ΗΜΕΡΑ 143: “ΜΗ ΜΕ ΜΟΥΡΛΑΙΝΕΙΣ”

143η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, 7.4.2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ελάχιστη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Κανείς από τους κατηγορούμενους δεν παρέστη αυτοπροσώπως στη διαδικασία, ενώ οι περισσότεροι εκπροσωπήθηκαν από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους.

III. Συνέχιση κατάθεσης του μάρτυρα Ευστάθιου Αντίοχου

Α. Ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης

Μετά από σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο γιος του, θύμα ξυλοδαρμού, είδε τα πρόσωπα των τριών (3) ατόμων που τον χτύπησαν, πλην όμως δεν γνωρίζει πως ονομάζονται και δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν οι δράστες ήταν  κάποιοι από τους εξήντα οκτώ (68) κατηγορούμενους της παρούσας δίκης. Επίσης είπε ότι δε γνωρίζει αν υπήρξε εντολή ή ανάμειξη  κάποιου πολιτικού προσώπου της ΧΑ, παρά μόνον ότι, κατά δήλωση του γιου του, οι δράστες ήταν Χρυσαυγίτες. Στο συμπέρασμα αυτό συνέβαλλε και το γεγονός της μικρής απόστασης από τα γραφεία της ΧΑ, αλλά και η εμφάνιση τους.

Στη συνέχεια τέθηκαν ερωτήσεις σε σχέση με την ιδιότητα του μάρτυρα ως δικηγόρου Πατρών και εκλεγμένου μέλους του δικηγορικού συλλόγου. Ο μάρτυρας είπε ότι ενημέρωσε το Δικηγορικό Σύλλογο για το περιστατικό, αλλά δε γνωρίζει αν έχουν γίνει παρεμβάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών για  περιστατικά βίας. Επίσης είπε ότι ο ίδιος πήγε αυθημερόν στην Ασφάλεια Πατρών για να καταθέσει κι ότι η Ασφάλεια ενημέρωσε την ειδική ανακρίτρια. Σε ερώτηση γιατί η καταγγελία έχει ημερομηνία την επομένη ημέρα, ο μάρτυρας απάντησε ότι πιθανότατα τους ζητήθηκε να επιφυλαχτούν και για τυπικούς λόγους αναγράφηκε η επομένη ημέρα. Τέλος είπε ότι η ειδική ανακρίτρια τον ρώτησε για περιστατικά για τα οποία έχει λάβει γνώση ατομικά ή με την ιδιότητα του ως δικηγόρου, γι’ αυτό και στην κατάθεση του δεν ανάφερε στην ανακρίτρια περιστατικά βίας που γνώριζε ήδη πριν το περιστατικό από τα ΜΜΕ. Επίσης είπε ότι γνωρίζει για παρελάσεις και βιαιοπραγίες της ΧΑ και για  το περιστατικό μαχαιρώματος Έλληνα στην Πάτρα. Ο μάρτυρας είπε ότι μετά το μαχαίρωμα η ΧΑ κατέβηκε με πούλμαν στην Πάτρα για συμπαράσταση κι ενίσχυση.

 

Κατάθεση του μάρτυρα Χρήστου Αντίοχου (θύμα επιθέσεως στην Πάτρα)

Α. Ερωτήσεις Έδρας

Ο μάρτυρας κατέθεσε με παρεμβαλλόμενες ερωτήσεις της έδρας ότι είναι σήμερα φοιτητής στην Πάτρα και μουσικός σε συγκρότημα heavy metal, και ότι δεν είχε λάβει χώρα κανένα περιστατικό ανάμεσα σε αυτόν και τη ΧΑ  πριν τον ξυλοδαρμό του. Επίσης είπε  ότι δεν ασχολείται με τα πολιτικά . Στις 7/8/13 περπατούσε, όπως είπε, στην οδό Γούναρη της Πάτρας, όταν  ήρθαν από πίσω του  περπατώντας τρία άτομα. Φορούσαν παντελόνια παραλλαγής και μπλούζες της Χρυσής Αυγής, του ζήτησαν να σταματήσει και ένας από αυτούς του είπε να καθίσει στο πεζοδρόμιο. Κάθισε στο πεζοδρόμιο και αυτός που ήταν στη μέση του ζήτησε ταυτότητα. Όταν αποκρίθηκε ότι δεν έχει ταυτότητα μαζί του, το ίδιο άτομο είπε πολύ εκνευρισμένος «Μη με μουρλαίνεις», και τότε άρχισαν να τον χτυπούν και οι τρεις στο πρόσωπο και στο σώμα. Όταν σταμάτησαν να τον χτυπούν, ένας από αυτούς είπε «Εδώ κάνουν κουμάντο οι Ναζί», και έφυγαν. Οι μπλούζες των δραστών από πίσω έγραφαν Χρυσή Αυγή. Μετά από ερώτηση της προέδρου, ο μάρτυρας είπε ότι αυτός που του ζήτησε να δει την  ταυτότητα και του είπε «Μη με μουρλαίνεις», είχε τον ηγετικό ρόλο. Η επίθεση σε βάρος του ήταν απρόκλητη, ενώ η μόνη εξήγηση που μπόρεσε να δώσει για την σε βάρος του επίθεση  είναι η εμφάνισή του, αφού όπως είπε είναι μελαμψός, έχει μακριά μαλλιά και φοράει σκουλαρίκι. Σε επόμενη ερώτηση για άλλα περιστατικά που γνωρίζει, το θύμα αναφέρθηκε σε περιστατικό που συνέβη σε φίλο του, ο οποίος δέχτηκε επίθεση από Χρυσαυγίτες οι οποίοι του έσπασαν τα δόντια, τον έριξαν κάτω και τον χτύπησαν πολύ στο κεφάλι και το σώμα. Ο φίλος του δεν κατήγγειλε ποτέ το περιστατικό στην αστυνομία από φόβο, και μάλιστα ζήτησε από τον ίδιο να μην αναφέρει το επίθετό του στο δικαστήριο.

 

Β. Ερωτήσεις Υπεράσπισης

Μετά από σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι αν και περνούσε πολύ συχνά έξω από τα γραφεία της ΧΑ, ουδέποτε είχε αντιληφθεί άλλο περιστατικό βίας . Απαντώντας σε  άλλη ερώτηση, είπε ότι ένας από τους τρεις δράστες ήταν πρόσωπο το οποίο είχε δει στην Πάτρα αρκετές φορές πριν το περιστατικό. Έκτοτε δεν τον ξαναείδε, αλλά θα μπορούσε να τον περιγράψει πολύ καλά. Η φράση «Εδώ κάνουν κουμάντο οι Ναζί»  τον κάνει να πιστεύει πως οι δράστες είχαν ναζιστική και ρατσιστική ιδεολογία. Σε επόμενη ερώτηση απάντησε πως δε γνωρίζει αν φορούν μπλούζες ΧΑ μόνο τα μέλη ή και οι απλοί οπαδοί της ΧΑ. Τέλος διευκρίνισε ότι έδωσε κατάθεση μόνος του χωρίς την παρουσία του πατέρα του και ότι μπήκε να καταθέσει αφού είχε ολοκληρώσει προηγουμένως ο πατέρας του, ασχέτως αν οι καταθέσεις των δυο αναφέρουν κοινή ώρα.

Κατάθεση του μάρτυρα Τηλέμαχου Πανταγάκη (τότε αστυνομικού διευθυντή, υπόθεση Belvedere, Ηράκλειο Κρήτης)

Α. Ερωτήσεις Έδρας

Με παρεμβαλλόμενες ερωτήσεις της έδρας, ο μάρτυρας κατάθεσε εν συντομία ότι στις 25/11/12 βρισκόταν εν υπηρεσία έξω από το ξενοδοχείο Belvedere προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά επεισόδια κατά τη διάρκεια  εκδήλωσης της ΧΑ στο ξενοδοχείο. Είχαν λάβει μέτρα ασφαλείας, γιατί ταυτόχρονα με την εκδήλωση θα γινόταν  αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών έξω από το ξενοδοχείο. Υπήρχε αστυνομική δύναμη στο σημείο και μάλιστα είχαν τοποθετηθεί κλούβες της αστυνομίας στον δρόμο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει οπτική επαφή ή δυνατότητα να έρθουν σε επαφή οι μεν με τους δε. Το πλήθος των αντιεξουσιαστών φώναζαν, κρατούσαν κράνη  και ξύλα με μαυροκόκκινες σημαίες αλλά βρίσκονταν σε ασφαλή απόσταση από το ξενοδοχείο, περίπου 500 μέτρα μακρύτερα. Αντεγκλήσεις τελικά δεν έγιναν. Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι στην εκδήλωση της ΧΑ συμμετείχαν και οι βουλευτές Κασιδιάρης, Μίχος και Μπαρμπαρούσης, οι οποίοι διαμαρτύρονταν εντόνως για την αντισυγκέντρωση. Ιδιαιτέρως εκνευρισμένος ήταν ο βουλευτής Κασιδιάρης. Ο μάρτυρας, μετά τις διαμαρτυρίες Κασιδιάρη, εξήγησε στο βουλευτή ότι τα μέτρα ασφαλείας που είχαν λάβει ήταν επαρκή και δεν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν επεισόδια. Ο βουλευτής Κασιδιάρης, όπως είπε, ένοιωθε προσβεβλημένος από την ύπαρξη και μόνο της αντισυγκέντρωσης, ήταν επιθετικός, διαμαρτυρόταν και φώναζε στις αστυνομικές δυνάμεις. Έβριζε και έλεγε ότι θα υπάρξουν νεκροί. Κάποια στιγμή κατευθύνθηκε  προς το μέρος των συγκεντρωμένων, ενώ σε κάθε του βήμα, ακριβώς από πίσω. ακολουθούσαν οι άλλοι δυο βουλευτές και κάποιοι συγκεντρωμένοι οπαδοί του κόμματος. Ο μάρτυρας συνέχισε λέγοντας πως τους εμπόδισαν να πάνε προς το μέρος των αντιεξουσιαστών κι επέστρεψαν, αλλιώς όπως είπε, θα υπήρχαν τραυματισμοί. Επίσης είπε ότι η συμπεριφορά του βουλευτή Κασιδιάρη ήταν τέτοια που αν δεν ήταν βουλευτής θα είχε συλληφθεί, και ότι έχει σχηματιστεί  δικογραφία σε βάρος του βουλευτή αλλά η εκδίκαση της υπόθεσης έχει αναβληθεί δυο φορές. Τέλος είπε πως υπάρχει βίντεο με καταγραφή των γεγονότων.

Β. Ερωτήσεις πολιτικής αγωγής.

Μετά από σχετικές  ερωτήσεις, ο μάρτυρας διευκρίνισε ότι η φράση του Κασιδιάρη ήταν «Θα τους γαμήσω όλους, έχεις τον λόγο μου θα έχεις νεκρούς μέχρι το βράδυ». Η φράση απευθυνόταν στον ίδιο τον επικεφαλής και τις λοιπές αστυνομικές δυνάμεις. Συνέχισε λέγοντας ότι, αν επέτρεπαν εκείνη την ώρα στους Κασιδιάρη, Μίχο, Μπαρμαρούση και λοιπούς οπαδούς που ακολουθούσαν να περάσουν το φράγμα και να βρεθούν κοντά με τους αντισυγκεντρωμένους, το πιο πιθανό ήταν να υπήρχαν συμπλοκές και τραυματισμοί. Όσο ο βουλευτής διαμαρτυρόταν με αυτόν τον τρόπο, οι λοιποί παρευρισκόμενοι οπαδοί και βουλευτές έδειχναν να συμφωνούν  και να ακολουθούν κάθε του κίνηση και ότι κατά κάποιον τρόπο ωθούσε με τη συμπεριφορά του τους άλλους να διασπάσουν την αστυνομική δύναμη.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την Δευτέρα 10/4 στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και ώρα 09.00

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ