Ημέρα 371: «Πιάσανε κάποιους δικούς μας και πάμε να τους απελευθερώσουμε»

371η συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 22/07/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε σημαντική παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρόντες ήταν οι κατηγορούμενοι: : Αναδιώτης, Κομιάνος, Ρουπακιάς, Τσακανίκας, Τσαλίκης, Σαντοριναίος, Κορκοβίλης, Σκάλκος,

ΙΙΙ. Απολογίες κατηγορουμένων

Στη σημερινή συνεδρίαση οκτώ από τους δεκαοκτώ κατηγορούμενους για τη δολοφονία Φύσσα δεν παρουσιάστηκαν μεταξύ των οποίων ο Γ. Πατέλης και ο Γ. Καζαντζόγλου. Σύμφωνα με τη συνήγορο του Ι.Καζαντζόγλου, «δέχτηκαν επίθεση στις δύο προηγούμενες δικασίμους και δεν μπορούν ούτε να πλησιάσουν». Σημειώνεται ότι δεν καταγράφηκε καμία επίθεση εντός ή εκτός της δικαστικής αίθουσας κατά τις δικασίμους στις 17/07 και 18/07/2019.

Στην έναρξη της συνεδρίασης η συνήγορος Ε. Τομπατζόγλου πρόβαλε αίτημα να αναγνωστεί το συγκεντρωτικό των κλήσεων που δείχνουν τον κατηγορούμενο Ρουπακιά 21.11 και 21.22 να έχει πραγματοποιήσει δύο κλήσεις με κεραία τη Νίκαια, επισημαίνοντας ότι στην απολογία του ο τελευταίος ισχυρίστηκε ότι ώρα 20.30 έως 22.30 βρισκόταν στην περιοχή του Περιστερίου για να παραλάβει τρικάκια.

Α. Απολογία Σαντοριναίου

Στη συνέχεια προσήλθε να απολογηθεί ο κατηγορούμενος Σαντοριναίος. Ο κατηγορούμενος, οδηγός σε εταιρεία τα τελευταία δύο χρόνια κάτοικος Κερατσινίου στην οδό Κισσάβου 21,η οποία απέχει από το Κοράλλι 300 μέτρα. Ισχυρίστηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη ΧΑ και ο μοναδικός φίλος του που είναι οπαδός είναι ο Αν. Αναδιώτης.

Ερωτώμενος για τις επτά κλήσεις που αντάλλαξε με τον συγκατηγορούμενό του, Αν. Αναδιώτη, πριν και μετά τη δολοφονία Φύσσα, ο κατηγορούμενος απάντησε πως το βράδυ της 17/09/2013 βρισκόταν σπίτι του με τους γονείς του περιμένοντας τον Αναδιώτη να βγάλουν τα σκυλιά τους βόλτα αλλά 12 παρά 10 του τηλεφώνησε ο Αναδιώτης να του πει ότι μάλλον δε θα βρεθούνε γιατί είχε να πάει στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας για κάποιο φίλο του. Κατόπιν ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι τηλεφώνησε ο ίδιος στον Αναδιώτη, λέγοντας του ότι θα πάει στο φίλο του Ηλία Σταματογιάννη, αλλά λίγο πριν βγει, ο Αναδιώτης τον ξανακάλεσε 12.05 -12.10, για να του πει ότι έγινε κάτι στην Παναγή Τσαλδάρη και μαχαιρώθηκαν κάποιοι για κάποιες ομάδες.

Σε ερώτηση της προέδρου γιατί να προβεί ο Αναδιώτης σε αυτή την ενημέρωση ο κατηγορούμενος απάντησε πως ήταν απόλυτα φυσιολογικό αφού μιλάγανε πολλές φορές την ημέρα για το παραμικρό. Όταν επέστρεψε σπίτι κατά προτροπή της μητέρας του ξαναπήρε να μάθει περισσότερα αλλά ο Αναδιώτης δεν ήξερε. Ο ίδιος βγήκε έξω να βγάλει το σκύλο βόλτα και σε δύο-τρία λεπτά ξαναγύρισε γύρω στις 12.15-12.20, πήρε τη μηχανή να πάει στον προαναφερόμενο φίλο του Ηλία. Στις 12.25 είδε πολύ κόσμο στην Παναγή Τσαλδάρη, δύο αστυνομικούς σε μία μηχανή ΔΙΑΣ, ούτε περιπολικό ούτε ασθενοφόρο κατά δήλωση του. Οι αστυνομικοί του είπανε όπως δήλωσε ότι μαχαιρώθηκαν για τις ομάδες. Μετά, όπως δήλωσε, ξανακάλεσε τον Αναδιώτη μήπως ήξερε κάτι άλλο χωρίς εκείνος να γνωρίζει και στην συνέχεια ο τελευταίος τον πήρε τηλέφωνο 01.05 να του πει ότι θα καθυστερήσει γιατί θα πήγαινε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας για κάποιον φίλο του. Την επόμενη μέρα ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι ενημερώθηκε από τη μητέρα του ότι μαχαιρώθηκε ένας άνθρωπος και ότι εμπλέκονταν άτομα της ΧΑ, ο ίδιος δήλωσε ότι τον Π.Φύσσα δεν τον γνώριζε αλλά εκ των υστέρων έμαθε ότι η οικογένεια του γνωριζόταν με την οικογένεια Φύσσα μέσω της θείας του.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει κάτι άλλο καθώς δεν υπήρχε κρίκος που να το συνδέει και ο μοναδικός λόγος που βρίσκεται στο εδώλιο είναι οι κλήσεις. Ερωτώμενος για το όπλο απάντησε πως αποδείχτηκε ότι ήταν κρότου λάμψης και μάλιστα χαλασμένο, δε γνώριζε τον νόμο αν απαγορεύεται και ο ίδιος το είχε παραγγείλει από το ίντερνετ.

B. Aπολογία Γ. Σκάλκου

Στη συνέχεια προσήλθε να απολογηθεί ο Γ.Σκάλκος υπαξιωματικός αρχικελευστής του Πολεμικού Ναυτικού.Δήλωσε υποστηρικτής της ΧΑ από το 2012 λίγο πριν τις εκλογές όταν πήγε στα γραφεία στην Αθήνα περισσότερο για οικονομική ενίσχυση όπως είπε, όπου και πλήρωσε συνδρομή είκοσι ευρώ την οποία ανανέωσε στη συνέχεια και έλαβε κάρτα υποστηρικτή. Στη συνέχεια γράφτηκε στην Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας όπου γνώρισε τους Πατέλη ,Καζαντζόγλου ,Τσακανίκα ,Ρουπακιά φυσιογνωμικά μόνο.

Συμμετείχε σε διανομές τροφίμων και έντυπου υλικού όπου φορούσε μπλούζα της ΧΑ και παντελόνι σκούρο όπως και σε ομιλίες και στην εκδήλωση στις Θερμοπύλες όπου κατέθεσε ότι υπήρχαν άτομα με μπλούζες της ΧΑ χωρίς να είναι παρατεταμένοι ωστόσο. Στο Μελιγαλά αρνήθηκε πως έχει παρευρεθεί λέγοντας πως πρόκειται περί συνωνυμίας μη γνωρίζοντας γιατί τον αναφέρουν ως παρόντα.

Το απόγευμα της 17/09/2013 δήλωσε πως βρισκόταν σπίτι του, πήγε να δει τον αγώνα σε ένα καφέ στα Μανιάτικα και στις 23.00 περίπου γύρισε πάλι σπίτι του. Στις 23.30 τον κάλεσε ο Δήμου ζητώντας του να τον μεταφέρει στην τ.ο Νίκαιας γιατί είχε λάβει το μήνυμα από τον Γ.Πατέλη. Φτάνοντας, κατέθεσε ότι τα γραφεία ήταν κλειστά εκεί συνάντησαν τον Κομιανό ο οποίος κατευθυνόταν με μηχανάκι στο Κερατσίνι και είπε στον Δήμου εν κινήσει: «Πιάσανε κάποιους δικούς μας και πάμε να τους απελευθερώσουμε».

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι ο Κομιανός ήταν μόνος του στη μηχανή και σε ερώτηση για ποιο λόγο μιλάει στο α’ πληθυντικό δήλωσε άγνοια. Ο ίδιος μαζί με τον Δήμου απάντησε πως κατευθύνθηκαν σε βενζινάδικο στο Κερατσίνι το οποίο απέχει 100 μέτρα από το σημείο της δολοφονίας, απ’ όπου έβλεπαν να περνούν περιπολικά και ασθενοφόρο. Τότε ο Δήμου πήρε τηλέφωνο τον Ρουπακιά ο οποίος τον ενημέρωσε ότι τον έχουν πιάσει και είναι στο τμήμα και στη συνέχεια επικοινώνησε με τη σύζυγο τον Πατέλη από το σπίτι του πλέον, όπως του είπε.
Στο σημείο αυτό η πρόεδρος σχολίασε: «εξηγήστε μας γιατί υπάρχουν αυτές οι διαφορές στις απολογίες και γι’ αυτο που είπε ο Δημου και άλλα λέει ο ένας άλλα ο άλλος με τον κατηγορούμενο να δηλώνει άγνοια, λέγοντας ότι τις επόμενες μέρες επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον Δήμου αλλά δεν τα κατάφερε. Μετά το κλείσιμο των γραφείων στη Νίκαια ο κατηγορούμενος κατέθεσε πως συνεχισε να πηγαίνει στον Πειραιά όπου είχε γνωρίσει τον Μπαρέκα και τον Δεβελέκο.

Για την απειλή που έχει καταθέσει ο συγκατηγορούμενός του Δήμου πως δέχθηκε από τον Τσακανίκα ο κατηγορούμενος δήλωσε πως ήταν αυτόπτης μάρτυρας όταν «ο Β.Χανδρινός ζήτησε τον λόγο από τον Τσακανίκα για τις απειλές στον Δήμου». Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, αυτό έγινε τον Οκτώβριο του 2013 στα γραφεία της Χ.Α. στον Πειραιά, όπου γίνονταν πλέον οι συναντήσεις αφότου έκλεισαν τα γραφεία της Νίκαιας.

Με την ολοκλήρωση των απολογιών των δύο κατηγορουμένων και με τον επόμενο κατηγορούμενο Γ. Σταμπέλο να απουσιάζει η έδρα διέκοψε για την Τρίτη 23/07/2019 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών όπου θα συνεχιστούν οι απολογίες των κατηγορουμένων για την ανθρωποκτονία Π. Φύσσα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ