Ημέρα 438: «Με τη βοήθεια επίορκων δικαστικών, έστησαν τη δίκη κατά του εθνικισμού»

438η Συνεδρίαση, Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών, 15/7/2020

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία κοινού και δημοσιογράφων εντός της αίθουσας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Κανένας κατηγορούμενος δεν ήταν αυτοπροσώπως παρών κατά τη διαδικασία.

III. Αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης Ρουσσόπουλου

Ο δικηγόρος Ρουσσόπουλος, συνήγορος του Λαγού, αναφέρθηκε καταρχάς στη μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί, ασκώντας κριτική στην ελληνική εξωτερική πολιτική των περασμένων ετών και του σήμερα. Στη συνέχεια, ο συνήγορος αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα, θεωρώντας ότι ο χειρισμός του έπαιξε καίριο ρόλο στην άνοδο της ΧΑ και επέρριψε ευθύνες στις ΜΚΟ.

Ο συνήγορος Ρουσσόπουλος συνέχισε, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είχαμε 5,5 χρόνια δίκη. Αναδείχθηκαν πολλά. Το μπλουζάκι. Τί τατουάζ είχε ο Λαγός. Και πολλά άλλα. Όλοι στον στρατό πέρασαν από τεστ, να δουν αν έχουν εθνικιστικά τατουάζ και υπέστησαν διώξεις όσοι είχαν, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Αυτοί είναι. Βέβαια δεν ασχολήθηκε με τον Άγιο Παντελεήμονα, το σκληρό στρατιωτικό τάγμα εφόδου, με 350 Βούλγαρους και Αλβανούς. Την Άννα την τρανσέξουαλ και τον Μπολέτη. Αυτό δεν είναι τάγμα εφόδου, αλλά το κουτί με τις τρελλές. Πού είναι αυτά που περιγράφει το βούλευμα; Χόμπιτ στον άρχοντα των δαχτυλιδιών. Τους είδατε, πέρασαν μπροστά σας εδώ, είδατε κάποιων εδώ, όπως περιέγραψαν; Είχα την ευτυχία να υπηρετήσω στη στρατονομία, ούτε εκεί αυτά. Ακούσαμε εδώ συνάδελφο να λέει για τις μέλισσες και τους λύκους και με ποιον είμαστε. Μάλλον ο συνάδελφος δεν πρόσεχε στα μαθήματα ζωολογίας στο σχολείο. Οι μέλισσες εφαρμόζουν την αρχή του αρχηγού. Αν κάποιος τις ενοχλήσει, τον σκοτώνουν. Και έχουν βασίλισσα. Ενώ οι λύκοι είναι μοναχικοί. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, επειδή δεν ξέρουν τί λένε.».

Κάνοντας ιστορική αναδρομή, ο συνήγορος αναφέρθηκε στον τρόπο που χαιρετούσε ο ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης, στον αγωνιστή του 1821 Νικηταρά που δεν πήρε σύνταξη και ζητιάνευε, στον πατέρα του Soros και στον Λαμπράκη, καταλήγοντας ότι «Οι πραγματικοί ήρωες, δυστυχώς στην Ελλάδα είναι στη λήθη. Ενώ οι ήρωες της αριστεράς απέκτησαν δρόμους, πλατείες, μνημεία.». Συνέχισε, δε, αναφερόμενος στον «συμμοριτοπόλεμο».

Πηγαίνοντας στα πιο επίκαιρα, ο συνήγορος αναφέρθηκε και στον δολοφονηθέντα στις ΗΠΑ George Floyd: «Τα ΜΜΕ εξυπηρετούν συμφέροντα. Είδα στα προσφυγικά πανώ “Black lives matter”. Έδειξε κανένα βίντεο στον πλανήτη, πλην του Fox, τι έγινε; Από ανακοπή πέθανε. Από μεγάλη δόση αμφεταμίνης, είναι σαν την κοκαΐνη. Αυτός ο νέος ήρωας της αριστεράς. Θα έχουμε και γι’ αυτόν, ήδη είχαμε διαδηλώσεις και καταστροφές. Ήταν πορνοστάρ, ωραία καμία δουλειά δεν είναι ντροπή, αλλά έκλεψε και ταμείο Seven Eleven. Έβαλε όπλο στο κεφάλι άλλου και καταδικάστηκε. Και είναι τώρα ήρωας!».

Συνεχίζοντας με τα επίκαιρα ζητήματα, ο συνήγορος αναφέρθηκε στην υπόθεση Novartis, στον Σαμαρά, στο βίντεο Μπαλτάκου-Κασιδιάρη, θεωρώντας ότι «κανείς δεν ασχολήθηκε». Κατά τον ίδιο, «μόνο ένας ρατσισμός υπάρχει στην Ελλάδα, αυτός κατά του Έλληνα, που είναι homeless στο παγάκι στην Ομόνοια». Περαιτέρω: «Αυτή ήταν η Ελλάδα, το πρώτο εθνικό κράτος που έγινε. Το βασίλειο της Ελλάδος. Και πολύ φοβούμαι ότι είναι το πρώτο που θα αφανιστεί. Γιατί οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να αφανίσουν τον ελληνισμό.».

Αναφερόμενος στα τάγματα εφόδου, κατά τον συνήγορο «παρουσίαζαν υπέρβαρους ως τάγματα εφόδου. Υπέρβαρος υπήρξα και εγώ. Και είμαι από τη Μεσσηνία. Μονίμως από το 1974 έχει επεισόδια. Δείχνουν 5 ανεγκέφαλους με φραπέ στο χέρι να κάνουν βήμα, ο Θεός να το κάνει βήμα. Ήταν τάγμα εφόδου αυτό; Οι μονταζιέρες, που κατηγορούσε ο Τσίπρας, και μετά το ίδιο η ΝΔ. Β’ Πανελλαδική, οργάνωση από το 1974 και λοιποί. Μέλη της, ο Ψαρράς, ο μέγας διώκτης της ΧΑ, ο Παπαχελάς, ο Λαζαρίδης. Τα τρία αδέλφια. Τί βρήκαν; Μια σφεντόνα και ένα αεροβόλο είχε ο Λαγός. Το ΕΘΝΟΣ ανακάλυψε τα τάγματα τεθωρακισμένων. Πού είναι αυτά; Εδώ οι άνθρωποι, έφτασαν σε σημείο, όταν εξελέγη ο Τραμπ, να προτρέπουν τα ελληνικά μέσα να ανατραπεί ο πρόεδρος. Με αυτά ασχολούνται. Το ίδιο και με το Μπρέξιτ.».

Ο συνήγορος θεωρεί ότι «ερχόντουσαν εδώ ο Βρούτσης, η συμβία του τότε πρωθυπουργού, για να σας επηρεάσουν». Για την εισαγγελική πρόταση ανέφερε: «Γενικά κανένας σεβασμός στη διαδικασία. Όλα τα κανάλια, εφημερίδες, έπεσαν πάνω της. Που τόλμησε να πει την πραγματικότητα. Στα 30 χρόνια της δικηγορίας μου, η πιο εμπεριστατωμένη πρόταση. Καταδίκη με αμπελοφιλοσοφίες δεν μπορεί αν υπάρξει, να τα ξεχάσουν αυτά. Προήλασαν εδώ για να σας επηρεάσουν. Πάντα όνειρο της εκτελεστικής εξουσίας ήταν να επηρεάζει τη δικαστική.».

Κατά τον συνήγορο Ρουσσόπουλο, «δυστυχώς, με τη βοήθεια επίορκων δικαστικών, όπως προανέφερα, έστησαν τη δίκη κατά του εθνικισμού». Συνεχίζοντας με την κατάθεση Αλεβιζάτου, ο συνήγορος είπε: «Και έρχεται εδώ και λέει ότι η ΧΑ στερείται των αρχών του Διαφωτισμού. Το έψαξα. Και είδα στο άρθρο 3 της γαλλικής διακήρυξης δικαιωμάτων, ότι κάθε εξουσία πηγάζει από το έθνος. Τα διάβασε αυτά ο καθηγητής; Επειδή και εμείς εδώ είμαστε και ξέρουμε να διαβάζουμε. Σε διευκρίνιση, είπε ότι δεν διαπνέονται από τις αρχές του Βολταίρου. Και είδα σε αγγλικό βιβλίο από τις μεταπτυχιακές σπουδές μου, περί τον Βολταίρο, όπου λέει ότι οι Άραβες και οι Εβραίοι είναι αδέλφια, γιοι του Ισμαήλ και του Ιακώβ, και ότι είναι ψεύτες. Ο Βολταίρος τα λέει αυτά. Δεν τα ήξερε αυτά ο Αλεβιζάτος; Αλλά νομίζει ότι είμαστε ανεγκέφαλοι εδώ οι της υπεράσπισης, λες και δεν θα διαβάζαμε το Φιλοσοφικό Λεξικό.».

Αναφερόμενος στον Ρουπακιά, ο συνήγορος Ρουσσόπουλος ανέφερε ότι «εκπαιδεύτηκε στο ΚΚΕ. Τον είχε μάλιστα γράψει, για να παίρνει κουπόνι. Και έφτιαχνε καφέ, αυτό το κορυφαίο στέλεχος». Και υποστήριξε, στη συνέχεια, ότι κάθε κόμμα είναι αρχηγικό – παρ’ ημίν είναι πολύ περισσότερο και κληρονομικά. Ο δε Μιχαλολιάκος «είναι ευγενής άνθρωπος, που δεν μπορεί να επιβάλει τίποτε».

Ως προς τον οπλισμό της ΧΑ είπε: «Και ποιος οπλισμός; Σκάψανε μέχρι τη Βραζιλία, θα κολλήσουμε και κορωνοϊο, επειδή εκεί δεν προσέχουν. Και τί βρήκανε; Τίποτε.». Χαρακτήρισε δε «τσίρκο Μεντράνο» την εκπαίδευση των χρυσαυγιτών, τονίζοντας ότι «στον στρατό γιωτάδες θα ήταν ούτε όπλο δεν θα είχαν». Θύμισε δε ότι είχε ακροατηριακά προσκομίσει «φωτογραφίες στρατιωτικής εκπαίδευσης του ΚΚΕ με σπαθί κατάνα. Αλλά δεν ασχολείται κανείς.». Υποστήριξε, δε, ότι η ΧΑ δεν είναι κόμμα ναζιστικό («ένας θεός ξέρει από που βγαίνει αυτό»). Αλλά το μόνο κόμμα «που στήριξε για να δοθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις. Τα άλλα κόμματα δεν δέχθηκαν. Επειδή το είπε η ΧΑ. Εδώ τα ΜΜΕ ασχολούνται με την κ. Τούνη και το βίντεό της.». Είπε δε χαρακτηριστικά: «Αν δεν έχεις πάει στο Athens Pride, φασίστας!».

Συνέχισε δε, καταγγέλλοντας ότι έγραφε στο Facebook, το οποίο του κατέβαζε εθνικιστικές αναρτήσεις. Τόνισε και ότι «όταν στήθηκε το βρόμικο 1989, τότε κυκλοφορούσαν οι πρόστυχες φωτογραφίες της Δήμητρας Λιάνη, τώρα με το αν ο Λαγός έχει τατουάζ ή όχι. Γιατί πάντα πρέπει να στήνεται μια δίωξη.».

Ο συνήγορος σχολίασε στους μάρτυρες του κατηγορητηρίου, βάλλοντας κατά του Πουλικόγιαννη, του Αλεβιζάτου, της Κανέλλη («ήρθε και μας είπε ότι ο Άγιος Παντελεήμονας είναι Μανχάτταν»), του Μπασκάκη, του Ιωακειμίδη, του Κούρκουλα («είπε ότι ο χριστιανισμός είναι φονταμενταλιστική θρησκεία, που καταπιέζει τις γυναίκες»), της Τρούλλου, του Ελγαντούρ. Ειδικότερα για τον Καμίνη, ανέφερε ότι «έκανε δηλώσεις ακόμα και πριν καταθέσει. Αυτό που λέει ο λαός, “…η χαρά δεν την αφήνει”» και τον χαρακτήρισε «νέο Λάκη Γαβαλά», επειδή είχε πει «μπανάλ» όσα λέει ο Μιχαλολιάκος. Για τον Ψαρρά, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι, επειδή είχε γράψει άρθρα για τη Σοβιετική Ένωση, στο έντυπο Lenin Reloaded αναφέρθηκε ότι «βλέπετε ψαράδες υπήρχαν πάντα, και θολά νερά» και ο ίδιος προσέθεσε ότι «αυτή είναι η θέση της αριστεράς για τον Ψαρρά». Για τον Τζαβέντ Ασλάμ, ανέφερε ότι είχε δηλώσει ότι «και οι μετανάστες έχουν χέρια και αν χρειαστεί τα χρησιμοποιούν. Και δεν ασχολείται κανείς.», καθώς και ότι έχει το τηλέφωνο του Αττικάρχη, ενώ ο ίδιος δεν το έχει.

Στο σημείο αυτό, το Δικαστήριο διέκοψε για την 16/7/2020 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, οπότε και θα συνεχιστεί η διαδικασία με την ολοκλήρωση της αγόρευσης του συνηγόρου υπεράσπισης Ρουσσόπουλου και με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης Αλεξιάδη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ