Ημέρα 460: Αγορεύσεις και μάρτυρες επί του ανασταλτικού αποτελέσματος των εφέσεων

460η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 15/10/2020

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας για περιορισμένες θέσεις κοινού, καθώς και αυστηρά ορισμένες θέσεις για δημοσιογράφους, συνηγόρους της πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη σημερινή δικάσιμο είναι οι: Ι. Άγγος, Κ. Παπαδόπουλος, Π. Ζησιμόπουλος, Ε. Καλαρίτης, Τσορβάς Αθ. , Τσορβάς Ν., Θ. Μαρίας, Α. Μιχάλαρος, Θ. Μπαρέκας, Λ. Τσαλίκης, Β. Σιατούνης, Α. Στράτος, Χ. Α. Χατζηδάκης. Α. Χρυσαφίτης.

III. Αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης επί του ανασταλτικού αποτελέσματος της έφεσης

Για τον κατηγορούμενο Αναδιώτη, ο συνήγορος Κοντοβαζενίτης ανέφερε ότι δεν έχει μάρτυρα και επί του αιτήματος αναστολής, ενόψει των ποινών ζητά να χορηγηθεί το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης καθώς ο εντολέας του δεν έχει κάνει ούτε του έχουν καταλογιστεί πράξεις διαφυγής. Μετά την καταδίκη του στις φυλακές Ναυπλίου, η διαγωγή του ήταν υποδειγματική και έχει λευκό ποινικό μητρώο.

Για τον κατηγορούμενο Καλαρίτη, η συνήγορος Βελέντζα ανέφερε ότι ο εντολέας της δηλώνει ότι θα ασκήσει έφεση κατά της αποφάσεως του δικαστηρίου και ζητά αναστολή με βάση το 497 παρ.8 ΚΠΔ. Σύμφωνα με τη συνήγορο το ανασταλτικό αποτέλεσμα της εφέσεως είναι ο κανόνας και πρέπει να χορηγείται, ενώ τότε μόνο, δεν χορηγείται ανασταλτικό αποτέλεσμα, όταν κρίνεται αιτιολογημένα ότι οι περιοριστικοί όροι δεν αρκούν και ο κατηγορούμενος δεν έχει μόνιμη και γνωστή διαμονή στη χώρα. Πρόσθεσε πως ο εντολέας της αποδεδειγμένα και έμπρακτα πληροί τις προϋποθέσεις, καθώς έχει γνωστή και μόνιμη διαμονή στη χώρα, επί πάνω από 7 χρόνια τηρεί τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν ενώ και τις δύο φορές που εμφανίστηκε να απολογηθεί, αφέθηκε ελεύθερος. «Δεν έχει κάνει ενέργειες να διευκολύνει τη φυγή του, δεν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ούτε παραβίασε τους όρους, ως εκ τούτου δεν προκύπτει σκοπός φυγής ούτε έχει προηγούμενες καταδίκες. Επίσης από τα προσκομισθέντα από τη συνήγορο έγγραφα προέκυψε ότι η έκτιση της ποινής του θα έχει υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη για τον ίδιο και την οικογένειά του».

Για τον κατηγορούμενο Κομιάνο η συνήγορος Μάρκου κάλεσε ως μάρτυρα τον αδερφό του ο οποίος κατέθεσε ότι ο αδερφός του εδώ και έναν μήνα έχει μετακομίσει στην Κέρκυρα δουλεύοντας ως καθαριστής σε νηπιαγωγείο.

Για τον κατηγορούμενο Μιχάλαρο ο συνήγορος Τσάγκας ανέφερε ότι ο εντολέας του τις τελευταίες μέρες είναι ανελλιπώς παρών στο Δικαστήριο και σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ήταν δικονομικά παρών, καθώς δεν μπορούσε να είναι ο ίδιος παρών λόγω των εργασιακών του υποχρεώσεων. Δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση και επίσης ότι «ως τώρα έχει τηρήσει ευλαβικά τους περιοριστικούς όρους που του έχουν επιβληθεί. Δεν υπάρχει υπόνοια φυγής ούτε έχει κριθεί ένοχος για απόδραση κρατουμένου, ενώ δεν προέκυψε κανένα στοιχείο από την ακροαματική διαδικασία που να αφήνει περιθώρια για τον Μιχάλαρο ώστε να κρίνει το Δικαστήριο ότι συντρέχει μια πολύ συγκεκριμένη εξαίρεση του αρ.498 ΚΠΔ. Και ότι είναι πολύ πιθανό να διαπράξει αν αφεθεί ελεύθερος και άλλα εγκλήματα».

Για τον κατηγορούμενο Τσαλίκη, ο συνήγορος Μπόνης ανέφερε ότι θα ασκήσουν έφεση και κάλεσε ως μάρτυρα την αδερφή του κατηγορουμένου η οποία κατέθεσε ότι ο αδερφός της ζει στη Σκιάθο από το 2013 και εργάζεται σε εταιρεία μεταφορών από το 2018. Έχει 2 παιδιά, ένα ανήλικο στα 14, το άλλο 19 ενώ παρέθεσε μαρτυρία σχετικά με ζήτημα υγείας του αδερφού της.

Για τον κατηγορούμενο Χρυσαφίτη, η συνήγορος Βελέντζα ανέφερε ότι είναι γνωστής διαμονής, επί 5 ολόκληρα χρόνια τηρεί απαρεγκλίτως τους επιβληθέντες περιοριστικούς όρους από την αποφυλάκισή του, δεν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος, δεν έχει κάνει προπαρασκευαστικές πράξεις διαφυγής, έχει λευκό ποινικό μητρώο και δεν προκύπτει ότι αν αφεθεί ελεύθερος θα διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Επίσης κατά τη συνήγορο θα υποστεί υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη σε περίπτωση εκτέλεσης της ποινής του. Επιπροσθέτως, δε μπόρεσε να έρθει η σύζυγός του να καταθέσει διότι βρίσκεται με το μόλις 19 μηνών βρέφος που έχουν.

Η συνήγορος Πούλια για τον κατηγορούμενο Μαρία ανέφερε ότι στο πρόσωπο του εντολέα της συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση αναστολής μέχρι την έκδοση επί της εφέσεως. Δεν προκύπτει κανένας κίνδυνος ότι δε θα παραστεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, έχει μόνιμη και γνωστή διαμονή, από όταν γεννήθηκε κατοικεί στο Πέραμα, όπου θα συνεχίσει να μένει μετά τον γάμο του που θα πραγματοποιήσει αν του επιτρέψει το Δικαστήριο, τον Δεκέμβρη του 2020, όπως προκύπτει από την αναγγελία του γάμου που προσκόμισε η συνήγορος.

Ο συνήγορος Κορατζόπουλος για τον κατηγορούμενο Μπαρμπαρούση κάλεσε ως μάρτυρα τον πατέρα του κατηγορουμένου ο οποίος συνοδεύεται από τον τελευταίο καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης. Ο μάρτυρας κατέθεσε πως ο γιος του ασχολείται με τα χωράφια και λίγα πρόβατα και βοηθάει τον ίδιο και την μητέρα του. Μένει μαζί τους, είναι διαζευγμένος και τα παιδιά του πήγαν στο χωριό μαζί τους όταν έκλεισαν τα σχολεία. Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης ότι τους βοηθάει ο γιος του και τον βοηθάνε και οι ίδιοι.

Ο συνήγορος Γαλετζάς για τον κατηγορούμενο Δήμου κάλεσε ως μάρτυρα την κόρη του κατηγορουμένου η οποία έκανε λόγο για προβλήματα υγείας του πατέρα της. Κατέθεσε επίσης πως αν ο πατέρας της οδηγηθεί στη φυλακή θα χάσει και τη μητέρα της η οποία αυτή τη στιγμή είναι στο κρεβάτι και θα καταστραφεί η οικογένειά της.

Για τον κατηγορούμενο Πανταζή ο συνήγορος Γκαβέλας κάλεσε ως μάρτυρα τον γείτονά του, Ι. Λυράτο, ο οποίος κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος είχε κατάστημα στολισμών, μπαλονιών στο Πέραμα και ότι είναι ένας καθημερινός, απλός άνθρωπος που ασχολείται με τη δουλειά του, δηλαδή οικοδομικές εργασίες. Έχει δύο αγόρια από τον πρώτο του γάμο και δύο ακόμη από τον δεύτερο και μένουν όλα μαζί του, ενώ η σύζυγός του δεν εργάζεται, επομένως κατά τον μάρτυρα, το να μην εκτίσει ποινή είναι θέμα επιβίωσης.

Στη συνέχεια ο συνήγορος ανέπτυξε πως στην εμπειρία του έχει χειριστεί υποθέσεις που καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό σε ισόβια και σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκαν. Κατά τον συνήγορο ο κατηγορούμενος έχει δώσει εξετάσεις στην κοινωνία και τις έχει περάσει με επιτυχία, έχει προσφέρει στην ελληνική κοινωνία άλλα δύο παιδιά, η οποία κατά τον συνήγορο είναι επίσης μία συνεισφορά στην κοινωνία ενώ εάν πραγματικά μπει στη φυλακή θα μεγαλώσουν 4 παιδιά πολύ προβληματικά για την πατρίδα.

Για τον κατηγορούμενο Δασκαλάκη, ο συνήγορος Αλετράς κάλεσε ως μάρτυρα τον αδερφό του κατηγορουμένου ο οποίος κατέθεσε ότι ο αδερφός του διαμένει στην Κρήτη, δεν είναι παντρεμένος και εργάζεται στις ελιές που έχουν ως οικογένεια. Είναι ήρεμος άνθρωπος και αν εκτίσει ποινή ο αδερφός του, οι γονείς του θα έχουν μεγάλο πρόβλημα καθώς έχει επιβαρυνθεί η υγεία τους.

Για τον κατηγορούμενο Κούζηλο, ο συνήγορος Αλετράς κάλεσε ως μάρτυρα τον θείο του κατηγορουμένου ο οποίος κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος έχει μόνιμη κατοικία, ο πατέρας του είναι καρκινοπαθής, ο κατηγορούμενος έχει τελειώσει σχολή εμποροπλοιάρχων και σήμερα ακόμα εργάζεται σε πλοία μεταφοράς ενώ η οικογένειά του και όπως και η οικογένεια του πατέρα του εξαρτώνται από τον κατηγορούμενο καθώς ο πατέρας του είναι στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου και χρειάζεται υπσοτήριξη οικονομική και ηθική. Ο κατηγορούμενος έχει ένα παιδί 5 ετών και το μόνο εισόδημα που έχει η οικογένεια του είναι από τα ταξίδια που κάνει ο κατηγορούμενος.

Για τον κατηγορούμενο Λιακόπουλο ο συνήγορος Ευαγγελάτος ανέφερε ότι ο εντολέας του τηρεί τους όρους που του έχουν επιβληθεί, δεν υπήρξε ούτε φυγόδικος, απουσιάζει από το ποινικό του μητρώο οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα και προ της πράξης και μετά, εκτός της βασικής πράξης που έχει κριθεί αμετάκλητα. Η υπόθεση αυτή κατά τον συνήγορο θα κάνει τουλάχιστον 3-4 χρόνια να υπάρξει μία απόφαση σε δεύτερο βαθμό, αν όχι περισσότερο, επομένως στο σημείο αυτό αν εκτελεστεί η ποινή από ένα μεγάλο διάστημα και έπειτα, η έφεση του θα καθίσταται άνευ ουσίας, καθώς ο εντολέας του θα έχει εκτίσει μια ποινή και πιθανόν στο εφετείο να απαλλαγεί. Επιπροσθέτως έχει σταθερή διαμονή και πέραν της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και υποδειγματικής ως κρατούμενου, τους 15 μήνες που τελεί σε καθεστώς ελευθερίας, προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του και ο αγώνας που δίνουν κάποιοι άνθρωποι για να επανενταχθούν αυτοί οι άνθρωποι στην κοινωνία μας είναι πολύ μεγάλος. Επομένως η μη αναστολή θα ανατρέψει κάθε προσπάθειά του, θα βγει από την κατεύθυνση της επανένταξης και θα χάσει το νόημά της η ποινή, του σωφρονισμού, δεδομένου ότι έχει υποδειγματική συμπεριφορά.

Ο συνήγορος Γεωργόπουλος για τον κατηγορούμενο Στεργιόπουλο ανέφερε ότι ο εντολέας του αυτή τη στιγμή ασκεί γραμματειακά καθήκοντα σε μία οδοντίατρο, προσπαθεί να βρει μία πιο σταθερή δουλειά γιατί οι παρούσες συνθήκες δεν ευνοούν. Ο πατέρας του απεβίωσε σε τροχαίο στις 21/9/2014 και οι αρχές δεν επέτρεψαν να παρασταθεί στην κηδεία του πατέρα του τον οποίο δεν πρόλαβε να δει. Είναι μοναδικό παιδί της οικογένειας, είναι από ένα χωριό των Ιωαννίνων και η μητέρα του εκτός από τα θέματα της καρδιάς, δεν μπορεί να σταθεί όρθια και να βαδίσει και τη βοήθεια αυτή την παρέχει ο γιος της ειδικά μετά την αποφυλάκισή του.

Για τον κατηγορούμενο Μπαρέκα, η συνήγορος Βελέντζα ανέφερε ότι στο πρόσωπό του συντρέχουν αποδεδειγμένα και έμπρακτα οι όροι που απαιτούνται για το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης και δεδομένου ότι και ο ίδιος ισχυρίζεται από την πρώτη στιγμή και επιθυμεί να συνεχίσει στο β’ βάθμιο να αποδείξει την αθωότητά του, οπωσδήποτε θα είναι παρών και επιδιώκει να βρίσκεται εκεί. Έχει γνωστή και μόνιμη διαμονή στη χώρα, στις εργατικές κατοικίες μένει στου Ρέντη με την οικογένεια του, επι 6 χρονια τηρεί απαρεγκλίτως τους επιβληθέντες όρους, όταν κλήθηκε ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας εφέτου οικιεοθελώς εμφανίστηκε να απολογηθεί. Δεν υπήρξε ποτέ φυγόποινος ή φυγόδικος, ούτε παραβίασε τον περιορισμό διαμονής και έχει λευκό ποινικό μητρώο. Επίσης, ο κατηγορούμενος έχει παντρευτεί, έχει αποκτήσει ένα τέκνο 3,5 ετων , κατοικεί μόνιμα με την σύζυγό του και με τον γιο της συζύγου από τον πρώτο γάμο που είναι 17 ετών. Κατά τη συνήγορο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη η οικογένειά του αν σταματήσει να εργάζεται ο κατηγορούμενος. Ο μισθός του είναι 680 ευρώ το μήνα, δεν έχει βοήθεια από συγγενείς, αμέσως μετά την εργασία του πρέπει να βρίσκεται και βρίσκεται στο σπίτι, η σύζυγός του αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και ο μοναδικός που βρίσκεται με το παιδί και έχει αναλάβει αποκλειστικά τη φροντίδα και την επίβλεψή του είναι ο Μπαρέκας.

Για τον κατηγορούμενο Παπαβασιλείου, η συνήγορος Τσαμπαζη ανέφερε ότι ο εντολέας της δηλώνει ότι θα ασκήσει έφεση και ότι από τη στιγμή που επεβήθη στον εντολέα της προσωρινή κράτηση, την εξέτισε, ενώ καθόλη τη διάρκεια της κράτησής του εργαζόταν, έχει μόνιμη κατοικία και διαμονή από την ημέρα που γεννήθηκε στον Αγ. Παντελεήμονα και έχει μετοικήσει, ενώ δεν υπήρξε ποτέ ύποπτος φυγής η φυγόποινος ή φυγόδικος. Δεν κρίθηκε ένοχος ή δε συνέβαλε σε απόδραση κατηγορουμένου, ούτε παραβίασε τους όρους, έχει αποκτήσει δυο διαφορετικά τέκνα από διαφορετικές συζύγους, η θυγατέρα του συμβιώνει μαζί του από 3μιση ετών, η ανήλικη είναι 16 ετών και διατρέφεται αποκλειστικά από τον Παπαβασιλειου, ενώ επίσης έχει αποκτήσει ένα τέκνο 2,5 ετών και είναι σε διάσταση με τη σύζυγό του. Η μητέρα του είναι 86 ετών και ο Παπαβασιλείου εργάζεται ήδη ως οδηγός ταξί προκειμένου να βοηθήσει τα τέκνα του και τη μητέρα του. Δεν υπάρχει περίπτωση κατά τη συνήγορο να τελέσει ο κατηγορούμενος νέο αδίκημα σε περίπτωση που γίνει δεκτό το ανασταλτικό αποτέλεσμα και γι αυτό ζητά να γίνει δεκτό το αίτημά της μέχρι την οριστική εκδίκαση.

Ο κατηγορούμενος Σιατούνης κατέθεσε ο ίδιος το αποφυλακιστήριό του αναφέροντας ότι εξέτισε ποινή 4,5 χρόνων δουλεύοντας 500 ημερομίσθια ενώ τώρα εργάζεται σε εταιρεία με ανταλλακτικά αυτοκινήτων, η οποία είναι 4η δουλειά που έχει ενώ ζει ζω με τη μητέρα του και τον αδερφό του.

Ο κατηγορούμενος Στράτος κατέθεσε ο ίδιος ότι είναι οδηγός σε εταιρία με εισαγωγές και είδη ποτών και μια επικείμενη φυλάκιση θα ήταν καταστροφική για εκείνον όπου έχει ήδη εκτίσει ποινή 4 χρόνια και 2 μήνες καθώς και 9 μήνες προσωρινή κράτηση. Δηλώνει επίσης ότι μένει με τη μητέρα του, δεν ασχολείται με κανένα κόμμα και καμία πολιτική ένωση, επιθυμώντας να συνεχίσει τον βίο του όσο πιο ήρεμα και ήσυχα ενώ αν εκτίσει ποινή θα χάσει τη δουλειά του όντας 45 ετών όπου εργάζεται ως οδηγός.

Για τον κατηγορούμενο Καζαντζόγλου ο συνήγορος Γκαβέλας κάλεσε ως μάρτυρα την αρραβωνιαστικιά του κατηγορουμένου η οποία κατέθεσε ότι μένει με τον κατηγορούμενο τα 4 τελευταία χρόνια μένουν μαζί στο Κερατσίνι, ενώ η ίδια είναι άνεργη μητέρα δύο παιδιών από τον πρώτο της γάμο. Η μάρτυρας κατέθεσε ότι γνωρίζει τον κατηγορούμενο από 16 ετών και ότι στην ουσία τα παιδιά της τα μεγάλωσε εκείνος.

Στη συνέχεια ο συνήγορος αναπτύσσει ότι ο εντολέας του είναι το στήριγμα όχι μόνο για την πατρική οικογένεια αλλά και για τη δική του, που περιμένει την απόφαση του Δικαστηρίου για να οδηγηθεί και στην εκκλησία, ενώ τα παιδιά της συντρόφου του φωνάζουν αυτόν πατέρα και όχι τον φυσικό τους πατέρα που τους έχει εγκαταλείψει. «Πόσο σημαντικό είναι λοιπόν για τη γυναίκα αυτή που είναι και σε ενδιαφέρουσα, να είναι ο κατηγορούμενος στο σπίτι, με παιδιά 10 και 8 ετών». Κατά τον συνήγορο το Δικαστήριο και πρέπει και μπορεί να δώσει οποιοδήποτε περιοριστικό όρο, εκτός από όρο εγγυοδοσίας καθώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Για τον κατηγορούμενο Πατέλη κατέθεσε ως μάρτυρας φίλη και γείτονάς του η οποία κατέθεσε ότι είχε ζητήσει τη βοήθειά του ότι δεν είχαν να φάνε στην οικογένειά της. Η ίδια εργαζόταν μέχρι τον Μάρτη του 2010 και ο κατηγορούμενος τους πλήρωσε λογαριασμούς τα πάντα για 3,5-4 χρόνια. Η μάρτυρας ανέφερε επίσης ότι ο κατηγορούμενος είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, σωστός οικογενειάρχης και το παιδί του είναι τα πάντα γι’ αυτόν. Επίσης έχουν ανοίξει μια ομάδα στο fb και βοηθάνε όποιον έχει ανάγκη και ο κατηγορούμενος μαζεύει τα τρόφιμα και τα πηγαίνει σε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα, ενώ επίσης ο κατηγορούμενος έχει γράψει και τραγούδι που μιλάει κατά της βίας.

Για τον κατηγορούμενο Παναγιώταρο ο συνήγορος Κάσσης ανέφερε ότι ο εντολέας του καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και το αρ. 497 ΚΠΔ ανέφερε σε ποιες περιπτώσεις και μόνο δε χορηγείται ανασταλτικό αποτέλεσμα της εφέσεως ανεξαρτήτως καθείρξεως. Ο κατηγορούμενος μέχρι σήμερα τηρεί τους όρους που του έχουν επιβληθεί και δεν έχει κριθεί ύποπτος φυγής. Ο συνήγορος προσθέτει ότι κάθε φυλάκιση είναι από μόνη της ανεπανόρθωτη βλάβη, ωστόσο ο κατηγορούμενος έχει γυναίκα και ένα 8χρονο αγοράκι που στηρίζεται σε αυτόν οικονομικά όπως και η μητέρα του, 72 ετών, που βρίσκεται σε κύκλο θεραπειών για δεύτερη φορά για καρκίνο.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διακόπτει για την Παρασκευή, 16/10/2020 στην Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών όπου και θα συνεχίσει η διαδικασία συζήτησης των αιτημάτων χορήγησης αναστέλλουσας δύναμης της έφεσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ