Ημέρα 222: «Αν ήταν πακιστανός θα έπρεπε να τον πετάγαμε στη θάλασσα»

222η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, 06.02.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού και αυξημένη παρουσία της αστυνομίας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος.

ΙΙΙ. Συνέχεια της κατάθεσης της μάρτυρα Ε. Πολυχρονίδου

Η Ευαγγελία Πολυχρονίδου, αστυνομικός στο Α.Τ Κορυδαλλού, κλήθηκε εκ νέου να ολοκληρώσει την από 12/10/2016 κατάθεση που είχε δώσει κατά την 91η μέρα της δίκης, η οποία είχε διακοπεί λόγω ξαφνικής λιποθυμίας της μάρτυρα.

Α. Συνέχεια εξέτασης από Πολιτική Αγωγή

Η μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις των συνηγόρων Θ. Θεοδωρόπουλου και Θ. Καμπαγιάννη και επιβεβαίωσε για το ζήτημα της αμφίεσης ότι οι 6 δράστες φορούσαν μαύρα ρούχα και δύο εξ αυτών μπλούζες της ΧΑ. Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι η φωτογράφιση των δραστών γίνεται με βάση την εικόνα τους κατά τη σύλληψη αλλά τυχαίνει οι κατηγορούμενοι να αλλάζουν ρούχα για την ευπρεπή εμφάνιση τους στο δικαστήριο. Σε επίδειξη φωτογραφίας του Πανταζή με άσπρη μπλούζα, από το συνήγορο Καμπαγιάννη, η μάρτυρας απάντησε ότι δεν υπήρχαν ανάμεσα στους προσαχθέντες άτομα με την εν λόγω αμφίεση.

Β. Εξέταση από την υπεράσπιση

Δεν υπήρξε καμία ερώτηση από τους συνηγόρους υπεράσπισης

ΙV.Κατάθεση του μάρτυρα Παπαγεωργίου

Α. Εξέταση από την έδρα

Ο μάρτυρας Γεώργιος Παπαγεωργίου κατέθεσε ότι είναι δημοσιογράφος, και πρώην γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης Νοτίων Προαστίων (2012-2013).Eντάχθηκε ενεργά στην Χρυσή Αυγή εμφορούμενος και παρασυρόμενος από πατριωτικές ιδέες, μέσω γνωστού του βουλευτή με το ψευδώνυμο Απόλλων. Διορίστηκε, όπως δήλωσε, στη θέση αυτή από τον ιεραρχικά ανώτερό του Παναγιώταρο και ότι αποχώρησε λόγω διαφωνιών του με τους υπεύθυνους βουλευτές Λαγό και Παναγιώταρο καθώς οι τελευταίοι προέτρεπαν και προκαλούσαν σε σκληρές δράσεις βίας. «Αυτοί θέλανε εμπλοκές δε θέλανε ηρεμία», όπως είπε ,αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ο Λαγός έπαιζε το ρόλο το μπράβου, ο Παναγιώταρος είναι πιο πονηρός δε μπαίνει μπροστά για να μην εκτεθεί».

Κατά την αποχώρηση του ο ίδιος έστειλε επιστολή στον αρχηγό του κόμματος Μιχαλολιάκο εξηγώντας τους λόγους της απόφασης τους. Μίλησε διεξοδικά για την Τ.Ο Νίκαιας, κατέθεσε ότι υπήρχε μεγάλη σκληρότητα στην περιοχή, «πραγματικός στρατός, κανονικά γυμνάσια, τσαμπουκάδες, μέσα στα στενά κυνηγάγανε τους αλλοδαπούς, τους αριστερούς, έπεφτε πάρα πολύ ξύλο» και ότι όλες οι δράσεις γινόντουσαν υπό τις εντολές του Λαγού που έδινε τη γραμμή στον αρχηγό της τοπικής, Πατέλη. Χαρακτήρισε δε, τον Λαγό τόσο αυταρχικό που «δεν υπήρχε περίπτωση να πέταγε κουνούπι και να μην το μάθαινε, ήθελε να έχει τον πλήρη έλεγχο». Αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες επιθέσεις, όπως σε «μηχανοκίνητη πορεία που έπεσε πολύ ξύλο» στο Ελληνικό .

Σχετικά με την κατοχή και διακίνηση όπλων, ο μάρτυρας μίλησε για αγοραπωλησίες όπλων που χρησιμοποιούνταν εν καιρώ, για σκοποβολές σε αυτοσχέδια πεδία βολής, για φορτηγάκι με πλαστές πινακίδες του Παναγιώταρου που μεταφέραν διάφορα, καθώς και για ελαφρύ οπλισμό όπως στιλιάρια, αποθηκευμένο σε μια αποθήκη στη Λ.Κηφισού. Για την ανθρωποκτονία Παύλου Φύσσα δήλωσε ότι εκείνος θεωρούσε ότι «είχε αργήσει κιόλας να γίνει, ήταν θέμα χρόνου» λόγω της σκληρότητας στην περιοχή. Αναφορικά με το ρόλο της ηγεσίας, κατέθεσε ότι υπήρχε κεντρική γραμμή να απαντούν διά της βίας στις «προκλήσεις».

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η έναρξη της δράσης των Τοπικών προηγείται των εγκαινίων τους, ότι τα πενταμελή συμβούλια που τις διοικούν διορίζονται από την ηγεσία και ότι ο ίδιος έδινε αναφορά για τα πάντα. Επισήμανε ότι η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής είναι ο εθνικοσοσιαλισμός ο οποίος είναι σύμφυτος με τη βία.

Β. Εξέταση από την Πολιτική Αγωγή

Ο μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις των συνηγόρων Παπαδοπούλου, Τομπατζόγλου, Καμπαγιάννη, Σκαρμέα, Θεοδωρόπουλου, Μαλαγάρη, Στρατή. Επιβεβαίωσε τα τάγματα εφόδου, τα οποία αποκάλεσε «φρουρά» των Τοπικών Οργανώσεων η οποία φρουρά αναλάμβανε «εξωτερικές δράσεις» ενώ μίλησε για συγκεκριμένη αμφίεση της σκληροπυρηνικής Τ.Ο Νίκαιας. Επισήμανε τη στάση απέναντι στους μετανάστες με τις φράσεις «ήθελαν να εξαφανιστούν από την Ελλάδα, με οποιονδήποτε τρόπο ακόμη και με ξυλοδαρμό» αναφερόμενος σε περιστατικό διανομής τροφίμων όπου «ήταν ένας Ρωσοπόντιος, μας έβαλε ο Παναγιώταρος να ελέγξουμε αν ήταν Έλληνας που επαναπατρίστηκε, αν ήταν πακιστανός θα έπρεπε να τον πετάγαμε στη θάλασσα».

Αναφέρθηκε και στη γνωστή επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο» με επικεφαλής τον Λαγό και τον Μίχο. Υπογράμμισε ότι πάντα η συμμετοχή των μελών σε βίαιες δράσεις επικροτείται ενώ ποτέ δεν έχει υπάρξει αποδοκιμασία. Σε σχέση με την κάρτα μέλους-υποστηρικτή δήλωσε ότι ο αριθμός της κάρτας αντιστοιχούσε σε αριθμό στα βιβλία τους ενώ δε γραφόταν όνομα για να μη στοχοποιείται το εκάστοτε μέλος.

Αναφορικά με την ιεραρχία έθιξε το ζήτημα του πειθαρχικού συμβουλίου της οργάνωσης λέγοντας πως αν ο Λαγός ως πρόεδρος του Πειθαρχικού έκανε κάποια ενέργεια (εκτός κεντρικής γραμμής) που θα θεωρούνταν πειθαρχικό παράπτωμα, αυτό θα εξεταζόταν μόνον από τον ίδιο τον αρχηγό. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην επίθεση στο στέκι Αντίπνοια, επιβεβαιώνοντας ότι ο Σιατούνης μέλος της Κεντρικής Επιτροπής κρατούσε μαχαίρι και η αντιμετώπιση από την ηγεσία ήταν να «βγάλει την ουρά της απ’ έξω».

Γ. Εξέταση από την Υπεράσπιση

Ο μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις των συνηγόρων Κοντοβαζαινίτη, Μιχαλόλια Γιώργου, Αλεξιάδη, Βελέντζα, Καρυδομάτη.

Σχετικά με τη δράση του ο ίδιος απάντησε ότι ασχολούταν δυναμικά με τη Χρυσή Αυγή έξι μήνες πριν ανοίξουν τα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νοτίων Προαστίων και ότι ο ίδιος δεν είχε προσωπική επικοινωνία με τον Πατέλη. Για την ανθρωποκτονία Παύλου Φύσσα, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο ίδιος δε γνώριζε ούτε το Ρουπακιά ούτε το Φύσσα και επανέλαβε ότι κατά την προσωπική του εκτίμηση η δράση ήταν μεν οργανωμένη από την ηγεσία, αλλά ο ίδιος θέλει να πιστεύει ότι δεν υπήρχε εντολή για δολοφονία. «Πλακώστε τον στον ξύλο ναι αλλά σκοτώστε τον θέλω να πιστεύω πως όχι», όπως ανέφερε.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε από την υπεράσπιση στην επιστολή που ο μάρτυρας είχε αποστείλει στον αρχηγό του κόμματος κατά την αποχώρηση του. Η επιστολή επιδείχθηκε στο μάρτυρα προς ανάγνωση από τον συνήγορο Μιχαλόλια Γιώργο προκαλώντας την αντίδραση της πολιτικής αγωγής η οποία ζήτησε να έχει τις ίδιες δικονομικά δυνατότητες και να λάβει επίσης γνώση του εγγράφου, όπως και τελικά έγινε. Ο μάρτυρας αναγνώρισε την επιστολή, επιβεβαίωσε την υπογραφή του ενώ δήλωσε ότι την απέστειλε επίσης πλην του αρχηγού στους Παππά, Κασιδιάρη, Γεωργακόπουλο.

Σε σχετική ερώτηση για τη διαφωνία και ρήξη του με τον Παναγιώταρο, ο μάρτυρας κατέθεσε, αποφεύγοντας να μιλήσει για περιστατικά, ότι ο τελευταίος ήταν πολλές φορές επιθετικός απέναντι του και ότι ήθελε να έχει ανθρώπους να τους ελέγχει και οικονομικά, να τους έχει «του χεριού του» Αναφορικά με το σκοπό προσπορισμού οικονομικού οφέλους στις δράσεις της ΧΑ, ο ίδιος απάντησε ότι δεν είχε υποπέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψη του.

Στο σημείο αυτό το δικαστήριο διέκοψε για την Τρίτη 07.02.2018 στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ