7/2016 αιτήματος του συνηγόρου Τζέλη περί υποβολής ερωτήσεων στον μάρτυρα Χατζησταμάτη.
– την απόρριψη του από 21/7/2016 αιτήματος της συνηγόρου Βελέντζα περί ελέγχου αν ο μάρτυρας κατείχε άδεια για κάμερες, επειδή δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Δικαστηρίου.
– την απόρριψη του αιτήματος του συνηγόρου Αλμπανίδη σχετικά με τον Εμπάρακ.
– την απόρριψη του αιτήματος του συνηγόρου Τσεμπετζή σχετικά με τον έλεγχο αν ο μάρτυρας αλιεργάτης βρίσκεται πλέον στην Αίγυπτο.
– την απόρριψη του από 7/10/2016 αιτήματος του συνηγόρου Γκαβέλα περί αυτοψίας στο Πέραμα.
– την απόρριψη του αιτήματος της συνηγόρου Βελέντζα για αυτοψία στην οικία των αλιεργατών, από την οποία προβλήθηκε ότι θα προκύψει η υγειονομική κατάσταση σ’ αυτό, επειδή δεν θα προκύψει κάτι σχετικό με τη δίκη.
– την απόρριψη αιτήματος του συνηγόρου Γλύκα.
– την αποδοχή του από 20/10/2016 αιτήματος του συνηγόρου Παπαδάκη περί προβολής 43 φωτογραφιών αλιεργατών και ιατρικής πραγματογνωμοσύνης.
– την αποδοχή του από 23/11/2016 αιτήματος του συνηγόρου Καπερνάρου για αντιφατικότητα της μαρτυρικής κατάθεσης του Διαμαντάκη, επειδή δεν γίνεται λόγος για τραυματισμό αλλά για άλγος, καθώς έχει ήδη προσκομιστεί σχετικό έγγραφο που θα αναγνωστεί.
– την απόρριψη του από 1/12/2016 αιτήματος της συνηγόρου Βελέντζα περί ελέγχου της άσκησης μηνύσεων κατά μελών του σωματείου μετάλλου, με την επισήμανση να τα προσκομίσει η ίδια η υπεράσπιση αν το επιθυμεί.
– την απόρριψη του αντίστοιχου αιτήματος της συνηγόρου Πανταζή, με την επισήμανση να προσκομίσει η ίδια η υπεράσπιση ό,τι επιθυμεί.
– την απόρριψη του από 23.2/2017 αιτήματος του συνηγόρου Γεωργόπουλου αναφορικά με το αν ο Σιατούνης ήταν υποψήφιος με τη Χ.Α., καθώς δεν θα εισφερθεί κάτι με την αποδοχή του.
– την αποδοχή του αιτήματος του συνηγόρου Παπαδάκη περί ανάγνωσης εγγράφου.
– την απόρριψη του αιτήματος του συνηγόρου Παπαδάκη περί ανάγνωσης εγγράφων σχετικών με άλλη υπόθεση κατά του Μπαρμπαρούση, για γεγονότα στο Μεσολόγγι.
– την πρόταση επί του από 8/6/2017 αιτήματος της συνηγόρου Πανταζή για επισκόπηση βίντεο από τα γεγονότα στο στρατόπεδο Κορίνθου να προσκομιστεί, εφόσον διαφέρει από το ήδη προβληθέν σχετικό βίντεο.
– την απόρριψη αιτήματος της συνηγόρου Πανταζή, με την επισήμανση να προσκομιστεί από την ίδια το αντίγραφο που ανέφερε εφόσον το επιθυμεί.
– την απόρριψη του από 5/10/2017 αιτήματος του συνηγόρου Ρουσσόπουλου να μη ληφθεί υπόψη η κατάθεση του μάρτυρα Ψαρρά, με την επισήμανση ότι τα πάντα λαμβάνονται υπόψη από το Δικαστήριο και συνεκτιμώνται.
– Την απόρριψη του ίδιου με το παραπάνω αιτήματος του συνηγόρου Αλεξιάδη, με την αυτή αιτιολογία.
– την απόρριψη του αιτήματος του συνηγόρου Παπαδέλλη σχετικά με την προστατευόμενη μάρτυρα.
– την απόρριψη του από 20/11/2017 αιτήματος του συνηγόρου Γ. Μιχαλόλια ως προς τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης αναφορικά με τον τρίτο προστατευόμενο μάρτυρα, καθώς κατ’ άρθρο 210 ΚΠΔ δεν είναι ανίκανος για μαρτυρία και η λήψη ή μη υπόψη της μαρτυρίας του εναπόκειται στην κρίση του Δικαστηρίου. Διαφορετικά, επιπρόσθετα, θα προέκυπτε και η ταυτότητά του.
– την απόρριψη του αιτήματος της συνηγόρου Βελέντζα αν εκκρεμεί ποινική δικογραφία κατά του τρίτου προστατευόμενου μάρτυρα.
– την απόρριψη του από 11/2017 αιτήματος του συνηγόρου Παπαδέλλη σχετικά με τον τρίτο προστατευόμενο μάρτυρα.
– την αποδοχή του αιτήματος του συνηγόρου Παπαδέλλη ως προς το πού βρισκόταν ο αδελφός του Κασιδιάρη κατά τον χρόνο του συμβάντος στο οποίο αναφέρθηκε η προστατευόμενη μάρτυρας.
– την απόρριψη του αιτήματος του συνηγόρου Παπαδέλλη ως προς το αν είχε φύλαξη η προστατευόμενη μάρτυρας.
– την απόρριψη του αιτήματος της συνηγόρου Βελέντζα ως προς τους Σαββόγλου, Φραγκάκη κ.λπ., καθώς τυγχάνουν τρίτα ως προς τη δίκη πρόσωπα.
– την απόρριψη του αιτήματος της συνηγόρου Βελέντζα περί χωρισμού της δικογραφίας Στέφα για οπλοφορία και παραπομπής στο Μονομελές Πλημ/κείο, λόγω συνάφειας με την τρέχουσα υπόθεση, αλλά και επειδή δεν προβλήθηκε έγκαιρα, ενώ σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ζήτημα που εξετάζεται αυτεπάγγελτα από το Δικαστήριο. Το αυτό ισχύει και για το αντίστοιχο αίτημα για τον Χίλιο περί κατοχής ναρκωτικών ουσιών.
– την απόρριψη του από 15/5/2018 αιτήματος του συνηγόρου Γ. Μιχαλόλια περί μη ανάγνωσης εγγράφου για την Ουρανία Μιχαλολιάκου με το σκεπτικό ότι δεν είναι κατηγορούμενη στην τρέχουσα δίκη.
– την απόρριψη του από 1/6/2018 αιτήματος του συνηγόρου Γκαβέλα περί μη ανάγνωσης εγγράφων σχετικών με τον Πατέλη, καθώς τα πάντα λαμβάνονται ελεύθερα υπόψη από το Δικαστήριο.
– την απόρριψη του από 1/6/2018 αιτήματος της συνηγόρου Πανταζή περί μη ανάγνωσης εγγράφων.
– την απόρριψη του αιτήματος κλήσης του μάρτυρα Πουλικόγιαννη με σκοπό να ερωτηθεί σχετικά με προβληθέν βίντεο.
– την απόρριψη του αιτήματος να κληθεί ο Α. Σαμαράς, καθώς δεν θα εισφέρει κάτι ουσιώδες στη δίκη.

B. Τοποθετήσεις συνηγόρων επί της εισαγγελικής πρότασης

1. Τοποθετήσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής

Επί της ανωτέρω πρότασης της Εισαγγελέως, αναφορικά με τα αιτήματα που οι ίδιοι οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής είχαν υποβάλει, τοποθετήθηκαν κατά σειρά οι συνήγοροι Παπαδάκης, Καμπαγιάννης και Παπαδοπούλου, ζητώντας αιτιολογημένα να γίνουν δεκτά από το Δικαστήριο.

2. Τοποθετήσεις συνηγόρων υπεράσπισης

Επί της ανωτέρω πρότασης της Εισαγγελέως, αναφορικά με τα αιτήματα και τις ενστάσεις που οι ίδιοι οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν υποβάλει, τοποθετήθηκαν κατά σειρά οι συνήγοροι Γκαβέλας, Πανταζή, Παπαδέλλης και Μιχαλόλιας Γ., ζητώντας αιτιολογημένα να γίνουν δεκτά από το Δικαστήριο.

2.Α. Ένσταση πλαστότητας του Καταστατικού της Χ.Α. και του «Πρωτεσίλαου»

Σημειώνεται ότι ο συνήγορος υπεράσπισης Μιχαλόλιας Γ. υπέβαλε γραπτά και ανέπτυξε προφορικά την ένστασή του περί πλαστότητας του (αναγνωστέου) Καταστατικού της Χ.Α. της δεκαετίας του 1980, καθώς και του (αναγνωστέου) εγγράφου «εκπαιδευτική τάξη Πρωτεσίλαος», τα οποία είχε προσκομίσει κατά την προδικασία ο μάρτυρας Ψαρράς. Παράλληλα ο ίδιος ανέφερε ότι θα προσκομίσει σχετικώς απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη του «Περίανδρου» (Αντώνη Ανδρουτσόπουλου), εκ της οποίας κατά τον ίδιο προκύπτει ότι η παλαιότερη αναφορά του τελευταίου περί της ύπαρξης του παραπάνω εγγράφου «Πρωτεσίλαος» δεν ισχύει, καθώς ψευδόταν. Η πολιτική αγωγή (Καμπαγιάννης) επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επ’ αυτού όταν αναγνωστεί. Η Εισαγγελέας επιφυλάχθηκε να προτείνει επί της ένστασης αυτής μελλοντικά.

IV. Αναγνωστέα έγγραφα

Το Δικαστήριο ανακοίνωσε τη συνέχιση της διαδικασίας με τη συνέχιση της ανάγνωσης των (αναγνωστέων) εγγράφων που έχουν επιλέξει επί τούτου οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής. Επ’ αυτών σταχυολογούνται, τελείως ενδεικτικά, οι παρακάτω διάλογοι μέσω sms και κείμενα που προέκυψαν από την άρση του απορρήτου:

1. Από δίσκο Λαγού (αναγνωστέο 360)
– «Βρε σκουπίδι με τους εχθρούς μου ρε; με αυτούς μαζί; έγραφες για μενα. πάρε αυτό που σου αξίζει»
«Μιας κι έγινες αναρχικιά, πες στους φίλους σου ότι θα τους μακελεύω όπου τους βρισκω, θα τους στέλνω στο νοσοκομείο, θα σας μακελέψω μέχρι τέλους αναρχικιά Μαριάννα, και να σκοτωθώ αύριο δεν με νοιάζει, έχω ανθρώπους δικούς μου που σκοτώνονται για μένα».
«Πήγαινε με τους φίλους σου τους Πακιστανούς και τους αναρχικούς, αναρχικιά Μαριάννα, για μένα πέθανες, πήγαινε στην Αντίφα, είσαι αχάριστη…». (Λαγός) […]
– «Αχαχά δεν τους κοπανήσατε;» (Νικόλ Μπενέκη)
«Βέβαια» (Λαγός)
«Μπράβο λατρεία όλα καλά» (Νικόλ Μπενέκη) […]

2. Από δίσκο Κυριτσόπουλου (αναγνωστέο 373)
«Σήμερα όλοι για ασφάλεια στα γραφεία, παρουσία αυστηρή για όλους».

3. Από δίσκο Καζαντζόγλου (αναγνωστέο 352)
«[…] – 3 ασφάλεια ανάγνωση για την ασφάλεια σε επόμενες εκδηλώσεις 4 όποιος δεν φέρει φωτό δεν ανεβαίνει γραφεία, 5 ανακοίνωση νέας θέσης στην είσοδο πάνω, σκοπού […] 8 ανάλυση καθηκόντων οργάνου, εξήγηση ότι Μιχάλαρος δεν έχει πλέον καθήκοντα Βοηθού, 9 συγχαρητήρια για Θερμοπύλες»

4. Από δίσκο Τσακανίκα (αναγνωστέο 376)
– Απολογισμός δράσης: «[…] Καζαντζόγλου, ο οποίος έκανε την τοπική μας από τις πιο πειθαρχημένες στην Ελλάδα. […] Φόρος απότισης τιμής στον Λεωνίδα. […] Πατέλης, Ρουπακιάς, Νικόλ Μπενέκη, Καζαντζόγλου. […] 21 Ρουπακιάς, 31 Τσακανίκας.
– Έγγραφο αναφοράς τοπικής Νικαίας: «έλεγχος ΒΜ, έλεγχος ατόμων, είσοδος πυρηνάρχη, μπαλκόνι, λήξις γραφείων». 10/8/2013 Σάββατο. […] «Η αξία του όρκου. Έγινε συζήτηση ιδεολογικού περιεχομένου. Πέμπτη είχαμε άνοιγμα γραφείων. Είχαμε ομιλία για την 4η Αυγούστου. Οργάνωση εθνικιστικής κατασκήνωσης στη Νέδα. Ομιλία Πατέλη με θέμα επικαιρότητα. […] Πατέλης, Λαγός, Μίχος. Ιδεολογικό Μισιάκα. […] Πολιτική δράση».
– Απολογισμός της 22/6/2013: «Με απόλυτη επιτυχία η εκδήλωση στην Σπάρτη. […] Ξενάγηση σε σημαντικούς χώρους, στεφάνι στο άγαλμα του Λεωνίδα, ομιλία Πατέλη. Όταν ομάδα 30 αντιεξουσιαστών μας πλησίασε, τους επιτεθήκαμε και πλησιάσαμε το στέκι τους.».
– Από ενημερωτικό έντυπο εκπαίδευσης: «[…] Εκπαίδευση […] Χειμερινή διαβίωση, πρώτες βοήθειες, ιδεολογικό. Από 16 και πάνω. Αν έχετε θέμα υγείας ειδοποιήστε τον πυρηνάρχη. Να έχετε […] αντίσκηνο, σουγιά. Έντυπο συμμετοχής. […] Η οργάνωση δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματός μου. […]. Νυχτερινή διαβίωση».
– Απόσπασμα ομιλίας στο Πέραμα: «θέλω να αναπτύξω την ιδεολογία του χρυσαυγίτη. Αν δεν υπάρχει πειθαρχία […] Αν δεν σέβεσαι τον πυρηνάρχη, δεν σέβεσαι τον Αρχηγό σου. […] Στη Χ.Α. τίποτε δεν γίνεται κατά λάθος, για να είναι στη θέση που είναι ο πυρηνάρχης σημαίνει ότι χαίρει απόλυτης […] Πειθαρχία λοιπόν, σεβασμός και […]».
– Απόσπασμα ομιλίας: «[…] Η Ιεραρχία είναι πολύ σημαντική […] Σήμερα τονίζεται η κατά βαθμό τάξη ώστε να πάει μπροστά το κίνημα. Πρόσωπα όχι τυχαία αλλά επιλεγμένα από τους πιο πάνω. Ο πυρηνάρχης σας, εκεί πρέπει να αναφέρεστε, μετά αυτός στον περιφερειάρχη και μετά αυτός στον Αρχηγό […] Όποιος δεν μπορεί να κατανοήσει τη σοβαρότητα της λέξης πειθαρχία δυστυχώς δεν ανήκει στο κίνημα. Τώρα για την “πειθαρχία”. Καθένας πρέπει να υπακούει στους ανώτερους χωρίς αντιλογία. Κατά τη διάρκειά σου στη Χ.Α. μπορεί να χρειαστεί να κάνεις πολλά πράγματα που μπορεί να μη σου αρέσουν αλλά να ξέρεις ότι […]».

«Ανασκόπηση 2012: Συναγωνιστές καλησπέρα σας. Ας ευχόμαστε […] Όλο και κάτι θα έχω ξεχάσει από τις δράσεις της Χ.Α. κλπ, αλλά […] Πρέπει να τιμάμε ιδιαίτερα τον Ιωάννη Λαγό, επειδή […] Άμεσα οργανωθήκαμε σε πλατείες, ομάδες συναγωνιστών για να περνάμε από σκοτεινά σημεία και να εκτελούμε τις εντολές των κεντρικών. […] Τρομοκρατία από δεκάδες μηχανές στο Άγιο Νικόλαο.».

5. Επιπλέον επιλογές (sms) από δίσκο Γερμενή (αναγνωστέο 380)
«όλα τα είχα τα τζαμιά μας έλειπαν, θάνατος στους προδότες».
«…ισλαμοπιθηκάδες σ’ αυτό το τζαμί».
«σφάξτε παντού γουρούνια».

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 26.6.2018 στην Αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, οπότε θα συνεχιστεί η διαδικασία με την ανάγνωση αναγνωστέων εγγράφων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ