Ημέρα 250: «ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤ ΕΔΙΝΑΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ, ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ»

250η συνεδρίαση- Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών -16/05/2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ελάχιστη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος.

ΙΙΙ. Αναγνωστέα έγγραφα

Το δικαστήριο στη σημερινή συνεδρίαση συνέχισε και ολοκλήρωσε την ανάγνωση του πολυσέλιδου υπ’αριθμ.395 εγγράφου που είχε ξεκινήσει ήδη στις προηγούμενες συνεδριάσεις στις 9/5 και 15/5. Πρόκειται για την ακρίβεια για το από 19/2/2014 έγγραφο των Εφετών Ανακριτριών προς τη Βουλή των Ελλήνων με αίτημα τη χορήγηση άδειας διώξεως των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ζαρούλια, Κούζηλου, Γρέγου, Μπαρμπαρούση, Κουκούτση, Μιχαλολιάκου, Κασιδιάρη, Μίχου, Λαγού, Γερμενή, Μπουλούρα, Παππά, Ζησιμόπουλου, Ματθαιόπουλου, Αρβανίτη-Αβράμη, Αλεξόπουλου.

Στο εν λόγω έγγραφο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων συνημμένες ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις και περιγραφή των εγκληματικών πράξεων. Παρατίθεται απόσπασμα κατάθεσης από την υπόθεση της ανθρωποκτονίας Σαχζάτ Λουκμάν όπως αναγνώσθηκε: «ξημερώματα 17ης/1/2013 διερχόταν από την οδό Τριών Ιεραρχών[…] βλέπουν να κινείται έμπροσθεν ο 27χρονος Πακιστανός ο οποίος μετέβαινε στην εργασία του με το ποδήλατο του,[…]επιτέθηκαν στον ως άνω αλλοδαπό[…] τον έπληξε με στιλέτο με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος του[…] παραπέμφθηκαν και συνελήφθησαν οι κατηγορούμενοι ενώ βρέθηκε το ματωμένο στιλέτο,[…]στην οικία του Λιακόπουλου δυο στιλέτα πεταλούδα, στην οικία του Στεργιόπουλου ένα ξύλινο ρόπαλο[…]».

Κατόπιν, αναγνώσθηκαν από την έδρα τα παρακάτω:
-το υπ’αριθμ 396 έγγραφο των Εφετών Ανακριτριών προς τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, σχετικά με την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής
-το υπ’αριθμ 397 έγγραφο του Διευθύνοντος την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
-το υπ’αριθμ 398 έγγραφο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων(διαβιβαστικό των Κλάπα και Δημητροπούλου)
-τα υπ’αριθμ 399-402 που αφορούν στην επιστροφή της δικογραφίας και ενημέρωση σχετικά με την απόφαση της ολομέλειας: «…σας επιστρέφουμε το έγγραφο και σας γνωρίζουμε ότι η Βουλή αποφάσισε να χορηγήσει την άδεια διώξεως κατ’ άρθρο 62 του Συντάγματος των εμπλεκόμενων βουλευτών».
-τα υπ’αριθμ 403-404 σχετικά με τη δηλωθείσα διεύθυνση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής
-το υπ’αριθμ 405:απόκομμα της εφημερίδας Ριζοσπάστης με ημερομηνία 16-10-2012, πρακτικά της Βουλής και σημειώσεις σχετικά με τις δράσεις των μελών που εγχειρίστηκαν από τη μάρτυρα Λιάνα Κανέλλη την 12-11-2013.
Βάσει αποσπάσματος των πρακτικών: «Ηλίας Κασιδιάρης: καταρχήν υπενθυμίζω ότι είναι η πέμπτη ψηφοφορία για άρση ασυλίας[…] όσον αφορά εμένα είμαι πανηγυρικά αθώος όχι βάσει αμφιβολιών όπως υποστηρίζουν τα διάφορα τσοντοκάναλα,[…] η εισαγγελέας που έβγαλε την κατηγορία αυτή δεν είδε τα πραγματικά περιστατικά, αυτά τα είδε ευτυχώς ο ελληνικός λαός[…] σε εκείνο το τηλεοπτικό στούντιο με προκάλεσαν και δέχθηκα πρώτος επίθεση»
-το υπ’αριθμ.406:πρακτικά συνεδριάσεως του ΔΣ του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη που εγχειρίστηκαν από το μάρτυρα Γεώργιο Ιωακειμίδη στις 07-11-2013. «.. μετά τη δολοφονία Π.Φύσσα, ζητάμε από την πολιτεία την άμεση έκδοση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που θα απαγορεύει και τη ναζιστική ιδεολογία[…]».
-το υπ’αριθμ.407 το οποίο περιλαμβάνει αποσπάσματα πρακτικών συνεδριάσεως της Βουλής στις 18-10-2012 όπου η Ελένη Ζαρούλια σε αναφορά της στους μετανάστες τους χαρακτήρισε «υπανθρώπους», τη στιχομυθία στις 28-02-2013 του Ι.Δραγασάκη και Δ.Κουκούτση για «παιδομάζωμα», το διάλογο στις 17-05-2013 μεταξύ Ι. Δραγασάκη και Π. Ηλιόπουλο, την από 23-07-2013 αναφορά της Ελένης Ζαρούλια για διανομή τροφίμων μόνο σε Έλληνες καθώς και το από 25-07-2013 δημοσίευμα με τις δηλώσεις Μεϊμαράκη στην Ολομέλεια της Βουλής.
-τα υπ’αριθμ.408 : η από 14-09-2012 έγκληση-μήνυση του Ιωάννη Καρδαρά, «[…] η ομάδα άρχισε να μας απειλεί με συνθήματα, ομάδα μοτοσικλετιστών εισήλθαν εντός του χώρου του περιπτέρου ΣΥΡΙΖΑ, ένας εξ αυτών που φορούσε μάσκα παρόμοια με αυτή της αντιτρομοκρατικής με χτύπησε στον αυχένα […] η καθυστέρηση επέμβασης αστυνομικών δυνάμεων γεννά ερωτηματικά καθώς η ομάδα ΔΙΑΣ ήταν πολύ κοντά και θα μπορούσε να επέμβει[…]»
-το υπ’αριθμ.409: η από 25-09-2013 αναφορά του ίδιου προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά «..ενώ υπήρχε αστυνομική δύναμη κινήθηκαν καθυστερημένα, βιαιοπραγούσαν χωρίς να τους αποτρέπουν,[…] αποχώρησαν ανενόχλητοι, παρουσία των ΜΑΤ έδιναν παραγγέλματα και κατά την αποχώρηση έδιναν το παράγγελμα “ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ” […]».
-το υπ’αριθμ.410: το διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Πειραιά προς την Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών που αφορά στην ανωτέρω ποινική δικογραφία.

Στο σημείο αυτό η συνήγορος υπεράσπισης Βελέντζα προέβαλε ένσταση επί των ανωτέρω αναγνωσθέντων 408-410 με τον ισχυρισμό περί μη συνάφειας ισχυριζόμενη ότι «ο Ιωάννης Καρδαράς ούτε πολιτικώς ενάγων είναι, ούτε κατηγορούμενος υπάρχει,[…] δε μπορούν να αναγνωσθούν λόγω απουσίας συνάφειας, […] έχουμε μια αναφορά και δεν έχουμε αντίκρουση[…]» Η πρόεδρος ζήτησε ο ισχυρισμός να προσκομιστεί ως γραπτό αίτημα ενώ ακολούθησε παρέμβαση από το συνήγορο πολιτικής αγωγής Θ. Καμπαγιάννη ο οποίος σχολίασε επί της ένστασης μη ανάγνωσης, ότι τα ανωτέρω έγγραφα ήδη αναγνώσθηκαν.

Έπειτα, συνεχίστηκε η ανάγνωση των υπόλοιπων κατά τη σειρά του καταλόγου εγγράφων:
-υπ’αριθμ.411:πρακτικά συνεδριάσεως της Βουλής από τη μάρτυρα Βασιλική Κατριβάνου
-υπ’αριθμ.412:σχόλια και φωτογραφίες από επιθέσεις των μελών της Χρυσής Αυγής σε φωτορεπόρτερ που εγχειρίστηκαν από το μάρτυρα Μάριο Λώλο
-υπ’αριθμ.413:φύλλα της εφημερίδας Καλαμάτας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΕ» στα οποία περιέχονται ανακοινώσεις και συνεντεύξεις του Φώτιου Μπέλλου απόστρατου αστυνομικού και υποψήφιου της Χρυσής Αυγής στο Νομό Μεσσηνίας και του μάρτυρα Βασιλείου Γεωργακόπουλου, αστυνομικού διευθυντή-ταξιάρχου.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο συνήγορος υπεράσπισης Ρουσσόπουλος σχολιάζοντας « Απλώς το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρεται στην εγκληματικότητα που βίωνε εκείνη την εποχή η περιοχή της Μεσσηνίας […]».

Μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης του υπ’αριθμ.413,το δικαστήριο διέκοψε για τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2018 στην Αίθουσα Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών όπου θα προβληθούν αμοντάριστα πλάνα από την ταινία «The Cleaners» του Κωνσταντίνου Γεωργούση (υπ’αριθμ.414 έγγραφο).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ