ΗΜΕΡΑ 152: “ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΑ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ”

152η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, 10.5.2017

 

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

 

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ελάχιστη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

 

ΙΙ. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

 

Κανείς από τους κατηγορούμενους δεν παρέστη αυτοπροσώπως στη διαδικασία, ενώ οι περισσότεροι εκπροσωπήθηκαν από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους.

 

III. Συνέχιση κατάθεσης του μάρτυρα Φώτιου Ανδρεόπουλου

 

Α. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής

 

Μετά από σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο σύλλογος στον οποίο παραδίδει μαθήματα ελληνικών σε ενήλικους, ουδέποτε δέχτηκε παράπονα από οποιονδήποτε φορέα. Επίσης είπε ότι τα δικαστήρια ανηλίκων της χώρας εμπιστεύονται τη δομή του συλλόγου και κατά καιρούς στέλνουν νέους στο Κυριακάτικο σχολείο μεταναστών για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Όσο για το ζήτημα των μεταδιδόμενων ασθενειών, είπε πως ούτε έγινε έλεγχος ποτέ στο σχολείο ούτε και τίθεται θέμα μετάδοσης ασθενειών. Σε ερώτηση για το αν γνωρίζει κάποια περίπτωση όπου μετανάστης δημιούργησε οποιοδήποτε πρόβλημα εντός ή εκτός σχολείου, ο μάρτυρας απάντησε κατηγορηματικά όχι. Αντιθέτως τόνισε πως για μια περίοδο οι επιθέσεις κατά μεταναστών ήταν τόσες πολλές που δεν περνούσε Κυριακή που να μην ενημερωθεί ο ίδιος για κάποια επίθεση. Ήταν όπως είπε αναρίθμητα πολλές και οι επιθέσεις αλλά και τα θύματα.

 

Στη συνέχεια ζητήθηκε από το μάρτυρα να αναφέρει συγκεκριμένα περιστατικά που θυμάται. Ο μάρτυρας έκανε λόγο για επιθέσεις κατά μεταναστών που ομοιάζουν στον τρόπο τους. Συγκεκριμένα, κατονομάζοντας περιστατικά, ανέφερε ότι συνηθιζόταν το θύμα να κυκλοφορεί με ποδήλατο, όταν ομάδες με μηχανές τον αιφνιδίαζαν προβαίνοντας σε ταχύτατη επίθεση. Επίσης μίλησε για οργανωμένες επιθέσεις, στις οποίες ο ρόλος των δραστών ήταν συγκεκριμένος. Στην επίθεση στη Δεληγιώργη, όπως είπε, είχαν άλλο ρόλο οι δράστες που ήταν μέσα στο κτήριο και άλλο αυτοί που ήταν έξω, ενώ πρόσθεσε ότι σε όλες τις επιθέσεις προκύπτει ότι οι δράστες είναι εκπαιδευμένοι να χτυπούν. Όσο για το αν υπάρχει οργανωμένο κέντρο στο οποίο μπορούν να αποδοθούν οι επιθέσεις, απάντησε πως δε γνωρίζει αν υπάρχει οργανωμένο κέντρο, ωστόσο πιστεύει ότι οι επιθέσεις δεν ήταν τυχαίες. Πρόσθεσε επίσης ότι πολλά από τα περιστατικά μπορούν να ενοποιηθούν λόγω των ομοιοτήτων τους. Τα κίνητρα των δραστών ήταν, όπως είπε, σε όλες τις περιπτώσεις ρατσιστικά ενώ οι δράστες, βάσει των ισχυρισμών των θυμάτων, είτε φορούσαν τις μαύρες μπλούζες είτε ομολογούσαν ότι είναι ΧΑ.

 

Στη συνέχεια τέθηκαν ερωτήσεις σε σχέση με την στάση της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών. Ο μάρτυρας είπε ότι η αστυνομία γνώριζε για τις επιθέσεις, αλλά συχνά ολιγωρούσε, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα δεν προέβαιναν σε μηνύσεις. Κάποιοι από τους μετανάστες δεν είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα και για τον λόγο αυτό φοβόντουσαν να κάνουν μήνυση. Επίσης είπε πως το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών ενημέρωνε τον δήμαρχο Πειραιά για τα συμβάντα, καθώς και τα ανώτερα κλιμάκια της αστυνομίας, τους υπουργούς και τους κατά τόπους αρμόδιους φορείς. Συμπλήρωσε λέγοντας ότι ο διοικητής της αστυνομίας διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση για τις ολιγωρίες. Επίσης ανέφερε περιστατικό κατά το οποίο μετανάστες προσέτρεξαν να βοηθήσουν έτερο μετανάστη και, ενώ ήταν και οι ίδιοι τραυματίες, αφού χτυπήθηκαν από τους δράστες, συνελήφθησαν από την αστυνομία, χωρίς να τους δοθεί προηγουμένως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κατά την επίσκεψη του μάρτυρα στο αστυνομικό τμήμα, ο αστυνομικός τον διαβεβαίωσε ότι οι συλληφθέντες δεν ήθελαν να προβούν σε μηνύσεις. Στη συνέχεια ο μάρτυρας διαπίστωσε αφενός ότι δεν υπήρχε διερμηνέας να τους εξηγήσει τα δικαιώματά τους, αφετέρου ένας εξ αυτών που μιλούσε Ελληνικά του είπε ότι ήθελαν να μηνύσουν τους δράστες, αντίθετα από τις διαβεβαιώσεις του αστυνομικού οργάνου.

 

Στη συνέχεια ο μάρτυρας ρωτήθηκε για τους λόγους για τους οποίους το έγγραφο που προσκόμισε  στο δικαστήριο εστάλη  στον Συνήγορο του Πολίτη αλλά και σε όλα τα κόμματα πλην της ΧΑ. Ο μάρτυρας απάντησε ότι η ιδεολογία της ΧΑ διέπεται από μίσος κατά των μεταναστών και τόσο η ρητορική της όσο και η πρακτική της είναι ρατσιστική, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με την Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι ένα δεξιό συντηρητικό κόμμα αλλά δεν είναι φασιστικό/ ρατσιστικό. Συνέχισε λέγοντας ότι δε θα μπορούσαν να στείλουν αυτό το κείμενο σε ένα κόμμα που έχει ρατσιστικές αντιλήψεις κατά των μεταναστών. Επίσης έκανε λόγο για βίντεο από συγκεντρώσεις της ΧΑ στα οποία βουλευτές εκφέρουν ρατσιστικό λόγο και βάλλονται κατά μεταναστών. Τέλος είπε πως ενώ η ΧΑ ήταν ήδη στην βουλή υπήρξε κορύφωση στα γεγονότα βίας στα οποία εμπλέκονταν μέλη της, ενώ μετά από τη δολοφονία Φύσσα, η πολιτεία αποφάσισε να καταστείλει το φαινόμενο.

 

Β. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης

 

Μετά από σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι έξω από το εμπορικό κέντρο Village στην περιοχή Ρέντη υπήρχε μια γενική αντίληψη ότι αν περνούσε μετανάστης από εκεί και στεκόταν στη στάση των λεωφορείων θα δεχόταν οπωσδήποτε βίαιη επίθεση. Αντίστοιχη αντίληψη επικρατούσε και στην εφορία που βρίσκεται κοντά στα γραφεία της ΧΑ, όπου μετανάστες δίσταζαν να πάνε φοβούμενοι τυχόν επίθεση.

 

Στη συνέχεια ο μάρτυρας διευκρίνισε ότι μετά την δολοφονία Φύσσα η πολιτεία κατέστειλε το φαινόμενο των επιθέσεων, δηλαδή το περιόρισε, χωρίς όμως και να το εξαλείψει. Συνέχισε λέγοντας πως οι επιθέσεις συνεχίζονται και σήμερα και ότι γνωρίζει για επιθέσεις κατά μεταναστών που συνέβησαν στον Ασπρόπυργο κατά τον τελευταίο μήνα.

 

Σε επόμενη ερώτηση σε σχέση με την στάση του αξιωματικού της αστυνομίας, ο οποίος ενώ διαπίστωσε ότι οι μετανάστες δε μιλούσαν ελληνικά και ήταν τραυματίες δεν τους εξασφάλισε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και διερμηνέα, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν είπε ποτέ ότι ο εν λόγω αξιωματικός ήξερε αν οι δράστες ήταν ΧΑ, και διευκρίνισε ότι δεν κατηγόρησε τον αστυνομικό για συγκάλυψη του κόμματος. Σε σχέση με τις ερωτήσεις του Λαγού στη Βουλή, ο μάρτυρας είπε ότι δεν είπε ποτέ ότι οι ερωτήσεις ήταν παράνομες, αλλά ότι το Υπουργείο Υγείας απάντησε ότι δεν τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο απάντησε ότι δεδομένου ότι τα παιδιά ήταν εμβολιασμένα δεν υπήρχε θέμα μετάδοσης ασθενειών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρχε λόγος να γίνουν τέτοιου τύπου αναφορές από το βουλευτή. Τέλος είπε ότι δεν έχουν γίνει υγειονομικοί έλεγχοι στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και ότι κατά τη γνώμη του δεν τίθεται θέμα, καθώς τα μαθήματα παρακολουθούνται από υγιείς ανθρώπους. Συμπλήρωσε λέγοντας ότι με αυτή τη λογική θα έπρεπε το ΚΕΕΛΠΝΟ και οι αρμόδιοι φορείς να κάνουν ελέγχους ακόμα και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης είπε ότι, πέραν της Χρυσής Αυγής, δε γνωρίζει να διαμαρτυρήθηκε ποτέ άλλο κόμμα για τις δομές των μεταναστών και πιο συγκεκριμένα για το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών.

 

V. Σχολιασμός καταθέσεων των μαρτύρων Χρήστου και Ευσταθίου Αντίοχου, Μπαρμπετάκη, Φραγκομιχελάκη, Μουρκόγιαννη, Μπαουστάνου, Παπαζήση, Τσακανίκα, Τρούλου, Μαυρίδη, Αλιβιζάτου και Ανδρεόπουλου

 

Στο σημείο αυτό οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ζήτησαν διακοπή της συζήτησης, προκειμένου να προετοιμάσουν τον σχολιασμό τους. Αντιθέτως, ο συνήγορος Θεοδωρόπουλος ζήτησε να σχολιάσει κατά τη σημερινή συνεδρίαση, λόγω κωλύματος του στις 15/5.

 

 

Κατά τον σχολιασμό του ο συνήγορος είπε ότι από τις καταθέσεις των μαρτύρων προέκυψε ότι οι δράστες συνδέονται με τη ΧΑ κι ότι οι δράσεις τους συνδέονται και ομοιάζουν μεταξύ τους. Επίσης είπε ότι ο φόβος των μαρτύρων, εκτός των άλλων, αποδεικνύει τη σοβαρότητα των γεγονότων, την τρομοκρατία και την οργάνωση.

 

Ο συνήγορος επίσης έκανε λόγο για δικονομικά λάθη που βοηθούν σε κάθε περίπτωση την υπεράσπιση των κατηγορούμενων και για κωλυσιεργία των αρμόδιων φορέων που οδηγεί στην αντιποίηση της αρχής εκ μέρους της ΧΑ. Η αντιποίηση της αρχής, καίτοι σοβαρότατο αδίκημα, συνομολογείται προκλητικά από τους ίδιους τους βουλευτές, όπως είπε, καθώς δίνει την εντύπωση στους πολίτες ότι το παρακράτος διεκπεραιώνει τα καθήκοντα των αρμόδιων αρχών.

 

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την Δευτέρα 15/5, στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ