Ημέρα 128: Οργανωμένη επίθεση τάγματος εφόδου στο στέκι Αντίπνοια

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση της δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. H παρουσία του κοινού ήταν μέτρια, ενώ υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων στην αίθουσα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν λειτουργούσε κανένα μικρόφωνο.

II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Κατά την έναρξη της διαδικασίας δεν υπήρχε κανένας αυτοπρόσωπα παρών κατηγορούμενος, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσήλθε ο κατηγορούμενος Σκάλκος.

ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας – Εξέταση Αιτημάτων

Η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση του μάρτυρα Rodriguez και την έναρξη της κατάθεσης του μάρτυρα Μηλιαράκη, μελών του στεκιού Αντίπνοια.

Α. Κατάθεση μάρτυρα Rodriguez

Κατά την εμφάνιση του μάρτυρα η Πρόεδρος παρατήρησε ότι η υπόθεση του στεκιού Αντίπνοια έχει ήδη εκδικαστεί και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό και επεσήμανε ότι το Δικαστήριο δεν πρόκειται να ρωτήσει πράγματα που έχουν ήδη κριθεί. Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής πρότειναν να αναγνωστεί η σχετική απόφαση και η Πρόεδρος έκρινε ότι θα αναγνωστεί κατά το χρόνο των αναγνωστέων.

Ο μάρτυρας Rodriguez απαντώντας στις ερωτήσεις της Προέδρου επεσήμανε ότι το Αντίπνοια είναι ένα αναρχικό στέκι στα Κάτω Πετράλωνα. Είναι σε λειτουργία μέχρι σήμερα με διάφορες δραστηριότητες στη γειτονιά, ανοίγονται θέματα ταξικού ενδιαφέροντος. Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει γεννηθεί στην Ισπανία, είναι στην Ελλάδα 10 χρόνια και συμμετέχει στις δραστηριότητες του στεκιού. Την ημέρα εκείνη που δέχτηκαν την παρακρατική επίθεση από το τάγμα εφόδου, έκαναν μαθήματα ισπανικών. Ήταν 4 άτομα μέσα, ο Γιώργος Μηλιαράκης, η Βασιλική Μάργαρη, η Κατερίνα Γερούκη και ο ίδιος. Η επίθεση αυτή έγινε λόγω των χαρακτηριστικών του στεκιού και δεν ήταν μεμονωμένη. Δέκα λεπτά μετά την έναρξη του μαθήματος εμφανίστηκε ένας άνθρωπος με κράνος, σκούρα ρούχα, σωματώδης, κατέβηκε τα σκαλιά, η πόρτα ήταν ανοιχτή, μας είπε χαιρετίσματα από τη χ.α., θα σας γαμήσουμε, κρατούσε ένα ρόπαλο, κλώτσησε μια καρέκλα και σε κλάσματα δευτερολέπτου, γέμισε ο χώρος από 10-15 άτομα, ήρθαν συντονισμένα. Φορούσαν μαύρα ρούχα, όλοι με κράνη, κάποιοι με τσάντες, κάποιοι έβγαλαν μαχαίρια, σίγουρα 3 από αυτούς, ένας είχε σκεπάρνι και οι άλλοι απλώς στέκονταν εκεί, καταλαμβάνοντας το χώρο. Ένας κατέβασε την τζαμαρία, άλλος όλο το έντυπο υλικό οι ίδιοι δεν μπορούσαν να ξεφύγουν, είχαν εγκλωβιστεί, ένας από αυτούς με τα μαχαίρια κατευθύνθηκε προς το μέρος του μάρτυρα και ο άλλος στον Γιώργο.

Ήταν ξεκάθαρο τι θέλανε, ήταν και ένας τελευταίος που στεκόταν στην πόρτα και είχε εποπτεία όλου του χώρου. Ο ίδιος δέχθηκε δύο μαχαιριές και πριν την τρίτη, ακούστηκε από την πόρτα το ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΥ, εκείνη την ώρα απλά σταμάτησαν όλοι και σε δευτερόλεπτα είχε αδειάσει ο χώρος. Θεωρεί ότι υπήρχε επικεφαλής, αυτός που κατέβηκε πρώτος τα σκαλιά. Κατόπιν η κοπέλα βγήκε έξω και είδε να αποχωρούν συντονισμένα, 10-15 μηχανές με καλυμμένες πινακίδες και δικάβαλα. Δεν ήταν ευκαιριακό, ακόμα και οι ίδιοι έχουν πει ότι είχαν ραντεβού εκεί. Με τη χ.α. δεν είχε κανείς από το στέκι προσωπικές αντιπαραθέσεις, αλλά πολιτικές και ταξικές διαφορές. Οι χ.α. δεν ήξεραν τα ονοματεπώνυμά τους, απλώς τους επιτέθηκαν γιατί πρεσβεύουν έναν κόσμο αλληλεγγύης, ισότητας. Ήθελαν να τρομοκρατήσουν και τους ίδιους και τον κόσμο που είναι κοντά τους, αλλά να περάσουν και το μήνυμα στην κοινωνία ότι όποιος δεν υπακούει, αυτά θα πάθει. Γνωρίζει και άλλες πράξεις της χ.α., καταρχάς τη δολοφονία του Παύλου, την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τον εμπρησμό στη βίλα Αμαλίας και στο στέκι Θερσίτης. Στους Αιγύπτιους αλιεργάτες επιτέθηκαν, γιατί ήταν μετανάστες, οι πιο από τα κάτω από τους από τα κάτω, στο ΠΑΜΕ, γιατί ήταν συνδικαλιστές αγωνιστές, στον Παύλο, γιατί ήταν αντιφασίστας και είχε μυαλό ελευθερίας και όχι μυαλό θανάτου και στους ίδιους, γιατί είναι αλληλέγγυοι αγωνιστές.

Όταν επικρατούσε πανικός και ο Γιώργος είχε πάθει ήδη αιμορραγικό σοκ, ήρθε ένα περιπολικό να ζητήσει τα στοιχεία τους και σε μικρή απόσταση είχαν σταματήσει ένα μηχανάκι για εξακρίβωση και πάνω ήταν οι φασίστες Στράτος και Σιατούνης. Η χ.α. αρνήθηκε την οποιαδήποτε σχέση με το γεγονός, παρ’ ό,τι υπήρχε η υπογραφή της χ.α. και παρόλο που ο Σιατούνης, τον οποίο αναγνώρισε, καθώς ήρθε σε απόσταση αναπνοής με το μαχαίρι να τον δολοφονήσει, ήταν ήδη μέλος της κεντρικής επιτροπής.

Σε ερωτήσεις της Εισαγγελέως απάντησε ότι χτυπήθηκαν και γυναίκες, αλλά δεν μαχαιρώθηκαν, ότι ήταν τάγμα εφόδου, οργανωμένη επίθεση όπως και οι άλλες. Στις ερωτήσεις του Αν. Εισαγγελέα απάντησε ότι οι χ.α. ήξεραν ότι θα βρίσκονται στο στέκι, γιατί εκείνο τον καιρό το στέκι ήταν ανοιχτό τρεις μέρες την εβδομάδα και το πρόγραμμα ήταν ανακοινωμένο, ότι κατάλαβαν ότι ο καθένας από τους επιτιθέμενους είχε έναν συγκεκριμένο ρόλο από το πώς εξελίχθηκε η επίθεση, ότι η λειτουργία του στεκιού δεν επηρεάστηκε από την επίθεση, ότι η ιδεολογία τους εκδηλωνόταν με διάφορες ενέργειες και κινήσεις στη γειτονιά, όπως η άρνηση εγκατάστασης κεραιών, η περίφραξη του λόφου Φιλοπάππου, με συζητήσεις, προβολές, εκδηλώσεις, ότι δεν έγινε κάτι συγκεκριμένο που να προκάλεσε την επίθεση.

Στις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, οι οποίες τέθηκαν στο μάρτυρα παρά τις διαμαρτυρίες της υπεράσπισης αρχικά από τον συνήγορο Σαπουντζάκη, ο μάρτυρας απάντησε ότι η επίθεση είχε στόχο να τρομοκρατήσει και να δολοφονήσει, ότι δεν μπορούσαν να φύγουν και δεν είχαν όπλα αλλά στυλό. Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Μαλαγάρη απάντησε ότι η επίθεση είχε την υπογραφή της χ.α., ότι ο Σιατούνης που ήταν ανάμεσα στους επιτιθέμενους ήταν μέλος της κεντρικής επιτροπής, και ότι η υποψηφιότητά του στις εκλογές ήταν βραβείο για την επίθεση, ότι το γεγονός ότι οι επιτιθέμενοι κατά τη σύλληψή τους δήλωσαν στην αστυνομία την χρυσαυγίτικη ταυτότητά τους σήμαινε την ελπίδα τους ότι θα έχουν κάλυψη από την αστυνομία. Συνέχισε λέγοντας ότι γνωρίζει ότι οι πράξεις των αυτουργών έχουν πάρει την έγκριση της χ.α, καθώς τη μέρα που είχαν πάει να καταθέσουν για την υπόθεση το 2011 τους περίμενε τάγμα εφόδου με επικεφαλής συγκεκριμένα τους Κασιδιάρη και Λαγό.
Σε ερωτήσεις της συνηγόρου Ζαφειρίου απάντησε ότι η δράση των ταγμάτων εφόδου συνδέεται με τη χ.α. γιατί συμμετέχουν και στελέχη, ο Σιατούνης, ο Κασιδιάρης, ενώ στην δολοφονία Φύσσα ο Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη. Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Στρατή απάντησε ότι δήλωσαν την ταυτότητά τους, για να δώσουν το μήνυμά τους για τρομοκρατία και θάνατο, ότι επίθεση κομάντο είναι αιφνιδιαστική, οργανωμένη επίθεση τάγματος εφόδου, ότι η χ.α. έχει ναζιστική ιδεολογία που προσπαθεί να την επιβάλει με τη βία και οι στόχοι της είναι ίδιοι με του κράτους και του κεφαλαίου, ενώ στην κατάθεσή τους οι Κασιδιάρης και Λαγός ήρθαν για να προστατεύσουν τους δικούς τους και τους επιτέθηκαν.

Σε ερωτήσεις της συνηγόρου Παπαδοπούλου απάντησε ότι το στέκι έχει δεχθεί και άλλες επιθέσεις από την οργάνωση Μαίανδροι Εθνικιστές, και ο Στράτος και ο Σιατούνης συμπαραστέκονταν σε αυτές τις επιθέσεις, ενώ έχουν καταδικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Στις ερωτήσεις της συνηγόρου Τομπατζόγλου απάντησε ότι το φυλλάδιο της χ.α. έλεγε ότι δεν έχουν καμία σχέση, ενώ στις ερωτήσεις του συνηγόρου Ζώτου απάντησε ότι ο τύπος έκανε αναφορά στη χ.α., ότι σε όλες τις επιθέσεις ο αριθμός των επιτιθέμενων υπερέβαινε κατά πολύ τον αριθμό αυτών που δέχονταν την επίθεση, ότι και στη δική τους περίπτωση και στον Παύλο υπήρχε μαχαίρι, ότι στους Αιγύπτιους πήγαν με δίκυκλα. Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Καμπαγιάννη απάντησε ότι συνδέθηκε με την χ.α. η επίθεση και ότι οι Κασιδιάρης και Λαγός ήρθαν στην κατάθεσή τους, για να τους εμποδίσουν να καταθέσουν και να προστατεύσουν τους δικούς τους, ενώ στην απόφαση υπάρχει ρητή αναφορά στη χ.α.. Για την υπόθεση Λουκμάν γνωρίζει ότι δολοφονήθηκε με ρατσιστικό κίνητρο από μαχαιροβγάλτες πηγαίνοντας στη δουλειά του.

Στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και αρχικά του συνηγόρου Γεωργόπουλου απάντησε ότι είναι τουλάχιστον γελοίο να ζητάνε συγγνώμη οι Σιατούνης και Στράτος που πήγαν να τους δολοφονήσουν, ότι έγινε μια αυθόρμητη πορεία μετά το περιστατικό, ενώ στη συνέχεια η Πρόεδρος απαγόρευσε μια σειρά ερωτήσεων του συνηγόρου Γεωργόπουλου, ο οποίος σχολίασε ότι κάνει τις ερωτήσεις αυτές, για να αποδείξει ότι οι μάρτυρες κατασκευάστηκαν, ενώ ο μάρτυρας απάντησε ότι από την αρχή είχε αναγνωρίσει το Σιατούνη, αλλά τότε δεν ήξερε την ιδιότητά του. Και μετά τη διακοπή η Πρόεδρος απαγόρευσε στον συνήγορο Γεωργόπουλο να κάνει ερωτήσεις που έχουν ήδη κριθεί και να προσφύγει στο Δικαστήριο, ενώ ο μάρτυρας σε ερωτήσεις του συνηγόρου και δια μέσου της Προέδρου απάντησε ότι η επίθεση στο στέκι είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με άλλες επιθέσεις, ότι δεν ξέρει αν ο Σιατούνης είχε δεχθεί επίθεση, αλλά ξέρει ότι συμμετείχε στην επίθεση δέχθηκαν αυτοί, ότι είχαν μαχαίρια με σβάστικες, ότι συνελήφθησαν πολύ κοντά στο χώρο, ενώ ο συνήγορος Γεωργόπουλος έκανε αίτημα να έρθει ως μάρτυρας στο Δικαστήριό οι Τσιλιγγάκης, Σκουρλάκης, Στάλιος Δημήτρης, όλοι αστυνομικοί, και ο κ. Λιακάτας Ευάγγελος.

Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Τσάγκα ο μάρτυρας απάντησε ότι ήταν όρθιος όταν δεχθήκε το χτύπημα με το μαχαίρι στο μηρό, ότι στην κατάθεσή του τότε είχε πει ότι τους αναγνωρίζει από τα μάτια, ότι μετά το περιστατικό ήρθαν και γείτονες στο χώρο του στεκιού, ενώ στις ερωτήσεις του συνηγόρου Αγγελέτου απάντησε ότι παρακρατικός σημαίνει πως ό,τι δεν μπορούν να κάνουν οι νόμιμοι μηχανισμοί του κράτους και του κεφαλαίου, για την υποταγή της κοινωνίας το ολοκληρώνει το παρακράτος, ότι δεν επιθυμεί να ανοίξει πολιτική κουβέντα με φασίστες δικηγόρους, στις ερωτήσεις του συνηγόρου Παπαδέλη απάντησε ότι την ώρα που ήρθαν οι δύο αστυνομικοί να τος ζητήσουν τα στοιχεία τους προσπαθούσαν να σώσουν την ζωή τους, οι αστυνομικοί ήρθαν να καλύψουν τους φασίστες και δεν θα τον κάνουν κατηγορούμενο από μάρτυρα, ο ένας τραυματίας είχε αιμορραγικό σοκ και ήταν γελοίο να ζητάνε στοιχεία.

Η Πρόεδρος απαγόρευσε σειρά ερωτήσεων του Παπαδέλη που αφορούν ζητήματα που έχουν κριθεί και ο μάρτυρας σε σχετικές ερωτήσεις απάντησε ότι στην εκδικαζόμενη το Μάιο υπόθεση υπήρχε ολόκληρο τάγμα εφόδου και επιτέθηκε στους παρευρισκόμενους με την παρουσία δύο βουλευτών, οι οποίοι ξεκίνησαν λεκτικά, και μετά έξω από την αίθουσα, αλλά δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια γι’ αυτό και ο φασισμός τσακίζεται στους δρόμους. Είπε επίσης ότι οι βουλευτές ήταν σε γνώση της επίθεσης γιατί μέλος της κεντρικής επιτροπής συμμετείχε σε αυτήν, ότι το στέκι είναι με τον κόσμο του αγώνα, όχι με τον κόσμο της εξουσίας και τους μαχαιροβγάλτες.
Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Αλεξιάδη απάντησε ότι δεν επιτέθηκαν στο τάγμα εφόδου στο ακροατήριο και είναι εδώ σαν μάρτυρας, δεν θα γίνει κατηγορούμενος ούτε θα τον κρίνει ο φασισμός.

Β. Κατάθεση του μάρτυρα Γιώργου Μηλιαράκη

Ο μάρτυρας σε ερωτήσεις της Προέδρου απάντησε ότι είναι καθηγητής πληροφορικής, και μέλος στην Αντίπνοια από το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι σήμερα, οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει μέλος ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία, είναι ανοιχτός χώρος, όποιος πιστεύει σε μια κοινωνία αταξική χωρίς εκμεταλλευτές εκμεταλλευόμενους, καταπιεστές και καταπιεζόμενους. Δήλωσε ότι είναι σημαντικό να καταδειχθεί ο πολιτικός χαρακτήρας του στεκιού, γιατί είναι αυτός που δέχθηκε επίθεση. Το στέκι κάνει εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις, όπως είναι οι αγώνες κατά της κατάργησης της Κυριακής αργίας, προβολές, πολιτικοί λόγοι, εκδηλώσεις ενάντια στα μνημόνια, δεν λειτουργεί κάθε μέρα, γιατί οι συμμετέχοντες είναι εργαζόμενοι, όλοι ξέρουν πότε είναι ανοιχτό. Εκείνη τη μέρα είχαν μαθήματα Ισπανικών και ήταν ανακοινωμένο με ώρες κ.λπ. συμμετείχαν γενικά πολλοί αλλά έτυχε εκείνη τη μέρα να είναι μόνο τέσσερις, Μπήκε μέσα ένας κρανοφόρος, είπε μουνιά θα σας γαμήσουμε, έχετε τα χαιρετίσματα της χ.α.. Αυτός μόλις είπε το παράγγελμα εισόδου και έδωσε την ταυτότητα ήρθε κατευθείαν πάνω του και του έριξε μια καρέκλα στο κεφάλι. Με την περιφερειακή του όραση είδε ότι μπήκαν 10 άτομα στο χώρο με σκούρα ρούχα είχαν σκεπάρνι, κατέβασαν τζαμαρία και είχαν και σπρέι πιπεριού. Στο τέλος ακούστηκε το ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΥ και μετά όλοι έφυγαν συντεταγμένα. Νοσηλεύτηκε 20 μέρες στο νοσοκομείο με 7 φιάλες αίμα, θα ήταν νεκρός στη θέση του Παύλου Φύσσα αν δεν ήταν η 4η μάρτυρας που είχε διατελέσει νοσοκόμα και διαχειρίστηκε την κατάσταση. Μετά έμαθαν ότι μετά φύγανε με μηχανές με καλυμμένες πινακίδες. Οι ίδιοι δεν είπαν τίποτα, δέχθηκαν μια οργανωμένη στρατιωτική επίθεση, ήρθαν μέρα ανακοινωμένη, γνωστή, ανοιχτή, μέρα που δεν είχε τόσο κόσμο, ήρθαν με παράγγελμα εισόδου, με μαχαίρια, με τσεκούρια, με αυτά τους πιάσανε, παράγγελμα εξόδου, φύγανε με καλυμμένες πινακίδες. Ο Σιατούνης ο ίδιος στην κατάθεσή του είπε είμαι μέλος της χ.α. εδώ και 8 χρόνια. Είπε ότι ξέρει και άλλες επιθέσεις από τη χ.α. όπως στη συγκέντρωση στα Ίμια, μαζί με τα ΜΑΤ, και πογκρόμ εναντίον μεταναστών μετά τη δολοφονία Καντάρη το 2011, όπου ηγείτο του μπουλουκιού αυτού ο Κασιδιάρης, υπάρχουν εικόνες του Λαγού, του Παππά, υπάρχουν βίντεο. Στην αρχή δεν είχε τις αισθήσεις του, και μετά ήρθε ένας αστυνομικός ζήτησε τα στοιχεία του σε αυτόν που ήταν κάτω και αιμορραγούσε.

Στις ερωτήσεις του Εισαγγελέα απάντησε ότι ένας μαχαίρωνε, ένας ψέκαζε, ένας έσπαγε, μετά δόθηκε το παράγγελμα εξόδου και η αποχώρηση, ότι η δόμηση της οργάνωσης της χ.α. είναι ιεραρχική, σαν κάθε στρατό, αυτό είναι στοιχείο της ιδεολογικής της συγκρότησης, κάθε στρατός έχει στρατηγό, υποστράτηγο, φαντάρους. Το συμπέρασμα είναι ότι είναι οργανωμένο από τα πάνω, ότι εκείνο το βράδυ έγινε πορεία, ότι για τη στάση της αστυνομίας υπάρχουν πλείστα παραδείγματα, στη δολοφονία Φύσσα οι νεοναζί δολοφονούσαν και η αστυνομία κοίταζε, στην κατάληψη μεταναστών στο παλιό εφετείο, νεοναζί πέταγαν πέτρες μέσα από την αστυνομία. Δεν μπορεί ο ίδιος να τεκμηριώσει ότι όλες οι επιθέσεις ήταν από τη χ.α. αλλά ο πρώτος πόλος της ακροδεξιάς είναι η χ.α.

Στις ερωτήσεις του Αν.Εισαγγελέα απάντησε ότι η χ.α. δεν ήθελε να σταματήσει συγκεκριμένες δραστηριότητες, ήθελε να ανακόψει την κοινωνική δράση του στεκιού, ο χώρος είναι με ενοίκιο που το πληρώνουν από την τσέπη τους ή από εκδηλώσεις, ότι η επίθεση που δέχθηκαν μοιάζει με την επίθεση στους αγωνιστές του ΠΑΜΕ, και στον Παύλο Φύσσα, επιτέθηκε μηχανοκίνητο τάγμα, ο Ρουπακιάς είχε συγκεκριμένο ρόλο, και στους αλιεργάτες, το ίδιο, πήγανε σε ανθρώπους που κοιμόντουσαν και δηλώνανε πάντα ταυτότητα. Μετά την επίθεση η δράση του στεκιού δεν διακόπηκε, γιατί είναι αγωνιστές και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για ένα καλύτερο κόσμο. Δε φοβήθηκαν. Η ευθύνη τους απέναντι στους παππούδες τους, απέναντι στους ανθρώπους που πέθαναν στα κρεματόρια και στα Μακρονήσια, είναι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διακόπτει εν μέσω χειροκροτημάτων για την 23.02.2017 στην Αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού στις 09.00 π.μ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ